Ekspres kolbowy »Lapressa«

Porady i wskazówki

Czyszczenie

  • Kolba i sitka: po użyciu dokładnie wypłukać wodą i regularnie czyścić łagodnym płynem do mycia naczyń lub tabletkami czyszczącymi.

  • Złącze bagnetowe: czyszczenie za pomocą dostarczonej szczotki

  • Zbiornik na wodę: wyjmowany do góry i płukany pod bieżącą wodą

  • Tace ociekowe/kratki: można je wyjąć i wyczyścić wodą i łagodnym płynem do mycia naczyń

  • Dysza do spieniania mleka: po użyciu wypłukać przez regulator pary; poszczególne części można czyścić łagodnym płynem do mycia naczyń lub środkiem do czyszczenia systemu mlecznego

Przegląd wszystkich funkcji

Ogólne

Przygotowanie espresso

Przygotowanie mlecznej pianki

Czyszczenie

Fusy z kawy najlepiej wystukać z sitka używając odbijaka. Robi się to poprzez stukanie brzegiem sitka w kolbie w odbijak, aż wilgotne fusy kawy wpadną do pojemnika. Ważne jest, aby stukać nie tylko w uchwyt kolby, ale także w obręcz filtra, w przeciwnym razie filtr także wypadnie.

Odkamienianie

Serwis