Wszystko do biwakowego gotowania
Zdradzimy Ci, jaki ekwipunek naprawdę Ci się przyda i podamy przepisy na szybkie, biwakowe dania.
Pod namiotem musisz zapomnieć o przydatnych sprzętach, w jakie wyposażona jest kuchnia w Twoim domu. Z odpowiednim przygotowaniem, gotowanie na kempingu może sprawić jednak dużą frajdę. Przygotowywanie posiłków pod gołym niebem ma w sobie niezaprzeczalny urok.
Podstawowy ekwipunek i co w nim znajdziesz
Kuchenka turystyczna lub mały grill, naczynia, kubki, sztućce oraz przydatne akcesoria, np. otwieracz do puszek, to najważniejsze rzeczy, które przydadzą Ci się do biwakowego gotowania.
Naczynia i sztućce
Kuchenka turystyczna
Na biwaku przygotowywanie posiłków nie powinno zajmować dużo, a kempingowe dania mogą smakować tak jak w domu. Wiele ulubionych przepisów można przecież lekko zmodyfikować i przygotować także na biwaku. Spróbuj np. pizzy z patelni: obłożone dowolnymi dodatkami ciasto smaży się na patelni pod przykryciem. Z warzyw - czy to świeżych, czy konserwowych - można przygotować wiele różnorodnych wegetariańskich posiłków biwakowych.
Praktyczne są potrawy, które można przygotować w jednym garnku. Makarony, chili, gulasze czy inne dania jednogarnkowe można w łatwy sposób przyrządzić na kempingu. Na grillu można zrobić burgery, które wystarczy położyć między dwie połówki bułki. Przeczytaj nasze porady grillowe z propozycjami przepisów.
Proste w wykonaniu są także następujące biwakowe przepisy:
Chleb na patyku
Smażone ziemniaki
Porady dotyczące biwakowego gotowania
Nieważne, czy na zwykłej kuchence czy na grillu - na kempingu można przyrządzić wiele pysznych potraw. Potrzebujesz tylko trochę czasu na przygotowanie i nasze porady.
Weź ze sobą przydatne produkty spożywcze: sól, pieprz, miód, cukier, olej i ocet. Pomocnymi produktami mogą być również kasza kuskus, ciecierzyca, makaron oraz pomidory i tuńczyk w puszce, ponieważ mają długi okres przydatności do spożycia i można wykorzystać je do wielu potraw. Świetnym pomysłem jest również chleb tostowy: pomiędzy dwoma kromkami chleba możesz zapiec wszystko: np. pesto, mozzarellę i pomidory.
Kupuj regionalne produkty spożywcze: Aromatyczne przyprawy czy świeżą rybę dostaniesz na cotygodniowych targach lub w lokalnych supermarketach.
Prawidłowe wykorzystanie resztek: pyszne jedzenie można przygotować z pozostałości jedzenia. Wyczaruj np. „biednych rycerzy” z czerstwych bułek, które obtacza się w jajku i bułce tartej, a następnie smaży. Wczorajsze ziemniaki można podsmażyć lub zrobić z nich ziemniaczany omlet albo sałatkę ziemniaczaną.
Otwarty ogień na kempingu
Dowiedz się przed podróżą, czy w wybranym przez Ciebie ośrodku kempingowym dozwolony jest otwarty ogień. W wielu miejscach grillowanie i gotowanie dozwolone jest wyłącznie na wyznaczonych i zabezpieczonych paleniskach lub na murowanym grillu! Wprawdzie jest to pewnym ograniczeniem, służy jednak bezpieczeństwu wszystkich osób przebywających na kempingu.
Jeśli chcesz rozpalić małe ognisko, ułóż palenisko z mniejszych gałązek w taki sposób, że ich końce złączą się ze sobą w środku, tworząc gwiazdę. Koniecznie pamiętaj o zasadach przeciwpożarowych i miej zawsze pod ręką jakiś środek gaśniczy.