W taki sposób uzyskasz idealne espresso z ekspresu kolbowego!

Ekspres kolbowy jest idealnym rozwiązaniem dla miłośników typowo włoskich specjałów, takich jak Caffè Crema i espresso.

Aby uzyskać efekt jak w kawiarni, w przypadku ekspresu kolbowego decydujące jest ciśnienie ok. 9 barów. W wyniku zaparzania pod ciśnieniem na espresso i Caffè Crema tworzy się charakterystyczna pianka.
Przygotowanie kawy w ekspresie kolbowym

Dobre rzeczy wymagają czasu

Ekspres kolbowy nie nadaje się dla osób, które żyją w ciągłym biegu. Przygotowanie kawy jest w tym przypadku wymagającą czasu ceremonią, która dla prawdziwych miłośników kawy stanowi jednak element jej degustowania. Cierpliwość zostanie wynagrodzona espresso lub Caffè Crema rodem z pięknej Italii.

Ekspres kolbowy należy włączyć kilka minut wcześniej, by woda zdążyła się podgrzać. Następnie należy wsunąć pustą kolbę, aby przed rozpoczęciem parzenia ogrzać ją przepływającą przez ekspres gorącą wodą.

Dobrym pomysłem jest również podgrzanie filiżanek. Świetnie się do tego nadaje zintegrowany podgrzewacz filiżanek dostępny w wielu modelach ekspresów kolbowych. Można również wypłukać filiżanki w gorącej wodzie.
Prawidłowy stopień zmielenia do ekspresy kolbowego

Drobno zmielona

W ekspresie kolbowym woda jest przepuszczana pod wysokim ciśnieniem przez zmieloną kawę umieszczoną w kolbie. Ze względu na krótki kontakt wody ze zmieloną kawą musi być ona bardzo drobno zmielona. Jeśli mielisz swoją kawę samodzielnie, nastaw młynek na najniższy poziom mielenia.

Pamiętaj!
Jeśli kawa zostanie zmielona zbyt grubo, woda przepłynie przez nią za szybko i espresso będzie zbyt słabe.
Jeśli kawa zostanie zmielona zbyt drobno lub jeśli zostanie dociśnięta zbyt mocno, woda będzie przepływała zbyt wolno, przez co espresso będzie zbyt gorzkie.
Odpowiednia ilość kawy do zaparzenia w ekspresie kolbowym

Ile kawy należy umieścić w kolbie?

Dla klasycznego „Single Shot”, czyli dla jednej porcji espresso, potrzebujesz ok. 8 g zmielonej kawy. Jeśli chcesz przygotować dwie porcje espresso, będzie to odpowiednio 16 g.
Jeśli lubisz naprawdę mocne espresso lub Caffè Crema, możesz przygotować pojedynczą porcję z 16 g zmielonej kawy.
Nasza rada: Testuj różną ilość zmielonej kawy, by odnaleźć swoją ulubioną wersję.

Czy wiesz, że...?
1 lekko czubata łyżka stołowa zmielonej kawy to 7-9 g
1 lekko czubata łyżeczka zmielonej kawy to 3-4 g
Przygotowanie kolby do ekspresu kolbowego

O dociskaniu i zakładaniu kolby

Napełnij kolbę zmieloną kawą i wyrównaj przeciągając po jej powierzchni palcem lub uderzając delikatnie kolbą o blat.

Gdy powierzchnia zmielonej kawy jest już równomierna, użyj tampera, aby docisnąć kawę silnym naciskiem (ok. 15-20kg).

Następnie umieść kolbę w ekspresie. Rozpocznie się proces parzenia. Po ok. 20-25 sekundach strumień espresso będzie jasny („blond”). W tym momencie należy zakończyć ekstrakcję, gdyż wszystkie aromaty zostały wyciągnięte ze zmielonej kawy. Im dłużej woda będzie spływała do filiżanki, tym bardziej rozwodnione będzie espresso.

Nasze kawy do espresso i Caffè Crema

 
 
 
 
Teraz z korkiem pozwalającym zachować pełny aromat kawy
Intensywność:36
od59,99
zł/kg 119,98
Podgląd
Teraz z korkiem pozwalającym zachować pełny aromat kawy
Intensywność:56
59,99
zł/kg 119,98
Podgląd
Pełny smak, intensywny aromat, z delikatną aksamitną pianką
Intensywność:66
od28,99
zł/kg 115,96
Podgląd
Nowe subtelne włoskie espresso
Intensywność:46
od28,99
zł/kg 115,96
Podgląd