Przechowywanie i przygotowanie
Odpowiednie przechowywanie
Wskazówka 1: Odpowiednie przechowywanie
Należy zwracać uwagę na odpowiednie przechowywanie kawy. Największymi wrogami aromatu kawy są: ciepło, tlen i światło. Stąd bardzo ważne jest, aby puszka z kawą była zawsze szczelnie zamykana! Idealne do przechowywania kawy są czyste pojemniki na artykuły spożywcze, wykonane ze szkła, porcelany lub metalu, nieprzepuszczające powietrza i wilgoci.
Wskazówka 2: Przechowywanie w niskiej temperaturze, w suchych warunkach, bez obcych zapachów
Niska temperatura, suche warunki i brak obcych zapachów są w przechowywaniu kawy niezwykle istotne. Optymalne do tego celu są chłodziarki (lodówki) i zamrażarki. Należy także uważać, aby kawa palona nie była przechowywana w otwartych paczkach, obok artykułów o silnym zapachu, ponieważ łatwo je będzie pochłaniać.
Wskazówka 3: Odpowiednie miejsce przechowywania
Nie należy trzymać kawy na regałach nad okapem, na lodówce lub innych urządzeniach wytwarzających ciepło.
Wskazówka 4: Trwałość
Jeśli chodzi o trwałość, należy zawsze sprawdzać datę przydatności do spożycia, umieszczoną na opakowaniu. Ogólnie dla kawy obowiązuje zasada: im świeższa, tym lepsza. Im cieplejsze miejsce przechowywania kawy, tym szybciej straci ona aromat. Mielona kawa w otwartym opakowaniu pozostaje w temperaturze pokojowej świeża - przez siedem dni. W lodówce dwukrotnie dłużej, a w zamrażarce zachowuje swój aromat, nawet trzy do czterech razy dłużej. Aromat można zachować jeszcze lepiej, jeśli kawę przechowujemy w postaci ziaren. W ziarnie aromat kawy jest zamknięty i chroniony jak w naturalnym sejfie.
Odpowiedni sposób przygotowania
Wskazówka 1: Jakość wody
Woda wodzie nierówna. Kawa składa się w 98 procentach z wody. Nie powinno zatem dziwić, że jakość wody jest istotna dla aromatu i smaku kawy. Generalna zasada brzmi: Woda do przygotowania kawy nie powinna być zbyt twarda ani zbyt miękka. Twarda woda, o wysokiej zawartości kamienia, może zneutralizować kwaskowy posmak kawy i sprawić, że jej smak stanie się „płaski”. Zbyt miękka woda z kolei, nada kawie gorzkiego posmaku. Idealny stopień twardości wody leży pomiędzy wartościami osiem i dwanaście stopni niemieckich.
Wskazówka: Jeśli woda jest zbyt twarda, należy do kawy wsypać szczyptę sody oczyszczonej lub kakao. Można także lekko zagotować wodę przez parzeniem kawy, użyć filtra wody lub wody butelkowanej. Jeśli woda jest zbyt miękka można do niej dodać szczyptę soli.
Wskazówka 2: Idealny stopień zmielenia
Niektóre rodzaje kawy są najlepsze, gdy stopień milenia jest drobny. Do uzyskania idealnego smaku kawy ziarna powinny być odpowiednio zmielone. Optymalny stopień zmielenia zależy od danej kompozycji i sposobu jej przygotowania. Prosta zasada brzmi: im drobniej zmielona kawa, tym bardziej korzenny smak. Kawa do espresso powinna być zmielona drobno, kawa filtrowana wymaga grubszego zmielenia.
Wskazówka 3: Delikatna piana mleczna
Ukoronowanie kawy. Lekka i delikatna pianka na szczycie filiżanki kawy – idealne zwieńczenie śniadania. Aby przygotować mleczną pianę należy podgrzać zimne mleko do temperatury najwyżej 60 stopni i ubić pianę. Napełnić nią filiżankę, dolać kawy i ozdobić odrobiną cynamonu lub kakao. Niezrównana przyjemność!