Tak przyrządzisz idealną kawę po turecku
Kawa po turecku to najstarszy znany sposób przyrządzania kawy. Charakterystyczne jest podawanie naparu razem z fusami. Często kawę urozmaica się kardamonem, cynamonem, goździkami lub wodą różaną.
Wyjaśniamy krok po kroku, na co należy zwrócić uwagę przy przyrządzaniu dobrej kawy po turecku.
Wyjaśniamy krok po kroku, na co należy zwrócić uwagę przy przyrządzaniu dobrej kawy po turecku.
Kawa po turecku – przygotowanie
Aromat orientu
Imbryk lub dżezwa – tak nazywane są oryginalne tureckie tygielki do przygotowywania kawy. Zazwyczaj wykonane są ręcznie z miedzi, występują w różnych rozmiarach. Najpierw napełniamy imbryk wodą – ok. 50 ml na każdą filiżankę.
W Turcji kawę po turecku pije się z cukrem, który od razu dodaje się do trunku. Na jedną filiżankę przypada około jednej łyżeczki cukru.
W Turcji kawę po turecku pije się z cukrem, który od razu dodaje się do trunku. Na jedną filiżankę przypada około jednej łyżeczki cukru.
Kawa po turecku – odpowiedni stopień zmielenia ziaren kawy
Drobna jak cukier puder
Jako że kawę podgrzewa się razem z wodą, a całość podawana jest bez oddzielenia fusów, niezbędne jest jak najdrobniejsze zmielenie kawy – by jej konsystencja przypominała mąkę lub cukier puder.
Kawa po turecku – odpowiednia ilość kawy
Łyżeczka kawy dla Ciebie
Na każdą filiżankę do tygielka dajemy po jednej czubatej łyżeczce drobno zmielonej kawy.
Czy wiesz, że…?
W wielu krajach kawę po turecku podaje się z kardamonem, cynamonem, goździkami. Jeśli chcesz wypróbować takiego urozmaicenia, po prostu dodaj drobno zmielone przyprawy razem kawą do imbryka.
Czy wiesz, że…?
W wielu krajach kawę po turecku podaje się z kardamonem, cynamonem, goździkami. Jeśli chcesz wypróbować takiego urozmaicenia, po prostu dodaj drobno zmielone przyprawy razem kawą do imbryka.
Kawa po turecku - przyrządzanie kawy
Piana i fusy
Zagotuj wodę w imbryku, po czym zdejmij go z ognia. Dopiero wtedy dodaj kawę i ponownie zagotuj na małym ogniu.
Gdy tylko kawa zacznie się pienić, zdejmij imbryk z ognia i kilka razy zamieszaj. Postaw kawę na palniku, do ponownego spienienia. W każdej filiżance dobrze przyrządzonej kawy po turecku powinna znaleźć się gruba warstwa piany. Ponadto już po pierwszym spienieniu w imbryku można zdjąć pianę i rozdzielić ją na filiżanki.
Czy wiesz, że…?
Im więcej razy dopuścisz do spienienia kawy, tym bardziej będzie ona gęsta, a jej smak będzie bardziej intensywny.
Gdy tylko kawa zacznie się pienić, zdejmij imbryk z ognia i kilka razy zamieszaj. Postaw kawę na palniku, do ponownego spienienia. W każdej filiżance dobrze przyrządzonej kawy po turecku powinna znaleźć się gruba warstwa piany. Ponadto już po pierwszym spienieniu w imbryku można zdjąć pianę i rozdzielić ją na filiżanki.
Czy wiesz, że…?
Im więcej razy dopuścisz do spienienia kawy, tym bardziej będzie ona gęsta, a jej smak będzie bardziej intensywny.