Elektryczny młynek do kawy
Numer zamówienia 157781
Dzięki młynkowi do kawy Tchibo bardzo łatwo jest uzyskać perfekcyjną kawę, ponieważ jej ziarna najlepiej rozwijają swój aromat, gdy są świeżo zmielone. Każde ziarno oferuje szeroki wachlarz smaków, które można odkryć poprzez zmianę stopnia zmielenia. Za pomocą tego młynka z łatwością można znaleźć idealny stopień zmielenia do każdego sposobu zaparzania - zarówno do ekspresu do kawy z filtrem, jak i do zaparzacza tłokowego.
Funkcje:
- Stożkowy mechanizm mielący ze stali nierdzewnej ze zdejmowanym lejkiem dla ułatwienia czyszczenia
- 26 różnych stopni zmielenia
- Umieszczone na zewnątrz pokrętło stopnia mielenia z ikonkami wskazującymi sposoby przyrządzania umożliwia szybką zmianę stopnia zmielenia
- Dozowanie poprzez wybór ilości filiżanek
Wskazówka baristy:
Zawsze miel tylko tyle kawy, ile akurat potrzebujesz do zaparzenia napoju. W ten sposób zawsze będziesz się cieszyć świeżym aromatem ulubionej kawy Tchibo.
Kolor
Obudowa srebrno/czarna
Pojemnik na ziarna i pojemnik odbiorczy przeźroczyste
Pojemnik na ziarna i pojemnik odbiorczy przeźroczyste
Materiał
Pojemnik ze stali nierdzewnej
Tworzywo sztuczne
Tworzywo sztuczne
Wymiary
Szer. x wys. x gł. ok. 10 x 28,5 x 17 cm
Pojemność
Pojemnik na ziarna ok. 150 g ziaren
Pojemnik odbiorczy ok. 84 g kawy mielonej
Pojemnik odbiorczy ok. 84 g kawy mielonej
Zawartość/ akcesoria
W zestawie z pędzelkiem do czyszczenia
Moc
160 W
Instrukcja użytkowania
1. Aby włączyć młynek do kawy włóż wtyczkę sieciową do gniazdka i odchyl włącznik/wyłącznik do pozycji I.
2. REGULACJA STOPNIA ZMIELENIA: Ustaw żądany stopień zmielenia
w krokach od 1 (drobno) do 26 (grubo) przed wsypaniem ziaren kawy. Zapobiega to zablokowaniu się poszczególnych ziaren w młynku. Poniższe wartości podano wyłącznie orientacyjnie:
2. REGULACJA STOPNIA ZMIELENIA: Ustaw żądany stopień zmielenia
w krokach od 1 (drobno) do 26 (grubo) przed wsypaniem ziaren kawy. Zapobiega to zablokowaniu się poszczególnych ziaren w młynku. Poniższe wartości podano wyłącznie orientacyjnie:
- 1-6 = drobny proszek; odpowiedni do przygotowania espresso
- 6-16 = średni stopień zmielenia; odpowiedni do przygotowania domowej kawy filtrowanej
- 16-26 = grubo zmielona kawa; odpowiednia do przygotowania naparu w zaparzaczach tłokowych lub kawiarkach
3. MIELENIE KAWY: Przekręć pokrętło wyboru ilości na liczbę filiżanek, które chcesz zaparzyć. Następnie naciśnij przycisk start. Młynek do kawy miele ziarna kawy.
4. Po zakończeniu procesu mielenia wyjmij pojemnik odbiorczy. Wsyp kawę do filtra, ekspresu do kawy lub zaparzacza.
4. Po zakończeniu procesu mielenia wyjmij pojemnik odbiorczy. Wsyp kawę do filtra, ekspresu do kawy lub zaparzacza.
Inne wskazówki
24 miesiące gwarancji
Jakość ziaren
Świeżość ziaren kawy jest podstawą niezrównanej przyjemności z jej picia. Dlatego zawsze używaj świeżych ziaren.
Przechowywanie ziaren
W pojemniku na ziarna kawy, ziarna zachowują świeżość przez kilka dni. Nie należy jednak przepełniać pojemnika, decydując się raczej na częstsze dosypywanie kawy ziarnistej, aby uniknąć ryzyka utraty jej aromatu.
Zadbaj o świeżość aromatu pozostałych ziaren: w hermetycznie zamknięty, nieprzepuszczającym światła pojemniku w lodówce, ziarna zachowają świeżość nawet do trzech miesięcy. Można je również zamrozić i przechowywać w ten sposób do trzech miesięcy.
Zadbaj o świeżość aromatu pozostałych ziaren: w hermetycznie zamknięty, nieprzepuszczającym światła pojemniku w lodówce, ziarna zachowają świeżość nawet do trzech miesięcy. Można je również zamrozić i przechowywać w ten sposób do trzech miesięcy.
Przechowywanie kawy mielonej
Miel zawsze tylko tyle kawy, ile akurat potrzebujesz do przygotowania aromatycznego napoju. Kawy mielonej nie należy przechowywać w pojemniku odbiorczym dłużej niż przez 24 godziny. Jeśli jednak zdarzy się zmielić nadprogramową ilość ziaren, przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu w hermetycznie zamkniętym pojemniku.
Odpowiedni stopień zmielenia
Ogólna zasada brzmi: im drobniej zmielona kawa, tym krótszy powinna mieć kontakt z wodą, lub odwrotnie: im grubszy proszek, tym kontakt z wodą powinien być dłuższy. Dlatego do przygotowania espresso należy wybrać kawę drobno mieloną, do ekspresów z filtrem i filtrów ręcznych sprawdzi się średni stopień zmielenia, a do zaparzaczy tłokowych i kawiarek zaleca się kawę grubo mieloną. W wyniku zbyt długiego zaparzania drobno zmielonej kawy w gorącej wodzie, na przykład podczas przygotowania w ekspresach z filtrem lub zaparzaczach, napój zyskałby gorzki smak.
Do określenia odpowiedniego stopnia zmielenia do przygotowania ulubionej kawy, należy skorzystać z podpowiedzi w postaci symboli na pokrętle stopnia zmielenia i najlepiej zacząć odpowiednio od ustawienia środkowego. W razie potrzeby należy skorygować stopień zmielenia o 1-2 poziomy po kolei, aż do znalezienia preferowanego ustawienia.
Należy pamiętać, że oprócz wybranego rodzaju kawy i sposobu jej przygotowania, decydujące znaczenie dla smaku mają również twardość wody i temperatura parzenia.
Do określenia odpowiedniego stopnia zmielenia do przygotowania ulubionej kawy, należy skorzystać z podpowiedzi w postaci symboli na pokrętle stopnia zmielenia i najlepiej zacząć odpowiednio od ustawienia środkowego. W razie potrzeby należy skorygować stopień zmielenia o 1-2 poziomy po kolei, aż do znalezienia preferowanego ustawienia.
Należy pamiętać, że oprócz wybranego rodzaju kawy i sposobu jej przygotowania, decydujące znaczenie dla smaku mają również twardość wody i temperatura parzenia.
Numer zamówienia:
157781
Adres dostawy:
- Adres na rachunku
- Inny adres dostawy
- Adres za granicą
- Sklep
Zwroty:
30 dni na zwrot. W sklepach Tchibo na terenie Polski NIE podlegają zwrotowi zakupione online: artykuły spożywcze, artykuły kosmetyczne, biżuteria (w tym zegarki), bielizna (w tym biustonosze, majtki, figi, stringi, stroje kąpielowe, kąpielówki, slipy, bokserki, kalesony oraz bielizna funkcyjna) a także artykuły wielkogabarytowe. Pozostałe produkty można zwrócić drogą wysyłkową lub w dowolnym sklepie Tchibo (z wyjątkiem Outletów oraz sklepu w CH Klif Gdynia).