Zdrowe potrawy i napoje
Te potrawy z pewności będą Ci smakowały. Nasze porady dotyczące świeżych smoothie, wegańskich potraw i przepisów detoksykacyjnych pozwolą Ci pysznie rozpocząć dzień. Dzięki naszym kulinarnym pomysłom znajdziesz z pewnością zdrowy smak!
Kolorowo i zdrowo: przepisy na pyszne smoothie
Smoothie to zdrowe i pyszne bomby witaminowe. Owoce i warzywa miksuje się na surowo, dzięki czemu zostają zachowane wszystkie witaminy i składniki mineralne, które przez gotowanie uległyby częściowemu zniszczeniu. Blendowanie powoduje otwarcie ścian komórek, dzięki czemu zdrowe składniki są bardziej przyswajalne.
Szczególnie modne są zielone smoothie: w zależności od własnych upodobań możesz dodać do pysznych koktajli owocowych i warzywnych zielone zioła, np. bazylię, kolendrę lub rukolę. Przyrządzając smoothie, należy pamiętać o tym, aby proporcje między owocami, warzywami i zielonymi ziołami były odpowiednie. Wskazówka: im więcej zielonych składników, tym pyszniejszy będzie koktajl.
Smoothie „green power”
Smoothie z brzoskwinią i mango
Czerwona bomba witaminowa
Pomarańczowo-marchewkowe smoothie z kolendrą
Kuchnia wegańska: zdrowe przepisy dla smakoszy
Czy decydując się na odżywianie w stylu wegańskim, musimy rezygnować ze wszystkich smacznych potraw i składników? I czy ta kuchnia jest w ogólne zdrowa? Myśląc o weganizmie, często zadajemy sobie podobne pytania. Faktem jest, że decydując się na ten sposób odżywiania, należy bardzo starannie dobierać składniki, aby zapobiec niedoborom witamin i makro- oraz mikroelementów. Szczególnie ważne jest mieszanie różnych składników i przygotowywanie kolorowych potraw, aby nasz organizm otrzymał wszystkie ważne składniki mineralne i białko. Jeśli będziemy przestrzegać tych zasad, wegańska kuchnia pozwoli nam na zdrowe odżywianie bez zbędnych tłuszczów. Nasze przepisy udowodnią Ci poza tym, że potrawy wegańskie są pyszne.
Cukinia z zielonymi szparagami i pistacjowym pesto
Tortille warzywne z filetem z łubinu
Składniki:
200 g mrożonego groszku
1 świeża czerwona papryczka chili
6 łodyg mięty
4 łyżki stołowe śmietany sojowej
Sól i pieprz
1 czerwona papryka
2 cebule dymki
50 g kiełków rzodkiewki lub lucerny
4 miękkie tortille pszenne (wyrób gotowy; o średnicy 24 cm)
200 g filetów z łubinu
1 łyżka stołowa oleju
Drewniane patyczki
Dla 4 osób| Czas przygotowania: ok. 25 minut | Ilość kalorii na 1 porcję: ok. 355 kcal
Nagrzej piekarnik do 80o C. Groszek zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 5 minut, następnie odcedź i odstaw do ocieknięcia. W międzyczasie przekrój papryczki chili wzdłuż i usuń nasiona. Papryczki umyj i drobno pokrój. Miętę umyj pod bieżącą wodą, strzepnij nadmiar wody, oderwij listki i pokrój je w cienkie paski. Zielony groszek zmiksuj ze śmietaną sojową, dodaj chili i miętę, przypraw solą i pieprzem.
Paprykę przetnij na pół, usuń gniazdo nasienne, umyj i pokrój na cienkie paski. Umyj i obierz cebule dymki, a następnie pokrój je na cienkie plastry. Kiełki zalej gorącą wodą i odstaw do ocieknięcia. Placki tortilli podgrzej na ruszcie w gorącym piekarniku przez ok. 8 minut, aby łatwiej można je było zwinąć.
W międzyczasie filet z łubinu pokrój na plastry, a następnie w paski. Paski łubinu smaż na patelni w gorącym oleju na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, nie zapominając o ich odwracaniu.
Tortille posmaruj kremem z zielonego groszku, zostawiając krawędź o grubości ok. palca. Paski łubinu, paprykę, cebule dymki i kiełki ułóż na plackach tortilii, zwiń je w rulon i przebij patyczkiem.
INNA WERSJA: Oczyść i umyj 200 g kapusty warzywnej, a następnie pokrój ją w cienkie paski. Posyp 1 łyżeczką soli i starannie zagnieć. Na dressing zmieszaj 1 łyżkę stołową octu, 100 ml śmietany sojowej, 1 łyżkę stołową oleju oraz dopraw solą i pieprzem. Wyciśnij i dodaj kapustę. Placki tortilli ogrzej w sposób opisany powyżej. Na plackach połóż 1 lub 2 liście sałaty oraz sałatkę „Colesław”, zwiń placki w rulon i wetknij w nie patyczki.
© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(M. Kittler: „Wegańska, szybka kuchnia”, str. 10-11)
Crumble owocowe
Satay z tofu i kaszą jaglaną z groszkiem cukrowym
Budyń czekoladowy
Detoks: przepisy na oczyszczanie organizmu
Celem diet oczyszczających jest usunięcie z organizmu wszelkich substancji, które mu szkodzą. Należy spożywać jedynie takie artykuły spożywcze, które są dobre dla ciała i go nie obciążają. Alkohol, nikotyna i kofeina są zakazane. Do gotowania należy używać wyłącznie świeżych, surowych składników bez wzmacniaczy smaku lub innych dodatków. Miej świadomość, co jesz i gotujesz oraz poświęć czas, aby delektować się jedzeniem. W ten sposób poczujesz, że robisz coś dobrego dla swojego zdrowia. Dzięki temu przyrządzone potrawy będą smakowały Ci jeszcze bardziej.
Sałatka z kurczakiem i kokosowym dressingiem z chili
Musli detoksykacyjne