W tym roku wyruszamy w poszukiwaniu nowych doznań smakowych do Gwatemali, a dokładniej do Antigua, na farmę kawy ""El Tempixque"", którą Arturo Falla założył w 1962 roku i nazwał na cześć okazałego drzewa Tempisque, które nadal stoi tuż przy bramie wjazdowej.
Kuzyni Adrian i Sebastian przejęli gospodarstwo siedem lat temu. ""Nasza rodzina zajmuje się uprawą kawy od 133 lat, a my przenosimy rodzinne dziedzictwo w innowacyjną przyszłość wdrażając koncepcję zrównoważonego rolnictwa"" - powiedział nam Adrian nie kryjąc emocji. Sebastian kontynuuje: ""Poczuć miłość, jaką ludzie z całego świata darzą naszą kawę, to bezcenne doświadczenie"".
W ubiegłym roku obaj odwiedzili nas wraz z ojcem Adriana w hamburskim Speicherstadt. Podczas wspólnej degustacji świeżo palonej kawy, Adrian opowiedział nam o wartościach rodzinnych i pasji do uprawy kawy, przenosząc nas do zamierzchłych początków. Ponieważ zachwyciła nas zarówno ich wyborna kawa, jak i pasja, z jaką o niej opowiadali, natychmiast postanowiliśmy przedstawić Wam wyjątkową kawę typu Rarirät z farmy Adriana.
W tej kwestii jesteśmy absolutnie zgodni: najświeższe plony tej plantacji to z pewnością wyjątkowa kawa! Wyczuwamy w niej nuty kakao i karmelu i zalecamy przygotowanie jej zaparzaczu tłokowym.