
Tak przyrządzisz idealną kawę po turecku
Wyjaśniamy krok po kroku, na co należy zwrócić uwagę przy przyrządzaniu dobrej kawy po turecku.
Aromat orientu
W Turcji kawę po turecku pije się z cukrem, który od razu dodaje się do trunku. Na jedną filiżankę przypada około jednej łyżeczki cukru.
Drobna jak cukier puder
Łyżeczka kawy dla Ciebie
Czy wiesz, że…?
W wielu krajach kawę po turecku podaje się z kardamonem, cynamonem, goździkami. Jeśli chcesz wypróbować takiego urozmaicenia, po prostu dodaj drobno zmielone przyprawy razem kawą do imbryka.
Piana i fusy
Gdy tylko kawa zacznie się pienić, zdejmij imbryk z ognia i kilka razy zamieszaj. Postaw kawę na palniku, do ponownego spienienia. W każdej filiżance dobrze przyrządzonej kawy po turecku powinna znaleźć się gruba warstwa piany. Ponadto już po pierwszym spienieniu w imbryku można zdjąć pianę i rozdzielić ją na filiżanki.
Czy wiesz, że…?
Im więcej razy dopuścisz do spienienia kawy, tym bardziej będzie ona gęsta, a jej smak będzie bardziej intensywny.