Cafissimo Pure

Porady i wskazówki

Doskonały ekspres na kapsułki. Przygotuje szeroki wybór kawowych specjałów za naciśnięciem przycisku.

W instrukcji dołączonej do danego modelu ekspresu znajdziesz:

  • Obsługa ekspresów Cafissimo
  • Porady i wskazówki
  • Zalecenia dotyczące odkamieniania
  • Uwagi na temat usuwania usterek
  • Dodatkowe informacje

FAQ system Cafissimo

System 3 stopni parzenia jest wyjątkową cechą ekspresów Cafissimo LATTE, Cafissimo CLASSIC, Cafissimo PURE, Cafissimo TUTTOCAFFÉ i Cafissimo mini, ponieważ każda kawa wymaga indywidualnego ciśnienia zaparzania. Dzięki temu podczas zaparzania może się rozwinąć indywidualny aromat kawy. Dlatego ekspresy Cafissimo przyrządzają kawy stosując różne stopnie ciśnienia: dla espresso wysokie ciśnienie, dla Caffè Crema średnie, a dla kawy filtrowanej niskie. Różne przyciski wyboru dla danego napoju docelowego ustawiają pożądane parametry (ciśnienie, ilość wody, temperaturę).
Jeśli wolisz, aby kawa była mocniejsza lub słabsza, możesz dostosować wstępnie ustawioną ilość wody do swojego indywidualnego smaku, przeprogramowując ilość wody danego przycisku wyboru napoju. Sprawdź także w instrukcji obsługi
System Cafissimo gwarantuje łatwą obsługę – dzięki systemowi kolorów kapsułek. Droga do uzyskania doskonałej kawy przebiega w kilku etapach:
W ekspresach Cafissimo każdy rodzaj kawy ma swój przycisk wyboru oznaczony tym samym kolorem co kapsułka. Zamkniętą kapsułkę należy włożyć do pojemnika, gdzie podczas zamykania ekspresu zostanie przekłuta przez znajdujący się wewnątrz kolec. Naciśnięcie na dany przycisk wyboru rozpoczyna proces parzenia. W zależności od wybranego koloru kapsułki należy nacisnąć przycisk rodzaju kawy oznaczony odpowiadającym kapsułce kolorem. Rozpoczyna się proces przygotowania. Dzięki systemowi 3 stopni parzenia Cafissimo LATTE, Cafissimo CLASSIC, Cafissimo PURE, Cafissimo TUTTOCAFFÉ i Cafissimo mini różne kawy są zaparzane pod indywidualnie dobranym ciśnieniem. Dzięki temu podczas zaparzania może się rozwinąć indywidualny aromat kawy gwarantując doskonały smak każdego jej rodzaju. Przygotowanie trwa w zależności od rodzaju kawy i zaprogramowanej ilości napoju, między 25 (espresso) a 90 sekundami (kawa filtrowana).
Zalecamy regularne odkamienianie. W zależności od stopnia twardości wody, zaleca się odkamienianie urządzenia co około 4 tygodnie.
Zbiornik wody należy czyścić raz w tygodniu w następujący sposób:
1. Wysunąć zbiornik prosto ku górze.
2. Spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Zbiornik nie nadaje się do mycia w zmywarce.
3. Ponownie umieścić zbiornik na miejscu.

FAQ problemy i rozwiązania

Tchibo udziela 40 miesięcy gwarancji od daty zakupu. Każdy ekspres jest produkowany zgodnie z najnowszymi metodami produkcji i poddany dokładnej kontroli jakości. Gwarantujemy doskonały stan artykułów. W okresie gwarancyjnym bezpłatnie naprawimy wszelkie usterki materiału lub błędy producenta.
W przypadku wystąpienia usterki, klient może wysłać starannie zapakowany produkt do Centrum Serwisowego Tchibo (link do kontaktu). Aby zapewnić szybkie opracowanie reklamacji, do przesyłki należy dołączyć kopię dowodu zakupu oraz krótki opis usterki ze wskazaniem numeru artykułu.
Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń spowodowanych niewłaściwą obsługą lub brakiem odkamieniania, zużywających się części i materiałów eksploatacyjnych. Można je zamówić w centrum serwisowym Tchibo.
Wadliwe produkty są naprawiane w punktach serwisowych Tchibo. Skontaktuj się bezpośrednio z centrum serwisowym w Twoim kraju.
W zbiorniku wody znajduje się pływak, który monitoruje poziom napełnienia wodą. Jeśli symbol zbiornika wody miga, mimo że w zbiorniku znajduje się wystarczająca ilość wody, może to być spowodowane uszkodzeniem pływaka. W takim przypadku wyślij swój ekspres do naszego centrum serwisowego z odpowiednią adnotacją. Więcej informacji na https://www.tchibo.pl/wymiana-i-zwroty-s400032150.html.
Jeżeli do tacki ociekowej wylewa się nieproporcjonalnie duża ilość wody, przyczyną tego jest zazwyczaj zakamienienie przepływu lub nieprawidłowe przebicie kapsułki. W pierwszym przypadku powinno wystarczyć wykonanie odwapnienia.
Ekstremalne zakamienienie zbiornika wody może spowodować, że proces zaparzania nie zostanie prawidłowo wykonany przez ekspres, który dodatkowo zacznie głośno pracować. W takim przypadku zalecamy odkamienić zbiornik na wodę. Jeśli urządzenie nadal nie działa, prosimy o wysłanie urządzenia do naszego centrum serwisowego.

FAQ Odkamienianie

Przewodniku wideo do odkamieniania

UWAGA – Uszkodzenie urządzenia spowodowane kamieniem

Kiedy na wyświetlaczu zapali się symbol „Odkamienianie” (po ok. 20 l), wykonaj odkamienianie urządzenia.
Nie czekaj dłużej, w przeciwnym razie może osadzić się tak dużo kamienia, że ​​odkamienianie nie przyniesie efektu.

Proces odkamieniania trwa około 15 minut
Do ekspresów do kawy i espresso należy używać dostępnego na rynku płynnego odkamieniacza, jak przykładowo specjalny środek do usuwania kamienia firmy Durgol®. Nie używaj środków odkamieniających na bazie kwasu mrówkowego.
  1. Wyłączyć ekspres włącznikiem/wyłącznikiem.
    Przy użyciu odkamieniacza durgol®swiss espresso®:
    Wyjąć z ekspresu zbiornik na wodę. Wlać jedną porcję (125ml) odkamieniaczamdurgol®swiss espresso® do pustego zbiornika na wodę. Dopełnić zbiornikwodą aż do oznaczenia MAX. Włożyć zbiornik do ekspresu.
    Jeżeli użyty zostanie inny odkamieniacz, należy przestrzegać instrukcjim producenta odkamieniacza. Wlać roztwór odkamieniacza do zbiornika nawodę aż do oznaczenia MAX. Włożyć zbiornik do ekspresu.
  2. Docisnąć dźwignię ekspresu w dół.
  3. Pod otwór wypływowy kawy podstawić pojemnik o pojemności co najmniej 250 ml.
    W trakcie procesu odkamieniania podstawiony pojemnik musi być kilkakrotnie opróżniany.
  4. Przytrzymać wciśnięte lewy oraz środkowy przycisk rodzajukawy i włączyć ekspres włączni-kiem/wyłącznikiem.
  5. Puścić przyciski.
  6. Środkowy przycisk rodzaju kawy świeci a lampkakontrolna miga naprzemiennie na czerwono i żółto.Nacisnąć środkowy przycisk rodzaju kawy, aby uruchomić cykl odkamieniania.
  7. Rozpoczyna się odkamienianie ekspresu. Lampka kontrolna miga naprzemienniena czerwono i żółto. Cykl odkamieniania trwa około 50 minut. Urządzenie w 10-minutowych odstępach czasu kilkakrotnie pompuje roztwór odkamieniacza do systemu przewodów. Do pojemnika spływa przy tym każdorazowo ok.125 ml cieczy.
  8. Po każdej operacji pompowania wylać wodę z podstawionego pojemnika, aby się nie przelewał. Na koniec środkowy przycisk rodzaju kawy świeci a lampka kontrolna miga naprzemiennie na czerwono i żółto.
  9. Umyć zbiornik na wodę, pojemnik na zużyte kapsułki, miseczkę odciekową i kratkę odciekową oraz otwór wypływowy kawy w sposób opisany w rozdziale „Czyszczenie”.
    Faza płukania
  10. W ramach fazy płukania przepłukać zbiornik na wodę czystą wodą, a następnie napełnić zimną wodą kranową aż do oznaczenia MAX.
  11. Pod otwór wypływowy kawy podstawić pusty pojemnik o pojemności co najmniej 250 ml.
  12. Nacisnąć środkowy przycisk rodzaju kawy, aby uruchomić cykl płukania.
    Lampka kontrolna miga naprzemiennie 2 razy na żółto i 2 razy na czerwono.
  13. Przez ekspres przepływa ok. 500 ml wody. Obserwować podstawionypojemnik i w razie potrzeby opróżniać go, zanim woda się przeleje.
  14. Na koniec środkowy przycisk rodzaju kawy świeci a lampka kontrolna miga naprzemiennie na czer-wono i żółto. Nacisnąć środkowy przycisk kawy. Proces odkamieniania został zakończony.
    Migają wszystkie trzy przyciski rodzaju kawy. Ekspres nagrzewa się w celu przyrządzenia kawy.

Który odkamieniacz jest zalecany do usuwania kamienia?

Do usuwania kamienia polecamy specjalny odkamieniacz firmy durgol® – dostępny w każdym sklepie Tchibo, w sklepach specjalistycznych i na tchibo.pl.

UWAGA – Uszkodzenie urządzenia spowodowane osadzaniem kamienia
  • Należy odkamienić urządzenie, gdy tylko pojawi się odpowiedni komunikat (po ok. 40 l). Zwiększa to trwałość urządzenia i oszczędza energię.
  • Nie używaj żadnych odkamieniaczy na bazie kwasu mrówkowego.
  • Do ekspresów do kawy i espresso należy używać dostępnych na rynku odkamieniaczy w płynie. Inne środki mogą uszkodzić materiały urządzenia i / lub być nieskuteczne.