Schließen

Espresso

» Ciemno palona i cudownie intensywna w smaku:
Zamów online swoje ulubione espresso w wygodny sposób. «
Indre B. Kiper kawy Tchibo
   

Tchibo Espresso:
królowa wśród kaw

Najlepszy sposób palenia espresso dla uzyskania intensywnego smaku i aromatu.
   
Espero Caffè −
Twój osobisty barista
Nasz w pełni automatyczny ekspres do kawy Esperto Caffé wyczarowuje za jednym naciśnięciem przycisku wspaniałe espresso i caffè crema. Dzięki nowej funkcji Doppio można teraz w mgnieniu oka przygotować dwukrotnie większą ilość napoju.

Przy zakupie 1 kg kawy w ziarnach Tchibo BARISTA (Caffè Crema lub Espresso) ekspresy Esperto w promocyjnych cenach.*
Zobacz nasze automatyczne ekspresy do kawy
   

Świeżo mielona smakuje najlepiej

Czy jest coś przyjemniejszego od zapachu świeżo zmielonej kawy? Za pomocą naszych praktycznych młynków do kawy zawsze zmielisz kawę bezpośrednio przed parzeniem, więc będzie cudownie świeża i aromatyczna.
Kawa espresso zawdzięcza swój mocny smak długo palonym ziarnom i wysokiemu ciśnieniu parzenia podczas przyrządzania. Bogactwo smaku palonej kawy sprawia, że jej picie to wyjątkowa przyjemność - we Włoszech, swojej ojczyźnie, a także w innych krajach południowej Europy, espresso to styl życia na luzie. Świadczy o tym chociażby nazwa, która pochodzi od włoskiego słowa „esprimere” i oznacza kawę „wyciskaną”. Kawę espresso pije się powoli, łyczkami, dlatego nie jest napojem, którym można raczyć się w biegu.

Czy przyrządzone w kawiarce, automatycznym ekspresie do kawy, czy ekspresie kolbowym, z kawy mielonej, czy ziarnistej: nasze kawy espresso to przyjemność i smak na najwyższym poziomie. Odkryj pyszne kawy Tchibo, a wśród nich kawę Barista Espresso o delikatnej, orzechowej nucie lub Tchibo Espresso Sizilianer Art, mieszankę ziaren Arabiki i Robusty. Zamów swoje espresso wygodnie online. W sklepie internetowym Tchibo znajdziesz też odpowiednie akcesoria, np. młynki do kawy, spieniacze do mleka i miarki.
Dla wielu miłośników kawy espresso to jedyna i prawdziwa jej odsłona. Podawane w małej filiżance zawiera w sobie kwintesencję wszystkich aromatów, które kryją się w ziarnach kawy. Dzięki długiemu paleniu espresso wyróżnia się niską kwaskowatością i zawartością substancji, które u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym mogą powodować bóle żołądka. Drobno zmielone ziarna kawy sprawiają, że ich smak w pełni rozwija się w gotowym napoju - czyli można bez obaw cieszyć się cudownym smakiem kawy, delektując się jej licznymi i różnymi aromatami. Bogaty asortyment kaw espresso Tchibo obejmuje następujące rodzaje:
  • BARISTA Espresso: całe ziarna 100% Arabiki - mocne espresso z delikatną nutą orzechów
  • Espresso Milano Style: całe ziarna 100 % Arabiki – lekkie espresso z kremową pianką
  • Espresso Sicilia Style: mieszanka ziaren Arabiki (80%) i Robusty (20%) - mocne espresso
Usiądź w fotelu, zamknij oczy i ciesz się espresso wszystkimi zmysłami - dzięki kawom espresso Tchibo nie musisz mieć przy tym żadnych wyrzutów sumienia. Działamy odpowiedzialnie, na rzecz ludzi i środowiska. Przyjazna dla środowiska uprawa aromatycznych ziaren kaw espresso jest dla nas równie ważna jak sprawiedliwe wynagrodzenie dla plantatorów kawy. O tym, że nasze kawy pochodzą ze zrównoważonych upraw świadczą przyznawane certyfikaty niezależnych organizacji, np. Rainforest Alliance. Europejski ekologiczny znak jakości (EU-Bio) przyznawany jest natomiast wyłącznie kawie espresso BIO pochodzącej z upraw ekologicznych, w których stosuje się naturalne nawozy i biologiczne metody zwalczania szkodników, dzięki czemu zachowana zostaje różnorodność gatunkowa i żyzność gleb. Kolejną organizacją partnerską jest Fairtrade, której certyfikatem wyróżnione są wszystkie kawy Tchibo BARISTA i Espresso. Za tym stoją kooperatywy kilku drobniejszych plantatorów kawy, których celem są lepsze warunki pracy i zrównoważone metody upraw. A co to oznacza w praktyce? Dla drobnych rolników ze spółdzielni „Cooperativa dos Agricultores Familiares de Poço Fundo e Regi“ pochodzących z Wyżyny Brazylijskiej wiąże się to np. z następującymi korzyściami:
  • Oferta szkoleń rolniczych
  • Recykling
  • Czyste wody gruntowe
  • Możliwość zdobywania wykształcenia
  • Przeciwdziałanie wykluczeniu osób z niepełnosprawnościami
  • Opieka medyczna i profilaktyka
Tylko wirtuozerska harmonia łącząca ziarna kawy espresso, stopień zmielenia, urządzenie do parzenia kawy oraz obsługę urządzenia przez człowieka pozwoli cieszyć się idealnym smakiem. Po odkryciu ulubionej kawy, czas na prawidłowe mielenie. W ręcznym lub elektrycznym młynku do kawy ustaw drobny stopień mielenia. Dzięki temu woda wydobędzie ze zmielonych ziaren wyjątkowo intensywne aromaty. Bariści przyrządzają espresso w ekspresach kolbowych, ponieważ dzięki odpowiedniemu ciśnieniu i temperaturze można uzyskać idealną kawę. Espresso możesz zaparzyć także w automatycznym ekspresie do kawy, kawiarce lub ekspresie na saszetki lub kapsułki z przygotowaną, jedną porcją kawy. Przyrządzanie espresso w tradycyjny sposób, zgodnie z zasadą „4 magicznych M”, możliwe jest jednak tylko przy użyciu ekspresów kolbowych. Istotne znaczenie ma tutaj prawidłowa obsługa urządzenia, czyli „la mano”: ubijanie kawy w sitku do zaparzania za pomocą ubijaka wymaga dużego wyczucia. Włoscy bariści przy przyrządzaniu espresso stosują tradycyjną metodę parzenia kawy „4x magiczne M”, by wydobyć z niej perfekcyjny smak. 4 magiczne M to:
  • la miscela (mieszanka)
  • la macinacaffè (młynek do kawy)
  • la macchina (ekspres do kawy)
  • la mano (ręczna obsługa)