Czyszczenie
- Moduł do parzenia: wyjmowany z boku
- Zbiornik na wodę: wyjmowany od góry
- Pojemnik na fusy: wyjmowany od przodu
- Automatyczny wskaźnik odkamieniania
- Uwaga: Poszczególne części nie nadają się do mycia w zmywarce! !
Rozwiązania problemów i usterek
Przed pierwszym użyciem
Pierwsze uruchomienie
W zaledwie kilka minut gotowy do przygotowania Twojej ulubionej kawy.
Tchibo chce umożliwić jak największej liczbie osób korzystanie ze świeżo przygotowanej kawy. Aby to osiągnąć, automatyczny ekspres do kawy jest wyposażony we wszystko, co niezbędne (np. wysokiej jakości młynek stożkowy). Koncentrując się na istotnych funkcjach, płacisz jednak tylko za to, co naprawdę przyczynia się do wyjątkowego smaku kawy. W ten sposób powstaje bezkonkurencyjny stosunek ceny do wydajności automatycznego ekspresu do kawy Tchibo.
Za naciśnięciem jednego przycisku ekspres Esperto Pro przygotowuje espresso, caffè crema i cappuccino. Esperto Pro posiada również przycisk spieniania mleka. Ponieważ za pomocą tego przycisku można kontrolować ilość spienionego mleka, można przygotować różne napoje mleczne. Dodatkowe pokrętło służy do ustawiania żądanej konsystencji mlecznej pianki.
Esperto Caffè przygotowuje espresso i caffè crema za naciśnięciem jednego przycisku.
Esperto Latte przygotowuje również espresso i caffè crema oraz dodatkowo posiada dyszę do spieniania mleka, za pomocą której można uzyskać mleczne napoje jak od profesjonalnego baristy.
Esperto Pro za naciśnięciem jednego przycisku przygotowuje espresso i caffè crema, a także cappuccino i mleczną piankę. Dzięki pokrętłu do regulacji spieniania mleka można uzyskać konsystencję mlecznej pianki zgodną z własnymi upodobaniami.
Przed zaparzaniem
Proces płukania rozpoczyna się automatycznie po każdym włączeniu urządzenia. Możesz anulować ten proces, naciskając przycisk wody, ale nie możesz go wyłączyć.
Podczas płukania, resztki kawy i pozostała woda są wypłukiwane z przewodów urządzenia i wylotu kawy. Jest to ważne, abyś zawsze mógł cieszyć się kawą o jakości i temperaturze, do jakiej jesteś przyzwyczajony.
Więcej informacji na temat możliwych zmian ustawień można znaleźć w instrukcji obsługi w części „Dostosowanie automatycznego procesu płukania”.
Podczas płukania, resztki kawy i pozostała woda są wypłukiwane z przewodów urządzenia i wylotu kawy. Jest to ważne, abyś zawsze mógł cieszyć się kawą o jakości i temperaturze, do jakiej jesteś przyzwyczajony.
Więcej informacji na temat możliwych zmian ustawień można znaleźć w instrukcji obsługi w części „Dostosowanie automatycznego procesu płukania”.
Urządzenie wymaga odkamienienia, nawet jeśli nie świeci się symbol „Odkamienianie”. Postępuj zgodnie z opisem w rozdziale „Odkamienianie” w instrukcji obsługi lub wykonaj czynności przedstawione w filmie dotyczącym usuwania kamienia.
Automatyczny ekspres jest ustawiony w taki sposób, by po jego włączeniu układ mleczny, a następnie układ kawy został przepłukany pod odpowiednim ciśnieniem. Ma to na celu zapewnienie czystości przewodów i niezmiennie dobrego smaku kawy. Zalecamy, aby po włączeniu urządzenia zawsze podstawiać pod nie filiżankę. Przyjemny efekt uboczny: podgrzanie filiżanki przed zaparzeniem napoju!
Podczas parzenia
Ustaw grubszy stopień zmielenia. Jak ustawić stopień zmielenia, dowiesz się z instrukcji wideo dotyczących ustawiania stopnia zmielenia lub z rozdziału „Nastawianie stopnia zmielenia” w instrukcji obsługi.
Jeśli lubisz mocniejszą kawę, zacznij od naciśnięcia przycisku Intense+ zanim dokonasz wyboru kawy (Espresso, Caffè Crema, Cappuccino). Wówczas Twoja kawa zostanie zaparzona z większej ilości ziaren.
Można również ustawić drobniejszy stopień zmielenia lub zmniejszyć ilość wody podczas przygotowywania kawy (w celu zapoznania się z tymi punktami, spójrz do rozdziału ""Regulacja młynka"" i ""Zmiana ilości napoju"").
Można również ustawić drobniejszy stopień zmielenia lub zmniejszyć ilość wody podczas przygotowywania kawy (w celu zapoznania się z tymi punktami, spójrz do rozdziału ""Regulacja młynka"" i ""Zmiana ilości napoju"").
Regulacja stopnia zmielenia
UWAGA – możliwe uszkodzenie mienia
- Stopień zmielenia można ustawiać tylko przy pracującym młynku.
- Zmieniaj stopień zmielenia tylko małymi krokami i obserwuj zmiany smaku po 1-2 filiżankach kawy, a następnie ponownie zmień stopień zmielenia.
Regulacja stopnia zmielenia
W ten sposób Twoja kawa nabiera pełnego aromatu. Tutaj podpowiemy Ci, jaki stopień zmielenia ustawić, aby uzyskać doskonałe doznania smakowe:
- BARISTA Espresso stopień zmielenia 1
- Espresso - Sicilia Stylestopień zmielenia 1
- Espresso - Milano Stylestopień zmielenia 1
- BARISTA Caffè Cremastopień zmielenia 2
- Caffè Crema Mildstopień zmielenia 2
- Caffè Crema Intensestopień zmielenia 2
Zmiana ilości napoju
Ustawienie fabryczne przy zakupie ekspresu:
Espresso ok. 40 ml – Caffè Crema ok. 125 ml
Espresso ok. 40 ml – Caffè Crema ok. 125 ml
Programowanie wielkości filiżanki
Ilość wody można ustawić w zakresie od ok. 25 do 250 ml.
Przygotowywanie napojów mlecznych
Przygotowywanie napojów mlecznych
Zaparz cappuccino, latte macchiato i inne napoje w kilka minut
Najlepsze właściwości pianotwórcze ma mleko krowie o długim okresie przydatności do spożycia, przechowywane w z lodówce (8°C), o zawartości tłuszczu 1,5%. Zawartość tłuszczu, temperatura i poziom napełnienia w kartonie lub pojemniku na mleko mają wpływ na konsystencję i objętość mleka (pianki).
Zalecamy rozpoczęcie przygotowywania pianki mlecznej od środkowego położenia pokrętła i regulację pokrętła w zależności od przepływu mleka, aby dostosować konsystencję pianki do własnych preferencji.
Przy najmniejszym ustawieniu uzyskasz podgrzane mleko z kremową pianką mleczną.
Przy wyższych ustawieniach uzyskasz zwartą, puszystą, gorącą mleczną piankę. Zawartość piany w mleku i temperatura wzrastają.
Najwyższe ustawienia są przeznaczone dla zamienników produktów mlecznych, które trudniej się pienią i mogą powodować przegrzanie mleka krowiego. Jeśli mleko zbytnio pryska, nawet w trakcie przygotowywania, możesz zmniejszyć ustawienia pokrętła regulacji spieniania mleka.
W zależności od użytego rodzaju lub zmiennika mleka, jego temperatury, zawartości tłuszczu i poziomu napełnienia pojemnika na mleko, ma ono różne właściwości.
Dzięki systemowi ""One Touch Milk System"" Esperto Pro można reagować na te różnice i ustawiać konsystencję pianki mlecznej zgodnie z własnymi upodobaniami. Możesz wypróbować, która konsystencja pianki mlecznej smakuje Ci najbardziej.
Zalecamy rozpoczęcie przygotowywania pianki mlecznej od środkowego położenia pokrętła i korektę jego ustawienia w zależności od przepływu mleka, aby dostosować efekt do własnych preferencji. Najwyższe ustawienia są przeznaczone dla zamienników mleka, które trudniej spienić.
Bez problemu można stosować zamienniki mleka. Dzięki pokrętłu regulacyjnemu można dostosować urządzenie do różnych właściwości mleka, ponieważ niektóre rodzaje trudniej się wytwarzają pianę. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję pianki, zalecamy wyższe ustawienie pokrętła regulacyjnego w porównaniu z 1,5% mlekiem krowim.
Jeśli podczas przygotowywania mleczna pianka zbyt mocno pryska, oznacza to, że pokrętło regulacyjne jest ustawione zbyt wysoko. Najwyższe ustawienie jest odpowiednie dla mleka sojowego, owsianego lub migdałowego, które trudniej jest spienić niż mleko krowie, chyba że używa się mleka typu "barista". Zalecamy rozpoczęcie przygotowywania pianki mlecznej od środkowego ustawienia pokrętła i dostosowanie go do przepływu mleka zgodnie z własnymi preferencjami.
Można bardziej podgrzać piankę mleczną, obracając pokrętło regulacji piany mlecznej na jedno z wyższych ustawień. W ten sposób do mleka dostaje się więcej powietrza, zwiększa się objętość mleka, a piana mleczna staje się bardziej gorąca. Zalecamy rozpoczęcie przygotowywania pianki mlecznej od środkowego ustawienia pokrętła i dostosowanie go do przepływu mleka zgodnie z własnymi preferencjami.
Przy niskich ustawieniach pokrętła, do mleka dostaje się niewielka ilość powietrza, co powoduje podgrzanie mleka i niewielkie spienianie. Im wyższe ustawienie pokrętła, tym więcej powietrza dostaje się do mleka. Dzięki temu uzyskuje się wyższą temperaturę, bardziej spienione mleko i większą objętość w naczyniu. Na jakość pianki mają wpływ również poziom napełnienia pojemnika, rodzaj mleka, temperatura i zawartość tłuszczu. Zalecamy rozpoczęcie przygotowywania pianki mlecznej od środkowego ustawienia pokrętła i dostosowanie go do przepływu mleka zgodnie z własnymi preferencjami.
Po zaparzeniu
Szczególnie w przypadku espresso ilość kawy w stosunku do pojemności filiżanki jest tak mała, że napój szybko się schładza, dlatego najlepiej podgrzać filiżankę przed przygotowaniem. Aby to zrobić, naciśnij przycisk gorącej wody. Około 50 ml gorącej wody spłynie do filiżanki. Przed przygotowaniem kawy, należy pamiętać o wylaniu wody.
Ustaw drobniejszy stopień zmielenia i ewentualnie naciśnij przycisk Intense+, aby kawa była mocniejsza.
Instrukcje wideo dotyczące ustawiania stopnia zmielenia >
Instrukcje wideo dotyczące funkcji Intense+ >
Instrukcje wideo dotyczące ustawiania stopnia zmielenia >
Instrukcje wideo dotyczące funkcji Intense+ >
Urządzenie automatycznie przełącza się w tryb spoczynku, jeśli przez około 10 minut nie zostanie naciśnięty żaden przycisk. W ten sposób oszczędzasz energię elektryczną.
Możesz wydłużyć ten czas do 20 lub 30 minut. W nowych modelach możliwe jest nawet wydłużenie go do 120 minut. Wszystkie szczegóły można znaleźć w instrukcji obsługi w rozdziale „Tryb czuwania (tryb spoczynku)”.
Możesz wydłużyć ten czas do 20 lub 30 minut. W nowych modelach możliwe jest nawet wydłużenie go do 120 minut. Wszystkie szczegóły można znaleźć w instrukcji obsługi w rozdziale „Tryb czuwania (tryb spoczynku)”.
Jeśli nie jesteś zadowolony ze smaku kawy, możesz spróbować następujących rozwiązań: ponownie rozważ wybór ziaren kawy. Możesz także zmieniać intensywność za pomocą przycisku Intense +-lub zmieniając grubość mielenia.
Jeśli nadal nie jesteś zadowolony ze swojego automatycznego ekspresu do kawy, możesz go zwrócić do czterech tygodni od zakupu. Można to również łatwo zrobić w jednym z naszych sklepów stacjonarnych Tchibo dołączając do urządzenia dowód zakupu.
Jeśli nadal nie jesteś zadowolony ze swojego automatycznego ekspresu do kawy, możesz go zwrócić do czterech tygodni od zakupu. Można to również łatwo zrobić w jednym z naszych sklepów stacjonarnych Tchibo dołączając do urządzenia dowód zakupu.
Czyszczenie układu mlecznego
Czyszczenie układu mlecznego
Szybkie i łatwe czyszczenie
- Czyszczenie przy użyciu funkcji płukania EasyClean: wyjmij lancę ze stali nierdzewnej ze zbiornika na mleko i umieść ją w czystej szklance lub naczyniu wypełnionym wodą. Teraz umieść pusty pojemnik pod wylotem kawy. Naciśnij przycisk EasyClean, a system mleczny sam oczyści przewody mleczne.
- Czyszczenie poszczególnych części: Po przygotowaniu ostatniego napoju mlecznego w ciągu dnia zalecamy dodatkowo rozmontowanie układu mlecznego na części i wyczyszczenie ich pod ciepłą, bieżącą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do naczyń. W celu optymalnego oczyszczenia układu mlecznego zalecamy regularne moczenie wszystkich elementów (z wyjątkiem pokrętła regulacji mlecznej pianki) przez pewien czas w ciepłej wodzie z dodatkiem środka durgol® Milk System Cleaner® - dostępnego w każdym sklepie Tchibo oraz u wyspecjalizowanych dystrybutorów.
Zalecamy codzienne czyszczenie za pomocą przycisku płukania EasyClean bezpośrednio po przygotowaniu mlecznych napojów. Na koniec dnia zalecamy rozmontowanie systemu mlecznego na części i wyczyszczenie go pod ciepłą bieżącą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do naczyń.
Jaki środek jest zalecany do czyszczenia układu mlecznego?
Usuwa pozostałości mleka takie jak białka mleka, laktoza i tłuszcz mleczny.
44,99zł
Polecamy środek do czyszczenia systemu mlecznego durgol® - dostępny w każdym sklepie Tchibo, w sklepach specjalistycznych i na stronie tchibo.pl.
Po każdym użyciu układ mleczny Esperto Pro można łatwo wypłukać za pomocą jednego przycisku. W celu dokładnego oczyszczenia układu mlecznego można go błyskawicznie rozebrać na części i wyczyścić za pomocą środka do czyszczenia układu mlecznego. Regularne czyszczenie urządzenia przedłuża jego żywotność.
Czyszczenie modułu parzenia kawy
Czyszczenie modułu parzenia kawy
Czyszczenie modułu parzenia kawy jest niezwykle łatwe.
Jeśli automatyczny ekspres do kawy jest używany codziennie, zalecamy czyszczenie modułu parzenia kawy raz w tygodniu.
Ekspres nie sprawdza ilości fusów w pojemniku, ale liczy ilość wydanych kaw. Dlatego może się zdarzyć, że symbol „Opróżnij pojemnik na fusy” zaświeci się nawet po próżnieniu go w międzyczasie. Wówczas ponownie go opróżnij.
Podczas opróżniania należy upewnić się, że szuflada i pojemnik na fusy są wyjęte z urządzenia, aż symbol „Opróżnij pojemnik na fusy” zacznie migać. Dopiero wtedy maszyna rejestruje, że pojemnik został usunięty.
Opróżnianie po wyłączeniu maszyny nie jest rejestrowane.
Podczas opróżniania należy upewnić się, że szuflada i pojemnik na fusy są wyjęte z urządzenia, aż symbol „Opróżnij pojemnik na fusy” zacznie migać. Dopiero wtedy maszyna rejestruje, że pojemnik został usunięty.
Opróżnianie po wyłączeniu maszyny nie jest rejestrowane.
Z technicznego punktu widzenia nie można całkowicie zapobiec spadaniu pewnej ilości kawy obok zaparzacza. Może się to zdarzyć zwłaszcza w przypadku ustawienia grubego stopnia mielenia lub naciśnięcia przycisku Intense+, ponieważ w tym przypadku moduł zaparzania jest napełniany maksymalną ilością kawy.
Poszczególne elementy Esperto Pro nie nadają się do mycia w zmywarce.
Podczas odkamieniania
Z programu odkamieniania należy korzystać, gdy tylko pojawi się na wyświetlaczu taki komunikat. Pozwala to zaoszczędzić energię elektryczną i wydłużyć żywotność urządzenia. W zależności od tego, jak często używasz automatycznego ekspresu do kawy, powinno to mieć miejsce raz w miesiącu lub kilka razy w roku.
Program odkamieniania składa się z dwóch etapów: odkamieniania i płukania. Wszystkie szczegóły można znaleźć w instrukcji obsługi i przewodniku wideo:
Do odkamieniania zalecamy specjalny środek do usuwania kamienia firmy Durgol.
Program odkamieniania składa się z dwóch etapów: odkamieniania i płukania. Wszystkie szczegóły można znaleźć w instrukcji obsługi i przewodniku wideo:
Do odkamieniania zalecamy specjalny środek do usuwania kamienia firmy Durgol.
Łatwe usuwanie kamienia
Dla długotrwałej przyjemności z kawy i długiej żywotności.
UWAGA – możliwe uszkodzenie mienia
Kiedy na wyświetlaczu zapali się symbol „Odkamienianie” (po ok. 20 l), wykonaj odkamienianie urządzenia.
Nie czekaj dłużej, w przeciwnym razie może osadzić się tak dużo kamienia, że odkamienianie nie przyniesie efektu.
Proces odkamieniania trwa około 15 minut
Do ekspresów do kawy i espresso należy używać dostępnego na rynku płynnego odkamieniacza, jak przykładowo specjalny środek do usuwania kamienia firmy durgol®. Nie używaj środków odkamieniających na bazie kwasu mrówkowego.
Nie czekaj dłużej, w przeciwnym razie może osadzić się tak dużo kamienia, że odkamienianie nie przyniesie efektu.
Proces odkamieniania trwa około 15 minut
Do ekspresów do kawy i espresso należy używać dostępnego na rynku płynnego odkamieniacza, jak przykładowo specjalny środek do usuwania kamienia firmy durgol®. Nie używaj środków odkamieniających na bazie kwasu mrówkowego.
- W razie potrzeby wyłącz ekspres przyciskiem wł. / wył.
- Wyjmij od góry zbiornik na wodę i do pustego zbiornika na wodę wlej płynny odkamieniacz. W razie potrzeby dolej wody do oznaczenia MAX i włóż ponownie zbiornik na wodę. Przestrzegaj informacji producenta.
- Ustaw pusty pojemnik (o pojemności co najmniej 500 ml) pod wylotem kawy. W razie potrzeby wyjmij kratkę odciekową.
Pojemnik znajdujący się pod spodem należy kilkakrotnie opróżnić podczas procesu odkamieniania. - Naciśnij przycisk Wł. / Wył., Aby włączyć urządzenie.
Poczekaj, aż urządzenie się nagrzeje, a wszystkie przyciski będą stale świecić. - Przytrzymaj przycisk Wł. / Wył. i przycisk Espresso (przez około 5 sekund), aż usłyszysz 2 sygnały dźwiękowe. Puść przycisk.
Symbol „Odkamienianie” i przycisk Espresso migają.
Naciśnij przycisk Espresso, aby rozpocząć odkamienianie. Symbol „Odkamienianie” miga.
Rozpoczyna się proces odkamieniania.Proces odkamieniania trwa około 15 minut. Urządzenie kilkakrotnie pompuje odkamieniacz do przewodów w odstępach 40-sekundowych. Za każdym razem do pojemnika wlewa się około 50 ml płynu. - Po każdym przepompowaniu należy wylać roztwór odkamieniacza, tak aby pojemnik pod spodem nie przepełnił się Po zakończeniu procesu migają symbol „Odkamienianie” i symbol „Uzupełnij wodę” oraz przycisk Espresso.
- Wyjmij zbiornik na wodę z urządzenia i dokładnie go wyczyścić, jak opisano w rozdziale „Czyszczenie zbiornika na wodę” w instrukcji obsługi.
- Rozpoczyna się faza płukania.
Ponownie umieść pusty pojemnik (pojemność min. 500 ml) pod wylotem kawy.
Po czyszczeniu napełnij zbiornik zimną wodą z kranu do oznaczenia MAX, a następnie włóż go z powrotem do urządzenia.
Symbol „uzupełnij wodę” zgaśnie i faza płukania rozpocznie się automatycznie po kilku sekundach. - Około połowa wody ze zbiornika zostaje użyta do przepłukania.
Ekspres zatrzymuje się na około 1 minutę. Następnie przepłukuje się drugą połową wody ze zbiornika. Po zakończeniu urządzenie automatycznie przełącza się w tryb czuwania. Odkamienianie zostało zakończone.
Który odkamieniacz jest zalecany do usuwania kamienia?
Do usuwania kamienia polecamy specjalny odkamieniacz firmy durgol® - dostępny w każdym sklepie Tchibo, w sklepach specjalistycznych i na tchibo.pl.
UWAGA – Uszkodzenie urządzenia spowodowane osadzaniem kamienia
- Należy odkamienić urządzenie, gdy tylko pojawi się odpowiedni komunikat (po ok. 40 l). Zwiększa to trwałość urządzenia i oszczędza energię.
- Nie używaj żadnych odkamieniaczy na bazie kwasu mrówkowego.
- Do ekspresów do kawy i espresso należy używać dostępnych na rynku odkamieniaczy w płynie. Inne środki mogą uszkodzić materiały urządzenia i / lub być nieskuteczne.
Wyłącz urządzenie. Spróbuj ponownie uruchomić tryb odkamieniania. Postępuj zgodnie z instrukcjami dotyczącymi usuwania kamienia w instrukcji obsługi lub filmie dotyczącym usuwania kamienia.
Reklamacja
Tchibo udziela 24-miesięcznej gwarancji od daty zakupu.
Jeżeli wbrew oczekiwaniom pojawi się usterka, prosimy o kontakt z naszym działem obsługi klienta. Nasi konsultanci chętnie pomogą i uzgodną sposób postępowania.
- Infolinia
Tel.: 0800 - 300 01 11
Poniedziałek - Piątek: 08:00 - 20:00 Sobota: 08:00 - 16:0007:00 – 22:00 - Formularz kontaktowy
Więcej informacji można znaleźć w instrukcji obsługi urządzenia.
W przypadku dalszych pytań prosimy o kontakt z naszą infolinią:
Infolinia (z telefonów stacjonarnych opłata jak za połączenie lokalne, z telefonów komórkowych wg taryfy danego operatora) :
Zadzwoń pod 801 080 016
Poniedziałek - Piątek: 08:00 - 20:00
Sobota: 08:00 - 16:00
W przypadku dalszych pytań prosimy o kontakt z naszą infolinią:
Infolinia (z telefonów stacjonarnych opłata jak za połączenie lokalne, z telefonów komórkowych wg taryfy danego operatora) :
Zadzwoń pod 801 080 016
Poniedziałek - Piątek: 08:00 - 20:00
Sobota: 08:00 - 16:00