Celebrujemy Święto Kawy!
1 pażdziernika obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kawy. Od ponad 60 lat Tchibo dostarcza najlepsze kawy z całego świata, dlatego też chcemy świętować ten wyjątkowy dzień z naszymy Klientami. I to przez cały weekend!
Daj się złapać w aromatyczny świat naszych kaw, odkryj wspaniałe promocje, przepyszne przepisy oraz ciekawostki o kawie. Kaffee!
Daj się złapać w aromatyczny świat naszych kaw, odkryj wspaniałe promocje, przepyszne przepisy oraz ciekawostki o kawie. Kaffee!
Wypróbuj naszą kawę w ziarnach i kawę mieloną
Delikatny owocowy smak, z subtelną nutą gorzkiej czekolady
Intensywność:46
28,99zł
zł/kg 115,96
Kawa o pełnym smaku, bez kwaśnej nuty
Intensywność:56
19,99zł
zł/kg 39,98
Perfekcja w każdym palonym ziarnie
Intensywność:46
35,99zł
zł/kg 71,98
Pełny smak, intensywny aromat, z delikatną aksamitną pianką
Intensywność:66
28,99zł
zł/kg 115,96
Harmonijna kompozycja
74,99zł
zł/kg 74,99
Mocna i aromatyczna
Intensywność:46
59,99zł
zł/kg 59,99
Mocna i aromatyczna
Intensywność:46
49,99zł
zł/kg 99,98
Kawa o pełnym smaku, bez kwaśnej nuty
Intensywność:56
29,99zł
zł/kg 29,99
Kawa o pełnym smaku, bez kwaśnej nuty
Intensywność:56
19,99zł
zł/kg 39,98
Odpowiednie akcesoria do przyrządzenia idealnej kawy
Z miękkim, termoizolacyjnym pierścieniem silikonowym
34,99zł
Z miękkim, termoizolacyjnym pierścieniem silikonowym
34,99zł
Z miękkim, termoizolacyjnym pierścieniem silikonowym
34,99zł
Z miękkim, termoizolacyjnym pierścieniem silikonowym
44,99zł
Z miękkim, termoizolacyjnym pierścieniem silikonowym
44,99zł
Wykonane z ręcznie dmuchanego szkła borokrzemowego
59,99zł
Do przygotowania ciepłej i zimnej pianki z mleka za naciśnięciem guzika
199,99zł
Łatwa obsługa jednym przyciskiem
199,99zł
Łatwe porcjowanie – odpowiada optymalnej ilości kawy na 1 filiżankę
29,99zł
Ze wzmocnionej porcelany Durable: wysokogatunkowa, delikatna porcelana stylizowana na porcelanę bone china o wysokiej przydatności w codziennym użytkowaniu
24,99zł
Ze wzmocnionej porcelany Durable: wysokogatunkowa, delikatna porcelana stylizowana na porcelanę bone china o wysokiej przydatności w codziennym użytkowaniu
34,99zł
Z pokrywką z drewna dębowego i miarką do kawy ≪barista≫
89,99zł
Z pokrywką z drewna dębowego – kawa dłużej pozostaje ciepła
28,99zł
Stal nierdzewna 18/10 polerowana na wysoki połysk
24,99zł
Z wytrzymałego szkła odpornego na działanie wysokich temperatur – nadają się również do zalewania wrzącą wodą
34,99zł
Stal nierdzewna 18/10 polerowana na wysoki połysk
28,99zł
3-częściowy: dzbanuszek do mleka, cukiernica i taca
69,99zł
Sprawdzone recepty na kawowe pyszności
Coffee Granita
Składniki
- 4 łyżki intensywnej kawy palonej Espresso Sicilia Style, 500g, kawa w ziarnach
- 500 ml wody
- 1 cytryna
- 40 g cukru trzcinowego
1. Nalej do garnka 500 ml wody. Dodaj kawę i zagotuj. Następnie odstaw na 5 minut.
2. Przepuść kawę przez filtr. Przelej kawę do miski. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go razem z cukrem trzcinowym do miski z kawą. Wymieszaj składniki do całkowitego rozpuszczenia. Wylej mieszankę na płaską blachę i włóż na 45 minut do zamrażarki.
3. Następnie podrap widelcem aż do otrzymania delikatnej warstwy z kryształków. Ponów zamrażanie przez kolejne 30 minut.
4. Nałóż mieszankę Granita łyżeczką do szklanki. Odpręż się i skosztuj!
2. Przepuść kawę przez filtr. Przelej kawę do miski. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go razem z cukrem trzcinowym do miski z kawą. Wymieszaj składniki do całkowitego rozpuszczenia. Wylej mieszankę na płaską blachę i włóż na 45 minut do zamrażarki.
3. Następnie podrap widelcem aż do otrzymania delikatnej warstwy z kryształków. Ponów zamrażanie przez kolejne 30 minut.
4. Nałóż mieszankę Granita łyżeczką do szklanki. Odpręż się i skosztuj!
Espresso Biscotti
Składniki:
- 4 łyżeczki mocnej, świeżo mielonej kawy Barista Espresso, 1kg, kawa w ziarnach
- 1/2 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżka proszku do pieczenia
- 1 filiżanka cukru trzcinowego
- 2 filiżanki mąki
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 jajka
- 3/4 filiżanki migdałów
1. Zmiksuj połowę mielonej kawy z cynamonem.
Dodaj do tego proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i mąkę.
2. Do startej skórki pomarańczowej i jajek dodaj drugą połowę zmielonej kawy i wymieszaj. Domieszaj migdały i zmiksuj na jednolitą masę.
3. Wylej masę na posypaną mąką powierzchnię i uformuj podłużny kształt. Piecz przez 35 minut.
4. Wyjątkowo dobre połączenie uzyskasz serwując gotowy wypiek z cappuccino. Smacznego!
2. Do startej skórki pomarańczowej i jajek dodaj drugą połowę zmielonej kawy i wymieszaj. Domieszaj migdały i zmiksuj na jednolitą masę.
3. Wylej masę na posypaną mąką powierzchnię i uformuj podłużny kształt. Piecz przez 35 minut.
4. Wyjątkowo dobre połączenie uzyskasz serwując gotowy wypiek z cappuccino. Smacznego!
Coffee Tonic
Składniki:
- Kostki lodu lub lód kruszony
- 1 miarka ginu
- świeżo mielona kawa Tchibo Exclusive, 500 g, kawa palona mielona
- Tonic
1. Napełnij szklankę kostkami lodu lub lodem kruszonym. Dodaj miarkę ulubionego ginu.
Przygotuj świeżą kawę używając w tym celu filtra ręcznego.
2. Dla uzyskania pełnego aromatu, użyj wyważonej kawy mielonej i zalej ją wrzącą wodą.
3. Poczekaj, aż kawa powoli przeleje się do szklanki.
4. Dodaj więcej lodu i dopełnij szklankę tonikiem. Party-Time!
2. Dla uzyskania pełnego aromatu, użyj wyważonej kawy mielonej i zalej ją wrzącą wodą.
3. Poczekaj, aż kawa powoli przeleje się do szklanki.
4. Dodaj więcej lodu i dopełnij szklankę tonikiem. Party-Time!
Coffee Macarones
Składniki:
- 110 g migdałów
- 2 białka jaj
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżka mielonej kawy TCHIBO FOR BLACK ´N WHITE, 500 g, kawa palona mielona
- 200 g świeżego sera
- Kakao
- odrobina mleka
1. Rozdrobnij migdały na mączkę migdałową.
Wbij białka do miski, dodaj cukier puder i zmiksuj wszystko na sztywną masę.
2. Dodaj mączkę migdałową, cukier puder i kawę mieloną.
3. Wypełnij masą woreczek do wyciskania. Przy pomocy filiżanki narysuj na papierze do pieczenia okręgi.
4. Wyciśnij ciasto na okręgi i lekko dociśnij od góry. Piecz przez 15 minut.
5. Następnie zajmij się wypełnieniem. Zmieszaj świeży ser i kakao, dodaj odrobinę mleka i ponownie zmiksuj.
6. Nałóż wypełnienie na jedną z upieczonych połówek okręgów macarones i przykryj drugą połówką. Bon Appetit!
2. Dodaj mączkę migdałową, cukier puder i kawę mieloną.
3. Wypełnij masą woreczek do wyciskania. Przy pomocy filiżanki narysuj na papierze do pieczenia okręgi.
4. Wyciśnij ciasto na okręgi i lekko dociśnij od góry. Piecz przez 15 minut.
5. Następnie zajmij się wypełnieniem. Zmieszaj świeży ser i kakao, dodaj odrobinę mleka i ponownie zmiksuj.
6. Nałóż wypełnienie na jedną z upieczonych połówek okręgów macarones i przykryj drugą połówką. Bon Appetit!
Nr. 1: Im zimniej tym lepiej
Im zimniejszy klimat, tym jego mieszkańcy są bardziej zagorzałymi kawoszami: Finowie piją najwięcej kawy, bo aż 11,4 kg w roku 2014, tuż za nimi plasują się Szwedzi, Norwegowie i Austriacy. Niemcy zajmują zaszczytne 6 miejsce z wynikiem 6,3 kg. Najmniejsze spożycie kawy odnotowano w Indiach: w 2014 r. wyniosło ono 100 g na głowę. Tam tradycyjnym napojem narodowym jest herbata Chai.
Nr. 2: Brazylia mistrzem świata
Brazylia, z wynikiem 32%, jest niedoścignionym, największym producentem kawy na świecie. Wietnam i Kolumbia, zajmujące odpowiednio 2 i 3 miejsce, mogą się poszczycić wynikiem 19,4 i 8,8 procent.
Nr. 3: Kiedy działa kofeina?
Od wypicia filiżanki kawy do momentu, kiedy zacznie działać kofeina upływa 45 minut. Jedna filiżanka kawy ziarnistej (150 ml) zawiera około 80 mg kofeiny – taką samą ilość, co puszka napoju energetycznego o pojemności 250 ml.
Nr. 4: Tajna broń na kaca
Espresso z odrobiną soku z cytryny działa cuda lecząc uporczywe bóle głowy spowodowane kacem. Spróbuj!
Nr. 5: Drogocenny owoc
Do uzyskania jednego kilograma kawy potrzeba aż 5 kilogramów owoców kawowca. Kawę zbiera się zazwyczaj raz do roku. Przeciętna wydajność jednego drzewa kawowca to zaledwie około 450 g owoców. Jedno jedyne drzewo kawowca pozwala uzyskać jedynie około 90 g kawy rocznie.
Nr. 6: Długowieczna roślina
Kawowce żyją przeciętnie 50 lat, niektóre jednak nawet ponad 100.