NASZE PROGRAMY MIĘDZYKRAJOWE
Dla każdego kraju opracowujemy wspólnie z mieszkańcami i naszymi partnerami na miejscu szyte na miarę programy. Dlaczego? Ponieważ każdy kraj mierzy się z własnymi wyzwaniami. W ten sposób zdziałamy najwięcej.
Nasze programy w BRAZYLII
Brazylia to największy producent kawy na świecie – bez dwóch zdań. Dzisiaj prawie połowa kawy pochodzi ze stanu Minas Gerais w południowo-wschodniej części kraju. Wiele z farm kawowych już teraz potrafi utrzymać się z jej uprawy na przyzwoitym poziomie. Chcemy, aby to się nie zmieniło, ponieważ nie sposób nie zauważyć zarówno zmian klimatycznych, jak również szkód ekologicznych spowodowanych przez konwencjonalne metody uprawy.
Dlatego pomagamy lokalnym farmerom w bardziej zrównoważonej uprawie kawy.
Więcej zmian. A co właściwie robimy?
Brazylia – Sul de Minas, Minas Gerais / Mogiana Paulista, São Paulo
Wyzwania typowe dla tego kraju: skutki zmian klimatycznych
Cele projektowe: przystosowanie się do zmian klimatycznych, odpowiedzialny sposób użytkowania środków ochrony roślin, rozwój alternatywnych, przyjaznych dla środowiska metod uprawnych, ponowne zalesienie lokalnych obszarów.
Partner projektowy: Coomap, Coopfam, Exp. Guaxupé, Olam Food Ingredients (OFI), Emater
Farmy dotychczas objęte wsparciem: 400
Nasze działania:
Nasze aktualne projekty Tchibo Joint Forces® są nadal realizowane i stopniowo obejmowane są przez nowy program kawowy
LUDZIE I ICH KAWOWE HISTORIE
„Chcemy, aby farmerzy otrzymali pomoc, która naprawdę im się przyda.”
Murillo, agronom pracujący w Enveritas
Murillo jest agronomem, dlatego wie, jak ważna i przydatna jest starannie przeprowadzona analiza lokalnych warunków. Tylko w ten sposób możemy ustalić problemy oraz ich przyczyny i opracować ich rozwiązanie.
NASZE PROGRAMY W WIETNAMIE
Wietnam to drugi największy producent kawy na świecie. Chociaż powierzchnia wykorzystywana tutaj do uprawy kawy jest kilka razy mniejsza niż w Brazylii, która jest największym producentem kawy. W Wietnamie panują warunki, które są wyjątkowo dobre dla uprawy kawy Robusta. Nasza kawa pochodzi z Centralnych Wyżyn. Tutaj farmerzy prowadzą często uprawy o małej powierzchni i cierpią na skutek zmian klimatycznych. Dużą rolę odgrywają straty w plonach i ubóstwo.
Dlatego wsółpracujemy z producentami kawy, którzy żyją poniżej granicy ubóstwa, aby znacznie poprawić ich warunki życia.
Więcej zmian. A co właściwie robimy?
Wietnam – Centralne Wyżyny, Gia Lai, Kon Tum i Dak Nong
Wyzwania typowe dla tego kraju: ubóstwo, nadmierne wykorzystywanie chemicznych środków ochrony roślin, susze i brak wody, skutki zmian klimatycznych
Cele projektowe: Wzrost wynagrodzeń, ochrona środowiska, przeciwdziałanie zmianom klimatycznym, możliwość śledzenia pochodzenia
Partnerzy projektowi: Grupa Neumann Kaffee (NKG) oraz Grupa Neumann Vietnam Limited, Sustainable Solution Switzerland (DSS), SNV Netherlands Development Organisation, Olam Vietnam
Farmy dotychczas objęte wsparciem: 4500
Nasze działania:
Nasze aktualne projekty Tchibo Joint Forces® są nadal realizowane i stopniowo obejmowane są przez nowy program kawowy
LUDZIE I ICH KAWOWE HISTORIE
„Zanim dołączyłam do programu Tchibo, byłam bardzo nieśmiała, a sposób, w jaki uprawiałam kawę, nie był zbyt nowoczesny. Jednak po wzięciu udziału w projekcie i nawiązaniu kontaktu z wieloma ludźmi oraz zdobyciu nowych doświadczeń w uprawie kawy, zauważyłam w sobie wiele zmian: byłam pewniejsza siebie, a moje metody uprawy kawy się poprawiły.”
H Ha Kpa, producentka kawy
Nasze programy w GWATEMALI
Gwatemala znajduje się wśród 15 spośród około 90 najlepszych krajów uprawiających kawę. Uprawiane są głównie odmiany Arabiki, które znajdują idealne warunki w wulkanicznych, bogatych w składniki odżywcze glebach. W naszych projektach chodzi nam przede wszystkim o pomoc do samopomocy. Wspieramy poprzez szkolenia, mające na celu poprawę m.in. produktywności i jakości kawy, a także lepszą ochronę zbiorów przed skutkami zmian klimatycznych. Ponadto młode osoby, szczególnie dziewczęta i młode kobiety, są wspierane poprzez różne programy.
Więcej zmian. A co właściwie robimy?
Gwatemala – Santa Barbara, Huehuetenango
Wyzwania typowe dla tego kraju: ubóstwo, emigracja, praca dzieci, zmiany klimatyczne
Cele projektowe: dostosowanie się do zmian klimatycznych, wzrost wynagrodzeń, ograniczenie pracy dzieci
Partner projektowy: Coffee Care
Farmy dotychczas objęte wsparciem: 2500
Nasze działania:
Nasze aktualne projekty Tchibo Joint Forces® są nadal realizowane i stopniowo obejmowane są przez nowy program kawowy
LUDZIE I ICH KAWOWE HISTORIE
„Teraz dostanę więcej pieniędzy za moją kawę“
Armanda Gomez
NASZE PROGRAMY W TANZANII
Tanzania znana jest ze swojej fascynującej przyrody – park Serengati i Kilimandżaro zna przecież cały świat. Również w świecie kawy najwyższa góra Afryki ma szczególne znaczenie: bogate w żelazo wulkaniczne gleby i warunki klimatyczne na wysokości do 1550 metrów oferują idealne warunki do uprawy wyjątkowej jakości kawy. Naszymi projektami chcemy wzmocnić kolejne pokolenie farmerów uprawiających kawę oraz pomóc w zwiększeniu produktywności i jakości kawy.
Więcej zmian. A co właściwie robimy?
Tanzania – Mbeya i Mbozi
Wyzwania typowe dla tego kraju: dyskryminacja ze względu na płeć, zmiany klimatyczne
Cele projektowe: wspieranie kolejnego pokolenia farmerów uprawiających kawę, zwiększanie produktywności i jakości poprzez wiedzę, know-how oraz przekazywanie wiedzy na temat zrównoważonej uprawy kawy.
Partner projektowy: City Coffee
Farmy dotychczas objęte wsparciem: 400 Coffee Clubs: 900 uczennic i uczniów
Nasze działania:
Nasze aktualne projekty Tchibo Joint Forces® są nadal realizowane i stopniowo obejmowane są przez nowy program kawowy
LUDZIE I ICH KAWOWE HISTORIE
„Jestem niesamowicie dumna z tego, że mogę uczyć i wspierać kolejne pokolenie farmerów!“.
Martha Kimboi, nauczycielka oraz koordynatorka Coffee Clubs
Liczyliśmy, że do Coffee Clubs dołączy ok. 50 młodych osób – dzisiaj jest to 634 uczniów i uczennic. Aktualnie bierze w nim udział 640 osób, a 460 z nich to tzw. absolwenci, którzy nadal są wspierani i wciąż należą do Coffee Clubs.
NASZE PROGRAMY W KOLUMBII
Kto myśli o kawie z Kolumbii, może już słyszał o regionie upraw „Eje Cafetera”, tzw. „Trójkącie Kawowym”. My również realizujemy nasze projekty w tym regionie, a przede wszystkim w dwóch południowych stanach Huila i Tolima, które obecnie należą do najważniejszych i najbardziej produktywnych obszarów upraw kawy w Kolumbii.
Co jest celem naszych projektów? Zwiększenie produktywności i jakości oraz opracowanie praktyk uprawnych i dalszej obróbki kawy, które są bardziej przyjazne dla środowiska.
Więcej zmian. A co właściwie robimy?
Kolumbia – Huila, Tolima & Valle de Cauca
Wyzwania typowe dla tego kraju: zmiany klimatyczne, wysokie zużycie i zanieczyszczenie wody przy obróbce kawy, brak działań na rzecz zdrowej gleby
Cele projektowe: zmniejszenie zużycia i zanieczyszczeń wody, działania na rzecz zdrowej gleby i jej wydajności, dostosowanie do zmian klimatycznych
Partner projektowy: Expocafé, Cafisur, Coocentral, Cafenorte
Farmy dotychczas objęte wsparciem: 100, nowy projekt rozpoczęty w 2024 roku
Nasze działania:
Nasze aktualne projekty Tchibo Joint Forces® są nadal realizowane i stopniowo obejmowane są przez nowy program kawowy
NASZE PROGRAMY W HONDURASIE
Żyzne, wulkaniczne gleby oraz tropikalny klimat zapewniają idealne warunki uprawy kawy, która stała się jednym z najważniejszych towarów eksportowych Hondurasu. Uprawa kawy jest tutaj prawdziwym rodzinnym przedsięwzięciem, w którym dużą rolę odgrywa praca rąk. Jednak skutki zmian klimatycznych oraz problemy wewnętrzne kraju, takie jak ubóstwo, stawiają rodziny drobnych farmerów przed poważnymi wyzwaniami.
Chcemy ich wspierać w pokonywaniu tych wyzwań od samego początku.
Więcej zmian. To, co właściwie robimy:
Honduras - San Andrés i Caona, Honduras
Wyzwania typowe dla tego kraju: ubóstwo, emigracja, jakość gleby, praca dzieci
Cele projektowe: wzrost wynagrodzeń i przystosowanie się do zmian klimatycznych, opieka nad dziećmi
Partnerzy projektowi: Becamo, Inga Foundation
Farmy dotychczas objęte wsparciem: 1200
Nasze działania:
Nasze aktualne projekty Tchibo Joint Forces® są nadal realizowane i stopniowo obejmowane są przez nowy program kawowy
LUDZIE I ICH KAWOWE HISTORIE
„Dzięki wsparciu technicznemu, które otrzymałem, udało mi się poprawić warunki na moim gospodarstwie i zwiększyć wydajność z hektara. Dzięki szkoleniu udało mi się również ograniczyć występowanie szkodników i chorób, ponieważ nauczyłem się tworzyć i stosować biologiczne preparaty, które mam do dyspozycji w swoim gospodarstwie.”
Jose Valerio Diaz, plantator kawy