Pieczenie tortów z masą cukrową
Z naszym przepisem oraz instrukcją „krok po kroku” rozwijanie masy cukrowej i nakładanie jej na tort oraz jego udekorowanie uda się śpiewająco!
Wypieki pełne miłości, dekoracje pełne fantazji: Z naszych poradników i przepisów dowiesz się, w jaki sposób samodzielnie wyczarować zachwycający tort z masą cukrową. Dzięki naszym poradom przygotujesz idealnie nadzienie i dekoracje do przepięknych tortów i fantazyjnych babeczek.
Krok po kroku do idealnego tortu z masą cukrową
Upieczenie tortu z masą cukrową to wyższa szkoła cukiernictwa. Nie taki diabeł straszny, jak go malują: to jest prostsze niż myślisz. Dzięki naszemu przepisowi podstawowemu możesz przygotować masę cukrową, którą nie tylko obłożysz tort, lecz z której przygotujesz również cukrowe dekoracje. Nasza szczegółowa instrukcja pozwoli Ci uniknąć częstych błędów przy obróbce masy cukrowej. Puść wodze fantazji - czy to na Wielkanoc, czy kolejne urodziny! To, czego potrzebujesz, to jedynie odrobina czasu: Tort z masą cukrową udaje się najlepiej wtedy, gdy odstawisz go na noc, a na całe jego przygotowanie zaplanujesz sobie dwa albo trzy dni.
Ciasto - baza każdego tortu z masą cukrową
Odpowiednie nadzienie: Jaki krem najlepiej się nadaje?
Masa cukrowa, marcepan czy czekolada plastyczna?
Przepis na tort z masą cukrową dla początkujących
Gdy na moment wszystkie spojrzenia ze zdumieniem skierowane są na cudowny urodzinowy albo weselny tort, nie zawsze oznacza to, że wyszedł on spod ręki mistrza-cukiernika. Z tym podstawowym przepisem nie trzeba posiadać wiedzy cukierniczej, aby wyczarować prawdziwe dzieła sztuki.
Podstawowy przepis na masę cukrową
Wskazówki i porady: masa cukrowa
Krok po kroku do idealnego tortu z masą cukrową - pierwsza próba upieczenia tortu jest dla początkujących wielkim wyzwaniem. W jaki sposób nałożyć krem? I czego do tego użyć? O czym pamiętać przy obkładaniu tortu masą? Dzięki znajomości podstawowych technik bez trudu Ci się to uda.
Nakładanie kremu na tort
Wykonaj bazę, nakładając na tort maślany krem. Najlepiej będzie, jeśli tort upieczesz dzień wcześniej, a dopiero nazajutrz nałożysz krem. Pokażemy Ci, jak to zrobić!
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
Nakładanie kremu: krok 1
Nakładanie kremu: krok 2
Nakładanie kremu: krok 3
Nakładanie kremu: krok 4
Nakładanie kremu: krok 5
Nakładanie kremu: krok 6
Obkładanie tortu masą cukrową
Teraz trzeba tort obłożyć masą cukrową - czyli: elastyczną masę cukrową nałożyć na tort, tworząc w miarę gładką powierzchnię. Początkujący cukiernicy często właśnie w tym momencie się poddają, jednak z naszą instrukcją „krok po kroku” na pewno się to uda.
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
Obkładanie tortu - krok 1
Obkładanie tortu - krok 2
Obkładanie tortu - krok 3
Obkładanie tortu - krok 4
Obkładanie tortu - krok 5
Dekorowanie tortu z masą cukrową różyczkami lub kwiatami
Formowanie figurek, motywów i kwiatów z masy cukrowej to prawdziwa frajda. Pokażemy Ci, w jak prosty sposób można wykonać takie dekoracje i ozdobić nimi tort. Jeśli chcesz umieścić na torcie napis, np. przy użyciu szprycy cukierniczej, nie używaj zbyć wilgotnych składników, aby nie dopuścić do rozpuszczenia się masy cukrowej.
Będziesz potrzebował:
Przepis na 10 płatków lub 3 różyczki | 15 minut przygotowanie | 1 ½ godz. schnięcie | po 100 g białej i różowej masy cukrowej | mąka ziemniaczana | mata silikonowa | wałek | wykrojniki do masy cukrowej | narzędzie do modelowania | mały pędzelek | wykałaczki
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
Wykonywanie płatków: krok 1
Wykonywanie płatków: krok 2
Wykonywanie płatków: krok 3
Różyczki - krok 1
Na jedną różyczkę: uformuj z różowej masy 1 kroplę (o wielkości ok. 1 cm), wetknij na wykałaczkę i odstaw na 1 godz. do wyschnięcia. Następnie rozwałkuj masę i wytnij z niej 3 płatki.