Kuchnia śródziemnomorska z pomidorami: przepisy i pomysły

Dojrzewające w słońcu pomidory to serce śródziemnomorskiej kuchni. Uniwersalne, zdrowe i pyszne – po prostu idealne! Aby wyczarować z nich pyszne sałatki, sos, czy ulubioną pizzę, potrzeba świeżych składników, oraz przepisów z poradami i wzkazówkami, dzięki którym wyczarujesz małe co nieco!

Idealny dressing

Idealny dressing do pomidorów jest bardzo prosty i przygotowuje się go w kilka chwil. Pokażemy Ci jak: Ocet balsamiczny dopraw cukrem, solą i pieprzem. Dodaj oliwę i ubijaj widelcem, aż powstanie lekki, kremowy sos. Dodaj do niego drobno posiekane oregano i pomidory pokrojone w półksiężyce. Wspaniały, aromatyczny dressing gotowy!

Zdrowe warzywa

Pomidory mają niesamowicie mało kalorii, dużo witaminy C i zawierają dużo wody. Dlatego są takie zdrowe. Zawierają również likopen, który jest przeciwutleniaczem i naturalnym barwnikiem. To właśnie jemu pomidory zawdzięczają swój czerwony kolor. Likopen, przede wszystkim w duszonych pomidorach, zapobiega schorzeniom układu krążeniowego i niektórym rodzajom nowotworów.

Pomidory lubią ciepło

W ojczyźnie pomidorów panuje ciepły klimat, dlatego swój pełny aromat rozwijają dopiero w temperaturze pokojowej. Pomidorów nie wolno przechowywać w lodówce, lecz w nasłonecznionym miejscu w mieszkaniu, gdzie dojrzewają i nabierają pełnego aromatu. W pełni dojrzałe pomidory najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Po czym poznać aromatyczne pomidory?

Przy zakupie pomidorów nie daj się zwieźć ich idealnemu wyglądowi. Czerwone i twarde pomidory wcale nie muszą być bardzo aromatyczne, ponieważ zawierają dużo wody albo zostały zbyt wcześnie zebrane. Ważny jest ich zapach, świeżo-zielony wygląd wiech i kraj pochodzenia. Dobrą alternatywą dla importowanych pomidorów są takie, które pochodzą z lokalnych upraw, ponieważ mogą dłużej rosnąć na krzaku.

Nasze ulubione przepisy z pomidorami

Na całym świecie istnieje ok. 2500 różnych gatunków pomidorów, z pewnością istnieje również tyle samo odmian, czyli wiele pyszności, z których można wyczarować cudowne dania. Z pomidorów niekoniecznie trzeba przygotowywać sos neapolitański do spaghetti. Co powiesz na świeżą sałatkę z pomidorów i cebulek dymek albo smoothie truskawkowo-pomidorowe? A może domowej roboty sos pomidorowy?Zebraliśmy dla Ciebie niektóre z naszych ulubionych przepisów z pomidorami.

Przybory kuchenne do kuchni śródziemnomorskiej

Mając do dyspozycji odpowiednie przybory, szybko przygotujesz śródziemnomorskie potrawy. W Twojej kuchni nie powinno ich zabraknąć.

Patelnia do makaronu

Patelnia do makaronu musi mieć odpowiednią wielkość, aby można było w niej wygodnie mieszać i obracać składniki. Ważne: powłoka zapobiegająca przywieraniu pozwoli przygotować dania o niskiej zawartości tłuszczu.

Tarka do parmezanu

Różnica między gotowym startym parmezanem, a świeżym jest ogromna. Ścieranie sera za pomocą tarki do parmezanu jest dziecinnie proste, a efekt to uwieńczone, aromatyczne śródziemnomorskie dania.

Naczynie żaroodporne

Naczynie kuchenne, z którego nie sposób zrezygnować, jeśli jesteśmy amatorami włoskiej kuchni: W naczyniu żaroodpornym wyczarujemy wspaniałe, letnie potrawy. Praktyczna wersja posiada pokrywę, dzięki czemu nadaje się do przechowywania.

Kamień szamotowy do pizzy

Kamień szamotowy do pizzy charakteryzuje się tym, że na długo gromadzi ciepło, które następnie jest stopniowo oddawane, co gwarantuje bardzo chrupiące wypieki.

Inspiracje dla kuchni śródziemnomorskiej

Teraz na stronie Tchibo.pl znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz do gotowania.