Cafissimo mini

Porady i wskazówki

Doskonały ekspres na kapsułki. Przygotuje szeroki wybór kawowych specjałów za naciśnięciem przycisku.

W instrukcji dołączonej do danego modelu ekspresu znajdziesz:

  • Obsługa ekspresów Cafissimo
  • Porady i wskazówki
  • Zalecenia dotyczące odkamieniania
  • Uwagi na temat usuwania usterek
  • Dodatkowe informacje

FAQ system Cafissimo

System 3 stopni parzenia jest wyjątkową cechą ekspresów Cafissimo LATTE, Cafissimo CLASSIC, Cafissimo PURE, Cafissimo TUTTOCAFFÉ i Cafissimo mini, ponieważ każda kawa wymaga indywidualnego ciśnienia zaparzania. Dzięki temu podczas zaparzania może się rozwinąć indywidualny aromat kawy. Dlatego ekspresy Cafissimo przyrządzają kawy stosując różne stopnie ciśnienia: dla espresso wysokie ciśnienie, dla Caffè Crema średnie, a dla kawy filtrowanej niskie. Różne przyciski wyboru dla danego napoju docelowego ustawiają pożądane parametry (ciśnienie, ilość wody, temperaturę).
Jeśli wolisz, aby kawa była mocniejsza lub słabsza, możesz dostosować wstępnie ustawioną ilość wody do swojego indywidualnego smaku, przeprogramowując ilość wody danego przycisku wyboru napoju. Sprawdź także w instrukcji obsługi
System Cafissimo gwarantuje łatwą obsługę – dzięki systemowi kolorów kapsułek. Droga do uzyskania doskonałej kawy przebiega w kilku etapach:
W ekspresach Cafissimo każdy rodzaj kawy ma swój przycisk wyboru oznaczony tym samym kolorem co kapsułka. Zamkniętą kapsułkę należy włożyć do pojemnika, gdzie podczas zamykania ekspresu zostanie przekłuta przez znajdujący się wewnątrz kolec. Naciśnięcie na dany przycisk wyboru rozpoczyna proces parzenia. W zależności od wybranego koloru kapsułki należy nacisnąć przycisk rodzaju kawy oznaczony odpowiadającym kapsułce kolorem. Rozpoczyna się proces przygotowania. Dzięki systemowi 3 stopni parzenia Cafissimo LATTE, Cafissimo CLASSIC, Cafissimo PURE, Cafissimo TUTTOCAFFÉ i Cafissimo mini różne kawy są zaparzane pod indywidualnie dobranym ciśnieniem. Dzięki temu podczas zaparzania może się rozwinąć indywidualny aromat kawy gwarantując doskonały smak każdego jej rodzaju. Przygotowanie trwa w zależności od rodzaju kawy i zaprogramowanej ilości napoju, między 25 (espresso) a 90 sekundami (kawa filtrowana).
Zalecamy regularne odkamienianie. W zależności od stopnia twardości wody, zaleca się odkamienianie urządzenia co około 4 tygodnie.
Zbiornik wody należy czyścić raz w tygodniu w następujący sposób:
1. Wysunąć zbiornik prosto ku górze.
2. Spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Zbiornik nie nadaje się do mycia w zmywarce.
3. Ponownie umieścić zbiornik na miejscu.

FAQ problemy i rozwiązania

Tchibo udziela 40 miesięcy gwarancji od daty zakupu. Każdy ekspres jest produkowany zgodnie z najnowszymi metodami produkcji i poddany dokładnej kontroli jakości. Gwarantujemy doskonały stan artykułów. W okresie gwarancyjnym bezpłatnie naprawimy wszelkie usterki materiału lub błędy producenta.
W przypadku wystąpienia usterki, klient może wysłać starannie zapakowany produkt do Centrum Serwisowego Tchibo (link do kontaktu). Aby zapewnić szybkie opracowanie reklamacji, do przesyłki należy dołączyć kopię dowodu zakupu oraz krótki opis usterki ze wskazaniem numeru artykułu.
Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń spowodowanych niewłaściwą obsługą lub brakiem odkamieniania, zużywających się części i materiałów eksploatacyjnych. Można je zamówić w centrum serwisowym Tchibo.
Wadliwe produkty są naprawiane w punktach serwisowych Tchibo. Skontaktuj się bezpośrednio z centrum serwisowym w Twoim kraju.
W zbiorniku wody znajduje się pływak, który monitoruje poziom napełnienia wodą. Jeśli symbol zbiornika wody miga, mimo że w zbiorniku znajduje się wystarczająca ilość wody, może to być spowodowane uszkodzeniem pływaka. W takim przypadku wyślij swój ekspres do naszego centrum serwisowego z odpowiednią adnotacją. Więcej informacji na https://www.tchibo.pl/wymiana-i-zwroty-s400032150.html.
Jeżeli do tacki ociekowej wylewa się nieproporcjonalnie duża ilość wody, przyczyną tego jest zazwyczaj zakamienienie przepływu lub nieprawidłowe przebicie kapsułki. W pierwszym przypadku powinno wystarczyć wykonanie odwapnienia.
Ekstremalne zakamienienie zbiornika wody może spowodować, że proces zaparzania nie zostanie prawidłowo wykonany przez ekspres, który dodatkowo zacznie głośno pracować. W takim przypadku zalecamy odkamienić zbiornik na wodę. Jeśli urządzenie nadal nie działa, prosimy o wysłanie urządzenia do naszego centrum serwisowego.

FAQ Odkamienianie

Przewodniku wideo do odkamieniania

UWAGA – Uszkodzenie urządzenia spowodowane kamieniem

Jeżeli lampka kontrolna świeci na żółto, należy odkamienić ekspres.
Nie czekaj dłużej, w przeciwnym razie może osadzić się tak dużo kamienia, że ​​odkamienianie nie przyniesie efektu.

Proces odkamieniania trwa około 30 minut
Do ekspresów do kawy i espresso należy używać dostępnego na rynku płynnego odkamieniacza, jak przykładowo specjalny środek do usuwania kamienia firmy Durgol®. Nie używaj środków odkamieniających na bazie kwasu mrówkowego.
  1. W razie potrzeby wyłączyć ekspres włącznikiem/wyłącznikiem.
    Wyjąć z ekspresu m zbiornik na wodę. Wlać jedną porcję (125 ml) odkamieniacza durgol® swiss espresso® do pustego zbiornika na wodę. Dopełnić zbiornik wodą aż do oznaczenia MAX. Włożyć zbiornik do ekspresu.
    Jeżeli stosowany jest m inny odkamieniacz, należy przestrzegać zaleceń producenta. Wlać roztwór odkamieniacza aż do oznaczenia MAX. Włożyć zbiornik do ekspresu.
  2. Docisnąć dźwignię ekspresu w dół.
  3. W razie potrzeby wyjąć miseczkę odciekową.
  4. Pod otwór wypływowy kawy podstawić pojemnik o pojemności co najmniej 250 ml.
    W trakcie procesu odkamieniania podstawiony pojemnik musi być kilkakrotnie opróżniany.
  5. Przytrzymać wciśnięty włącznik/wyłącznik przez ok. 5 sekund.
  6. Puścić włącznik/wyłącznik. Włącznik/wyłącznik i lampka kontrolna świecą.
  7. Nacisnąć ponownie włącznik/wyłącznik, aby uruchomić cykl odkamieniania. Rozpoczyna się odkamienianie ekspresu.Dodatkowo miga biały przycisk kawy.
    Urządzenie w 5-minutowych odstępach czasu kilkakrotnie pompuje ciecz odkamieniającą do systemu przewodów. Do pojemnika spływa przy tym każdorazowo ok. 125 ml cieczy.
  8. Po każdej operacji pompowania wylać wodę z podstawionego pojemnika, aby się nie przelewał.
    Na koniec gaśnie biały przycisk kawy i zapala się środkowy przycisk rodzaju kawy. Rozlegają się 2 sygnały akustyczne.
  9. Wyciągnąć zbiornik na wodę prosto do góry. Dokładnie wyczyścić zbiornik na wodę w sposób opisany w rozdziale „Czyszczenie”, w sekcji „Cotygodniowe czyszczenie zbiornika na wodę“. Teraz rozpoczyna się faza płukania.
  10. W ramach fazy płukania napełnić zbiornik na wodę zimną wodą kranową aż do oznaczenia MAX.
  11. Pod otwór wypływowy kawy podstawić pusty pojemnik o pojemności co najmniej 250 ml.
  12. Nacisnąć środkowy przycisk rodzaju kawy, aby uruchomić cykl płukania. Włącznik/wyłącznik i środkowy przycisk rodzaju kawy migają.
  13. Przez ekspres przepływa ok. 600 ml wody. Obserwować podstawiony pojemnik i w razie potrzeby opróżniać go, zanim woda się przeleje.
  14. Po zakończeniu rozbrzmiewają 3 sygnały akustyczne, wszystkie przyciski migają 5 razy, lampka kontrolna miga 5 razy na czerwono, a ekspres automatycznie przełącza się na tryb czuwania. Włącznik/wyłącznik, przyciski rodzaju kawy i lampka kontrolna gasną. Proces odkamieniania został zakończony.

Który odkamieniacz jest zalecany do usuwania kamienia?

Do usuwania kamienia polecamy specjalny odkamieniacz firmy durgol® – dostępny w każdym sklepie Tchibo, w sklepach specjalistycznych i na tchibo.pl.

UWAGA – Uszkodzenie urządzenia spowodowane osadzaniem kamienia
  • Jeżeli lampka kontrolna świeci na żółto, należy odkamienić ekspres. Zwiększa to trwałość urządzenia i oszczędza energię.
  • Nie używaj żadnych odkamieniaczy na bazie kwasu mrówkowego.
  • Do ekspresów do kawy i espresso należy używać dostępnych na rynku odkamieniaczy w płynie. Inne środki mogą uszkodzić materiały urządzenia i / lub być nieskuteczne.