Gotowanie z kawą
Czy wiesz, że dla kawy można znaleźć dużo więcej zastosowań niż tylko picie w połączeniu z mlekiem i syropami?
Kawa doskonale nadaje się do gotowania, ponieważ nadaje daniom wyjątkowy aromat, który zachwyci wszystkich jej miłośników. Postanowiliśmy więc udać się do kuchni i stworzyć menu, którego nieodłącznym elementem będzie uwielbiana przez nas kawa.
Zainspiruj się naszymi propozycjami dań:
Kawa doskonale nadaje się do gotowania, ponieważ nadaje daniom wyjątkowy aromat, który zachwyci wszystkich jej miłośników. Postanowiliśmy więc udać się do kuchni i stworzyć menu, którego nieodłącznym elementem będzie uwielbiana przez nas kawa.
Zainspiruj się naszymi propozycjami dań:
Przystawka: risotto z kawowymi przegrzebkami
Składniki dla 4 osób / czas przygotowania 1,5 - 2 godziny
- przegrzebki wedle uznania
- 200 ml espresso (polecamy Tchibo Espresso Barista)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 szalotki
- 2 pomidory
- 200 g ryżu na risotto
- 200 ml białego wina
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 60 g zimnego masła (opcjonalnie)
- 60 g tartego parmezanu
- ocet balsamiczny
- bazylia
- cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaparzyć espresso i odstawić do wystygnięcia. Włożyć przegrzebki do espresso na ok. 1 godzinę, a następnie dobrze odsączyć za pomocą ręcznika kuchennego (nie wylewać marynaty!). Delikatnie posolić przegrzebki i obsmażyć z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek (ok. 5 minut).
Przygotowanie risotto:
Przygotować bulion i gotować na wolnym ogniu. Obrać szalotki i ząbek czosnku i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w dużym garnku na oliwie z oliwek na średnim ogniu. Uwaga: cebula nie powinna się przyrumienić, aby nie stała się gorzka! Dodać ryż i pokrojone w kostkę pomidory i podsmażyć mieszając, aż ryż stanie się lekko szklisty. Dodać białe wino i pozwolić mu odparować. Po odparowaniu białego wina podlewać niewielkimi ilościami gorącego bulionu stale mieszając - tylko w ten sposób można uzyskać idealną, kremową konsystencję risotto. Po ok. 20 minutach ryż jest gotowy (na zewnątrz miękki, a wewnątrz jeszcze trochę al dente). Zdjąć garnek z kuchenki, wmieszać masło i parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić pod przykryciem na ok. 2 minuty.
W tym czasie zagotować cukier z octem balsamicznym i espresso użytym jako marynata i gotować przez około jedną minutę. Nałożyć ryż na ciepłe talerze, na wierzch położyć przegrzebki i ozdobić bazylią. Polać kilkoma kroplami sosu z espresso i octu balsamicznego - i gotowe do podania!
Zaparzyć espresso i odstawić do wystygnięcia. Włożyć przegrzebki do espresso na ok. 1 godzinę, a następnie dobrze odsączyć za pomocą ręcznika kuchennego (nie wylewać marynaty!). Delikatnie posolić przegrzebki i obsmażyć z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek (ok. 5 minut).
Przygotowanie risotto:
Przygotować bulion i gotować na wolnym ogniu. Obrać szalotki i ząbek czosnku i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w dużym garnku na oliwie z oliwek na średnim ogniu. Uwaga: cebula nie powinna się przyrumienić, aby nie stała się gorzka! Dodać ryż i pokrojone w kostkę pomidory i podsmażyć mieszając, aż ryż stanie się lekko szklisty. Dodać białe wino i pozwolić mu odparować. Po odparowaniu białego wina podlewać niewielkimi ilościami gorącego bulionu stale mieszając - tylko w ten sposób można uzyskać idealną, kremową konsystencję risotto. Po ok. 20 minutach ryż jest gotowy (na zewnątrz miękki, a wewnątrz jeszcze trochę al dente). Zdjąć garnek z kuchenki, wmieszać masło i parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić pod przykryciem na ok. 2 minuty.
W tym czasie zagotować cukier z octem balsamicznym i espresso użytym jako marynata i gotować przez około jedną minutę. Nałożyć ryż na ciepłe talerze, na wierzch położyć przegrzebki i ozdobić bazylią. Polać kilkoma kroplami sosu z espresso i octu balsamicznego - i gotowe do podania!
Danie główne: Kawowe chili
Składniki dla 4 osób / czas przygotowania 2 - 2,5 godziny
- 20 ml oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g mielonej wołowiny
- 300 g wołowego mięsa gulaszowego
- 1 duża puszka pomidorów
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 małe puszki koncentratu pomidorowego
- 150 ml ciemnego piwa
- 120 ml mocnej Tchibo Privat Kaffee African Blue
- 120 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- mieszanka chili
- 1 łyżeczka kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 2 papryczki chili
Przygotowanie:
Drobno pokroić cebule, wycisnąć, lub drobno pokroić czosnek, posiekać papryczki chili. Równocześnie przygotować kawę. Podgrzać olej w dużym garnku i przyrumienić na nim przez dziesięć minut cebule, czosnek, kostki mięsa i mięso mielone. Następnie dodać pozostałe składniki łącznie z kawą (bez fasoli) i doprawić papryczkami chili - lepiej zacząć od niewielkiej ilości. Gotować na wolnym ogniu przez około 1 1/2 godziny często mieszając. Dodać fasolę i gotować przez kolejne 30 minut, ewentualnie dodać więcej bulionu, piwa lub kawy. Doprawić i podać!
Drobno pokroić cebule, wycisnąć, lub drobno pokroić czosnek, posiekać papryczki chili. Równocześnie przygotować kawę. Podgrzać olej w dużym garnku i przyrumienić na nim przez dziesięć minut cebule, czosnek, kostki mięsa i mięso mielone. Następnie dodać pozostałe składniki łącznie z kawą (bez fasoli) i doprawić papryczkami chili - lepiej zacząć od niewielkiej ilości. Gotować na wolnym ogniu przez około 1 1/2 godziny często mieszając. Dodać fasolę i gotować przez kolejne 30 minut, ewentualnie dodać więcej bulionu, piwa lub kawy. Doprawić i podać!
Deser: Mousse au Chocolat au Espresso
Składniki dla 4 osób / czas przygotowania 0,5 - 1 godziny
- 150 g ciemnej czekolady
- 50 ml mocnej Tchibo Espresso Barista
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 25 g cukru
- 65 ml śmietany
- w. tarta czekolada/owoce
Przygotowanie:
Przygotować espresso. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać do niej espresso i całość schłodzić. Rozdzielić białka od żółtek i utrzeć żółtka z cukrem waniliowym na kremową masę. Ubić najpierw na sztywno białko z cukrem, a następnie śmietanę. Po wystygnięciu masy czekoladowej domieszać za pomocą trzepaczki utarte żółtko. Następnie dodać śmietanę, a na końcu płynnie, ale ostrożnie - ubite na pianę białko. Przełożyć mus do szklanek lub miseczek deserowych i odstawić w chłodne miejsce na ok. 3 godziny. Przed podaniem posypać tartą czekoladą lub owocami.
Przygotować espresso. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać do niej espresso i całość schłodzić. Rozdzielić białka od żółtek i utrzeć żółtka z cukrem waniliowym na kremową masę. Ubić najpierw na sztywno białko z cukrem, a następnie śmietanę. Po wystygnięciu masy czekoladowej domieszać za pomocą trzepaczki utarte żółtko. Następnie dodać śmietanę, a na końcu płynnie, ale ostrożnie - ubite na pianę białko. Przełożyć mus do szklanek lub miseczek deserowych i odstawić w chłodne miejsce na ok. 3 godziny. Przed podaniem posypać tartą czekoladą lub owocami.