Przetwory
Porady i przepisy na własne dżemy i marmolady
Już jako dzieci uwielbialiśmy przetwory ze słodkich owoców. Nawet dzisiaj nic nie smakuje tak dobrze, jak świeża bułka z dżemem, który samodzielnie przygotowaliśmy we własnej kuchni i z dużą szczyptą miłości. Zainspiruj się naszymi wszechstronnymi przepisami na dżemy!
Nasze ulubione przepisy na przepyszne przetwory
Już nasze prababcie przygotowywały pyszne dżemy i inne przetwory. Nasze przepisy jeszcze nigdy nie były tak wszechstronne, jak teraz. Zebraliśmy dla Ciebie niektóre z naszych ulubionych receptur. Co powiesz na słodko-wytrawną galaretkę z granatów ze skórką pomarańczową? A może wolisz klasyczne przetwory, np. truskawki lub brzoskwinie?
Syrop z kwiatów bzu
Kompot rabarbarowy z piekarnika
Dżem truskawkowy z czarnym bzem
Dżem z 4 rodzajów czerwonych owoców
Obłędna konfitura brzoskwiniowa
Galaretka z granatów ze skórką pomarańczową
Galaretka truskawkowa z malinami
Galaretka z jabłek i rabarbaru
Galaretka wiśniowa z wanilią
Kompot ze śliwek „renkloda”
Porady i wskazówki dotyczące własnych przetworów
Usmażenie pysznego dżemu nie jest wcale wielką sztuką i z pewnością Ci się uda, jeśli skorzystasz z naszych prostych rad. Zdradzimy Ci, na co zwrócić uwagę, robiąc przetwory.
Dłuższy okres przydatności dzięki odpowiednim słoikom
Słoik do przetworów musi być przede wszystkim wytrzymały i odporny na wysoką temperaturę, aby mógł przetrwać wahania ciepła podczas gotowania i schładzania. Aby hermetycznie zamknąć słoiki, można użyć kilku rodzajów zakrętek. W robieniu przetworów najlepiej sprawdzają się słoiki „Weck”. Słoiki „Weck” to słoiki, w których przykrywka osadzana jest na gumową uszczelkę, a następnie zamykana metalowymi klamerkami. Dzięki temu, że w środku słoików wytwarza się podciśnienie, klamerki można usunąć, gdy słoiki się schłodzą. Według bardzo podobnej zasady działają zwykłe słoiki z gumową uszczelką, których przykrywka mocowana jest nie klamerkami, ale sprężynami połączonymi ze słoikiem.
Ważne: czystość
Aby na zapasteryzowanych artykułach spożywczych nie pojawiła się pleśń i aby nasze przetwory się nie zepsuły, należy koniecznie dbać o czystość. Przestrzeganie zasad higieny rozpoczyna się od starannego umycia słoików, a kończy się na bezpiecznym zamknięciu gotowych już przetworów. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wygotowanie słoików łącznie z przykrywkami, uszczelkami i metalowymi klamrami. W tym celu umieść słoiki w dużym garnku z wrzącą wodą na ok. 10 minut. Przed użyciem gumowych uszczelek sprawdź, czy nie są uszkodzone. Jeśli są sparciałe i mają pęknięcia, nie gwarantują szczelnego zamknięcia słoików i trzeba je wymienić.
Perfekcyjna konsystencja dzięki testowi talerzyka
Aby Twój ulubiony dżem truskawkowy miał idealną konsystencję, musi się odpowiednio długo smażyć. Optymalną konsystencję przygotowywanych przetworów możesz sprawdzić za pomocą tzw. testu talerzyka. W garnku ze smażącym się dżemem zanurz łyżkę, a następnie połóż ją na talerzyk. Jeśli ostatnia kropla dżemu, która została na łyżce, natychmiast tężeje, konsystencja jest odpowiednia i dżem można wlewać do słoików. Jeśli nie, gotuj owoce jeszcze przez ok. dwie minuty.
Wekowanie słoików: w urządzeniu do pasteryzacji czy w piekarniku?
Pasteryzacja słoików działa zarówno w urządzeniu do pasteryzacji, jak i w piekarniku. W urządzeniu do pasteryzacji wekowanie słoików z dżemem oraz innych pyszności przebiega prawie automatycznie! Zasada działania jest prosta: w wyniku podgrzewania słoików wytwarza się w ich środku próżnia, która sprawia, że zamknięte w nich artykuły spożywcze się utrwalają. Do pasteryzacji przeprowadzanej w piekarniku wykorzystaj głęboką blachę, wsuniętą na dolną półkę i wypełnij wodą. Pamiętaj o tym, aby wcześniej nagrzać piekarnik.
Tylko najlepsze składniki
Robiąc przetwory, wykorzystuj tylko świeże owoce i warzywa. Artykuły spożywcze, które chcemy pasteryzować, powinniśmy natychmiast po ich zebraniu lub kupnie umyć, obrać i w całości wyciąć zgniłe miejsca. Dopiero teraz możemy je zważyć i zgodnie z wybranymi przez nas przepisami posłodzić oraz poddać dalszej obróbce. W ten sposób sprawimy także, że nasz ulubiony dżem będzie dokładnie tak słodki, jak lubimy.
Prawidłowe przechowywanie
Okres przydatności do spożycia zawekowanych potraw i dżemów nie jest nieograniczony. Aby przetwory nie zepsuły się zbyt szybko i aby wyśmienicie smakowały, bardzo ważne jest miejsce ich przechowywania. Najlepiej nadają się do tego suche, ciemne i chłodne pomieszczenia, np. piwnice lub przewiewne spiżarnie. Słoików nie wolno wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i mrozu. Jeśli będziesz przestrzegał tych zasad, Twoje dżemy pozostaną długo świeże.