Czyszczenie
- Moduł do parzenia: wyjmowany z boku
- Zbiornik na wodę: wyjmowany od góry
- Pojemnik na fusy: wyjmowany od przodu
- Automatyczny wskaźnik odkamieniania
- Uwaga: Poszczególne części nie nadają się do mycia w zmywarce!
Rozwiązania problemów i usterek
Przed pierwszym użyciem
Modele tylko do kawy nie mogą przyrządzać mlecznych specjałów.
Możesz jednak zdecydować się na elektryczny lub indukcyjny spieniacz do mleka do automatycznego ekspresu.
Możesz jednak zdecydować się na elektryczny lub indukcyjny spieniacz do mleka do automatycznego ekspresu.
Tchibo chce umożliwić jak największej liczbie osób korzystanie ze świeżo przygotowanej kawy. Aby to osiągnąć, automatyczny ekspres do kawy jest wyposażony we wszystko, co niezbędne (np. wysokiej jakości młynek stożkowy). Koncentrując się na istotnych funkcjach, płacisz jednak tylko za to, co naprawdę przyczynia się do wyjątkowego smaku kawy. W ten sposób powstaje bezkonkurencyjny stosunek ceny do wydajności automatycznego ekspresu do kawy Tchibo.
Przed zaparzaniem
Proces płukania rozpoczyna się automatycznie po każdym włączeniu urządzenia. Możesz anulować ten proces, naciskając przycisk wody, ale nie możesz go wyłączyć.
Podczas płukania, resztki kawy i pozostała woda są wypłukiwane z przewodów urządzenia i wylotu kawy. Jest to ważne, abyś zawsze mógł cieszyć się kawą o jakości i temperaturze, do jakiej jesteś przyzwyczajony.
Więcej informacji na temat możliwych zmian ustawień można znaleźć w instrukcji obsługi w części „Dostosowanie automatycznego procesu płukania”.
Podczas płukania, resztki kawy i pozostała woda są wypłukiwane z przewodów urządzenia i wylotu kawy. Jest to ważne, abyś zawsze mógł cieszyć się kawą o jakości i temperaturze, do jakiej jesteś przyzwyczajony.
Więcej informacji na temat możliwych zmian ustawień można znaleźć w instrukcji obsługi w części „Dostosowanie automatycznego procesu płukania”.
Urządzenie wymaga odkamienienia, nawet jeśli nie świeci się symbol „Odkamienianie”. Postępuj zgodnie z opisem w rozdziale „Odkamienianie” w instrukcji obsługi.
Podczas parzenia
Ustaw młynek na grubsze mielenie. Zapoznaj się z sekcją "Regulacja stopnia zmielenia" w instrukcji obsługi, aby dowiedzieć się, jak ustawić stopień zmielenia.
Jeśli lubisz mocniejszą kawę, przed naciśnięciem któregokolwiek z przycisków wyboru kawy naciśnij przycisk Intense+. Kawa jest wtedy zaparzana z większej ilością ziaren.
Możesz użyć funkcji Doppio, aby przygotować podwójną ilość napoju na dużą filiżankę. Aby to zrobić, zanim naciśniesz jeden z przycisków wyboru kawy, naciśnij przycisk oznaczony "2x", aby podwoić ilość napoju.
Obie funkcje mogą być również używane łącznie.
Możesz użyć funkcji Doppio, aby przygotować podwójną ilość napoju na dużą filiżankę. Aby to zrobić, zanim naciśniesz jeden z przycisków wyboru kawy, naciśnij przycisk oznaczony "2x", aby podwoić ilość napoju.
Obie funkcje mogą być również używane łącznie.
Po zaparzeniu
Szczególnie w przypadku espresso ilość kawy w stosunku do pojemności filiżanki jest tak mała, że napój szybko się schładza, dlatego najlepiej podgrzać filiżankę przed przygotowaniem. Aby to zrobić, naciśnij przycisk gorącej wody. Około 50 ml gorącej wody spłynie do filiżanki. Przed przygotowaniem kawy, należy pamiętać o wylaniu wody.
Ustaw drobniejszy stopień zmielenia i ewentualnie naciśnij przycisk Intense+, aby kawa była mocniejsza.
Urządzenie automatycznie przełącza się w tryb spoczynku, jeśli przez około 10 minut nie zostanie naciśnięty żaden przycisk. W ten sposób oszczędzasz energię elektryczną.
Możesz wydłużyć ten czas do 20 lub 30 minut. W nowych modelach możliwe jest nawet wydłużenie go do 120 minut. Wszystkie szczegóły można znaleźć w instrukcji obsługi w rozdziale „Tryb czuwania (tryb spoczynku)”.
Możesz wydłużyć ten czas do 20 lub 30 minut. W nowych modelach możliwe jest nawet wydłużenie go do 120 minut. Wszystkie szczegóły można znaleźć w instrukcji obsługi w rozdziale „Tryb czuwania (tryb spoczynku)”.
Jeśli nie jesteś zadowolony ze smaku kawy, możesz spróbować następujących rozwiązań: ponownie rozważ wybór ziaren kawy. Możesz także zmieniać intensywność za pomocą przycisku Intense +-lub zmieniając grubość mielenia.
Jeśli nadal nie jesteś zadowolony ze swojego automatycznego ekspresu do kawy, możesz go zwrócić do czterech tygodni od zakupu. Można to również łatwo zrobić w jednym z naszych sklepów stacjonarnych Tchibo dołączając do urządzenia dowód zakupu.
Jeśli nadal nie jesteś zadowolony ze swojego automatycznego ekspresu do kawy, możesz go zwrócić do czterech tygodni od zakupu. Można to również łatwo zrobić w jednym z naszych sklepów stacjonarnych Tchibo dołączając do urządzenia dowód zakupu.
Regulacja stopnia zmielenia
Regulacja stopnia zmielenia
W ten sposób Twoja kawa nabiera pełnego aromatu. Tutaj podpowiemy Ci, jaki stopień zmielenia ustawić, aby uzyskać doskonałe doznania smakowe:
- BARISTA Espresso stopień zmielenia 1
- Espresso - Sicilia Stylestopień zmielenia 1
- Espresso - Milano Stylestopień zmielenia 1
- BARISTA Caffè Cremastopień zmielenia 2
- Caffè Crema Intensestopień zmielenia 2
UWAGA – możliwe uszkodzenie mienia
- Stopień zmielenia można ustawiać tylko przy pracującym młynku.
- Zmieniaj stopień zmielenia tylko małymi krokami i obserwuj zmiany smaku po 1-2 filiżankach kawy, a następnie ponownie zmień stopień zmielenia.
Zmiana ilości napoju
Można na stałe zmienić fabrycznie ustawione ilości napojów. Dla każdego przycisku napoju możliwe jest jedno indywidualne ustawienie: po jednym dla espresso i caffè crema.
Ustawienie domyślne przy zakupie urządzenia:
Espresso ok. 40 ml – caffè Crema ok. 125 ml
Więcej informacji na temat możliwych regulacji można znaleźć w instrukcji obsługi w sekcji "Zmiana ilości napoju".
Ustawienie domyślne przy zakupie urządzenia:
Espresso ok. 40 ml – caffè Crema ok. 125 ml
Więcej informacji na temat możliwych regulacji można znaleźć w instrukcji obsługi w sekcji "Zmiana ilości napoju".
Czyszczenie modułu parzenia kawy
Jeśli automatyczny ekspres do kawy jest używany codziennie, zalecamy czyszczenie modułu parzenia kawy raz w tygodniu.
Ekspres nie sprawdza ilości fusów w pojemniku, ale liczy ilość wydanych kaw. Dlatego może się zdarzyć, że symbol „Opróżnij pojemnik na fusy” zaświeci się nawet po próżnieniu go w międzyczasie. Wówczas ponownie go opróżnij.
Podczas opróżniania należy upewnić się, że szuflada i pojemnik na fusy są wyjęte z urządzenia, aż symbol „Opróżnij pojemnik na fusy” zacznie migać. Dopiero wtedy maszyna rejestruje, że pojemnik został usunięty.
Opróżnianie po wyłączeniu maszyny nie jest rejestrowane.
Podczas opróżniania należy upewnić się, że szuflada i pojemnik na fusy są wyjęte z urządzenia, aż symbol „Opróżnij pojemnik na fusy” zacznie migać. Dopiero wtedy maszyna rejestruje, że pojemnik został usunięty.
Opróżnianie po wyłączeniu maszyny nie jest rejestrowane.
Z technicznego punktu widzenia nie można całkowicie zapobiec spadaniu pewnej ilości kawy obok zaparzacza. Może się to zdarzyć zwłaszcza w przypadku ustawienia grubego stopnia mielenia lub naciśnięcia przycisku Intense+, ponieważ w tym przypadku moduł zaparzania jest napełniany maksymalną ilością kawy.
Podczas odkamieniania
Z programu odkamieniania należy korzystać, gdy tylko pojawi się na wyświetlaczu taki komunikat. Pozwala to zaoszczędzić energię elektryczną i wydłużyć żywotność urządzenia. W zależności od tego, jak często używasz automatycznego ekspresu do kawy, powinno to mieć miejsce raz w miesiącu lub kilka razy w roku.
Program odkamieniania składa się z dwóch etapów: odkamieniania i płukania. Wszystkie szczegóły można znaleźć w instrukcji obsługi i przewodniku wideo:
Do odkamieniania zalecamy specjalny środek do usuwania kamienia firmy Durgol.
Program odkamieniania składa się z dwóch etapów: odkamieniania i płukania. Wszystkie szczegóły można znaleźć w instrukcji obsługi i przewodniku wideo:
Do odkamieniania zalecamy specjalny środek do usuwania kamienia firmy Durgol.
UWAGA – możliwe uszkodzenie mienia
Kiedy na wyświetlaczu zapali się symbol „Odkamienianie” (po ok. 20 l), wykonaj odkamienianie urządzenia.
Nie czekaj dłużej, w przeciwnym razie może osadzić się tak dużo kamienia, że odkamienianie nie przyniesie efektu.
Proces odkamieniania trwa około 15 minut
Do ekspresów do kawy i espresso należy używać dostępnego na rynku płynnego odkamieniacza, jak przykładowo specjalny środek do usuwania kamienia firmy durgol®. Nie używaj środków odkamieniających na bazie kwasu mrówkowego.
Nie czekaj dłużej, w przeciwnym razie może osadzić się tak dużo kamienia, że odkamienianie nie przyniesie efektu.
Proces odkamieniania trwa około 15 minut
Do ekspresów do kawy i espresso należy używać dostępnego na rynku płynnego odkamieniacza, jak przykładowo specjalny środek do usuwania kamienia firmy durgol®. Nie używaj środków odkamieniających na bazie kwasu mrówkowego.
- W razie potrzeby wyłącz ekspres przyciskiem wł. / wył.
- Wyjmij od góry zbiornik na wodę i do pustego zbiornika na wodę wlej płynny odkamieniacz. W razie potrzeby dolej wody do oznaczenia MAX i włóż ponownie zbiornik na wodę. Przestrzegaj informacji producenta.
- Ustaw pusty pojemnik (o pojemności co najmniej 500 ml) pod wylotem kawy. W razie potrzeby wyjmij kratkę odciekową.
Pojemnik znajdujący się pod spodem należy kilkakrotnie opróżnić podczas procesu odkamieniania. - Naciśnij przycisk Wł. / Wył., Aby włączyć urządzenie.
Poczekaj, aż urządzenie się nagrzeje, a wszystkie przyciski będą stale świecić. - Przytrzymaj przycisk Wł. / Wył. i przycisk Espresso (przez około 5 sekund), aż usłyszysz 2 sygnały dźwiękowe. Puść przycisk.
Symbol „Odkamienianie” i przycisk Espresso migają.
Naciśnij przycisk Espresso, aby rozpocząć odkamienianie. Symbol „Odkamienianie” miga.
Rozpoczyna się proces odkamieniania. Proces odkamieniania trwa około 15 minut. Urządzenie kilkakrotnie pompuje odkamieniacz do przewodów w odstępach 40-sekundowych. Za każdym razem do pojemnika wlewa się około 50 ml płynu. - Po każdym przepompowaniu należy wylać roztwór odkamieniacza, tak aby pojemnik pod spodem nie przepełnił się Po zakończeniu procesu migają symbol „Odkamienianie” i symbol „Uzupełnij wodę” oraz przycisk Espresso.
- Wyjmij zbiornik na wodę z urządzenia i dokładnie go wyczyścić, jak opisano w rozdziale „Czyszczenie zbiornika na wodę” w instrukcji obsługi.
- Rozpoczyna się faza płukania.
Ponownie umieść pusty pojemnik (pojemność min. 500 ml) pod wylotem kawy.
Po czyszczeniu napełnij zbiornik zimną wodą z kranu do oznaczenia MAX, a następnie włóż go z powrotem do urządzenia.
Symbol „uzupełnij wodę” zgaśnie i faza płukania rozpocznie się automatycznie po kilku sekundach. - Około połowa wody ze zbiornika zostaje użyta do przepłukania.
Ekspres zatrzymuje się na około 1 minutę. Następnie przepłukuje się drugą połową wody ze zbiornika. Po zakończeniu urządzenie automatycznie przełącza się w tryb czuwania. Odkamienianie zostało zakończone.
Który odkamieniacz jest zalecany do usuwania kamienia?
Do usuwania kamienia polecamy specjalny odkamieniacz firmy durgol® – dostępny w każdym sklepie Tchibo, w sklepach specjalistycznych i na tchibo.pl.
UWAGA – Uszkodzenie urządzenia spowodowane osadzaniem kamienia
- Należy odkamienić urządzenie, gdy tylko pojawi się odpowiedni komunikat (po ok. 40 l). Zwiększa to trwałość urządzenia i oszczędza energię.
- Nie używaj żadnych odkamieniaczy na bazie kwasu mrówkowego.
- Do ekspresów do kawy i espresso należy używać dostępnych na rynku odkamieniaczy w płynie. Inne środki mogą uszkodzić materiały urządzenia i / lub być nieskuteczne.
Wyłącz urządzenie. Spróbuj ponownie uruchomić tryb odkamieniania. Postępuj zgodnie z instrukcjami dotyczącymi usuwania kamienia w instrukcji obsługi lub filmie dotyczącym usuwania kamienia.