Jasne palenie

Zgodne z trendem: blonde roast

Zamknij oczy i wyobraź sobie palone ziarno kawy. Jaki odcień brązu ma Twoje ziarno kawy? Prawdopodobnie jest raczej ciemne. Bądź co bądź taka właśnie postać ziaren kawy jest ogólnie znana i powszechna. A czy wiesz, że istnieją również jasne ziarna? Są wynikiem jasnego palenia i różnią się od ziaren poddanych ciemnemu paleniu nie tylko procesem produkcji, ale i smakiem.
W Skandynawii i w USA już od dłuższego czasu można zaobserwować modę na jasne palenie. Również w Niemczech, jasne ziarna zyskują na popularności. Rola kawy, jako produktu naturalnego występującego w rozmaitych postaciach, staje się tutaj pierwszoplanowa. Ale po kolei – od ogólnego pojęcia palenia kawy, przez palenie jasne, do bukietu:

Co właściwie dzieje się z kawą podczas jej palenia?

Podczas palenia ziaren kawy zaledwie sekundy decydują o uzyskanym efekcie smakowym. Ogólnie rzecz ujmując, ziarna kawy są w procesie palenia poddawane działaniu wysokiej temperatury na sucho, co powoduje nie tylko zmianę smaku i koloru, ale również usunięcie naturalnej wilgoci. Powstają przy tym gorycz i aromaty palenia. Zasada palenia brzmi: im dłużej trwa palenie ziaren, tym stają się one ciemniejsze i tym mniej w nich pozostaje kwasowości. Zmianie ulega również twardość ziaren - początkowo elastyczne ziarna twardnieją, co ułatwia ich mielenie.
Jasne palenie

Na czym polega jasne palenie?

Jasne palenie kawy, ze względu na zabarwienie ziaren otrzymywanych w jego efekcie, jest nazywane również paleniem cynamonowym lub bladym.

Podgrzewanie ziaren kawy, skutkuje również podgrzaniem zawartej w nich wody, która przechodzi ze stanu płynnego do lotnego. Ziarna kawy powiększają się, aż do momentu, kiedy pękają, wydając słyszalny dźwięk strzelania "First Crack". W przypadku ziaren jasno palonych proces palenia kończy się dokładnie po pierwszym strzale, ponieważ od tej pory ziarno traci coraz więcej wilgoci.

W przypadku ciemnego palenia ziarna kawy są poddawane procesowi palenia przez dłuższy czas – a mianowicie do momentu, kiedy wystrzelą po raz drugi "Second Crack". Dzięki temu ziarna nie tylko stają się ciemniejsze nabierając ogólnie znanej barwy kawy palonej, ale zyskują też więcej aromatów palenia.

Jak smakuje jasno palona kawa?

Jasno palone ziarna kawy, po pierwszym strzale są koloru złotobrązowego i zawierają delikatne nuty owocowe. Zaparzone w postaci kawy filtrowanej mają lekki, delikatnie owocowy smak, ponieważ jasne palenie powoduje, że aromat palenia stanowi jedynie tło dla naturalnego aromatu owoców kawowca.

Zatem im jaśniejsze palenie, tym wyższa kwasowość kawy, co dla miłośnika klasycznej kawy jest zupełnie nowym doświadczeniem smakowym.

Zwolennicy ruchu „Trzeciej Fali Kawy“ oceniają tę różnorodność aromatów kawy podobnie jak znawcy wina, przykładając przy tym dużą wagę do doboru ziaren, ich palenia i przyrządzania. Właśnie wśród zwolenników „Trzeciej Fali Kawy“, to bardziej owocowe palenie zyskało dużą popularność.

W ofercie Tchibo znajdziesz jasno paloną kawę filtrowaną Blonde Roast. Do produkcji Blonde Roast Tchibo stosuje wyłącznie ziarna z Kolumbii i Afryki Wschodniej, pochodzące z farm certyfikowanych przez organizację Rainforest Alliance. Ziarna podlegają delikatnemu uszlachetnianiu w niskich temperaturach w piecach bębnowych, dzięki czemu zyskują delikatny, owocowy smak z nutą słodyczy.
Jasne palenie
Bukiet kawy




Bukiet kawy może być równie złożony, co bukiet wina

Ogólnie surowa kawa – abstrahując od lekko roślinnej nuty – nie ma żadnego specyficznego smaku. Substancje aromatyczne kawy powstają dopiero w procesie palenia, nadając kawie typowego dla niej smaku i zapachu.

Czy wiesz, że...

Na bukiet wina składa się z ok. 400 różnych aromatów, natomiast o bukiecie kawy palonej decyduje od 800 do 1000 aromatów, czyli ponad dwa razy więcej niż w przypadku wina – właśnie dlatego odkrywanie rozmaitych aromatów kawy jest tak fascynujące. Kawy jasno palone stanowią tylko niewielką cząstkę różnorodności smaków, uzyskiwanych podczas palenia, zaparzania i picia. Warto zaspokajać swoją ciekawość, próbując coraz to nowszych smaków.

Piękne chwile z kawą filtrowaną

Przyrządzanie kawy jasno palonej

Jak najlepiej przyrządzić jasno paloną kawę?

Wyjątkowo dobrym narzędziem do przyrządzania Blonde Roast jest porcelanowy filtr ręczny. Można jednak zdecydować się na ekspres do kawy filtrowanej lub zaparzacz. Celem uzyskania niezafałszowanego smaku, należy opłukać papierowy filtr gorącą wodą. Następnie wsypać mieloną kawę do filtra i zalać wodą o temperaturze 94°C tak, by woda przykrywała kawę na wysokość 1 cm.

Porada: 94°C można uzyskać zagotowując wodę w czajniku i zostawiając na 1 minutę w odkrytym dzbanku.

Odczekać około 30 sekund, by kawa się spulchniła, a następnie okrężnymi ruchami dolać resztę wody. Życzymy przyjemnyh chwil podczas kosztowania nowej kawy jasno palonej!

Nasze produkty do przyrządzania jasnej kawy filtrowanej:

 
 
 
 
Wyprzedany
  • Młynek do kawy ≪barista≫
Zawsze świeża kawa zmielona ręcznie
79,99
Produkt wkrótce dostępny
  • French Press, 200 ml
Minikafetiera o pojemności 200 ml
49,99
Wyprzedany