Przyrządzanie kawy w zaparzaczu – przydatne wskazówki
By cieszyć się optymalnie zaparzoną kawą z zaparzacza, istnieje kilka ważnych czynników, na które trzeba zwrócić uwagę. Stopień mielenia kawy powinien być dopasowany do danego rodzaju zaparzacza, podobnie jak jej ilość. Poniżej znajdziesz kilka zaleceń dotyczących parzenia kawy w zaparzaczach. Podana ilość kawy dotyczy 150 ml wody bądź 1 filiżanki i zależy od tego, jak mocną kawę preferujesz:
● Metoda parzenia za pomocą ręcznego filtra: drobny do średni stopień zmielenia, od 6 do 8 g zmielonej kawy
● Metoda parzenia pour over: drobny do średni stopień zmielenia, od 8 do 12 g zmielonej kawy
● Metoda parzenia za pomocą zaparzacza tłokowego: gruby stopień zmielenia, od 8 do 12 g zmielonej kawy
Kawę zmielisz przy użyciu naszych ręcznych i elektrycznych młynków do kawy. Do precyzyjnego odmierzania lub ważenia kawy przydadzą się odpowiednie akcesoria, np. miarka lub waga do kawy. Na smak kawy wpływ ma również woda. Miękka woda wydobędzie z kawy zawarte w niej kwasy owocowe, twarda natomiast je złagodzi. By uzyskać kawę o wyważonym aromacie, najlepiej użyj wody średnio twardej (od 8,4 do 14 °dH).
Przed użyciem filtra papierowego lub filtra typu dripper należy go zwilżyć bądź przepłukać wodą. Dzięki temu do kawy nie przedostaną się obce smaki. Wodę wlewaj powoli, wykonując czajnikiem okrężne ruchy, kierując się przy tym od środka filtra na zewnątrz. Na koniec wlewaj wodę cienkim strumieniem. W ten sposób ziarna mają równomierny kontakt z wodą i mogą odpowiednio napęcznieć. Najlepiej sprawdzi się tutaj czajnik Tchibo z wbudowanym termometrem lub elektryczna konewka do kawy z funkcją indywidualnego ustawienia temperatury, która utrzymywana jest przez 60 minut. Dzięki temu łatwiej Ci będzie zalać kawę wodą o idealnej temperaturze parzenia, czyli od 92 do 96°C.
Wyczucie potrzebne jest również przy parzeniu kawy za pomocą zaparzacza tłokowego. Po upływie czasu parzenia powoli wciśnij tłok. By kawa nie ostygła zbyt szybko, warto przed jej zaparzeniem podgrzać dzbanek.