Porady dotyczące przyrządzania kawy

Właściwe przyrządzanie kawy jest sztuką samą w sobie. Jak drobno powinna być zmielona kawa i jaka jej ilość do zaparzenia jest właściwa? Czy do ekspresu kolbowego wymagana jest inna kawa niż do zwykłego filtra?

Wyjaśniamy krok po kroku, jak za pomocą danego urządzenia przygotować idealną kawę.

Ekspres przelewowy

Klasyk wśród ekspresów - pozwala na przygotowanie większej ilości kawy przy małym nakładzie pracy. Do wyboru mamy mnóstwo rodzajów kawy.

Ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy obudzi w Tobie prawdziwego baristę. Tu liczy się idealny stopień zmielenia kawy i optymalne ciśnienie. Efekt: najlepszy smak espresso.

Kawiarka

Z kawiarką przygotujesz kawę tak, jak to robią Włosi – będziesz się cieszyć aromatycznym espresso. Tu też na kilka rzeczy należy zwrócić uwagę.

French Press

W dzbanku z tłokiem przygotujesz kawę jednym ruchem ręki. Decydujący jest stopień zmielenia kawy oraz czas zaparzania. A także odpowiednia temperatura wody.

Ręczny filtr

Przygotowanie kawy jak za czasów naszych babć. Ręczny filtr ceramiczny to stary i dobry sposób na parzenie kawy, który wrócił do łask. Zdradzimy, jak najlepiej przygotować w nim kawę.

Kawa po turecku

Kawa po turecku to najstarszy znany sposób przyrządzania kawy – kawa podawana jest razem z fusami. Tak przygotujesz kawę w tradycyjnym imbryku.