KAWA – Z MIŁOŚCI I ODPOWEDZIALNOŚCI
Od ziarenka do filiżanki – bardziej zrównoważona radość z kawy:
Program kawowy Tchibo. Ponieważ ludzie zamieszkujący regiony uprawne i tamtejsza przyroda dużo dla nas znaczą.
Nie jest Ci obojętne, co trafia do Twojej filiżanki? Nam również nie! Wszyscy dobrze wiemy, że dobra kawa nie uprawia się sama. Kryje się za nią ciężka praca. Zmiany klimatyczne oraz struktury rynku kawowego stawiają przed farmerami dodatkowe wyzwania. Z tymi wyzwaniami musimy się zmierzyć, jeśli chcemy nadal delektować się dobrej jakości kawą. Dlatego wyznaczyliśmy sobie cel:
do 2027 roku 100 % kawy będzie kupowane z odpowiedzialnych źródeł
zgodnie z metodą bilansu masy organizacji pożytku publicznego Enveritas.
Czym właściwie jest metoda bilansu masy?
Czym jest organizacja Enveritas?
Każdy krok robi różnicę. Oto nasza droga.
Kawa pochodząca z odpowiedzialnych źródeł, to kawa uprawiana i sprzedawana w warunkach, które są zgodne ze społecznymi i ekologicznymi standardami. I właśnie dlatego stworzyliśmy nasz własny program kawowy, który realizujemy w wielu regionach, gdzie uprawia się kawę. A konkretnie:
Gdzie wspieramy:
AKTYWNY PROGRAM KAWOWY
1 = GWATEMALA
2 = HONDURAS
3 = KOLUMBIA
4 = BRAZYLIA
5 = TANZANIA
6 = WIETNAM
PROGRAM KAWOWY W OPRACOWANIU / NA ETAPIE PLANOWANIA
A = EL SALWADOR
B = PERU
C = ETIOPIA
D = KENIA
E = INDIE
To, co właściwie robimy:
Jak robimy to, co robimy:
Szyte na miarę: dla każdego kraju opracowujemy dopasowane programy? Dlaczego tak robimy? Ponieważ każdy kraj mierzy się z własnymi wyzwaniami, więc w ten sposób zdziałamy najwięcej.
Wspólnie: działamy lokalnie wspólnie z farmerami, silnymi partnerami i organizacjami pożytku publicznego. Wspólnie znajdujemy najlepsze rozwiązania.
Transparentnie: nasza praca opiera się na niezależnych analizach organizacji pożytku publicznego Enveritas. Dzięki temu lepiej rozumiemy lokalne wyzwania i możemy skutecznie na nie reagować. Organizacja Enveritas mierzy również postęp naszych projektów – dzięki temu możemy stale rozwijać nasze programy.
Oprócz naszych własnych programów i naszej bezpośredniej współpracy z farmerami stawiamy również na znane certyfikaty naszych kaw, np. znaki jakości Bio, Fairtrade i Rainforest Alliance.
Więcej informacji na temat znaków jakości i kryteriów certyfikacyjnych znajdziesz na następujących stronach internetowych:
Fundacja Maxa i Ingeburg Herzów: Bo każdy zasługuje na to, co najlepsze.
Każdy powinien żyć ze swojej pracy na przyzwoitym poziomie. Takiego zdania jest również fundacja „Max und Ingeburg Herz”, która finansuje różne projekty w Etiopii i Ugandzie. Wszystkie działania mają jeden cel: poprawić na stałe warunki życia i wynagrodzenia producentów kawy.
Jak to działa? Z pomocą ogranizacji HereWeGrow oraz lokalnych partnerów. Zgodnie z poniższym mottem:
„Pojechać, pogadać, zrobić“ – w ten sposób stawiamy czoła lokalnym wyzwaniom.
Projekty realizowane współnie z Here We Grow i finansowane przez fundację
Projekty wspierają farmerów w Etiopii i Ugandzie dzięki szkoleniom, bezpośredniej pomocy finansowej czy inwestycji w konieczną infrastrukturę. Aby zmiany dotyczyły całego sektora, organizacja ta działa również na skali krajowej czy międzynarodowej.
Chcesz dowiedzieć się więcej o projektach? www.herewegrow.org/de/here