100% Tchibo Arabica
100% Tchibo Arabika to nasza obietnica jakości i świeżości. Gwarantujemy najlepsze surowce i ich selekcję, najwyższą jakość obróbki oraz maksymalną świeżość. Właśnie dzięki temu kawa Tchibo smakuje tak wyjątkowo. Dowiedz się więcej o naszej obietnicy jakości.
Najlepsze surowce i ich selekcja
Zawsze gwarantujemy Państwu najlepszą kawę Arabika. Dla smakoszy kawy liczą się dwa gatunki z rodzaju Coffea: Robusta i Arabika. W przeciwieństwie do Robusty, sadzonki Arabiki są dosyć wymagające: aby dojrzeć, oraz aby owoce mogły rozwinąć swoje złożone aromaty, potrzebują idealnego połączenia deszczu, słońca i cienia. W skrócie: Arabika jest symbolem wysmakowanej elegancji i różnorodności. Jednak jedna Arabika nie jest taka sama jak inna.
W każdym regionie sprawdza się zasada: im wyżej, tym lepiej. Na chłodnych wzgórzach owoce kawowca dojrzewają powoli i mają w ten sposób więcej czasu na rozwinięcie swojego smaku oraz aromatu. Jednak plony w terenach górzystych są znacznie mniej obfite, a zbiory bardziej czasochłonne niż na terenach nizinnych. Pomimo to cierpliwość zostanie nagrodzona - bogactwo aromatu wysokogórskiej Arabiki nie ma sobie równych.
Ważne jest dla nas, aby mogli Państwo cieszyć się swoją ulubioną kawą, i to spełniającą najwyższe standardy, nie tylko dziś, ale i w przyszłości. Dlatego dbamy o zrównoważoną uprawę kawy. Dzięki niej możemy zapewniać Państwu najwyższej jakości kawę przez wiele lat.
Najwyższa jakość obróbki kawy
Równie ważna jak najlepsze surowce jest obróbka kawy. Kawa najwyższej jakości powstaje jedynie wówczas, gdy eksperci ds. palenia oraz tworzenia mieszanek idealnie się uzupełniają. Doświadczona osoba zajmująca się paleniem wie, jak długo i jak mocno ziarna muszą się wypalać, aby obudzić do życia nawet 800 różnych aromatów i w pełni wydobyć charakter bezcennego surowca. Ponieważ każdy rodzaj ziarna ma swoją optymalną temperaturę palenia, eksperci Tchibo wypalają je osobno. Jest to możliwe tylko w przypadku ziaren kawowca pochodzących z własnej produkcji i wymaga zastosowania zupełnie różnych technologii wypalania. Na przykład tylko w piecu bębnowym i tylko wypalając przez maksymalnie 20 minut, można wydobyć niektóre szczególnie delikatne aromaty. Dopiero po procesie palenia łączone są ze sobą kawy pochodzące z różnych regionów upraw. Łącząc różne rodzaje, produkuje się mieszanki – nazywane także „blendami” – dopasowane do każdego gustu. Praktycznie nie ma takiego smaku, którego nasi eksperci nie byliby w stanie skomponować. Zasada wypalania kawy jest następująca: przede wszystkim to know how sprawia, że najwyższej jakości surowiec przemienia się w imponującą kawę Tchibo Arabica.
Szczególnie istotnym czynnikiem jest także świeżość kawy zielonej, którą wykorzystujemy w naszych produktach. Tchibo dużą wagę przykłada do tego, aby do obróbki przekazywać jedynie świeżo zebrane ziarna kawy, w celu oferowania Państwu produktu odpowiadającego naszym wysokim standardom jakości.
Smak jako rezultat
Pochodzenie, selekcja, obróbka i palenie ziaren oraz indywidualny sposób ich przygotowania wpływają na niepowtarzalny smak oraz charakter każdej kawy. Każda kawa posiada swój charakter, a każdy kawosz ma swój ulubiony smak. Tchibo zapewnia w swoim asortymencie kawę dla każdego smakosza, np: wyjątkowe kawy Tchibo Privat Kaffee oferują koneserom wiele różnorodnych odmian i smaków z najbardziej ekskluzywnych upraw na całym świecie. Najwyższa jakość oraz świeżość naszych kaw to dla nas priorytet. Najlepsze składniki połączone z pasją, doświadczeniem i umiejętnościami tworzą kawę 100% Tchibo Arabika.