Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności i plików cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu cookie w Twojej przeglądarce. Dowiedz się więcej.
Schließen
Przepis na grzańca: korzenne gorące napoje na Święta

Przepis na grzańca:
korzenne gorące napoje na Święta

Nadszedł adwent, czas na chwilę odpoczynku. Talerz ciasteczek, blask świec i filiżanka grzanego wina wprawią Cię w refleksyjny nastrój. Korzystając z naszych przepisów i porad, w łatwy sposób samodzielnie przygotujesz gorący napój. Dowiedz się, jakie rodzaje wina, przypraw i innych składników będą najlepszym połączeniem smaków i aromatów, jak uszlachetnić grzańca i jak stworzyć jego bezalkoholową alternatywę.

Samodzielne przygotowanie grzańca: odpowiednie wino

Podstawą dla dobrego grzańca jest dobre wino. To, czy wybierzesz czerwone, białe, mieszane, czy różowe, jest wyłącznie kwestią smaku. Ważna jest dobra jakość oraz wybór wina wytrawnego lub półwytrawnego. Idealne są wina owocowe, których aromat nie zgubi się pomiędzy typowymi przyprawami do grzanego wina. Kwasowość i zawartość garbników powinny być niskie, aby nie wpływały na smak napoju. Na przykład wina barrique nie nadają się na grzane wino: podczas dojrzewania w dębowych beczkach, w winie gromadzą się garbniki. Podgrzewanie wzmocniłoby i tak już wyrazisty smak garbników, co zepsułoby smak grzańca.

Odpowiednie odmiany wina do przygotowania czerwonego i białego grzańca

Wino nie musi kotować fortuny. Wino stołowe lub krajowe z niemieckich regionów winiarskich jest całkowicie wystarczające. Doskonale nadają się młode czerwone wina odmian Zweitgelt, Trollinger, Dornfelder i Lemberger. Pyszne grzane wino można przygotować również z Pinot Noir, Merlot lub Montepulciano. Jako podstawa białego grzanego wina sprawdzą się odmiany, takie jak Müller-Thurgau, Silvaner, Pinot Grigio i Riesling.

Jabłka i dodatki: trochę inny grzaniec

Śmiało próbuj alternatywnych rozwiązań. Wino różowe, jabłkowe lub gruszkowe oraz czerwone wina owocowe zapewnią przyjemne urozmaicenie. Wina porzeczkowe, rabarbarowe czy z czarnego bzu, doprawione typowymi przyprawami do grzanego wina, również doskonale wprowadzą Cię w świąteczny nastrój. Do owocowego grzańca doskonale pasują świeże owoce.

Jakie przyprawy powinny znaleźć się w grzańcu?

Grzaniec bez przypraw smakuje jak zupa bez soli. Na szczęście przyprawienie grzańca nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy sięgnąć do szafki z przyprawami. Według prostego przepisu, wystarczy kilka goździków, jedna lub dwie laski cynamonu i skórka pomarańczowa lub cytrynowa. Tę mieszankę można dowolnie rozszerzać. W zależności od preferencji smakowych, można użyć wymienionych niżej przypraw, które nadadzą aromat zarówno wrzucone luzem do wina, jak i umieszczone w woreczku lub sitku do herbaty:

Ostre i cierpkie przyprawy do grzańca:

  • imbir
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz brazylijski
  • anyż gwiazdkowaty

Słodko-korzenne przyprawy do grzańca:

  • nasiona kopru włoskiego
  • kardamon
  • kolendra
  • kwiat gałki muszkatołowej
  • wanilia
  • jagody jałowca

Anyż lub anyż gwiazdkowaty - to różne rośliny - charakteryzuje się smakiem zbliżonym do lukrecji, za którym nie każdy przepada. To samo dotyczy kolendry. Niektórzy odczuwają jej smak, jako zbliżony do mydła - jest to uwarunkowane genetycznie. Najlepiej samemu spróbować!

Te składniki uzupełnią przepis na grzane wino

Im więcej zastosujesz przypraw, tym więcej należy wino posłodzić. W przeciwnym razie napój będzie zbyt cierpki. Oprócz cukru, miodu i syropu z agawy, do słodzenia stosuje się również dżemy i soki owocowe. W przypadku substytutów cukru należy zwrócić uwagę na jak najbardziej neutralny smak: na przykład stewia nie jest najlepszym wyborem ze względu na gorzkawy posmak. Pokrojone w plasterki pomarańcze lub cytryny dodadzą napojowi nutkę świeżości. Żurawina, rodzynki, borówki, czarne jagody, porzeczki, nasiona granatu, róży, kawałki jabłka lub gruszki, dodadzą owocowych akcentów, a o zapach zadbasz dodając kwiaty: dodaj do grzańca kilka płatków hibiskusa lub róży! Doskonałą ozdobą będzie kilka płatków migdałów. Dzięki tym składnikom można również udoskonalić gotowe, już przyprawione grzane wino. Ponadto: śmiało sięgaj po butelki z etykietą „Winzerglühwein“. Te produkty są z reguły dobrej jakości, ponieważ zgodnie z rozporządzeniem winiarskim można stosować tylko odpowiednio uprawiane winogrona - wynikiem czego jest czyste, zrównoważone wino.
Delikatna, świąteczna nuta napoju: mała encyklopedia przypraw

Grzaniec z wkładką
Przepis na poncz

Dodając alkohol, z grzańca zrobisz poncz. Ale uwaga, jako podstawa grzańca z wkładką może służyć wino zawierające maksymalnie 12,5% alkoholu, w przeciwnym razie napój szybko uderzy do głowy. Jako alkoholowe dodatki o raczej cierpkiej nucie zalecane są brandy, wódki i grappy. Owocowo-słodką nutę zapewni ajerkoniak, rum, amaretto i cointreau. Jeżeli wolisz, by świąteczny poncz nie był zbyt mocny, zastąp część wina czarną herbatą. Jeżeli potrzebujesz wysokoprocentowego napoju, doskonałą alternatywą dla ponczu będzie grog - gorący koktajl z rumem i przyprawami. Nastrojową atmosferę stworzy Feuerzangenbowle - płonąca, nasączona rumem kostka cukru umieszczona nad naczyniem, powoli spłynie do ponczu urozmaicając przyjęcie grą światła. Przyciemnione, ciepłe oświetlenie w tle doskonale podkreśli wyjątkowy efekt wizualny. Fani kremowych drinków będą zachwyceni egg nog z jajek, mleka, alkoholu i cukru.

Przepis na bezalkoholowego grzańca:
Przyjemność bez ryzyka kaca

Grzaniec zawiera od 7 do 14,5% procent alkoholu i szybciej uderza do głowy niż alkohol serwowany na zimno. Ciepło powoduje lepsze ukrwienie narządów trawiennych, które dzięki temu lepiej wchłaniają alkohol. Wysoka zawartość cukru dodatkowo przyspiesza ten proces. Po wypiciu jednej filiżanki, zawartość alkoholu we krwi szybko może wynieść 0,3 promila. Kierowcy powinni zatem zachować szczególną czujność. Dla tych, którzy nie chcą pić alkoholu, idealnie sprawdzą się przepisy na bezalkoholowego grzańca. Bezalkoholowy poncz można łatwo przygotować zastępując czerwone lub białe wino w takich samych proporcjach sokiem winogronowym i czarną herbatą. Aby przygotować poncz w wersji dla dzieci, użyj herbat owocowych. Dodaj przyprawy do grzańca, plasterki pomarańczy lub inne owoce - gotowe! Jeśli lubisz, możesz również użyć soku jabłkowego, soku pomarańczowego, wiśniowego lub nektaru porzeczkowego i znaleźć swoją ulubioną mieszankę. Podczas przyprawiania obowiązuje zasada „mniej znaczy więcej”, aby nie przesadzić z bogactwem aromatów. Laska cynamonu, kilka goździków, anyż gwiazdkowy i dwie kapsułki kardamonu na litr ponczu stworzą idealnie doprawiony napój.

Cztery przepisy na grzańca:
klasyczny, z sokiem, bezalkoholowy i z owocami

Nabrałeś ochoty na filiżankę gorącego grzańca? Zapoznaj się z propozycjami blogerki Fabienne (www.freiknuspern.de) i wybierz coś dla siebie. Ekspertka kulinarna stworzyła dla Tchibo klasyczne czerwone grzane wino, grzane wino z cynamonem i jabłkami, poncz dla dzieci i grzane wino z czarnych jagód. Gorące napoje, podane na ozdobnych tacach i z ładnymi dodatkami, osłodzą trudy zimowych, nieprzyjemnych dni i ukoją nerwy.
Przepis na klasyczne, czerwone grzane wino

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plasterki pomarańczy
  • 2 owoce anyżu gwiazdkowatego
  • 2 laski cynamonu
  • 10 goździków
  • 5 kapsułek kardamonu
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 l czerwonego wina
  • 1/2 pomarańczy
Wszyscy znają i kochają świąteczne grzane wino! Za klasyczny aromat tego napoju o intensywnej, czerwonej barwie odpowiadają typowe świąteczne przyprawy i lekko owocowa nutka pomarańczy. Najważniejszym elementem tego przepisu są typowe przyprawy do grzańca, w których skład wchodzi cynamon, anyż gwiazdkowaty, goździki i kardamon. Brązowy cukier nadaje przyjemnej i lekko cierpkiej nutki.
1. Podgrzej w garnku czerwone wino, nie doprowadzając go do wrzenia.

2. Dodaj brązowy cukier.

3. Do garnka dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy.

4. Dodaj wszystkie przyprawy.

5. Wyłącz kuchenkę i zostaw grzańca na 15 do 30 minut.

6. Wyjmij przyprawy.

7. Ponownie podgrzej wino i przelej je do szklanek lub filiżanek.

8. Udekoruj napój laską cynamonu, anyżem gwiazdkowatym i plasterkiem pomarańczy.
Przepis na grzańca z jabłkami i cynamonem

Składniki na 4 porcje:

  • 500 ml białego wina
  • 200 ml naturalnie mętnego soku jabłkowego
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 3 laski cynamonu
  • 2 owoce anyżu gwiazdkowatego
  • 5 goździków
  • 5 kapsułek kardamonu
  • 30 do 50 g miodu
  • 1 jabłko do namoczenia
Wiadomo, że jabłka i cynamon doskonale do siebie pasują. Na bazie tego duetu stworzyliśmy pysznego jabłkowo-cynamonowego grzańca o wyjątkowym aromacie. Sokowi jabłkowemu i świeżym kawałkom jabłka towarzyszy nie tylko duża ilość cynamonu, ale również kwaśny sok pomarańczowy, wytrawne białe wino i inne świąteczne aromaty - z goździków, anyżu gwiazdkowatego i kardamonu. Z połączenia powstaje lekko owocowe i korzenne białe grzane wino, które wprawi Cię w świąteczny nastrój.
1. Podgrzej w garnku białe wino, sok jabłkowy i sok pomarańczowy - nie doprowadzając ich do wrzenia.

2. Dodaj miód.

3. Dodaj obrane jabłka bez pestek, pokrojone w plasterki oraz przyprawy.

4. Wyłącz kuchenkę i zostaw grzańca na 15 do 30 minut.

5. Wyjmij przyprawy.

6. Ponownie podgrzej wino i przelej je do szklanek lub filiżanek.

7. Udekoruj napój laską cynamonu, plasterkiem jabłka i świeżym tymiankiem.
Przepis na poncz dla dzieci / poncz bezalkoholowy

Składniki na 4 porcje:

  • 300 ml naturalnie mętnego soku jabłkowego
  • 200 ml soku z mandarynek (świeżo wyciskanego lub gotowego), alternatywnie: Sok pomarańczowy
  • 250 ml soku z jasnych winogron
  • 2 plasterki pomarańczy
  • 60 g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 2 laski cynamonu
  • Porada: Jeżeli napój jest przewidziany tylko dla dzieci, możesz go bardziej dosłodzić - dodaj około 80 do 90 g cukru lub 60 g cukru i 2 łyżki miodu.
W żadnym wypadku nie może go zabraknąć przed świętami: naszego bezalkoholowego ponczu dla dzieci! Pyszny świąteczny poncz zachwyci nie tylko najmłodszych - również dorośli chętnie skosztują szklaneczkę lub dwie tego owocowo-słodkiego, bezalkoholowego grzańca. Podstawą naszego świątecznego ponczu są soki owocowe. Należy połączyć sok jabłkowy, sok z mandarynek i sok z winogron. Zestaw przypraw, składający się z wanilii, plasterków pomarańczy i odrobiny cynamonu, dopełnia słodkawego, korzennego smaku tego ponczu dla dzieci.
1. Wyciśnij sok z mandarynek.

2. Podgrzej sok z mandarynek, sok jabłkowy i sok z winogron w średniej temperaturze, ciągle mieszając. Uważaj, by mieszanka się nie zagotowała.

3. Dodaj cukier.

4. Dodaj do garnka znacznik z jednej laski wanilii i drugą laskę.

5. Następnie dodaj laski cynamonu i plasterki pomarańczy.

6. Wyłącz kuchenkę i zostaw grzańca na 15 do 30 minut.

7. Wyjmij laskę wanilii, cynamonu i plasterki pomarańczy.

8. Ponownie podgrzej wino i przelej je do szklanek lub filiżanek.

9. Udekoruj napój laską cynamonu, i plasterkami świeżych mandarynek.
Przepis na wino z czarnych jagód

Składniki na 4 porcje:

  • 300 ml soku z czarnych jagód
  • 600 ml czerwonego wina
  • 80 g brązowego cukru
  • 2 plasterki cytryny
  • 8 kapsułek kardamonu
  • 1 garść świeżych czarnych jagód (opcjonalnie)
Lekko kwaskowy i owocowy smak czarnych jagód nadaje temu grzańcowi wyjątkowego aromatu. Sok z czarnych jagód i świeże jagody łączą się z cierpkim czerwonym winem. Owocowe, jagodowe grzane wino doskonale uzupełni odrobina kwasu z cytryny i porządna szczypta kardamonu. Czarne jagody i kardamon doskonale do siebie pasują, o czym wiedzą nie tylko Skandynawowie. Na Północy kardamon stosuje się w wielu przepisach, a szczególnie właśnie w połączeniu z czarnymi jagodami. To interesujące połączenie dochodzi do głosu również w naszym doskonałym jagodowym grzańcu.
1. Podgrzej w garnku czerwone wino i sok jagodowy - nie doprowadzając ich do wrzenia.

2. Dodaj brązowy cukier.

3. Dodaj plasterki cytryny, świeże jagody i kapsułki kardamonu.

4. Wyłącz kuchenkę i zostaw grzańca na 15 do 30 minut.

5. Wyjmij przyprawy.

6. Ponownie podgrzej wino i przelej je do szklanek lub filiżanek.

7. Udekoruj napój plasterkiem cytryny, świeżymi jagodami i kardamonem.

Prawidłowe podgrzewanie grzańca: to ważne

Oprócz składników o doskonałym i pełnym smaku grzańca, decyduje jego temperatura. Nie podgrzewaj napoju powyżej 80 stopni, ponieważ w przeciwnym razie alkohol wyparuje, a delikatne owocowe aromaty zastąpi gorycz. Grzanego wina nie należy gotować - nawet na chwilę nie powinno osiągnąć temperatury wrzenia. Wybierz średnią temperaturę i podgrzewaj napój powoli. Alkohol wyparowuje również w wyniku długotrwałego przechowywania w otwartych naczyniach. Zawsze używaj pokrywki, lub przelej grzańca do pojemnika termicznego celem dłuższego przechowywania. Ostudzonego grzańca można bez problemu podgrzać. Własnej roboty grzaniec lub poncz można przechowywać w lodówce przez około tydzień.

Porada: reszty grzańca można użyć do pieczenia i gotowania. Zasadniczo do wszystkich przepisów zawierających czerwone wino, można użyć również grzańca. Ciasta, marmolady i galaretki zyskają dzięki temu wyjątkowy aromat. Nie musisz się przy tym martwić temperaturą, podgrzewanie powyżej 80 stopni w tym przypadku nie wpłynie negatywnie na smak.

Najważniejsze porady dotyczące samodzielnego przygotowania grzańca

  • Jako podstawy używaj win owocowych o niskiej kwasowości i niskiej zawartości garbników.
  • Głównymi składnikami są cukier, goździki, cynamon i skórki cytrusowe.
  • Do doprawiania nadają się soki owocowe, owoce, kwiaty i płatki migdałów.
  • Nigdy nie podgrzewaj grzanego wina powyżej80 stopni i w żadnym wypadku nie doprowadzaj go do wrzenia.
  • Do przechowywania ciepłego wina zawsze używaj zamkniętych naczyń.

Przepisy na świąteczne przekąski towarzyszące grzańcowi

Do grzańca doskonale pasują takie przysmaki, jak ciasteczka, pierniki, strucle, prażone migdały, czekolada i inne łakocie. A co z wytrawnymi przekąskami? Pikantne przekąski stworzą ciekawy kontrast do słodkiego napoju i solidną podstawę dla alkoholu. Słone paluszki, precle, paluszki serowe, pikantne muffiny, minipizza, kiełbaski, rogaliki z szynką i serem, flammkuchen, łazanki, chleb ze smalcem i klopsiki to tylko niektóre nasze propozycje. Poszukaj inspiracji u Fingerfood pośród przepisów na imprezę.

Porady i przepisy na Święta Bożego Narodzenia!

Sprawimy, że nadchodzące święta staną się cudownym czasem dla całej rodziny: radzimy, jak wykonać nastrojowe świąteczne dekoracje, zdradzamy przepisy na przepyszne łakocie i rozdajemy świąteczne kartki do wydrukowania.
Boże Narodzenie w Tchibo

Boże Narodzenie w Tchibo

Odkryj świąteczną ofertę Tchibo!

Dowiedz się więcej
Wykonanie kalendarza adwentowego

Wykonanie kalendarza adwentowego

Przejdź do instrukcji wykonania naszego wyjątkowego kalendarza adwentowego

Dowiedz się więcej
Pomysły na prezent

Pomysły na prezent

Znajdź inspirację na prezent dla najbliższych!

Dowiedz się więcej
Świąteczne dekoracje

Świąteczne dekoracje

Modne dekoracje i porady dotyczące tworzenia świątecznej atmosfery w domu

Dowiedz się więcej
Elegancka choinka

Elegancka choinka

Pomysły na nastrojowe dekoracje choinkowe

Dowiedz się więcej
Stoliczku nakryj się

Stoliczku nakryj się

Spraw, by Twój stół stał się największą atrakcją nadchodzących świąt

Dowiedz się więcej
Świąteczne przepisy

Świąteczne przepisy

Nasze najlepsze przepisy i pomysły na świąteczny stół

Dowiedz się więcej
Świąteczne wypieki

Świąteczne wypieki

Najlepsze przepisy na ciasteczka oraz świąteczne trendy cukiernicze

Dowiedz się więcej
Akcesoria do pieczenia

Akcesoria do pieczenia

Dzięki naszym poradom pieczenie ciasteczek stanie się czystą przyjemnością

Dowiedz się więcej
Kartki świąteczne

Kartki świąteczne

Gratis: wydrukuj kartki z życzeniami i kartki świąteczne!

Dowiedz się więcej
  • Dekanter
Wysokogatunkowe szkło dmuchane
89,99
69,99
Podgląd
Wyprzedany
  • Serwis do kawy
Wysokogatunkowa porcelana z wysokogatunkowym pozłacanym brzegiem
399,99
279,99
ostatnie sztuki
  • Kubki, 2 sztuki
Z wysokogatunkowej porcelany
44,99
Podgląd
ostatnie sztuki
  • Klipsy dekoracyjne, 4 sztuki
Do dekoracji serwetek stołowych i innych akcesoriów
39,99
34,99
Podgląd
  • Filiżanki do kawy espresso ≪barista≫, 2 sztuki
Ze wzmocnionej porcelany Durable: wysokogatunkowa, delikatna porcelana stylizowana na porcelanę bone china o wysokiej przydatności w codziennym użytkowaniu
49,95
24,99
Podgląd
  • Zestaw do serwowania ≪barista≫
3-częściowy: dzbanuszek do mleka, cukiernica i taca
79,95
69,99
Podgląd
  • Miska do sałaty i serwowania potraw
Z pokrywką i wyjmowanym półmiskiem
79,99
Podgląd
ostatnie sztuki
  • Szklanki do napojów, 4 sztuki
Z tworzywa sztucznego stylizowanego na szkło
44,99
38,99
Podgląd
1