Przepisy na Halloween

Strasznie pyszne przepisy na przekąski na Twoją imprezę halloweenową

Wydrążone dynie, „cukierek albo psikus” i straszny kostium – wszystko to jest częścią udanej imprezy z okazji Halloween, szczególnie dla dzieci. Czego nie może zabraknąć: odpowiednich przekąsek. Powinny one wyglądać strasznie i smakować pysznie, bo wtedy halloweenowe smakołyki będą naprawdę dobre dla dzieci (i dorosłych)! Niezależnie od tego, czy to „ciasteczka voodoo”, „lizaki-oczy”, czy też „potworne muffinki” w nietypowych kolorach: młodsi i starsi uczestnicy imprezy pokochają te kreatywne pomysły na halloweenowe przekąski!

Słodkie przekąski na Halloween przygotowane z łatwością

Dzięki naszym kreatywnym przepisom na Halloween Ty i Twoje dzieci będziecie się dobrze bawić podczas pieczenia. Malowanie ciasteczek roztopioną czekoladą, dodawanie muffinkom cukrowych oczu – to właśnie lubi robić każdy mały piekarz. Praktyczne akcesoria do pieczenia można znaleźć w korzystnej cenie w naszym sklepie internetowym.

Ciasteczka halloweenowe: Ciasteczka Voodoo

Składniki na 8 ciasteczek: 120 g miękkiego masła | 200 g cukru | 1 jajko (L) | 1 łyżeczka ekstraktu wanilii | 200 g mąki (typ 550) | 60 g ciemnego kakao | 1/2 łyżki proszku do pieczenia | 1/2 łyżeczki soli 

Do dekoracji: 100 g cukru pudru | odrobina soku cytrynowego | barwnik spożywczy (czerwony/czarny) 

Czas przygotowania: 40 minut

Czas pieczenia: 12 minut

Czas całkowity: 2,5 godziny

1. Umieść masło i cukier w dużej misce i ucieraj, najpierw powoli a następnie z największą prędkością aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii i dobrze wymieszaj. Wymieszaj w drugiej misce mąkę z kakao, proszek do pieczenia i sól, a następnie przesiej do dużej miski, krótko mieszając. Uformuj ciasto w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C na górnym i dolnym obiegu. Narysuj na papierze i wytnij laleczkę voodoo. Rozwałkuj ciasto na kawałku papieru do pieczenia o grubości około 1/2 cm, umieść szablon na górze i wytnij kilka ciasteczek. Zbierz resztki ciasta i rozwałkuj je ponownie. Umieść ciasteczka na rozłożonym na blasze papierze do pieczenia i piecz przez 10 – 12 minut. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce na ciasto.

3. Aby uzyskać glazurę, wymieszaj cukier puder z odrobiną soku cytrynowego, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Podziel glazurę na trzy części – małą porcję zabarw na czarno, nieco większą na czerwono, a resztę na biało. Uformuj z papieru kanapkowego małe torebki, napełnij je kolorową glazurą i udekoruj nimi ciasteczka Voodoo. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia.

Artykuł powstał we współpracy z Markiem Kromerem | baketotheroots.de.

Lizaki-oczy

Składniki na 18 sztuk: 300 g ciasta (np. o smaku waniliowym lub cytrynowym) | 100 g sera twarogowego | 2 łyżki cukru waniliowego | 1 łyżeczka skórki z pomarańczy bio | 200 g czekolady Candy Melts (Bright White) | pisaki do barwienia żywności (czerwony, czarny) | 18 sztuk oczu z cukru | 18 widelczyków lub drewnianych szpatułek 

Czas przygotowania: 40 minut

Czas całkowity: 2 godziny

1. Rozdrobnij ciasto i włóż je do miski. Zmieszaj ser twarogowy z cukrem waniliowym i skórką pomarańczową, a następnie dodaj do miski z ciastem i dobrze wymieszaj.

2. Uformuj z masy 18 małych kulek i nadziej je na widelczyki lub szpatułki. Włóż do lodówki na około 1 godzinę. Wskazówka: Jeśli ciasto nie daje się wygodnie formować, dodaj trochę więcej sera twarogowego lub śmietany, aby ciasto było bardziej kleiste.

3. Roztop czekoladę, a jeśli jest zbyt gęsta, wymieszaj z olejem kokosowym. Zanurz kulki ciasta w roztopionej czekoladzie, poczekaj, aż nadmiar czekolady spłynie, a następnie połóż je pionowo na widelczyku, aby wyschły, np. w szklance.

4. Zanim czekolada całkowicie zastygnie, wciśnij w czekoladę po jednym cukrowym oku i poczekaj do całkowitego zastygnięcia. Namaluj mazakami żyły na już zastygniętej czekoladzie. Serwując lizaki, połóż widelczyki na tacy lub umieść je pionowo w szklankach.

Artykuł powstał we współpracy z Markiem Kromerem | baketotheroots.de.

Potworne muffinki

Składniki na 10 muffinek: 120 g masła | 100 g brązowego cukru | 60 g roztopionej gorzkiej czekolady | 2 jajka (L) | 100 g mąki (typ 550) | 1 łyżka kakao | 1 łyżeczka proszku do pieczenia | 1/4 łyżeczki soli | 2 łyżki mleka 

Krem maślany: 230 g masła | 260 g cukru pudru | 2 łyżki ekstraktu wanilii | barwnik spożywczy (np. niebieski, czerwony lub zielony) 

Czas przygotowania: 35 minut

Czas pieczenia: 18 minut

Czas całkowity: 1 godzina

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umieść papilotki w dziurkach foremki i odłóż ją na bok. Masło, cukier i roztopioną czekoladę (niezbyt ciepłą) wymieszaj dokładnie w misce. Dodaj pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę z kakao, proszek do pieczenia i sól, dodaj do miski razem z mlekiem i krótko zamieszaj.

2. Przelej ciasto do przygotowanych papilotek i piecz przez 15 – 18 minut, następnie sprawdź wykałaczką, czy ciasto nadal się przykleja i wyjmij je dopiero, gdy na wykałaczce nie zostaną ślady ciasta. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.

3. Aby uzyskać krem maślany, ubijaj masło na najwyższych obrotach miksera przez 3 – 4 minuty. Powoli dodaj kilka porcji cukru pudru. Dodaj ekstrakt waniliowy do śmietany z masłem i dobrze wymieszaj. Podziel krem na 2 – 3 porcje i zabarw według uznania barwnikiem spożywczym.

4. Napełnij rękaw cukierniczy (lub zwykłą torebkę np. strunową z uciętym rogiem) zabarwionym kremem, a następnie wyczaruj włochate futerko na babeczkach. Po dodaniu cukrowych oczu, zębów i ust babeczki zamienią się w małe potworki.

Artykuł powstał we współpracy z Markiem Kromerem | baketotheroots.de.

Dobra prezentacja przekąsek

Z tymi strasznie pysznymi pomysłami na Halloween, przypadająca pod koniec października impreza ma gwarancję powodzenia. Udekoruj swój bufet przekąsek potwornie pięknymi serwetkami, klimatycznym łańcuchem świetlnym (można go znaleźć w naszym sklepie internetowym w dziale Akcesoria do domu) i nie zapomnij o wydrążonej dyni. Tchibo życzy Ci przerażająco udanej imprezy halloweenowej!