Doskonała mleczna pianka
Miłośnicy kawy cenią sobie nie tylko doskonałą kawę Tchibo, lecz zależy im również na doskonałej mlecznej piance, która powinna być kremowa i gęsta, a jednocześnie nadal płynna. W pierwszej chwili brzmi to dość skomplikowanie, jednak przy pomocy dyszy parowej ekspresu do espresso każdy może przygotować piankę doskonałą i nie jest to wcale takie trudne!
Łatwe przygotowanie mlecznej pianki
instrukcja krok po kroku:
Krok 1: przygotowanie
Przed spienianiem wydmuchaj z dyszy parowej nadmiar skroplonej wody. Niepodgrzane mleko, prosto z lodówki, przelej do małego lub dużego dzbanka.
Krok 2: faza wciągania
Zanurz dyszę parową w mleku i otwórz zawór pary. Ustaw dzbanek z mlekiem w takiej pozycji, by dysza znajdowała się tuż pod powierzchnią mleka i wydawała „drapiący“ odgłos.
Krok 3: faza obracania
Podnieś dzbanek z mlekiem tak, by dysza parowa zanurzyła się głębiej, a mleko zostało wprawione w ruch wirowy. Spieniaj mleko aż pianka nabierze kremowej konsystencji.
Krok 4: spienianie do 60°C
Nadal spieniaj mleko, aż osiągnie temperaturę ok. 60° C. Idealna temperatura zostanie osiągnięta, kiedy dzbanek stanie się zbyt gorący, by go dotknąć. Następnie zamknij zawór pary i odstaw dzbanek.
Krok 5: czyszczenie zaworu parowego
Przetrzyj zawór parowy wilgotną ściereczką i wydmuchaj dyszę. Podczas podgrzewania mleka na dyszy osadzają się cząsteczki mleka, które najlepiej od razu łatwo usunąć zanim zaschną.
Krok 6: nalewanie i radość z doskonałej kawy!
Teraz nalej powoli mleczną piankę do świeżo zaparzonej kawy i ciesz się jej doskonałym smakiem. Pyszności! Cappuccino, Latte czy Espresso Macchiato – życzymy udanego przygotowywania!
Rodzaje mleka i spieniaczy
Mleczną piankę można oczywiście przygotować na wiele innych sposobów, np. wygodnie za pomocą elektrycznego spieniacza do mleka lub indukcyjnego spieniacza do mleka.
Można również użyć spieniacza do mleka »barista« na baterie lub ręcznego spieniacza do mleka, czy nawet zwykłej trzepaczki do ubijania piany . Stosując każdą z metod przygotowania kierujemy się tą samą zasadą: podgrzewamy mleko i powodujemy, by zmieszało się z powietrzem w celu uzyskania pianki.
Oczywiście warto spróbować kawy Tchibo bez mleka, aby bez przeszkód posmakować jej wyjątkowych nut i aromatów. Mimo to jednak mleko jest według wielu osób uważane za idealne dopełnienie kawy. Spienianie mleka pozwala wydobyć jego naturalnie słodkawy aromat.
Oczywiście warto spróbować kawy Tchibo bez mleka, aby bez przeszkód posmakować jej wyjątkowych nut i aromatów. Mimo to jednak mleko jest według wielu osób uważane za idealne dopełnienie kawy. Spienianie mleka pozwala wydobyć jego naturalnie słodkawy aromat.
Zasadniczo każde mleko można spienić, niezależnie od zawartości tłuszczu. Spienić można nawet mleko bez laktozy, sojowe, ryżowe i migdałowe, jednak pianka jest wówczas trochę mniej stabilna.
Mleko o niższej zawartości tłuszczu pozwoli uzyskać gęstą piankę, która wydaje się nieco bardziej sucha niż ta przygotowana ze zwykłego mleka. Za to z mleka pełnotłustego powstaje bardzo kremowa pianka, której konsystencja doskonale nadaje się do Latte Art. Mleko homogenizowane pozwala uzyskać wyjątkowo zwartą piankę. Ogólna zasada mówi: nie należy podgrzewać zwykłego krowiego mleka powyżej 70°C, a mleka sojowego powyżej 45°C.
Masz ochotę zapoznać się z innymi poradami i przepisami? Wypróbuj nasze ulubione przepisy z kawą i czekoladą.
A jak wyczarować Latte Art, dowiesz się tutaj.
Mleko o niższej zawartości tłuszczu pozwoli uzyskać gęstą piankę, która wydaje się nieco bardziej sucha niż ta przygotowana ze zwykłego mleka. Za to z mleka pełnotłustego powstaje bardzo kremowa pianka, której konsystencja doskonale nadaje się do Latte Art. Mleko homogenizowane pozwala uzyskać wyjątkowo zwartą piankę. Ogólna zasada mówi: nie należy podgrzewać zwykłego krowiego mleka powyżej 70°C, a mleka sojowego powyżej 45°C.
Masz ochotę zapoznać się z innymi poradami i przepisami? Wypróbuj nasze ulubione przepisy z kawą i czekoladą.
A jak wyczarować Latte Art, dowiesz się tutaj.
Nasze spieniacze do mleka i nie tylko
Do łatwego przygotowania szczególnie kremowej pianki mlecznej
39,99zł
Do spieniania ciepłej i zimnej pianki mlecznej lub ciepłego mleka za naciśnięciem jednego przycisku
379,99zł
Do spieniania ciepłej i zimnej pianki mlecznej lub ciepłego mleka za naciśnięciem jednego przycisku
379,99zł
Gorąca i zimna, kremowa mleczna pianka za naciśnięciem guzika
169,00zł