Pieczenie tortów z masą cukrową

Z naszym przepisem oraz instrukcją „krok po kroku” rozwijanie masy cukrowej i nakładanie jej na tort oraz jego udekorowanie uda się śpiewająco!
Wypieki pełne miłości, dekoracje pełne fantazji: Z naszych poradników i przepisów dowiesz się, w jaki sposób samodzielnie wyczarować zachwycający tort z masą cukrową. Dzięki naszym poradom przygotujesz idealnie nadzienie i dekoracje do przepięknych tortów i fantazyjnych babeczek.

Krok po kroku do idealnego tortu z masą cukrową

Upieczenie tortu z masą cukrową to wyższa szkoła cukiernictwa. Nie taki diabeł straszny, jak go malują: to jest prostsze niż myślisz. Dzięki naszemu przepisowi podstawowemu możesz przygotować masę cukrową, którą nie tylko obłożysz tort, lecz z której przygotujesz również cukrowe dekoracje. Nasza szczegółowa instrukcja pozwoli Ci uniknąć częstych błędów przy obróbce masy cukrowej. Puść wodze fantazji - czy to na Wielkanoc, czy kolejne urodziny! To, czego potrzebujesz, to jedynie odrobina czasu: Tort z masą cukrową udaje się najlepiej wtedy, gdy odstawisz go na noc, a na całe jego przygotowanie zaplanujesz sobie dwa albo trzy dni.
Nie każde ciasto nadaje się na bazę do tortu z masą cukrową. Masa cukrowa składa się przede wszystkim z cukru, dlatego rozpuszcza się pod wpływem kontaktu z płynami. Nie wolno jej zatem łączyć ze śmietaną ani świeżymi owocami. Konsystencja ciasta jest bardzo istotna przy kilkuwarstwowych wypiekach, ponieważ istnieje ryzyko, że górne warstwy zgniotą warstwy położone niżej. Bardzo dobrze sprawdza się ciasto na babkę piaskową we wszelkich możliwych odmianach. Inspiracji szukaj w naszych poradach i przepisach na własnoręcznie upieczone ciasta.
Masa cukrowa nie przylega dobrze do samego ciasta. Dlatego kremem należy posmarować nie tylko spody ciasta, lecz także ostatnią warstwę, na którą chcemy nałożyć masę cukrową. Krem nie może być zbyt wodnisty, ponieważ w przeciwnym razie masa może się rozpuścić. Dlatego na krem nie nadaje się jogurt, śmietana ani budyń. Do wyboru mamy natomiast kremy maślane i mrożone masy serowe - te ostatnie koniecznie z dużą zawartością tłuszczu. Jako bazy pod masę cukrową sprawdzą się również płynne dżemy, marmolady i ganasz - krem przygotowany ze śmietany i czekolady.
Do dekorowania tortów nadaje się nie tylko masa cukrowa, lecz także marcepan. Ponieważ masa jest delikatniejsza i bardziej elastyczna, jest łatwiejsza w obróbce. Poza tym jest biała, a nie beżowa. Za pomocą barwników spożywczych można ją zafarbować i wyczarować tortowe wypieki w pastelowych lub mocnych kolorach. Obie masy są bardzo słodkie. W przypadku marcepanu dominujący jest jego migdałowy smak i zapach, natomiast masę cukrową można uszlachetnić, dodając do niej aromaty cukiernicze. Fani czekolady mogą zdecydować się na czekoladę plastyczną, która stanowi alternatywę dla masy cukrowej. Jej obróbka jest podobna, jednak masa nie jest tak elastyczna i bardziej nadaje się na dekoracje niż fondant.

Przepis na tort z masą cukrową dla początkujących

Gdy na moment wszystkie spojrzenia ze zdumieniem skierowane są na cudowny urodzinowy albo weselny tort, nie zawsze oznacza to, że wyszedł on spod ręki mistrza-cukiernika. Z tym podstawowym przepisem nie trzeba posiadać wiedzy cukierniczej, aby wyczarować prawdziwe dzieła sztuki.
Zwei Hände kneten einen Tag

Składniki

Na ok. 1,2 kg masy, która wystarczy na obłożenie i udekorowanie tortu o średnicy 28 cm.
  • 6 listków żelatyny
  • 675 g syropu glukozowego
  • 63 łyżeczek gliceryny (z apteki)
  • 1,1 kg przesianego cukru pudru

Składniki

  1. Żelatynę moczyć przez 10 minut w zimnej wodzie, wycisnąć i mieszając, rozpuścić w 60 ml ciepłej wody. Do wody wmieszać syrop glukozowy i glicerynę.
  2. Ok. połowę cukru pudru wsypać do miski robota kuchennego. Dodać masę żelatynową.
  3. Zagnieść na średnich obrotach, jeśli robot kuchenny wytrzyma takie obciążenie. Dosypać resztę cukru pudru i zagnieść ręcznie. Masa cukrowa gotowa do rozłożenia powinna być miękka i tylko lekko się kleić.
  4. Przed użyciem: Z masy uformować kulę, szczelnie owinąć i odstawić na noc w zimne miejsce (nie wkładać do lodówki). Po tym czasie masa cukrowa wyróżnia się delikatną strukturą i jest wystarczająco elastyczna, aby nadawać się do obróbki.
  5. Wskazówka: Jeśli chcesz zafarbować masę na ładny kolor, wystarczy dodać do niej barwnik spożywczy i zagnieść. Dla smaku można dodać do niej kilka kropli aromatu do ciast.
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Wskazówki i porady: masa cukrowa

Krok po kroku do idealnego tortu z masą cukrową - pierwsza próba upieczenia tortu jest dla początkujących wielkim wyzwaniem. W jaki sposób nałożyć krem? I czego do tego użyć? O czym pamiętać przy obkładaniu tortu masą? Dzięki znajomości podstawowych technik bez trudu Ci się to uda.

Nakładanie kremu na tort

Wykonaj bazę, nakładając na tort maślany krem. Najlepiej będzie, jeśli tort upieczesz dzień wcześniej, a dopiero nazajutrz nałożysz krem. Pokażemy Ci, jak to zrobić!

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
Spód tortu połóż na paterze, a paterę postaw na obrotowym talerzu. Nałóż na spód ok. 1/3 kremu maślanego.
Rozprowadź krem równomiernie na całej powierzchni, użyj do tego szpatułki do kremów. Pierwsza warstwa nazywa się „crumb coat“ i służy do związania okruszków ciasta.
Tort należy schłodzić przez ok. 1 godz., a następnie rozsmarować resztę kremu szeroką szpatułką do ciast. Szpatułkę należy prowadzić w taki sposób, aby równocześnie przylegała do krawędzi tortu i powierzchni patery.
Teraz przytrzymaj szpatułkę jedną ręką prostopadle do patery, a drugą powoli obracaj talerz. Czynność powtarzaj, aż boki tortu będą równomiernie pokryte kremem.
Na koniec wygładź wierzch tortu nożem cukierniczym do ciast. Następnie przyłóż szpatułkę na środku tortu pod kątem 45o i powoli obracaj talerz.
Powtórz tę czynność raz jeszcze, ściągając przy tym nadmiar kremu maślanego. Pokryty kremem tort odstaw do schłodzenia.

Obkładanie tortu masą cukrową

Teraz trzeba tort obłożyć masą cukrową - czyli: elastyczną masę cukrową nałożyć na tort, tworząc w miarę gładką powierzchnię. Początkujący cukiernicy często właśnie w tym momencie się poddają, jednak z naszą instrukcją „krok po kroku” na pewno się to uda.

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
Zagnieć masę, aby była bardziej miękka. Najłatwiej będzie, jeśli masa ma temperaturę pokojową. Aby dłonie się nie kleiły, wystarczy użyć trochę tłuszczu kokosowego, cukru pudru lub skrobi.

Rozwiń elastyczną masę za pomocą wałka do masy cukrowej lub ciasta na macie silikonowej - dzięki temu masa nie przyklei się do podłoża. Grubość masy powinna wynosić od 3 do 5 mm. Pamiętaj o tym, że rozwałkowana masa jest większa niż ciasto. Nadmiar masy może wynosić nawet 10 cm, bez problemu można go później odkroić.
Jeśli podczas zagniatania w masie cukrowej pojawiły się pęcherzyki powietrza, przebij je igłą.
Tort najlepiej umieścić na obrotowym talerzu - ułatwi to nakładanie masy. Zwilż ręcznik papierowy i przetrzyj nim tort na całym obwodzie. Rozwałkowaną masę połóż na tort i wygładź jego górę za pomocą szpachli do wygładzania.
Teraz wygładź masę na bokach w stronę krawędzi tortu, kierując się od góry do dołu. Pracuj powoli, aż cały tort będzie pokryty masą.
Masę cukrową wstępnie skróć na całym obwodzie za pomocą narzędzia do modelowania. Podnieś wystające krawędzie masy, ponownie przyciśnij do ciasta, wygładź i odetnij przy krawędzi tortu.

Dekorowanie tortu z masą cukrową różyczkami lub kwiatami

Formowanie figurek, motywów i kwiatów z masy cukrowej to prawdziwa frajda. Pokażemy Ci, w jak prosty sposób można wykonać takie dekoracje i ozdobić nimi tort. Jeśli chcesz umieścić na torcie napis, np. przy użyciu szprycy cukierniczej, nie używaj zbyć wilgotnych składników, aby nie dopuścić do rozpuszczenia się masy cukrowej.

Będziesz potrzebował:

Przepis na 10 płatków lub 3 różyczki | 15 minut przygotowanie | 1 ½ godz. schnięcie | po 100 g białej i różowej masy cukrowej | mąka ziemniaczana | mata silikonowa | wałek | wykrojniki do masy cukrowej | narzędzie do modelowania | mały pędzelek | wykałaczki

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
Białą masę cukrową zagnieć tak, aby stała się miękka i elastyczna, rozłóż ją na macie silikonowej i rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Wytnij z niej płatki. Z połowy masy różowej uformuj małe kulki (o średnicy 2 cm).
Narzędziem do modelowania przesuń po krawędzi płatków. Płatki połóż na zawinięte w folię spożywczą kulki z masy i odstaw na ok. 1 godz. do wyschnięcia.
Z pozostałej różowej masy uformuj malutkie kulki (na każdy płatek po 3 kulki). Płatki zwilż na środku wodą, używając do tego pędzla i połóż na nich kuleczki. Odstaw na 30 minut do wyschnięcia.
Ausstecher für Fondant
Na jedną różyczkę: uformuj z różowej masy 1 kroplę (o wielkości ok. 1 cm), wetknij na wykałaczkę i odstaw na 1 godz. do wyschnięcia. Następnie rozwałkuj masę i wytnij z niej 3 płatki.
Różyczki z masy cukrowej po kolei zwilż wodą i nasuń je od dołu do końca na wykałaczkę. Dociśnij płatki.
Końcówki palców oprósz mąką ziemniaczaną i uformuj z płatków kształt przypominający różę. Z pozostałej masy cukrowej wykonanej kolejne różyczki.

Najlepszy sposób na przechowywanie masy cukrowej

Masę cukrową najlepiej przechowywać w suchym, umiarkowanie chłodnym miejscu. Prawidłowy sposób przechowywania jest istotny nie tylko w przypadku samej masy, lecz także w przypadku gotowego, obłożonego nią tortu. Do momentu podania tort warto przechowywać w piwnicy. Lodówka sprawdzi się tylko wtedy, gdy w środku nie jest za wilgotno, w przeciwnym razie rozpuści się masa cukrowa. W lodówce warto umieścić miseczkę z ryżem lub solą, które wiążą wilgoć. Jeśli chcesz obłożyć tort już gotową masą, upewnij się odpowiednio wcześnie, że masa nadaje się jeszcze do użycia. Jeśli resztki masy nie są przechowywane w szczelnym i nieprzezroczystym pojemniku, masa może być zbyt twarda i sucha.

Czy tort z masą cukrową nadaje się do zamrożenia?

Tak, nadaje się. Jednak trzeba pamiętać o tym, aby było wystarczająco dużo czasu na jego rozmrożenie. Przy zbyt dużych wahaniach temperatury masa cukrowa się „poci”. Jeśli rozmrażasz zamrożony tort z masą cukrową, umieść go w pojemniku na tort i odstaw na noc do lodówki - a najlepiej, na dłużej niż jedną noc. Jeśli po rozmrożeniu masa jest klejąca, odstaw tort na pół godziny do przewietrzonego pomieszczenia, zapewniając masie wolne osuszanie. Dekoracje, np. małe kwiatki, wykonane z masy cukrowej, które z biegiem czasu stwardnieją, można przechowywać na sucho, w temperaturze pokojowej bez konieczności ich zamrażania - najlepiej nadaje się do tego pudełko kartonowe.

Akcesoria do kreatywnej kuchni

  • Żeliwna brytfanna-patelnia, kremowa
399,99
369,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 369,99 zł
-7 %
Żeliwna brytfanna-patelnia, kremowa
399,99
369,99
Zabezpieczenie przed kipieniem
59,99
  • Osłona na patelnię 4 w 1
59,99
44,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 33,00 zł
-25 %
Osłona na patelnię 4 w 1
59,99
44,99
259,99
229,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 99,99 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 179,99 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 129,99 zł
-11 %
-10 %
-11 %
Patelnia ze stali nierdzewnej z drewnianą rączką, ok. 20 cm
Patelnia ze stali nierdzewnej z drewnianą rączką, ok. 24 cm
Patelnia ze stali nierdzewnej z drewnianą rączką, ok. 28 cm
169,99
149,99
199,99
179,99
259,99
229,99
Produkt wkrótce dostępnyWyprzedany
Patelnia ze stali nierdzewnej z wysokiej jakości powłoką ceramiczną, średnica ok. 20 cm
Patelnia ze stali nierdzewnej z wysokiej jakości powłoką ceramiczną, średnica ok. 28 cm
139,99
229,99
Mata do pieczenia
44,99
Dozownik do cukru pudru
34,99
  • Garnek żeliwny, biały
  • Garnek żeliwny, czerwony
379,99
279,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 279,99 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 279,99 zł
-26 %
-26 %
Garnek żeliwny, czerwony
Garnek żeliwny, biały
379,99
279,99
379,99
279,99
Wałek do ciasta
59,99
Torba do gotowania ziemniaków w kuchence mikrofalowej
39,99
  • Mata do pieczenia z podwyższonym brzegiem
59,99
44,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 33,00 zł
-25 %
Mata do pieczenia z podwyższonym brzegiem
59,99
44,99
  • Miska do kąpieli wodnej
39,99
29,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 27,99 zł
-25 %
Miska do kąpieli wodnej
39,99
29,99
Zestaw do dekorowania ciast
44,99
Emaliowana forma do zapiekania z pokrywką, duża
Emaliowana forma do zapiekania z pokrywką, mała
89,99
69,99
  • Mata do pieczenia
44,99
34,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 29,99 zł
-22 %
Mata do pieczenia
44,99
34,99
Patelnia ze stali nierdzewnej z wysokiej jakości powłoką ceramiczną, średnica ok. 20 cm
Patelnia ze stali nierdzewnej z wysokiej jakości powłoką ceramiczną, średnica ok. 28 cm
139,99
229,99
Emaliowana forma do zapiekania z pokrywką, duża
Emaliowana forma do zapiekania z pokrywką, mała
89,99
69,99
ostatnie sztuki
  • Silikonowa blacha do pieczenia
69,99
49,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 49,99 zł
-28 %
Silikonowa blacha do pieczenia
69,99
49,99
ostatnie sztuki
  • 2 ceramiczne naczynia żaroodporne
119,99
99,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 99,99 zł
-16 %
2 ceramiczne naczynia żaroodporne
119,99
99,99
Wyprzedany
  • Osłona na patelnię 4 w 1
59,99
44,99
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 44,99 zł
-25 %
Osłona na patelnię 4 w 1
59,99
44,99
Wyprzedany
  • Emaliowana blacha do pizzy i podawania potraw
89,99
79,99
Podgląd
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 79,99 zł
-11 %
Emaliowana blacha do pizzy i podawania potraw
89,99
79,99
Zestaw do zdobienia
79,99
Składana silikonowa forma do muffinów
69,99
Forma do pieczenia z pokrywką do transportu
69,99
Emaliowana forma do zapiekania z pokrywką, duża
Emaliowana forma do zapiekania z pokrywką, mała
89,99
69,99
Zestaw akcesoriów do pieczenia
59,99
Prostokątna forma do pieczenia z pokrywką
59,99
Prostokątna forma do pieczenia
49,99
Foremki do mini babeczek, 12 sztuk
49,99
Forma do wypieku tart
44,99
1