Świąteczne wypieki

Świąteczne wypieki: ciasteczka

Kiedy czuć unoszący się w powietrzu cudowny zapach wanilii, cynamonu i maślanych ciasteczek, oznacza to, że Święta Bożego Narodzenia są już blisko. Naszym zdaniem w tym czasie zawsze przyda się przepis na świąteczne ciasteczka, dlatego zdradzimy Ci kilka naszych ulubionych przepisów. Życzymy udanych wypieków!

Najlepsze przepisy na ciasteczka

Gwiazdki cynamonowe
Gwiazdki cynamonowe

Składniki:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki świeżo wyciskanego soku z cytryny
  • 200 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
Na ok. 24 sztuki | Czas przygotowania: 1 godz. | Czas pieczenia: 15 min. | 80 kcal sztuka
1. Ubić białka z solą na sztywno za pomocą końcówki trzepaczki do piany ręcznego miksera. Dodać cukier ciągle mieszając. Dodać sok z cytryny i ubijać dalej aż masa białkowa stanie się błyszcząca. Następnie odłożyć 3-4 łyżki stołowe ubitej piany białkowej na polewę.
2. Wymieszać migdały z cynamonem i mielonymi goździkami. Dodać mieszankę do ubitej piany białkowej i ostrożnie wymieszać i wyrobić masę do uzyskania plastycznego ciasta.
3. Rozgrzać piekarnik do 150° (z termoobiegiem 130°). Nałożyć masę za pomocą wilgotnej łyżeczki do 24 zagłębień formy silikonowej i wygładzić.
4. Nałożyć górną część formy silikonowej. Odłożoną część masy białkowej dokładnie i równomiernie rozsmarować na gwiazdkach szpiczastym nożem. Piec na dolnym poziomie piekarnika przez ok. 15 min. Gwiazdki powinny pozostać jasne. Wyjąć formę z piekarnika, poczekać do wystygnięcia. Kiedy ciasteczka są już zimne, ostrożnie wyjąć je z zagłębień formy.

Przepis: © GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C.Richon: „Weihnachtsplätzchen“)
Ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka czekoladowe

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 100 g mąki
  • 87,5 g skrobi spożywczej
  • 300 g półgorzkiej kuwertury
Na ok. 12 sztuk | Czas przygotowania: 25 min. | 30 min. + 1 godz. Studzenia | Czas pieczenia: 15 min. | 125 kcal sztuka
1. Wymieszać masło z cukrem pudrem na kremową masę za pomocą końcówki trzepaczki do piany ręcznego miksera. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, zdrapać zawartość nożykiem i dodać do masy. Wymieszać mąkę ze skrobią spożywczą i zagnieść razem z masą na gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki.
2. Rozgrzać piekarnik do 175° (z termoobiegiem do 160°). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Wyciąć za pomocą foremki 12 ciasteczek i położyć na blasze. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 15 min. aż ciasteczka uzyskają piękny złocisty kolor. Wyjąć, zdjąć razem z papierem z blachy i odstawić do wystygnięcia.
3. W międzyczasie rozpuścić kuwerturę w gorącej kąpieli wodnej. Wlać po 2 łyżki stołowe kuwertury w każde z zagłębień formy silikonowej, wygładzić i odstawić do stwardnienia na min. 1 godz. (w lodówce będzie szybciej). Następnie delikatnie wyjąć kawałeczki kuwertury z formy i w razie potrzeby usunąć wystające krawędzie.
4.W każdym z czterech kątów ciasteczka umieścić kropelkę płynnej kuwertury i przymocować do nich zastygnięte kawałeczki. Gotowe ciasteczka przechowywać w chłodnym miejscu.

Przepis: © GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C.Richon: „Weihnachtsplätzchen“)
Serduszka karmelowe z orzechami nerkowca
Serduszka karmelowe z orzechami nerkowca

Składniki:

  • 60 g cukru
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 180 g mąki
  • sól
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 60 g śmietany
  • 120 g zimnego masła
  • naturalna sól morska
  • 2 łyżki stołowe mleka
Na 60 sztuk | Czas przygotowania: 25 min. | Czas stygnięcia: 30 min. | Czas pieczenia: 12 min. | 40 kcal na sztukę
1. Rozpuścić cukier na małej patelni na średnim ogniu i skarmelizować na złoty kolor. Dodać orzechy nerkowca i przelać całość na podwójnie zwinięty papier do pieczenia. Pozostawić masę karmelową do wystygnięcia.
2. Przesiać mąkę do miski, dodać szczyptę soli, brązowy cukier i cukier waniliowy, stopniowo dodawać śmietanę i masło, zagniatając wszystko na gładką masę ręką lub końcówką mieszającą miksera ręcznego (lub robota kuchennego). Odstawić na 30 min. w chłodne miejsce. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
3. Schłodzony karmel orzechowy pokruszyć za pomocą robota kuchennego lub ostrego noża na drobne kawałeczki. Dodać około 4 duże szczypty naturalnej soli morskiej. Rozgrzać piekarnik do 200° C. Rozwałkować ciasto porcjami na grubość ok. 3 mm na posypanym mąką blacie i wyciąć serduszka. Ułożyć serduszka na blasze, pokropić mlekiem i posypać mieszanką karmelową.
4. Piec serduszka karmelowe w piekarniku (na środkowym poziomie) przez ok. 10 – 12 min. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na blasze do ostygnięcia.

Przepis: © GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C.Richon: „Weihnachtsplätzchen“)
Opłatki orzechowe
Opłatki orzechowe

Składniki:

  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3 białka jaj
  • sól
  • 200 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka stołowa rumu
  • 50 opłatków do pieczenia (4 cm Ø)
  • 50 g białej kuwertury
  • kakao do posypania
Na ok. 50 sztuk | Czas przygotowania ok. 15 min. (plus czas pieczenia i stygnięcia)
1. Uprażyć pokruszone na kawałki orzechy włoskie na patelni bez tłuszczu. Zetrzeć czekoladę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Dodać rum i całość wymieszać na gładką masę. Umieścić orzechy pod masą z białek.
2. Rozgrzać piekarnik do 140 °C (z termoobiegiem 120 °C). Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia. Położyć na blasze opłatki w odstępach co ok. 2 cm. Nabierać za pomocą dwóch łyżeczek niewielkie kulki ciasta i nakładać na opłatki. Piec w piekarniku przez około 20 min. Pozostawić do wystygnięcia.
3. Roztopić kuwerturę ciągle mieszając, przełożyć do plastikowego woreczka, odciąć róg i nanieść pasma białej kuwertury na wypiek. Na koniec posypać kakao.
Ciasteczka linckie
Ciasteczka linckie

Składniki:

  • ½ laski wanilii
  • 350 g mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 130 g cukru
  • sól
  • 1 białko jaja
  • 150 g konfitury porzeczkowej
  • mąka do wyrabiania
  • cukier puder do posypania
Na 50 sztuk | Czas przygotowania: 1 godz. | Czas studzenia: 1 godz. | Czas pieczenia: 8 min. | 80 kcal na sztukę
1. Przeciąć laskę wanilii wzdłuż i zdrapać zawartość szpiczastym nożem. Wsypać mąkę do dużej miski, po środku uformować wgłębienie. Brzegi wgłębienia wyłożyć płatkami masła i posypać cukrem. Do wgłębienia dodać białko jaja, szczyptę soli i zawartość laski wanilii. Wyrobić całość rękoma na gładką masę. Zawinąć masę w folię spożywczą i na ok. 1 godz. włożyć do lodówki.
2. Rozgrzać piekarnik do 200° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto porcjami na lekko przyprószonym mąką blacie, na grubość ok. 3 mm. Wycinać ciasteczka, przy czym połowę z nich z otworem po środku. Położyć ciasteczka na blasze i piec w piekarniku (na środkowym poziomie) przez 6 - 8 minut aż nabiorą pięknego złocistego koloru. Pozostawić do ostygnięcia na kratce kuchennej.
3. Delikatnie podgrzać konfiturę i przecedzić przez sito. Nałożyć na pełne ciasteczka pozostawiają naokoło niewielki margines. Posypać ciasteczka z otworem odrobiną cukru pudru, nałożyć na pełne ciasteczka i delikatnie docisnąć.



Przepis: © GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (C.Richon: „Weihnachtsplätzchen“)
Ciasteczka maślane Albertle
Ciasteczka maślane Albertle

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 125 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • sól
  • 250 g mąki
  • 125 g skrobi spożywczej
  • ½ op. proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe śmietany
  • mąka do posypania blatu
Na ok. 35 sztuk | Czas przygotowania: ok. 30 min. (plus czas pieczenia i studzenia)
1. Wymieszać masło z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli za pomocą miksera ręcznego na puszystą masę. Wymieszać mąkę ze skrobią spożywczą i proszkiem do pieczenia, dodać i zagnieść ze śmietaną na gładką masę. Zawinąć masę w folię i pozostawić na godzinę w lodówce.
2. Rozgrzać piekarnik do 175 °C (z termoobiegiem 155 °C). Następnie rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie na grubość ok 3 - 4 mm. Wyciąć ciasteczka o dowolnych kształtach i wycisnąć wzorki za pomocą stempli do ciasta.
3. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia i położyć na nich ciasteczka. Piec w piekarniku przez ok. 12 - 15 min. Pozostawić ciasteczka do ostygnięcia i ozdobić wedle uznania.
Świąteczne muffiny
Świąteczne muffiny

Składniki:

Do ciasta:
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 3 jaja
  • 175 g mąki
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 125 ml grzanego wina
  • 50 g pokruszonej czekolady deserowej
  • 50 g pokruszonych orzechów laskowych
  • 12 foremek papierowych
Do lukru:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonego anyżu
  • szczypta pieprzu
Na 12 sztuk | Czas przygotowania: ok. 20 min. (plus czas pieczenia i studzenia)
1. Rozgrzać piekarnik do 170 °C (z termoobiegiem 150 °C). Wyłożyć blachę do muffinów foremkami papierowymi. Wymieszać masło z cukrem na kremową masę, wbić po kolei jaja. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną i dodawać na przemian z grzanym winem do masy maślano-jajecznej. Na koniec dodać czekoladę i orzechy laskowe. Nałożyć masę do foremek i piec na środkowym poziomie przez ok. 25 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia na kratce kuchennej.
2. W międzyczasie przygotować lukier: roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Ubić masło, dodać kuwerturę i wymieszać na kremową masę. Następnie dobrze wymieszać cukier puder ze wszystkimi przyprawami. Gdyby masa okazała się zbyt mało zwarta, dodać cukru pudru. Następnie za pomocą pisaka do dekorowania nanieść na każdy muffin duże cętki.
Choinki na patyku
Choinki na patyku

Składniki:

Do ciasta:
  • 70 g miękkiego masła
  • 70 g drobnego cukru
  • 1 jajo
  • 75 g mąki
  • proszek do pieczenia
  • 40 g świeżego sera
  • 70 g przesianego cukru pudru
  • masło do formy
  • 12 patyczków
Do dekoracji:
  • 100 g białej czekolady
  • zielona farba spożywcza na bazie oleju
  • koraliki i kółeczka cukrowe
Na 12 sztuk | Czas przygotowania: ok. 1 godzina (plus czas pieczenia i studzenia)
1. Rozgrzać piekarnik do 160 °C (z termoobiegiem 140 °C) i natłuścić małą formę (ok. 18 cm długości). Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajko i dobrze wymieszać. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Przełożyć ciasto do formy i piec przez ok. 15 minut na środkowym poziomie. Pozostawić w formie na 30 minut do ostygnięcia, a następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.
2. Świeży ser dobrze wymieszać z cukrem pudrem. Odciąć twarde krawędzie ciasta, a resztę cista rozkruszyć w palcach. Masę serową zmieszać z kruszonką i włożyć masę na ok. 1 godzinę do lodówki do stwardnienia. Szybciej stwardnieje w zamrażarce.
3. Ułożyć foremki-choinki na blacie wyłożonym papierem do pieczenia i wcisnąć ciasto w foremki tak, by cale były nim wypełnione. Zdjąć ostrożnie foremki i nadziać figurki na patyczki.
4. Do dekoracji połamać czekoladę na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i pofarbować na zielono. Zanurzyć choinki w zielonej czekoladzie. Wcisnąć w czekoladę koraliki i kółka cukrowe. Pozostawić do wyschnięcia.
Piernikowe figurki
Piernikowe figurki

Składniki:

  • 250 g miodu
  • 250 g brązowego cukru
  • 150 g masła
  • 450 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 1 łyżeczka startej skórki z 1 cytryny
  • 2 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka potażu
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • koraliki cukrowe wedle uznania
  • mąka do posypania blatu
Na ok. 20 sztuk | Czas przygotowania: ok. 30 min. (plus czas odpoczywania, pieczenia i studzenia)
1. Podgrzać miód z cukrem i masłem w garnku ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia.
2. Wymieszać mąkę z migdałami, kakao, skórką cytrynową i przyprawami. Mieszankę mąki, jajko i mieszankę miodu wyrobić na gładkie ciasto. Rozpuścić potaż w 1 łyżce stołowej wody, zamieszać i zagnieść do ciasta aż uzyska ono połysk. Zostawić ciasto na noc pod przykryciem w lodówce.
3. Rozgrzać piekarnik do 180 °C (z termoobiegiem 160 °C). Ponownie wyrobić ciasto na blacie i rozwałkować na grubość ok. 4 - 5 mm. Wyciąć kształty za pomocą foremek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 10 - 12 minut. Pozostawić do wystygnięcia na kratce kuchennej.
4. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, napełnić woreczek do dekorowania i udekorować ciasteczka kuwerturą i koralikami cukrowymi według uznania.
Buty Świętego Mikołaja
Buty Świętego Mikołaja

Składniki:

Do ciasta:
  • 300 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka startej skórki z 1 cytryny
  • 150 g wiórków kokosowych
  • mąka do posypania blatu
Do polewy i dekoracji:
  • 175 g cukru pudru
  • 4 łyżki stołowej soku z cytryny
  • słodycze do dekoracji
  • kuwertura według uznania
Na ok. 19 sztuk | Czas przygotowania: ok. 45 minut (plus czas pieczenia, stygnięcia i chłodzenia)
1. Wyrobić mąkę z masłem, solą, cukrem pudrem, jajkiem, skórką z cytryny i wiórkami kokosowymi w misce na gładką masę za pomocą końcówki wyrabiającej miksera ręcznego. Zawinąć ciasto w folię i zostawić na 30 minut w lodówce.
2. Rozgrzać piekarnik do 200 °C (z termoobiegiem 180 °C). Następnie rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm i wyciąć 18 - 20 butów Świętego Mikołaja (około 10 cm wysokości). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez 10 - 12 minut.
3. Pozostawić ciastka na kratce kuchennej do ostygnięcia. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania polewy i napełnić plastikowy woreczek. Odciąć jeden róg i obrysować polewą kontury buta. Następnie narysować sznurówki. Ozdobić buty polewą i innymi słodyczami.
Jadalne ozdoby choinkowe
Jadalne ozdoby choinkowe

Składniki:

Do ciasta:
  • 125 g mąki
  • 1 żółtko
  • 50 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • mąka do posypania blatu
Do dekoracji:
  • 100 g cukru pudru
  • koraliki i serduszka cukrowe
  • dekoracje cukrowe z połyskiem
  • srebrny sznurek do zawieszenia
Na ok. 40 sztuk | Czas przygotowania: ok. 1 godzina (plus czas pieczenia, stygnięcia i chłodzenia)
1. Przesiać mąkę na blat i uformować wgłębienie. Umieścić w nim żółtko, cukier, sól, miękkie masło w małych kawałeczkach, miód, cynamon i imbir w proszku.
2. Wszystkie składniki energicznie wyrobić na równomierną masę i uformować z niej kulę. Owinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
3. Rozgrzać piekarnik do 200 °C (z termoobiegiem 180 °C). Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie na grubość około 4 mm i wyciąć gwiazdki, choinki i bałwanki, aż do zużycia całego ciasta.
4. Ułożyć ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W każdym ciasteczku wyciąć słomką dziurkę, dzięki której ciasteczko później będzie mogło zostać zawieszone. Piec 10 minut i zostawić do ostygnięcia na kratce kuchennej.
5. Rozmieszać cukier puder z 2 - 3 łyżkami stołowymi wody na gładką polewę, za pomocą której będzie można przykleić koraliki i serduszka cukrowe. Udekorować ciasteczka pisakami do dekorowania i cukrowymi ozdobami i zostawić do wyschnięcia.
6. Przez każdy otwór w ciasteczku przeciągnąć kawałek srebrnego sznurka, związać jego końce i ozdobić ciasteczkami choinkę.

Modne świąteczne wypieki

Nie zawsze trzeba trzymać się klasycznych rozwiązań. Nowe pomysły na świąteczne wypieki zapewnią odmianę na świątecznym stole. Prezentujemy nowe trendy i pomysły na nietypowe wypieki na Święta Bożego Narodzenia.
Ciasteczkowy kalendarz adwentowy

Ciasteczkowy kalendarz adwentowy

Trochę inne świąteczne ciasteczka: ciastka na patykach (ang.: Cake-Pops) są najnowszym trendem wśród świątecznych wypieków, który przyjął się na całym świecie. Kolorowe mini ciasteczka na patyku są nie tylko zachwycającym elementem poczęstunku na imprezę czy bal dla dzieci. Nadają się doskonale do stworzenia kalendarza adwentowego. Przygotowując 24 ciasteczka, warto ponieść się fantazji i użyć swojej kreatywności. Wszystkie chwyty dozwolone: od cukrowych literek, przez połyskujące posypki, aż po polewę czekoladową i buzie z masy cukrowej. Zapakowane pojedynczo w przezroczystą folię, ponumerowane i ułożone w kolejności, wbijamy w owinięte papierem prezentowym kostki ze styropianu i otrzymujemy dzieło godne mistrza cukiernika, które aż szkoda zjeść.

Wypieki 3D: nowy wymiar świątecznych ciasteczek

Pieczenie zwykłych płaskich ciasteczek to już przesłość - dziś pieczemy najrozmaitsze, piękne figury ciasteczkowe w trójwymiarze! Nowoczesne formy do pieczenia umożliwiają uzyskanie wielu różnych kształtów i pozwalają nawet mniej doświadczonym świątecznym cukiernikom w nieskomplikowany sposób stworzyć niezwykłe dzieła. W te święta stworzysz spektakularne rzeźby z ciasta, które Twoi najbliżsi będą mogli podziwiać z każdej strony. Co powiesz np. na wioskę, która ozdobi Twój świąteczny stół? Upiecz tyle choinek i domków ile zechcesz i ustaw je tworząc wioskę swoich marzeń w krajobrazie z cukru, na którym możesz narysować nawet uliczki i ścieżki.
Wypieki 3D
Choinka z ciasteczek

Choinka z ciasteczek

Choinko, choinko, smaczna choineczko! Nic tak nie przyciągnie wzroku, jak choinka z ciasteczek, która doskonale udekoruje świąteczny stół. Takie dzieło cukiernicze można wbrew pozorom wyczarować w całkiem łatwy sposób. Potrzebujesz tylko foremki do wycięcia ciasteczek o kształcie gwiazdek w różnych rozmiarach - od największych do najmniejszych. Teraz możesz po prostu upiec ciasteczka różnej wielkości. Następnie ułóż gotowe ciasteczka jedne na drugich. Jeżeli chcesz, by Twoja choinka lepiej się trzymałą, możesz poszczególne ciasteczka skleić ze sobą kleksem marmolady. Na koniec oprósz choinkę odrobiną cukrowego śniegu i gotowe! Takie drzewko może okazać się niezapomnianą atrakcją podczas pieczenia z dziećmi. Maluchy będą zachwycone, że mogą same stworzyć tak spektakularne dzieło.

Upiecz i podaruj!

Kto raz zaczął piec świąteczne ciasteczka, nie bedzie mógł przestać. Przede wszystkim pieczenie razem z dziećmi sprawia tak ogromną przyjemność, że nie można się powstrzymać od podjadania. Jak dobrze, że łakocie tak świetnie nadają się jako świąteczny upominek dla przyjaciół i rodziny! Własnoręcznie upieczone ciasteczka w ładnym opakowaniu sprawią przyjemność każdemu obdarowanemu. Można je zapakować klasycznie w przezroczystą folię z ozdobną tasiemką. Ciasteczka można również ukryć w gotowych koszykach lub pudełeczkach z kartonu w ładnych opakowaniach z folii. Wyjątkowo kreatywne i ujmujące będzie wykorzystanie pudełek na bombki choinkowe. Wyłożone serwetkami zagłębienia na bombki można wypełnić ciasteczkami. Najlepiej nadadzą się do tego różnokolorowe ciasteczka.
Upiecz i podaruj!
Ciasteczka z osobistymi stempelkami

Ciasteczka z osobistymi stempelkami

Absolutny hit: stempelki do ciastek i innych świątecznych wypieków. Nadaj swoim ciasteczkom wyjątkowo osobistego charakteru. Dzięki stempelkom do ciastek zrobisz to bez problemu. Są różne sposoby wykorzystania stempli: albo wyciskanie kształtów na wyciętych ciasteczkach, albo uformowanie masy w kulkę i przyciśniecie jej stemplem. Nie szkodzi, jeżeli krawędź się trochę rozerwie - wtedy ciastko będzie wyglądało po prostu jak ręcznie wykonane. Przed odciśnięciem każdy stempel należy zanurzyć w mące, aby nic się nie przykleiło. Jeszcze jedna rada: świetne ciasteczkowe hasła doskonale nadają się również jako jadalne zawieszki na prezenty. Wytnij w ciastku otwór i po upieczeniu przewlecz tasiemkę.

Porady i przepisy na Święta Bożego Narodzenia!

Sprawimy, że nadchodzące święta staną się cudownym czasem dla całej rodziny: radzimy, jak wykonać nastrojowe świąteczne dekoracje, zdradzamy przepisy na przepyszne łakocie i rozdajemy świąteczne kartki do wydrukowania.

Boże Narodzenie w Tchibo

Odkryj świąteczną ofertę Tchibo!

Wykonanie kalendarza adwentowego

Wykonanie kalendarza adwentowego

Przejdź do instrukcji wykonania naszego wyjątkowego kalendarza adwentowego

Dowiedz się więcej
Samodzielne wykonanie grzańca

Samodzielne wykonanie grzańca

Odkryj doskonałe przepisy na grzańca i przygotuj go tak, jak lubisz.

Dowiedz się więcej

Świąteczne dekoracje

Modne dekoracje i porady dotyczące tworzenia świątecznej atmosfery w domu

Dowiedz się więcej

Elegancka choinka

Pomysły na nastrojowe dekoracje choinkowe

Dowiedz się więcej

Stoliczku nakryj się

Spraw, by Twój stół stał się największą atrakcją nadchodzących świąt

Dowiedz się więcej

Świąteczne przepisy

Nasze najlepsze przepisy i pomysły na świąteczny stół

Dowiedz się więcej
Pomysły na prezent

Pomysły na prezent

Znajdź inspirację na prezent dla najbliższych!

Dowiedz się więcej

Akcesoria do pieczenia

Dzięki naszym poradom pieczenie ciasteczek stanie się czystą przyjemnością

Dowiedz się więcej

Kartki świąteczne

Gratis: wydrukuj kartki z życzeniami i kartki świąteczne!

Dowiedz się więcej
  • Miska do kąpieli wodnej
39,99
29,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,99 zł
-25 %
Miska do kąpieli wodnej
39,99
29,99
Dozownik do cukru pudru
34,99
Maty do pieczenia, 4 sztuki
59,99
Forma emaliowana
59,99
  • Mata do pieczenia
44,99
34,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,99 zł
-22 %
Mata do pieczenia
44,99
34,99
-12 %
Emaliowana miska do serwowania i przyrządzania z pokrywką
79,99
69,99
Forma do wypieku tart
44,99
Foremki do mini babeczek, 12 sztuk
49,99
Mata do pieczenia
44,99
Zestaw do dekorowania ciast
44,99
Zestaw do zdobienia
79,99
Skrobak do ciasta
39,99
Mata do pieczenia wzmocniona włóknem szklanym
39,99
Wyprzedany
Forma do pieczenia brownie
79,99
Wyprzedany
ostatnie sztuki
Emaliowana forma do tart
79,99
ostatnie sztuki
Składana silikonowa forma do muffinów
69,99
  • Pędzelek do pieczenia
44,99
34,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,99 zł
-22 %
Pędzelek do pieczenia
44,99
34,99
Wałek do ciasta
59,99
ostatnie sztuki
Profesjonalne maty do pieczenia, 2 sztuki
59,99
ostatnie sztuki
2 formy do pieczenia magdalenek
44,99
Mata do pieczenia
39,99
Prostokątna forma do pieczenia
49,99
Koszyk do wyrastania ciasta, okrągły
69,99
Ramka do pieczenia ze stali nierdzewnej
59,99
Maty do pieczenia rogalików waniliowych, 2 sztuki
44,99
ostatnie sztuki
Zestaw profesjonalnych akcesoriów do pieczenia
59,99
ostatnie sztuki
  • Zestaw »Zrób to sam« do masła roślinnego
69,99
39,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,99 zł
-42 %
Zestaw »Zrób to sam« do masła roślinnego
69,99
39,99
Pędzelek do ciasta i pieczeni
59,99
Mata do pieczenia makaroników
44,99
Pisak do ozdabiania
29,99
1