Elektryczny młynek do kawy
Numer zamówienia 113643
Dzięki młynkowi do kawy Tchibo bardzo łatwo jest uzyskać perfekcyjną kawę, ponieważ jej ziarna najlepiej rozwijają swój aromat, gdy są świeżo zmielone. Każde ziarno oferuje szeroki wachlarz smaków, które można odkryć poprzez zmianę stopnia zmielenia. Za pomocą tego młynka z łatwością można znaleźć idealny stopień zmielenia do każdego sposobu zaparzania - zarówno do ekspresu do kawy z filtrem, jak i do zaparzacza tłokowego.
Funkcje:
- Stożkowy mechanizm mielący ze stali nierdzewnej ze zdejmowanym lejkiem dla ułatwienia czyszczenia
- 26 różnych stopni zmielenia
- Umieszczone na zewnątrz pokrętło stopnia mielenia z ikonkami wskazującymi sposoby przyrządzania umożliwia szybką zmianę stopnia zmielenia
- Dozowanie poprzez wybór ilości filiżanek
Wskazówka baristy:
Zawsze miel tylko tyle kawy, ile akurat potrzebujesz do zaparzenia napoju. W ten sposób zawsze będziesz się cieszyć świeżym aromatem ulubionej kawy Tchibo.
Kolor
Obudowa srebrno/czarna
Pojemnik na ziarna i pojemnik odbiorczy przeźroczyste
Pojemnik na ziarna i pojemnik odbiorczy przeźroczyste
Materiał
Pojemnik ze stali nierdzewnej
Tworzywo sztuczne
Tworzywo sztuczne
Wymiary
Szer. x wys. x gł. ok. 10 x 28,5 x 17 cm
Pojemność
Pojemnik na ziarna ok. 150 g ziaren
Pojemnik odbiorczy ok. 84 g kawy mielonej
Pojemnik odbiorczy ok. 84 g kawy mielonej
Zawartość/ akcesoria
W zestawie z pędzelkiem do czyszczenia
Moc
160 W
Instrukcja użytkowania
1. Aby włączyć młynek do kawy włóż wtyczkę sieciową do gniazdka i odchyl włącznik/wyłącznik do pozycji I.
2. REGULACJA STOPNIA ZMIELENIA: Ustaw żądany stopień zmielenia
w krokach od 1 (drobno) do 26 (grubo) przed wsypaniem ziaren kawy. Zapobiega to zablokowaniu się poszczególnych ziaren w młynku. Poniższe wartości podano wyłącznie orientacyjnie:
2. REGULACJA STOPNIA ZMIELENIA: Ustaw żądany stopień zmielenia
w krokach od 1 (drobno) do 26 (grubo) przed wsypaniem ziaren kawy. Zapobiega to zablokowaniu się poszczególnych ziaren w młynku. Poniższe wartości podano wyłącznie orientacyjnie:
- 1-6 = drobny proszek; odpowiedni do przygotowania espresso
- 6-16 = średni stopień zmielenia; odpowiedni do przygotowania domowej kawy filtrowanej
- 16-26 = grubo zmielona kawa; odpowiednia do przygotowania naparu w zaparzaczach tłokowych lub kawiarkach
3. MIELENIE KAWY: Przekręć pokrętło wyboru ilości na liczbę filiżanek, które chcesz zaparzyć. Następnie naciśnij przycisk start. Młynek do kawy miele ziarna kawy.
4. Po zakończeniu procesu mielenia wyjmij pojemnik odbiorczy. Wsyp kawę do filtra, ekspresu do kawy lub zaparzacza.
4. Po zakończeniu procesu mielenia wyjmij pojemnik odbiorczy. Wsyp kawę do filtra, ekspresu do kawy lub zaparzacza.
Inne wskazówki
24 miesiące gwarancji
Pobierz więcej informacji o produkcie
Jakość ziaren
Świeżość ziaren kawy jest podstawą niezrównanej przyjemności z jej picia. Dlatego zawsze używaj świeżych ziaren.
Przechowywanie ziaren
W pojemniku na ziarna kawy, ziarna zachowują świeżość przez kilka dni. Nie należy jednak przepełniać pojemnika, decydując się raczej na częstsze dosypywanie kawy ziarnistej, aby uniknąć ryzyka utraty jej aromatu.
Zadbaj o świeżość aromatu pozostałych ziaren: w hermetycznie zamknięty, nieprzepuszczającym światła pojemniku w lodówce, ziarna zachowają świeżość nawet do trzech miesięcy. Można je również zamrozić i przechowywać w ten sposób do trzech miesięcy.
Zadbaj o świeżość aromatu pozostałych ziaren: w hermetycznie zamknięty, nieprzepuszczającym światła pojemniku w lodówce, ziarna zachowają świeżość nawet do trzech miesięcy. Można je również zamrozić i przechowywać w ten sposób do trzech miesięcy.
Przechowywanie kawy mielonej
Miel zawsze tylko tyle kawy, ile akurat potrzebujesz do przygotowania aromatycznego napoju. Kawy mielonej nie należy przechowywać w pojemniku odbiorczym dłużej niż przez 24 godziny. Jeśli jednak zdarzy się zmielić nadprogramową ilość ziaren, przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu w hermetycznie zamkniętym pojemniku.
Odpowiedni stopień zmielenia
Ogólna zasada brzmi: im drobniej zmielona kawa, tym krótszy powinna mieć kontakt z wodą, lub odwrotnie: im grubszy proszek, tym kontakt z wodą powinien być dłuższy. Dlatego do przygotowania espresso należy wybrać kawę drobno mieloną, do ekspresów z filtrem i filtrów ręcznych sprawdzi się średni stopień zmielenia, a do zaparzaczy tłokowych i kawiarek zaleca się kawę grubo mieloną. W wyniku zbyt długiego zaparzania drobno zmielonej kawy w gorącej wodzie, na przykład podczas przygotowania w ekspresach z filtrem lub zaparzaczach, napój zyskałby gorzki smak.
Do określenia odpowiedniego stopnia zmielenia do przygotowania ulubionej kawy, należy skorzystać z podpowiedzi w postaci symboli na pokrętle stopnia zmielenia i najlepiej zacząć odpowiednio od ustawienia środkowego. W razie potrzeby należy skorygować stopień zmielenia o 1-2 poziomy po kolei, aż do znalezienia preferowanego ustawienia.
Należy pamiętać, że oprócz wybranego rodzaju kawy i sposobu jej przygotowania, decydujące znaczenie dla smaku mają również twardość wody i temperatura parzenia.
Do określenia odpowiedniego stopnia zmielenia do przygotowania ulubionej kawy, należy skorzystać z podpowiedzi w postaci symboli na pokrętle stopnia zmielenia i najlepiej zacząć odpowiednio od ustawienia środkowego. W razie potrzeby należy skorygować stopień zmielenia o 1-2 poziomy po kolei, aż do znalezienia preferowanego ustawienia.
Należy pamiętać, że oprócz wybranego rodzaju kawy i sposobu jej przygotowania, decydujące znaczenie dla smaku mają również twardość wody i temperatura parzenia.
Numer zamówienia:
113643
Adres dostawy:
- Adres na rachunku
- Inny adres dostawy
- Adres za granicą
- Sklep
Zwroty:
30 dni na zwrot. W sklepach Tchibo na terenie Polski NIE podlegają zwrotowi zakupione online: artykuły spożywcze, artykuły kosmetyczne, biżuteria (w tym zegarki), bielizna (w tym biustonosze, majtki, figi, stringi, stroje kąpielowe, kąpielówki, slipy, bokserki, kalesony oraz bielizna funkcyjna) a także artykuły wielkogabarytowe. Pozostałe produkty można zwrócić drogą wysyłkową lub w dowolnym sklepie Tchibo (z wyjątkiem Outletów oraz sklepu w CH Klif Gdynia).
Opinie klientów
4,8 z 5 gwiazdek
4 klientów poleciłoby ten artykuł
4 klientów poleciłoby ten artykuł
Bardzo dobra.
przez Danuta S. od 2022-03-20
przez Danuta S. od 2022-03-20
Jestem z zakupu młynka zadowolona'Polecam.
Prosty w obsłudze
przez Danuta K. od 2022-02-20
przez Danuta K. od 2022-02-20
Kawa zmielona precyzyjnie, dokładnie tak jak chcesz.
młynek
przez Elwira C. od 2021-11-22
przez Elwira C. od 2021-11-22
długo oczekiwany prezent spodobał się
Dobrze, ale
przez Tomasz G. od 2021-09-24
przez Tomasz G. od 2021-09-24
Działa szybko i, np. w porównaniu do młynka w ekspresie, cicho. Prosty w obsłudze, estetyczny. Zmielona kawa nie rozsypuje się przy
wyciąganiu pojemnika. Dźwięk po zakończeniu mielenia niepotrzebnie głośny. Zaskoczyła mnie skala grubości mielenia - dla kawy do
kawiarki zacząłem od 9 i czekając na stopień zmielenia jak w np. kupnej Lavazzie doszedłem do 1 i jeszcze by się z 1,2 stopnie
drobniej przydały. A myślałem, że przy max. stopniu zmielenia będzie tak drobno, że aż się kawiarka będzie przytykać. To trzeba
wziąć pod uwagę.
Bardzo dobry młynek
przez Dariusz S. od 2021-07-18
przez Dariusz S. od 2021-07-18
Sprawdzałem opinie o różnych młynkach, o tym znalazłem jedną, ale bardzo rzeczową. Zaufałem i jestem pod wrażeniem. Takiego młynka
szukałem. Jest elegancki, mały, o dużych możliwościach i kapitalnie mieli. Do ekspresu kolbowegi wystarczy 5, a mam jeszcze 4
grubości zapasu. W drugą stronę hulaj dusza. Bardzo czysty, niesypie się kawą po stole ani przy mieleniu, ani wyjmowaniu czy
wsuwaniu pojenika. Sygnalizuje zaskoczenie czasu mielenia delikatnym dźwiękiem. Zastanawualem się czy ten czy drugi model z
elektroniką, ważeniem, ale te dodatki zbyteczne, mam malutka wagę kuchenną i tak sobie odmierzam potrzebną porcję. Wsypuje, ustawiam
na więcej porcji niż odważnej kawy i wtedy mam pewność, że wszystko zmieli. Mieli też bardzo równomiernie, nie widzę miału ani
grubszych kawałków. Na prawdę NOMBA. Polecam