Zdrowe potrawy i napoje

Te potrawy z pewności będą Ci smakowały. Nasze porady dotyczące świeżych smoothie, wegańskich potraw i przepisów detoksykacyjnych pozwolą Ci pysznie rozpocząć dzień. Dzięki naszym kulinarnym pomysłom znajdziesz z pewnością zdrowy smak!

Na czym polega zdrowe odżywianie?

Zdrowa kuchnia bazuje na świeżych składnikach, sezonowych owocach i warzywach, rezygnuje z gotowych potraw oraz fast foodu. Ogranicza także spożycie mięsa. Kupuj mięso pochodzące z ubojni spełniających wymogi ustawy o ochronie praw zwierząt, nawet jeśli jego cena jest wyższa. Potrawy mięsne jedz rzadko, pamiętając o tym, że powinny być raczej wyjątkiem niż regułą.

Najważniejsze cechy kuchni wegańskiej

Kuchnia wegańska rezygnuje całkowicie z produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie powinni jeść dużo warzyw, produktów zbożowych i owoców. Przyjmując wyłącznie potrawy roślinne, należy koniecznie uzupełniać niedobory wapnia oraz witamin D i B12. Osoby stosujące się do powyższych wskazówek odżywiają się i żyją zdrowo, beztłuszczowo i zapobiegają chorobom serca. W ten sposób chronią także środowisko.

Detoks: dieta oczyszczająca organizm

Dieta detoksykacyjna pomaga organizmowi oczyścić się samodzielnie z toksyn. Kuchnia detoksykacyjna bazuje na dużej ilości płynów, świeżych owocach, warzywach i świeżych składnikach, rezygnuje ze spożycia kofeiny, cukru i papierosów. Z listy spożywanych potraw należy skreślić również takie produkty jak mięso, mleko i jogurt.

Kolorowo i zdrowo: przepisy na pyszne smoothie

Smoothie to zdrowe i pyszne bomby witaminowe. Owoce i warzywa miksuje się na surowo, dzięki czemu zostają zachowane wszystkie witaminy i składniki mineralne, które przez gotowanie uległyby częściowemu zniszczeniu. Blendowanie powoduje otwarcie ścian komórek, dzięki czemu zdrowe składniki są bardziej przyswajalne.

Szczególnie modne są zielone smoothie: w zależności od własnych upodobań możesz dodać do pysznych koktajli owocowych i warzywnych zielone zioła, np. bazylię, kolendrę lub rukolę. Przyrządzając smoothie, należy pamiętać o tym, aby proporcje między owocami, warzywami i zielonymi ziołami były odpowiednie. Wskazówka: im więcej zielonych składników, tym pyszniejszy będzie koktajl.

Kuchnia wegańska: zdrowe przepisy dla smakoszy

Czy decydując się na odżywianie w stylu wegańskim, musimy rezygnować ze wszystkich smacznych potraw i składników? I czy ta kuchnia jest w ogólne zdrowa? Myśląc o weganizmie, często zadajemy sobie podobne pytania. Faktem jest, że decydując się na ten sposób odżywiania, należy bardzo starannie dobierać składniki, aby zapobiec niedoborom witamin i makro- oraz mikroelementów. Szczególnie ważne jest mieszanie różnych składników i przygotowywanie kolorowych potraw, aby nasz organizm otrzymał wszystkie ważne składniki mineralne i białko. Jeśli będziemy przestrzegać tych zasad, wegańska kuchnia pozwoli nam na zdrowe odżywianie bez zbędnych tłuszczów. Nasze przepisy udowodnią Ci poza tym, że potrawy wegańskie są pyszne.

  • Tortille warzywne z filetem z łubinu

    Składniki:

    • 200 g mrożonego groszku

    • 1 świeża czerwona papryczka chili

    • 6 łodyg mięty

    • 4 łyżki stołowe śmietany sojowej

    • Sól i pieprz

    • 1 czerwona papryka

    • 2 cebule dymki

    • 50 g kiełków rzodkiewki lub lucerny

    • 4 miękkie tortille pszenne (wyrób gotowy; o średnicy 24 cm)

    • 200 g filetów z łubinu

    • 1 łyżka stołowa oleju

    • Drewniane patyczki

    Dla 4 osób| Czas przygotowania: ok. 25 minut | Ilość kalorii na 1 porcję: ok. 355 kcal

    1. Nagrzej piekarnik do 80o C. Groszek zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 5 minut, następnie odcedź i odstaw do ocieknięcia. W międzyczasie przekrój papryczki chili wzdłuż i usuń nasiona. Papryczki umyj i drobno pokrój. Miętę umyj pod bieżącą wodą, strzepnij nadmiar wody, oderwij listki i pokrój je w cienkie paski. Zielony groszek zmiksuj ze śmietaną sojową, dodaj chili i miętę, przypraw solą i pieprzem.

    2. Paprykę przetnij na pół, usuń gniazdo nasienne, umyj i pokrój na cienkie paski. Umyj i obierz cebule dymki, a następnie pokrój je na cienkie plastry. Kiełki zalej gorącą wodą i odstaw do ocieknięcia. Placki tortilli podgrzej na ruszcie w gorącym piekarniku przez ok. 8 minut, aby łatwiej można je było zwinąć.

    3. W międzyczasie filet z łubinu pokrój na plastry, a następnie w paski. Paski łubinu smaż na patelni w gorącym oleju na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, nie zapominając o ich odwracaniu.

    4. Tortille posmaruj kremem z zielonego groszku, zostawiając krawędź o grubości ok. palca. Paski łubinu, paprykę, cebule dymki i kiełki ułóż na plackach tortilii, zwiń je w rulon i przebij patyczkiem.

    INNA WERSJA: Oczyść i umyj 200 g kapusty warzywnej, a następnie pokrój ją w cienkie paski. Posyp 1 łyżeczką soli i starannie zagnieć. Na dressing zmieszaj 1 łyżkę stołową octu, 100 ml śmietany sojowej, 1 łyżkę stołową oleju oraz dopraw solą i pieprzem. Wyciśnij i dodaj kapustę. Placki tortilli ogrzej w sposób opisany powyżej. Na plackach połóż 1 lub 2 liście sałaty oraz sałatkę „Colesław”, zwiń placki w rulon i wetknij w nie patyczki.

    © 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

    (M. Kittler: „Wegańska, szybka kuchnia”, str. 10-11)

Detoks: przepisy na oczyszczanie organizmu

Celem diet oczyszczających jest usunięcie z organizmu wszelkich substancji, które mu szkodzą. Należy spożywać jedynie takie artykuły spożywcze, które są dobre dla ciała i go nie obciążają. Alkohol, nikotyna i kofeina są zakazane. Do gotowania należy używać wyłącznie świeżych, surowych składników bez wzmacniaczy smaku lub innych dodatków. Miej świadomość, co jesz i gotujesz oraz poświęć czas, aby delektować się jedzeniem. W ten sposób poczujesz, że robisz coś dobrego dla swojego zdrowia. Dzięki temu przyrządzone potrawy będą smakowały Ci jeszcze bardziej.