Przepisy na idealną kawę
Espresso i Caffè Crema od Tchibo to czysta przyjemność dla podniebienia. Nasze kawy, wzbogacone przyprawami, lodami lub alkoholem, udowadniają jak bardzo mogą być różnorodne. Wypróbuj Café d´amour z Cointreau i cynamonem, Latte Macchiato z białą czekoladą lub koktajl kawowy z lodami orzechowymi – nie można się nie skusić!
Banana Flip
Składniki na 1 porcję:
- 20 ml syropu do kawy o smaku bananowym
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 filiżanka kawy Tchibo
- Bita śmietana
- Wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Zaparz kawę. Dodaj syrop do kawy i cukier waniliowy, zamieszaj aż do rozpuszczenia się kryształków cukru. Udekoruj bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
Zaparz kawę. Dodaj syrop do kawy i cukier waniliowy, zamieszaj aż do rozpuszczenia się kryształków cukru. Udekoruj bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
Café d’amour
Składniki na 1 porcję:
- ½ łyżeczki kakao
- odrobina mielonego cynamonu
- 100 ml gorącego espresso Tchibo
- 20 ml Cointreau
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2 laski cynamonu
Przygotowanie:
Kakao i mielony cynamon dodaj do espresso i wymieszaj aż do rozpuszczenia. Napój przelej do filiżanki, dolej Cointreau, dodaj cukier wedle potrzeby. Wymieszaj laskami cynamonu, po czym pozostaw je w filiżance.
Kakao i mielony cynamon dodaj do espresso i wymieszaj aż do rozpuszczenia. Napój przelej do filiżanki, dolej Cointreau, dodaj cukier wedle potrzeby. Wymieszaj laskami cynamonu, po czym pozostaw je w filiżance.
Café à l’orange
Składniki na 1 porcję:
- 1 espresso z kawy Tchibo
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 40 ml brandy
- Spienione mleko
- Pomarańcza lub kakao
Przygotowanie:
Do podgrzanej szklanki wlej espresso i brandy, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj spienione mleko i udekoruj napój kawałkami pomarańczy lub kakao.
Do podgrzanej szklanki wlej espresso i brandy, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj spienione mleko i udekoruj napój kawałkami pomarańczy lub kakao.
Caffè Corretto
Składniki na 1 porcję:
- Espresso Tchibo
- Odrobina grappy, koniaku lub likieru sambuca
- Opcjonalnie: śmietana
Przygotowanie:
Zmroź espresso z dużą ilością cukru w zamrażalniku i dodaj odrobinę grappy, koniaku lub likieru sambuca. Możesz udekorować śmietaną.
Zmroź espresso z dużą ilością cukru w zamrażalniku i dodaj odrobinę grappy, koniaku lub likieru sambuca. Możesz udekorować śmietaną.
Cappu Joghi
Kokosowa kawa mrożona
Składniki na 1 porcję:
- 1 mocno schłodzone espresso z kawy Tchibo
- 1 kulka lodów kokosowych
- 1 łyżeczka cukru
- Mleko
- Bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Zmieszaj espresso z dwiema łyżeczkami kakao i ekstraktem waniliowym. Wrzuć kostki lodu do szklanki do latte macchiato. Wlej najpierw espresso, a później mleko. Dodaj bitą śmietanę i posyp ok. ¼ łyżeczki kakao.
Zmieszaj espresso z dwiema łyżeczkami kakao i ekstraktem waniliowym. Wrzuć kostki lodu do szklanki do latte macchiato. Wlej najpierw espresso, a później mleko. Dodaj bitą śmietanę i posyp ok. ¼ łyżeczki kakao.
Kawa orzechowa
Przygotowanie:
Spień mleko, zmieszaj espresso z syropem orzechowym i wlej do szklanki do latte macchiato. Dolej ostrożnie mleko i posyp kakao.
Możesz podać kawę orzechową jak kawę mrożoną. Użyj zimnego espresso i dodaj zamiast mleka lody waniliowe i śmietanę.
Spień mleko, zmieszaj espresso z syropem orzechowym i wlej do szklanki do latte macchiato. Dolej ostrożnie mleko i posyp kakao.
Możesz podać kawę orzechową jak kawę mrożoną. Użyj zimnego espresso i dodaj zamiast mleka lody waniliowe i śmietanę.
Koktajl kawowy z lodami orzechowymi
Składniki na 1 porcję:
- 125 ml kawy Tchibo Caffè Crema
- 1 łyżeczka miodu
- 20 ml likieru kremowego
- 2 szczypty imbiru (mielonego)
- 100 ml odtłuszczonego mleka
- Cynamon (mielony)
- 1 kulka lodów orzechowych
Przygotowanie:
Zmieszaj kawę z miodem, likierem i szczyptą imbiru i przelej do szklanki do long drinków. Mleko zmieszaj ze szczyptą imbiru i cynamonu, podgrzej, spień i dodaj do kawy. Dodaj 1 kulkę lodów orzechowych do koktajlu kawowego. Podawaj posypaną cynamonem.
Zmieszaj kawę z miodem, likierem i szczyptą imbiru i przelej do szklanki do long drinków. Mleko zmieszaj ze szczyptą imbiru i cynamonu, podgrzej, spień i dodaj do kawy. Dodaj 1 kulkę lodów orzechowych do koktajlu kawowego. Podawaj posypaną cynamonem.
Kawa Południowotyrolska
Przygotowanie:
Dodaj czekoladę do gorącej kawy. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Dolej Nusslera.
Dodaj czekoladę do gorącej kawy. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Dolej Nusslera.
Latte Macchiato z białą czekoladą
Składniki na 1 porcję:
- 1 espresso z kawy Milano Style
- 2 łyżki białej czekolady
- 250 ml spienionego mleka
Przygotowanie:
Podgrzej mleko, wlej do szklanki do latte macchiato i dodaj białą czekoladę. Pomagając sobie łyżką, wlej kawę do mleka. Spień mleko i posyp kakao.
Podgrzej mleko, wlej do szklanki do latte macchiato i dodaj białą czekoladę. Pomagając sobie łyżką, wlej kawę do mleka. Spień mleko i posyp kakao.