Tak powstaje idealna kawa z ekspresu przelewowego
Ekspres przelewowy ciągłe pozostaje klasykiem dla naszych kaw do filtrów. Można w nim przygotować większe ilości kawy, a dzięki dużej różnorodności kaw oferowanych przez Tchibo, masz ogromny wybór aromatów z najpiękniejszych krańców świata.
Udzielamy porad, na co trzeba zwrócić uwagę podczas przygotowywania idealnej kawy filtrowanej.
Udzielamy porad, na co trzeba zwrócić uwagę podczas przygotowywania idealnej kawy filtrowanej.
Ekspres przelewowy - przygotowanie
Nalej świeżej wody
Jakość wody znacząco wpływa na smak kawy. Im bardziej miękka woda, tym mocniej ujawniają się kwasy kawowe. W przypadku twardej wody, kwasy owocowe są neutralizowane.
Pełny aromat 100% kawy Tchibo Arabica wydobywa się najlepiej w świeżej wodzie o średnim stopniu twardości.
Pełny aromat 100% kawy Tchibo Arabica wydobywa się najlepiej w świeżej wodzie o średnim stopniu twardości.
Ekspres przelewowy - odpowiedni stopień zmielenia ziaren kawy
Jak drobna powinna być kawa?
Aromat kawy zamknięty jest w każdym pojedynczym ziarnie i w pełni uwalnia się dopiero w procesie mielenia. Stopień grubości zmielenia ma znaczący wpływ na smak kawy. Kawa o niewłaściwym stopniu zmielenia może być słaba i kwaśna, albo za mocna i gorzka.
Do ekspresu przelewowego najlepiej używać możliwie świeżej kawy o średnim stopniu zmielenia.
Do ekspresu przelewowego najlepiej używać możliwie świeżej kawy o średnim stopniu zmielenia.
Ekspres przelewowy - odpowiednia ilość kawy
Ile kawy do filtra?
Im więcej kawy dodasz do filiżanki, tym będzie ona mocniejsza. Normalna miarka obejmuje 7 g zmielonej kawy, co daje 125 ml średnio mocnej kawy. Kto woli mocniejszą, używa do 8 g na filiżankę.
Czy wiesz, że…?
1 lekko czubata łyżka kawy odpowiada 7-9 g
1 lekko czubata łyżeczka kawy odpowiada 3-4 g
Czy wiesz, że…?
1 lekko czubata łyżka kawy odpowiada 7-9 g
1 lekko czubata łyżeczka kawy odpowiada 3-4 g
Ekspres przelewowy - zaparzanie kawy
Dobrze przefiltrowana dla najlepszego aromatu
Zwilż lekko filtr do kawy, zanim go umieścisz w ekspresie. Na zakończenie dodaj pożądaną ilość kawy do filtra i włącz ekspres.
Czy wiesz, że…?
Świeżą kawę rozpoznasz po tym, że na jej powierzchni po zalaniu utworzy się skorupa. Powodem jest dwutlenek węgla, którego świeża kawa zawiera więcej, i który przy kontakcie z wodą tworzy bąbelki.
Czy wiesz, że…?
Świeżą kawę rozpoznasz po tym, że na jej powierzchni po zalaniu utworzy się skorupa. Powodem jest dwutlenek węgla, którego świeża kawa zawiera więcej, i który przy kontakcie z wodą tworzy bąbelki.