Przepis na grzańca:korzenne gorące napoje na Święta
Nadszedł adwent, czas na chwilę odpoczynku. Talerz ciasteczek, blask świec i filiżanka grzanego wina wprawią Cię w refleksyjny nastrój. Korzystając z naszych przepisów i porad, w łatwy sposób samodzielnie przygotujesz gorący napój. Dowiedz się, jakie rodzaje wina, przypraw i innych składników będą najlepszym połączeniem smaków i aromatów, jak uszlachetnić grzańca i jak stworzyć jego bezalkoholową alternatywę.
Samodzielne przygotowanie grzańca: odpowiednie wino
Podstawą dla dobrego grzańca jest dobre wino. To, czy wybierzesz czerwone, białe, mieszane, czy różowe, jest wyłącznie kwestią smaku. Ważna jest dobra jakość oraz wybór wina wytrawnego lub półwytrawnego. Idealne są wina owocowe, których aromat nie zgubi się pomiędzy typowymi przyprawami do grzanego wina. Kwasowość i zawartość garbników powinny być niskie, aby nie wpływały na smak napoju. Na przykład wina barrique nie nadają się na grzane wino: podczas dojrzewania w dębowych beczkach, w winie gromadzą się garbniki. Podgrzewanie wzmocniłoby i tak już wyrazisty smak garbników, co zepsułoby smak grzańca.
Jakie przyprawy powinny znaleźć się w grzańcu?
Grzaniec bez przypraw smakuje jak zupa bez soli. Na szczęście przyprawienie grzańca nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy sięgnąć do szafki z przyprawami. Według prostego przepisu, wystarczy kilka goździków, jedna lub dwie laski cynamonu i skórka pomarańczowa lub cytrynowa. Tę mieszankę można dowolnie rozszerzać. W zależności od preferencji smakowych, można użyć wymienionych niżej przypraw, które nadadzą aromat zarówno wrzucone luzem do wina, jak i umieszczone w woreczku lub sitku do herbaty:
Anyż lub anyż gwiazdkowaty - to różne rośliny - charakteryzuje się smakiem zbliżonym do lukrecji, za którym nie każdy przepada. To samo dotyczy kolendry. Niektórzy odczuwają jej smak, jako zbliżony do mydła - jest to uwarunkowane genetycznie. Najlepiej samemu spróbować!
Te składniki uzupełnią przepis na grzane wino
Im więcej zastosujesz przypraw, tym więcej należy wino posłodzić. W przeciwnym razie napój będzie zbyt cierpki. Oprócz cukru, miodu i syropu z agawy, do słodzenia stosuje się również dżemy i soki owocowe. W przypadku substytutów cukru należy zwrócić uwagę na jak najbardziej neutralny smak: na przykład stewia nie jest najlepszym wyborem ze względu na gorzkawy posmak. Pokrojone w plasterki pomarańcze lub cytryny dodadzą napojowi nutkę świeżości. Żurawina, rodzynki, borówki, czarne jagody, porzeczki, nasiona granatu, róży, kawałki jabłka lub gruszki, dodadzą owocowych akcentów, a o zapach zadbasz dodając kwiaty: dodaj do grzańca kilka płatków hibiskusa lub róży! Doskonałą ozdobą będzie kilka płatków migdałów. Dzięki tym składnikom można również udoskonalić gotowe, już przyprawione grzane wino. Ponadto: śmiało sięgaj po butelki z etykietą „Winzerglühwein“. Te produkty są z reguły dobrej jakości, ponieważ zgodnie z rozporządzeniem winiarskim można stosować tylko odpowiednio uprawiane winogrona - wynikiem czego jest czyste, zrównoważone wino.
Delikatna, świąteczna nuta napoju: mała encyklopedia przypraw
Ziele angielskie
Okrągłe owoce korzennika lekarskiego występującego w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej. Wizualnie są podobne do pieprzu i goździków. Stosuje się po zmieleniu.
Anyż gwiazdkowaty
Suszone owoce anyżu gwiazdkowatego, który rośnie w Chinach i Azji Południowo-Wschodniej. Stosuje się po zmieleniu.
Cynamon
Suszona wewnętrzna kora cynamonowca, cynamon cejloński często z Sumatry, inne odmiany z południowych Chin lub Indonezji. Dostępny w laskach lub mielony.
Goździki
Suszone kwiaty czapetki pachnącej, rosnącej przeważnie w tropikalnych rejonach przybrzeżnych. Typowy lekko ostry smak dzięki olejkom eterycznym.
Kardamon
Suszone kapsułki owocowe byliny kardamonowej, która jest uprawiana w Indiach i Cejlonie. Dostępny jest zmielony, jako nasiona z kapsułek. Słodko-pikantny aromat.
Cztery przepisy na grzańca: klasyczny, z sokiem, bezalkoholowy i z owocami
Nabrałeś ochoty na filiżankę gorącego grzańca? Zapoznaj się z propozycjami blogerki Fabienne (www.freiknuspern.de) i wybierz coś dla siebie. Ekspertka kulinarna stworzyła dla Tchibo klasyczne czerwone grzane wino, grzane wino z cynamonem i jabłkami, poncz dla dzieci i grzane wino z czarnych jagód. Gorące napoje, podane na ozdobnych tacach i z ładnymi dodatkami, osłodzą trudy zimowych, nieprzyjemnych dni i ukoją nerwy.
Przepis na klasyczne, czerwone grzane wino
Przepis na grzańca z jabłkami i cynamonem
Przepis na poncz dla dzieci / poncz bezalkoholowy
Przepis na wino z czarnych jagód
Prawidłowe podgrzewanie grzańca: to ważne
Oprócz składników o doskonałym i pełnym smaku grzańca, decyduje jego temperatura. Nie podgrzewaj napoju powyżej 80 stopni, ponieważ w przeciwnym razie alkohol wyparuje, a delikatne owocowe aromaty zastąpi gorycz. Grzanego wina nie należy gotować - nawet na chwilę nie powinno osiągnąć temperatury wrzenia. Wybierz średnią temperaturę i podgrzewaj napój powoli. Alkohol wyparowuje również w wyniku długotrwałego przechowywania w otwartych naczyniach. Zawsze używaj pokrywki, lub przelej grzańca do pojemnika termicznego celem dłuższego przechowywania. Ostudzonego grzańca można bez problemu podgrzać. Własnej roboty grzaniec lub poncz można przechowywać w lodówce przez około tydzień.
Porada: reszty grzańca można użyć do pieczenia i gotowania. Zasadniczo do wszystkich przepisów zawierających czerwone wino, można użyć również grzańca. Ciasta, marmolady i galaretki zyskają dzięki temu wyjątkowy aromat. Nie musisz się przy tym martwić temperaturą, podgrzewanie powyżej 80 stopni w tym przypadku nie wpłynie negatywnie na smak.
Najważniejsze porady dotyczące samodzielnego przygotowania grzańca
Jako podstawy używaj win owocowych o niskiej kwasowości i niskiej zawartości garbników.
Głównymi składnikami są cukier, goździki, cynamon i skórki cytrusowe.
Do doprawiania nadają się soki owocowe, owoce, kwiaty i płatki migdałów.
Nigdy nie podgrzewaj grzanego wina powyżej80 stopni i w żadnym wypadku nie doprowadzaj go do wrzenia.
Do przechowywania ciepłego wina zawsze używaj zamkniętych naczyń.
Przepisy na świąteczne przekąski towarzyszące grzańcowi
Do grzańca doskonale pasują takie przysmaki, jak ciasteczka, pierniki, strucle, prażone migdały, czekolada i inne łakocie. A co z wytrawnymi przekąskami? Pikantne przekąski stworzą ciekawy kontrast do słodkiego napoju i solidną podstawę dla alkoholu. Słone paluszki, precle, paluszki serowe, pikantne muffiny, minipizza, kiełbaski, rogaliki z szynką i serem, flammkuchen, łazanki, chleb ze smalcem i klopsiki to tylko niektóre nasze propozycje. Poszukaj inspiracji u Fingerfood pośród przepisów na imprezę.
Porady i przepisy na Święta Bożego Narodzenia!
Sprawimy, że nadchodzące święta staną się cudownym czasem dla całej rodziny: radzimy, jak wykonać nastrojowe świąteczne dekoracje, zdradzamy przepisy na przepyszne łakocie i rozdajemy świąteczne kartki do wydrukowania.