Pieczenie tortów z masą cukrową

Z naszym przepisem oraz instrukcją „krok po kroku” rozwijanie masy cukrowej i nakładanie jej na tort oraz jego udekorowanie uda się śpiewająco!

Wypieki pełne miłości, dekoracje pełne fantazji: Z naszych poradników i przepisów dowiesz się, w jaki sposób samodzielnie wyczarować zachwycający tort z masą cukrową. Dzięki naszym poradom przygotujesz idealnie nadzienie i dekoracje do przepięknych tortów i fantazyjnych babeczek.

Krok po kroku do idealnego tortu z masą cukrową

Upieczenie tortu z masą cukrową to wyższa szkoła cukiernictwa. Nie taki diabeł straszny, jak go malują: to jest prostsze niż myślisz. Dzięki naszemu przepisowi podstawowemu możesz przygotować masę cukrową, którą nie tylko obłożysz tort, lecz z której przygotujesz również cukrowe dekoracje. Nasza szczegółowa instrukcja pozwoli Ci uniknąć częstych błędów przy obróbce masy cukrowej. Puść wodze fantazji - czy to na Wielkanoc, czy kolejne urodziny! To, czego potrzebujesz, to jedynie odrobina czasu: Tort z masą cukrową udaje się najlepiej wtedy, gdy odstawisz go na noc, a na całe jego przygotowanie zaplanujesz sobie dwa albo trzy dni.

Przepis na tort z masą cukrową dla początkujących

Gdy na moment wszystkie spojrzenia ze zdumieniem skierowane są na cudowny urodzinowy albo weselny tort, nie zawsze oznacza to, że wyszedł on spod ręki mistrza-cukiernika. Z tym podstawowym przepisem nie trzeba posiadać wiedzy cukierniczej, aby wyczarować prawdziwe dzieła sztuki.

Wskazówki i porady: masa cukrowa

Krok po kroku do idealnego tortu z masą cukrową - pierwsza próba upieczenia tortu jest dla początkujących wielkim wyzwaniem. W jaki sposób nałożyć krem? I czego do tego użyć? O czym pamiętać przy obkładaniu tortu masą? Dzięki znajomości podstawowych technik bez trudu Ci się to uda.

Nakładanie kremu na tort

Wykonaj bazę, nakładając na tort maślany krem. Najlepiej będzie, jeśli tort upieczesz dzień wcześniej, a dopiero nazajutrz nałożysz krem. Pokażemy Ci, jak to zrobić!

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Obkładanie tortu masą cukrową

Teraz trzeba tort obłożyć masą cukrową - czyli: elastyczną masę cukrową nałożyć na tort, tworząc w miarę gładką powierzchnię. Początkujący cukiernicy często właśnie w tym momencie się poddają, jednak z naszą instrukcją „krok po kroku” na pewno się to uda.

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Dekorowanie tortu z masą cukrową różyczkami lub kwiatami

Formowanie figurek, motywów i kwiatów z masy cukrowej to prawdziwa frajda. Pokażemy Ci, w jak prosty sposób można wykonać takie dekoracje i ozdobić nimi tort. Jeśli chcesz umieścić na torcie napis, np. przy użyciu szprycy cukierniczej, nie używaj zbyć wilgotnych składników, aby nie dopuścić do rozpuszczenia się masy cukrowej.

Będziesz potrzebował:

Przepis na 10 płatków lub 3 różyczki | 15 minut przygotowanie | 1 ½ godz. schnięcie | po 100 g białej i różowej masy cukrowej | mąka ziemniaczana | mata silikonowa | wałek | wykrojniki do masy cukrowej | narzędzie do modelowania | mały pędzelek | wykałaczki

© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH

Różyczki - krok 1

Na jedną różyczkę: uformuj z różowej masy 1 kroplę (o wielkości ok. 1 cm), wetknij na wykałaczkę i odstaw na 1 godz. do wyschnięcia. Następnie rozwałkuj masę i wytnij z niej 3 płatki.

Najlepszy sposób na przechowywanie masy cukrowej

Masę cukrową najlepiej przechowywać w suchym, umiarkowanie chłodnym miejscu. Prawidłowy sposób przechowywania jest istotny nie tylko w przypadku samej masy, lecz także w przypadku gotowego, obłożonego nią tortu. Do momentu podania tort warto przechowywać w piwnicy. Lodówka sprawdzi się tylko wtedy, gdy w środku nie jest za wilgotno, w przeciwnym razie rozpuści się masa cukrowa. W lodówce warto umieścić miseczkę z ryżem lub solą, które wiążą wilgoć. Jeśli chcesz obłożyć tort już gotową masą, upewnij się odpowiednio wcześnie, że masa nadaje się jeszcze do użycia. Jeśli resztki masy nie są przechowywane w szczelnym i nieprzezroczystym pojemniku, masa może być zbyt twarda i sucha.

Czy tort z masą cukrową nadaje się do zamrożenia?

Tak, nadaje się. Jednak trzeba pamiętać o tym, aby było wystarczająco dużo czasu na jego rozmrożenie. Przy zbyt dużych wahaniach temperatury masa cukrowa się „poci”. Jeśli rozmrażasz zamrożony tort z masą cukrową, umieść go w pojemniku na tort i odstaw na noc do lodówki - a najlepiej, na dłużej niż jedną noc. Jeśli po rozmrożeniu masa jest klejąca, odstaw tort na pół godziny do przewietrzonego pomieszczenia, zapewniając masie wolne osuszanie. Dekoracje, np. małe kwiatki, wykonane z masy cukrowej, które z biegiem czasu stwardnieją, można przechowywać na sucho, w temperaturze pokojowej bez konieczności ich zamrażania - najlepiej nadaje się do tego pudełko kartonowe.