Ekspres kolbowy »Lapressa«
Porady i wskazówki
Czyszczenie
Kolba i sitka: po użyciu dokładnie wypłukać wodą i regularnie czyścić łagodnym płynem do mycia naczyń lub tabletkami czyszczącymi.
Złącze bagnetowe: czyszczenie za pomocą dostarczonej szczotki
Zbiornik na wodę: wyjmowany do góry i płukany pod bieżącą wodą
Tace ociekowe/kratki: można je wyjąć i wyczyścić wodą i łagodnym płynem do mycia naczyń
Dysza do spieniania mleka: po użyciu wypłukać przez regulator pary; poszczególne części można czyścić łagodnym płynem do mycia naczyń lub środkiem do czyszczenia systemu mlecznego
Rozwiązania problemów i usterek
Przegląd wszystkich funkcji
Ogólne
Czym jest kolbowy ekspres do kawy?
Dla kogo dedykowany jest kolbowy ekspres do kawy?
Jakie napoje mogę przygotować za pomocą ekspresu Lapressa?
Czy za pomocą ekspresu Lapressa można przygotować także napoje mleczne?
Jakie kawy Tchibo najlepiej sprawdzą się do ekspresu Lapressa?
Co to jest termoblok?
Na czym polega technologia preinfuzji?
Przygotowanie espresso
Jak wygląda i jak smakuje idealne espresso?
Jak za pomocą ekspresu Lapressa przygotować espresso?
Czy przed przygotowaniem kawy należy rozgrzać kolbę?
5 reguł doskonałego espresso
Jak rozpoznać, że espresso jest niedostatecznie lub nadmiernie ekstrahowane?
Moje espresso jest zbyt słabe / nie ma aromatu. Co mogę zrobić?
Moje espresso jest zbyt gorzkie. Co mogę zrobić?
Moje espresso jest kwaśne. Co mogę zrobić?
Pianka na moim espresso jest zbyt delikatna / szybko się rozpływa. Co mogę zrobić?
Krążek fusów w mojej kolbie jest wodnisty. Z czego to wynika?
Krążek fusów w mojej kolbie po zaparzeniu ma dziury. Z czego to wynika?
Dlaczego przycisk pary miga, a ja nie mogę zrobić espresso?
Przygotowanie mlecznej pianki
Jak spienić mleko za pomocą ekspresu Lapressa?
Jakie mleko sprawdzi się najlepiej?
Jak długo trzeba spieniać mleko?
Czy za pomocą ekspresu Lapressa można też tworzyć Latte art?
Czyszczenie
Fusy z kawy najlepiej wystukać z sitka używając odbijaka. Robi się to poprzez stukanie brzegiem sitka w kolbie w odbijak, aż wilgotne fusy kawy wpadną do pojemnika. Ważne jest, aby stukać nie tylko w uchwyt kolby, ale także w obręcz filtra, w przeciwnym razie filtr także wypadnie.