Tajemnice kawy z dalekich stron
Tradycja. Ciekawostki. Działanie przeciwstarzeniowe.
Nie ma chyba drugiego napoju, który byłby tak różnorodny i miał tylu zwolenników na całym świecie, co kawa. Zabierzemy Was teraz w podróż do emocjonującego świata kawy i pokażemy Wam, co sprawia, że jest tak fascynująca. Droga powiedzie nas przez dalekie kraje, wspaniałe specjały kawowe, tradycję i historię tego aromatycznego napoju.
Etiopia: witajcie w kraju kawy mokka
Aromatyczna i przede wszystkim korzenna – tak powinna smakować kawa przyrządzona z ziaren pochodzących z państwa będącego kolebką kawy. Tajemnica: odrobina mielonego kardamonu w kawie. W ten sposób napój nabiera odpowiedniej nuty smakowej – jest słodki i „ostry” zarazem.
Brazylia: kawa na zimno
„Café de olla“ jest w Brazylii serwowana na zimno z dodatkiem cynamonu. Aby smak mógł się właściwie „rozwinąć”, ważne jest, aby woda była bogata w minerały i tlen. Wówczas dopiero czuć cynamonową nutę.
Indonezja: Kopi Luwak
Znacie „Kopi Luwak“? To najbardziej niezwykła i jednocześnie najdroższa kawa świata. Kilogram tego indonezyjskiego przysmaku kosztuje okrągłe 120 euro! Dlaczego jest tak wyjątkowa? Ziarna są najpierw zjadane przez specjalną odmianę cywet, gdzie fermentują w ich żołądku, po czym zostają wydalone w całości. Po procesie palenia, dają niezapomniany, pełny aromat.
Włochy: prawdziwie stylowa Dolce Vita.
Kto zamawia tu „Caffé“, dostaje espresso. Z gorącym mlekiem i pianką mleczną stanie się ono cappuccino. Swoją nazwę zawdzięcza białemu „kapturowi”noszonemu przez braci kapucynów, ponieważ „cappuccio“ przypomina „kaptur”, zdobiący każdą porcję tej gorącej kawy.
Japonia: kawa o działaniu przeciwstarzeniowym
Kawa z mlekiem sojowym – trend wśród młodych Japończyków. Wykreowany pierwotnie przez japońską sieć kawiarni, napój ten szybko przekroczył granice tego państwa i powędrował w świat. Przekonuje nie tylko smakiem, ale także właściwościami odmładzającymi płynącymi z soi. Od niedawna pojawiło się na rynku urządzenie, przy pomocy którego można przygotować sobie mleko sojowe ze świeżych ziaren.
Arabia Saudyjska: smak kawy w najczystszej formie.
Kawa jest tu gotowana z gorącą wodą i dzięki temu uwalnia się jej czysty aromat. Dla orzeźwienia popija się ją zimną wodą. Tradycyjnie wylewa się przed wypiciem odrobinę na podłogę w podzięce Allahowi.
Turcja: kawa z duszą
Turecki sposób przygotowania kawy jest najstarszy na świecie. Kawa jest gotowana razem z wodą i serwowana z fusami – „duszą kawy”. Lekko „przypalony” aromat tego napoju powstaje w wyniku zastosowanego sposobu przygotowania w naczyniu – ibriku, stawianym na palnik, a często także na otwarty ogień. Ze sposobu, w jaki fusy osadzają się w filiżance można prawdopodobnie wyczytać przyszłość.
Republika Środkowoafrykańska: kawa to rzecz kobieca
Przygotowywanie kawy to w Afryce sprawa kobiet. Ziarna kawy są najpierw myte, a następnie palone na patelni. Jeszcze gorące ziarna zostają zmielone i kilka razy przegotowane w wodzie. Do kawy je się tradycyjnie popcorn lub prażone ziarna zbóż.
I jak? Nabraliście ochoty na podróż do krajów kawy? Spróbujcie naszych kawowych specjałów i dajcie się uwieść ich wyjątkowym smakom.