
Tak powstaje idealna kawa z kawiarki!
Jeśli chcesz parzyć kawę jak prawdzi Włosi, musisz ją mieć! W kawiarce gotująca woda przechodzi przez sitko i zmieloną kawę, dzięki czemu espresso zbiera się w górnym pojemniku. Z racji, że ciśnienie jest o wile słabsze niż w ekspresach ciśnieniowych, na espresso prawie nie ma charkterystycznej pianki - cremy.
Należy napełnić kawiarkę gorącą wodą
Wskazówka: Zaleca się, aby wlać gorącą lub ciepłą wodę. Dzięki temu kawiarka zostanie ogrzana i unikniesz przegrzania całego dzbanka na płycie kuchennej. W przeciwnym razie kawa staje się szybko gorzka i ma metaliczny posmak.
Średni stopień zmielenia jest idealny!
Ile kawy do kawiarki?
Dociśnij kawę w filtrze lekko palcami. Nie ubijaj jej jednak zbyt mocno i nie używaj ubijaka.
Wszystko co dobre pochodzi ze spodu
Gotująca się woda przechodzi przez kawę, a gotowe espresso zbiera się w górnej części dzbanka.
Zdejmij dzbanek z kuchenki jak tylko kawa zacznie bulgotać.
Praktyczna porada:
Nie zapomnij o zdjęciu dzbanka w odpowiednim momencie z kuchenki. Aromat kawy zostanie uwolniony jak tylko woda się podniesie. Jeśli zostawisz kawiarkę na kuchence, na koniec tego procesu może wypłynąć gorzki posmak, który psuje przyjemność picia kawy.