Latte Art - serce do kawy
Latte Art jest ukoronowaniem dobrej kawy: starannie wykonane wzory sprawią, że picie z pozoru zwykłej kawy stanie się niezapomnianym przeżyciem. W profesjonalnych kawiarniach nie serwuje się kawy bez starannie wykonanego wzoru - zgodnie z maksymą: Sztuka wymaga czasu.
Jak sprawić, by Latte Art wyszło doskonałe?
Radzimy i pokazujemy krok po kroku, jak uzyskać na kawie Crema wzór serca i liścia.
Jak sprawić, by Latte Art wyszło doskonałe?
Radzimy i pokazujemy krok po kroku, jak uzyskać na kawie Crema wzór serca i liścia.
Wszystko o mlecznej piance
Aby wzory serca i liścia w ogóle miały szansę powstać, decydująca jest konsystencja mlecznej pianki.
Pianka do Latte Art nie może być zbyt zwarta ani mieć zbyt dużej objętości. Doskonała jest delikatna, lekko zagęszczona "mikropianka" z drobnych pęcherzyków powietrza. Dla uzyskania takiej pianki należy spieniać mleko tak długo, aż pianka stanie się idealna.
Wzór należy wykonywać szybko, ponieważ już po 30 sekundach ta cudowna pianka rozdziela się na mleko i znajdującą się powyżej niego grubą warstwę mlecznej piany - stając się bezużyteczną w kontekście Latte Art.
Krok po kroku: jak stworzyć doskonałą mleczną piankę
Wzór należy wykonywać szybko, ponieważ już po 30 sekundach ta cudowna pianka rozdziela się na mleko i znajdującą się powyżej niego grubą warstwę mlecznej piany - stając się bezużyteczną w kontekście Latte Art.
Krok po kroku: jak stworzyć doskonałą mleczną piankę
Latte Art: serce
Krok 1: nalewanie
Lej mleko z wysokości około 5 cm ciągłym strumieniem na środek filiżanki, aż napełni się ona mniej więcej do połowy. Do dozowania mleka doskonale nadaje się dzbanek z wąskim dzióbkiem.
Krok 2: dolewanie
Następnie opuść nieco dzbanek i szybciej dolej resztę mleka, aż mleko znów podniesie się, a na kawie powstanie okrągła warstwa pianki.
Krok 3: rysowanie
Na koniec podnieś dzbanek i ostatnim strumieniem mleka narysuj kreskę przecinającą okrąg. Jeżeli wszystko się udało, na kawie pojawi się serce. Powodzenia!
Porady dotyczące Latte Art
Spienione mleko należy zawsze wlewać do przygotowanego espresso równomiernie i ciągłym strumieniem. Szczególnie duże znaczenie ma odpowiednia odległość od filiżanki, czyli ok. 5 cm. Mleko nalewane z dzbanka do filiżanki z większej wysokości uniesie powierzchnię espresso, a na powierzchni pozostanie niewiele mlecznej pianki.
Natomiast mleko nalewane ze zbyt małej wysokości pokryje całą powierzchnię kawy tak, że nie uda nam się narysować żadnego wzoru.
Natomiast mleko nalewane ze zbyt małej wysokości pokryje całą powierzchnię kawy tak, że nie uda nam się narysować żadnego wzoru.
Latte Art dla zaawansowanych: liść
Krok 1: nalewanie
Aby uzyskać wzór liścia, pianka powinna być jeszcze delikatniejsza niż do stworzenia serca. Tak jak w przypadku serca, wlej mleko do kawy z wysokości około 5 cm ciągłym strumieniem. Nalewaj mleko przy górnej krawędzi filiżanki.
Krok 2: rysowanie liścia
Kiedy tylko filiżanka napełni się do połowy i tak jak w przypadku serca, utworzy się kleks z pianki, opuść dzbanek i poruszaj nim szybko ruchem zygzakowym, nalewając ciągłym strumieniem. Przesuwaj przy tym dzbanek ku tyłowi.
Krok 3: wykończenie liścia
Po utworzeniu zygzaka przy krawędzi filiżanki, narysuj na koniec strumieniem mleka kreskę do góry przez cały wzór - i liść jest gotowy!