świąteczny stół

Porady i przepisy na świąteczny stół

Niezapomniane Święta Bożego Narodzenia to między innymi smakowite świąteczne potrawy oraz grzane wino i poncz. Przedstawiamy nasze ulubione przepisy i zdradzamy tajniki dotyczące świątecznych potraw i odpowiedniego doboru win.
Grzane wino
Grzane wino

Składniki:

  • ¾ l wytrawnego czerwonego wina
  • cienko obrana skórka z ½ cytryny
  • 80 g cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 10 goździków
  • świeżo wyciskany sok z 2 pomarańczy
  • ¼ l likieru pomarańczowego
Na 4 filiżanki (po ok. ¼ l) | Czas przygotowania: 10 min. | Czas oczekiwania: 25 min. | 285 kcal na porcję
1. Wszystkie składniki oprócz likieru mieszać w garnku aż do rozpuszczenia się cukru. Podgrzewać na wolnym ogniu pod przykryciem, aż na powierzchni wina pojawią się bąbelki. Następnie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 min.
2. Dodać likier i całość odstawić na 3 - 5 min. pod przykryciem. Nie podgrzewać. Przecedzić gotowe grzane wino przez sitko przelewając jeszcze gorący napój do filiżanek i od razu podać.

Przepis: © 2011 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Tanja Dusy: „Winterküche“, s. 95)
Ognisty poncz
Ognisty poncz

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 ½ l mocnego, wytrawnego czerwonego wina
  • 1 stożek cukrowy
  • 400 ml brązowego rumu (min. 54 %)
Na 8 szklanek (po 250 ml) | Czas przygotowania: 25 min. | Czas oczekiwania: 25 min.
1. Umyć pomarańcze i cytrynę w gorącej wodzie i wytrzeć do sucha. Cienko obrać 1 pomarańczę, wycisnąć sok z obu pomarańczy. Pokroić cytrynę na cienkie plasterki. Umieścić wszystko w garnku, razem z cynamonem, goździkami i czerwonym winem i podgrzewać na wolnym ogniu (nie gotować!).
2. Odstawić garnek na podgrzewacz i położyć na wierzchu szczypce do cukru lub kratkę, na nich położyć stożek cukrowy. Nasączyć cukier jedną trzecią rumu. Następnie ostrożnie podpalić cukier zapałką – najlepiej przy zgaszonym świetle, wówczas będzie wyraźnie widać niebieski płomień!
3. Powoli polewać stożek cukrowy resztą rumu, aby podtrzymać płomień. Jeżeli płomień mimo to zgaśnie, nalać odrobinę rumu do łyżki wazowej i podpalić zapałką. Następnie ostrożnie polać stożek cukrowy płonącym rumem. Stopiony cukier stopniowo spłynie do ponczu. Dopiero, kiedy zużyjemy cały rum i możliwie cały cukier się stopi, ponownie dobrze wymieszać poncz i podawać na gorąco.

Przepis: © 2008 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Tanja Dusy: „Sommerdinks und Winterdrinks“, s. 77)
Pieczona gęś z czerwoną kapustą
Pieczona gęś z czerwoną kapustą

Składniki:

  • 1 duża gęś (około 4,5 kg)
  • sól
  • pieprz
  • 3 cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 łodygi suszonej bylicy
  • 1 czerwona kapusta (około 900 g)
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka stołowa świeżo wyciskanego soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 2 łyżeczka cukru
  • około ¼ l wytrawnego czerwonego wina lub bulionu
  • 1 goździk
  • 1 łyżeczka jagód z jałowca
  • 1 łyżeczka zagęszczonego soku z gruszki
Na 4-6 osób | Czas przygotowania: 60 min. | Czas oczekiwania: 270 min. | 2000 kcal na porcję
1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (od razu włączyć termoobieg 180 stopni). Umyć gęś od zewnątrz i w środku, pozbyć się tłuszczu z brzucha. Zmieszać w miseczce sól z pieprzem i dobrze natrzeć nimi gęś, również wewnątrz. Obrać dwie cebule i pokroić na osiem części. Obrać jabłka, poćwiartować i usunąć gniazda nasienne. Nadziać gęś cebulą, jabłkami i bylicą.
2. Ułożyć gęś w brytfannie piersią do dołu i zalać 1 l gorącej wody. Wsunąć do piekarnika (na dolny poziom) i piec przez około 30 min. Po tym czasie zredukować temperaturę do 150 stopni (termoobieg 130 stopni) i piec gęś przez około 2 godziny, polewając od czasu do czasu sosem z pieczeni. W razie potrzeby dolać wody. Obrócić gęś i piec przez kolejne 2 godziny.
3. W międzyczasie usunąć z czerwonej kapusty wszystkie zewnętrzne zwiędłe liście. Poćwiartować kapustę, wyciąć głąb i pokroić ćwiartki w cienkie paseczki. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Obrać gruszki, poćwiartować, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki i zmieszać z sokiem z cytryny.
4. Roztopić masło z cukrem w dużym garnku. Poddusić w nim cebulę i gruszki. Dodać czerwoną kapustę i krótko dusić. Zalać winem lub bulionem, dodać przyprawy i dusić kapustę pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę. Od czasu do czasu zamieszać, w razie potrzeby dolać wina lub bulionu.
5. Wyjąć gęś z piekarnika i włączyć funkję grilla (najwyższy poziom). Pokroić gęś na 8-12 porcji i ułożyć na ruszcie skórą do góry. Pod rusztem postawić blachę do pieczenia. Rozpuścić łyżeczkę soli w 3 - 4 łyżkach stołowych gorącej wody i posmarować skórę roztworem. Porcje gęsi ponownie wsunąć do piekarnika (w oldegłości około 20 cm od grzałek grilla) i podpiec skórkę na chrupko przez około 10 minut.
6. W tym czasie przecedzić sos przez sitko do garnka, ewentualnie rozcieńczyć go odrobiną gorącej wody. Zdjąć z sosu warstwę tłuszczu, doprawić do smaku. Doprawić czerwoną kapustę solą, pieprzem i zagęszczonym sokiem z gruszki. Serwować razem z gęsią.

Przepis: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Sebastian Dickhaut: „Country Basics“)
Kaczka pieczona w tymianku
Kaczka pieczona w tymianku

Składniki:

  • 1 oczyszczona, pokrojona i przyprawiona kaczka (ok. 1,6 kg)
  • czarny pieprz
  • sól
  • 1 pęczek tymianku
  • 2 kwaśne jabłka (np. Boskoop)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 400 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżka stołowa galaretki z jabłek lub pigwy
  • 1-2 łyżki stołowe ciemnego zagęszczacza do sosów
  • 6 łyżek stołowych śmietany (według uznania)
Na 4 osoby | Czas przygotowania: 30 min. | Czas oczekiwania: 120 min. | Wartość kaloryczna: 750 kcal na porcję
1. Rozgrzać piekarnik do 220° C. Umyć kaczkę na zewnątrz i wewnątrz pod bieżącą zimną wodą. Odsączyć ręcznikiem papierowym i dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Opłukać tymianek i otrząsnąć z resztek wody. Dokładnie umyć jabłka, poćwiartować bez obierania, usunąć gniazda nasienne i nadziać nimi kaczkę dołączając tymianek. "Zaszyć" otwór poprzecznie za pomocą wykałaczek, następnie związać nicią kuchenną - jak sznurówką.
2. Umyć włoszczyznę, oczyścić i pokroić na duże kawałki. Obrać cebule i pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa i cebulę w brytfannie na sos. Ułożyć kaczkę na ruszcie (na środkowym poziomie), pod spód wsunąć brytfannę na sos i piec przez 15 min. w rozgrzanym do 220° C piekarniku (nie zaleca się stosowania termoobiegu).
3. Zagotować bulion, przelać do brytfanny na sos i piec kaczkę dalej w 200° C przez 75 min. (nie zaleca się stosowania termoobiegu). 20 min. przed końcem pieczenia podgrzać galaretkę i ¼ łyżeczki soli w małym garnuszku. Smarować kaczkę roztworem przez ostatnie 15 min. pieczenia. Zostawić w wyłączonym piekarniku, aby pieczeń odpoczęła.
4. Wyjąć z piekarnika brytfannę na sos, dolać do niej ¼ l gorącej wody i rozcieńczyć sos pieczeniowy mieszając pędzelkiem. Przecedzić przez sito przelewając do garnka - zdjąć łyżką nadmiar tłuszczu, lub użyć dzbanka do usuwania tłuszczu. Sos zagotować, dodać zagęszczacz. Doprawić solą i pieprzem oraz zabielić śmietaną wedle uznania.
5. Pokroić kaczkę w pierwszej kolejności oddzielając udka, a następnie skrzydła. Piersi oddzielić od kości i pokroić w ukośne plastry. Rozciąć dookoła klatkę piersiową i unieść, aby dostać się do nadzienia.

Przepis: © 2008 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Martina Kittler: „Crashkurs Kochen“, s. 147)
Sos na bazie wina porto
Sos na bazie wina porto

Składniki:

  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 szalotka (40 g)
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 300 ml czerwonego porto
  • 200 ml mocnego czerwonego wina
  • sól
  • 500 ml brązowego sosu cielęcego
Na ok. 4 porcje (400 ml) | Czas przygotowania: 20 min.
1. Obrać cebulę i szalotkę i pokroić w drobną kostkę.
2. Sklarować masło w garnku (24 cm Ø), zeszklić na nim cebulę i szalotkę przez ok. 2 min.
3. Zalać winem porto i czerwonym winem i gotować przez 15 min.
4. Dodać podstawę sosu i gotować przez kolejne 10 min.
5. Przecedzić sos przez drobne sito, przelać z powrotem do garnka, ponownie zagotować, delikatnie posolić i serwować.
RADA: sos pasuje do pieczeni wołowej i cielęcej, kaczki, drobiu, królika oraz dań z dziczyzny.

Przepis: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Potrawka z pora po tyrolsku
Potrawka z pora po tyrolsku

Składniki:

  • sól
  • 2 pory
  • 2 duże kwaśne jabłka (np. Cox Orange)
  • 100 g boczku tyrolskiego (w plastrach)
  • 450 g młodej fontiny
  • pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
Na 4 osoby | Czas przygotowania: 25 min. | Ok. 565 kcal na porcję
1. Doprowadzić w garnku osoloną wodę do wrzenia. Oczyścić pora, umyć i pokroić na talarki o grubości ok. 3 mm. Gotować talarki w osolonej wodzie przez 1 - 2 min. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do odcieknięcia.
2. Umyć jabłka, poćwiartować, usunąć gniazda nasienne i pokroić w wąskie słupki. Owinąć po 2 - 3 słupki jabłek plastrem boczku (długie plastry uprzednio przeciąć na pół).
3. Pokroić ser w drobną kostkę. Wymieszać kostki sera z talarkami pora i doprawić dużą ilością gałki muszkatołowej i pieprzu. Mieszankę sera i pora ułożyć na patelenkach i dodać do każdej 1 - 2 roladki z jabłka i boczku. Podgrzewać całość w rozgrzanym urządzeniu przez ok. 5 min. aż ser się stopi i lekko przyrumieni.
RADA: w przypadku braku boczku tyrolskiego, można użyć cienkich plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane

Składniki:

  • 800 g mączystych ziemniaków
  • sól
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżki stołowe masła
  • po 60–80 g mąki i skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
Na 8 klusek | Czas przygotowania: 1 godzina | 170 kcal na porcję
1. Gotować ziemniaki w osolonej wodzie przez 20 - 25 min. aż staną się miękkie. Odcedzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
2. Pokroić bułkę w drobną kostkę. Przyrumienić na patelni na rozpuszczonym maśle, od czasu do czasu potrząsając patelnią.
3. Zmieszać mąkę ze skrobią spożywczą. Oprószyć ziemniaki dwiema trzecimi mieszanki i 1 ½ łyżeczki soli.
4. Do masy ziemniaczanej dodać roztrzepane trzepaczką jajko. Zagnieść masę z taką ilością mieszanki mącznej, aż stanie się gładka. Przyprawić solą i gałką muszkatołową.
5. Uformować z masy rulon i pokroić na 8 kawałków. Spłaszczyć, dodać na wierzch po kilka kostek bułki, zamknąć i uformować gładkie kluski.
6. Wkładać kluski ziemniaczane do osolonej wrzącej wody i zagotować. Pozostawić w wysokiej temperaturze pod częściowym przykryciem przez około 20 min. (nie gotować).

Przepis: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Maria Zunner: „Knödel & Co.“, s. 6)
Knedle
Knedle

Składniki:

  • 400 g czerstwej bułki lub białego chleba
  • 350 ml mleka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki stołowe masła
  • ½ pęczka posiekanej pietruszki
  • 3 jaja
  • sól
  • pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
Na 8 knedli | Czas przygotowania: 1 godzina | 215 kcal na porcję
1. Pokroić bułkę na cienkie plasterki lub drobne kostki. Zalać gorącym mlekiem i zostawić pod przykryciem na 2 min do naciągnięcia.
2. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle przez ok. 5 min. aż zmięknie. Dorzucić pietruszkę. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Wymieszać bułkę, podduszoną cebulę, jaja i 1 łyżkę stołową soli. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostawić w naczyniu na 5 - 10 min.
4. Mokrymi rękami uformować z masy 8 porcji tej samej wielkości, utoczyć między dłońmi i położyć na opłukanym zimną wodą półmisku.
5. Włożyć knedle do wrzącej osolonej wody i zagotować. Pozostawić w wysokiej temperaturze pod częściowym przykryciem przez około 20 min. (nie gotować).
RADA: jeżeli chcesz mieć pewność, że knedle podczas gotowania zachowają swój kształt, ugotuj najpierw małego knedla testowego. Jeżeli ten się rozpadnie, dodaj do masy trochę mąki, skrobi spożywczej lub grysiku.

Przepis: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (Maria Zunner: „Knödel & Co.“, s. 7)
Zacierki
Zacierki

Składniki:

  • 400 g mąki (najlepiej pszennej)
  • 4 jaja (wielkość M)
  • sól
  • 2 łyżki stołowe masła (według uznania)
  • 200 ml wody mineralnej (lub kranowej)
Na 4 osoby | Czas przygotowania: 30 min. | Czas odpoczywania: 30 min. | Ok. 450 kcal na porcję
1. Wymieszać w misce mąkę z 1 łyżką stołową soli. Dodać jajka i wodę mineralną i wyrobić całość za pomocą końcówki do zagniatania ręcznego miksera na dosyć lepką masę. Przykryć masę ściereczką lub talerzem i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 30 min.
2. Zagotować w garnku dużą ilość wody i posolić. Nabrać trochę masy na przeciskarkę do zacierek. Trzymając przeciskarkę nad garnkiem, wrzucać zacierki bezpośrednio do wrzącej wody.
3. Zagotować zacierki, aż wypłyną na powierzchnię, następnie wyjąć łyżką, przelać zimną wodą i podgrzewać w piekarniku w temperaturze 70° C. Tak samo postępować z kolejnymi porcjami masy.
4. Podawać bez dodatków lub wedle uznania, rozpuścić na patelni masło i podsmażyć na nim zacierki delikatnie je przyrumieniając.

Przepis: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C. Schinharl: „Nudeln selbst gemacht“, s. 9)

Tajemnice porcjowania

Gęś i kaczka są klasycznymi świątecznymi potrawami. Mimo, że porcjowanie drobiu nie jest skomplikowane, wiele osób nie wie jak sobie z tym poradzić. Dzięki naszej instrukcji krok po kroku, porcjowanie pójdzie Ci jak z płatka. Rada: przy użyciu nożyc do drobiu możesz bez wysiłku przeciąć stawy. Nożyce do drobiu nie ześlizgują się tak łatwo jak nóż.
Tajemnice porcjowania

1. krok

W pierwszej kolejności odetnij udka.
Tajemnice porcjowania

2. krok

Użyj nożyc do drobiu do rozcięcia stawu.
Tajemnice porcjowania

3. krok

Teraz odetnij skrzydełka. Również w tym przypadku rozetnij staw za pomocą nożyc do drobiu.
Tajemnice porcjowania

4. krok

Teraz rozetnij klatkę piersiową. Odetnij piersi. W tym celu prowadź ostrze blisko mostka i równolegle do niego. Przed podaniem pokrój piersi w cienkie plastry.

Jak dobrać odpowiednie wino do dania?

  • Do wykwintnych dań wybieraj eleganckie wina, do swojskich mocniejsze.
  • Treściwe jedzenie (mięso i tłuste potrawy) łagodzi cierpki smak wina.
  • Mocniejsze wina sprawiają, że treściwe potrawy stają się bardziej lekkostrawne.
  • Kwasy neutralizują się nawzajem, co może mieć nieprzyjemny efekt.
  • Słodycz neutralizuje słodycz, zatem wino deserowe musi być co najmniej tak słodkie jak deser.
  • Słone potrawy podkreślają kwaśny smak wina.
  • Wina musujące łagodzą słony i gorzki smak.
  • Dojrzałe wina wyjątkowo dobrze dopasowują się do jedzenia.
  • Dojrzałe wina beczkowe doskonale pasują do potraw duszonych, grillowanych i pieczonych.

  • Przygotowując klarowne zupy, zawsze dodaj do nich odrobinę wina, które będziesz serwować do pozostałych dań.
  • Do zup i sosów na bazie jajek, śmietany lub masła, doskonale pasują wina półsłodkie.
  • Baw się aromatami: faszerowana papryka z mielonym mięsem do cabernet sauvignon (które przypomina paprykę).
  • Potrawy pikantne dobrze współgrają z bukietem lekkich i półsłodkich win oraz z pikantnymi czerwonymi winami.
  • Przeciwieństwa mogą być ekscytujące, na przykład szarlotka z cynamonem podana z dojrzałym winem burgundzkim.
  • Lub gotowana wołowina z białym winem, ragout z dziczyzny w sosie śmietanowo-grzybowym z dojrzałym słodkim winem...
  • Wina regionalne łączą się wyjątkowo dobrze z daniami odpowiednich kuchni regionalnych..

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH

Dodatki i praktyczne akcesoria

 
Wyprzedany
  • Szklane świeczniki, 2 sztuki
Na świece stołowe i świeczki typu tea light
44,99
38,99

Porady i przepisy na Święta Bożego Narodzenia!

Sprawimy, że nadchodzące święta staną się cudownym czasem dla całej rodziny: radzimy, jak wykonać nastrojowe świąteczne dekoracje, zdradzamy przepisy na przepyszne łakocie i rozdajemy świąteczne kartki do wydrukowania.

Boże Narodzenie w Tchibo

Odkryj świąteczną ofertę Tchibo!

Wykonanie kalendarza adwentowego

Wykonanie kalendarza adwentowego

Przejdź do instrukcji wykonania naszego wyjątkowego kalendarza adwentowego

Dowiedz się więcej
Samodzielne wykonanie grzańca

Samodzielne wykonanie grzańca

Odkryj doskonałe przepisy na grzańca i przygotuj go tak, jak lubisz.

Dowiedz się więcej
Świąteczne dekoracje

Świąteczne dekoracje

Modne dekoracje i porady dotyczące tworzenia świątecznej atmosfery w domu

Dowiedz się więcej
Elegancka choinka

Elegancka choinka

Pomysły na nastrojowe dekoracje choinkowe

Dowiedz się więcej
Stoliczku nakryj się

Stoliczku nakryj się

Spraw, by Twój stół stał się największą atrakcją nadchodzących świąt

Dowiedz się więcej
Pomysły na prezent

Pomysły na prezent

Znajdź inspirację na prezent dla najbliższych!

Dowiedz się więcej
Świąteczne wypieki

Świąteczne wypieki

Najlepsze przepisy na ciasteczka oraz świąteczne trendy cukiernicze

Dowiedz się więcej
Akcesoria do pieczenia

Akcesoria do pieczenia

Dzięki naszym poradom pieczenie ciasteczek stanie się czystą przyjemnością

Dowiedz się więcej
Kartki świąteczne

Kartki świąteczne

Gratis: wydrukuj kartki z życzeniami i kartki świąteczne!

Dowiedz się więcej