Schließen

Tak powstaje idealna kawa z ekspresu przelewowego

Ekspres przelewowy ciagle pozostaje klasykiem dla naszych kaw do filtrów. Można w nim przygotować większe ilości kawy, a dzięki dużej różnorodności kaw oferowanych przez Tchibo, masz ogromny wybór aromatów z najpiękniejszych krańców świata.

Udzielamy porad, na co trzeba zwrócić uwagę podczas przygotowywania idealnej kawy filtrowanej.
Ekspres przelewowy - przygotowanie

Nalej świeżej wody

Jakość wody znacząco wpływa na smak kawy. Im bardziej miękka woda, tym mocniej ujawniają się kwasy kawowe. W przypadku twardej wody, kwasy owocowe są neutralizowane.

Pełny aromat 100% kawy Tchibo Arabica wydobywa się najlepiej w świeżej wodzie o średnim stopniu twardości.
Ekspres przelewowy - odpowiedni stopień zmielenia ziaren kawy

Jak drobna powinna być kawa?

Aromat kawy zamknięty jest w każdym pojedynczym ziarnie i w pełni uwalnia się dopiero w procesie mielenia. Stopień grubości zmielenia ma znaczący wpływ na smak kawy. Kawa o niewłaściwym stopniu zmielenia może być słaba i kwaśna, albo za mocna i gorzka.

Do ekspresu przelewowego najlepiej używać możliwie świeżej kawy o średnim stopniu zmielenia.
Ekspres przelewowy - odpowiednia ilość kawy

Ile kawy do filtra?

Im więcej kawy dodasz do filiżanki, tym będzie ona mocniejsza. Normalna miarka obejmuje 7 g zmielonej kawy, co daje 125 ml średnio mocnej kawy. Kto woli mocniejszą, używa do 8 g na filiżankę.

Czy wiesz, że…?
1 lekko czubata łyżka kawy odpowiada 7-9 g
1 lekko czubata łyżeczka kawy odpowiada 3-4 g
Ekspres przelewowy - zaparzanie kawy

Dobrze przefiltrowana dla najlepszego aromatu

Zwilż lekko filtr do kawy zanim go umieścisz w ekspresie. Na zakończenie dodaj pożądaną ilość kawy do filtra i włącz ekspres.

Czy wiesz, że…?
Świeżą kawę rozpoznasz po tym, że na jej powierzchni po zalaniu utworzy się skorupa. Powodem jest dwutlenek węgla, którego świeża kawa zawiera więcej, i który przy kontakcie z wodą tworzy bąbelki.