Drei Lapressa Siebträgermaschienen in unterschiedlichen Farben stehen in einer modernen Küche.

Ekspres kolbowy

Espresso jak w kawiarni? Dzięki naszemu ekspresowi kolbowemu, możesz cieszyć się włoskimi specjałami kawowymi we własnym domu.
Nowość

Lapressa

Kawa po włosku: przedstawiamy pierwszy ekspres kolbowy Tchibo.

Wyposażenie must have każdego baristy

Nasze zalecenia dotyczące espresso z ekspresu kolbowego

 
BARISTA
Wyważony smak, delikatny aromat palenia
Intensywność:36 Palenie:46
500 g kawy w ziarnach
od59,99
zł/kg 119,98
Podgląd
 
Intensywna, ciemne nuty smakowe
Intensywność:66 Palenie:66
500 g kawy w ziarnach
od49,99
zł/kg 99,98
Podgląd

Poznaj ekspres do kawy z sitkiem Tchibo "Lapressa"!

Czy mogę przedstawić? arrow_down
Vorstellung Siebträgermaschine »Lapressa«
• Przygotowanie pojedynczego i podwójnego espresso
• Podwójna wylewka do przygotowania dwóch espresso jednocześnie
• Ciśnienie pompy 15 bar
• Metoda wstępnej infuzji gwarantująca lepsze uwalnianie aromatów
• Obrotowa dysza do spieniania mleka
• Szybki czas nagrzewania
• Wyjmowany zbiornik na wodę
• Programowanie ilości wody
• Funkcja odkamieniania
Przygotowanie espresso arrow_down
Espresso wird mit der Lapressa zubereitet
Najwyższa przyjemność z picia espresso w kilku krokach
Przygotowanie mlecznej pianki arrow_down
Milchschaum wird mit der lapressa zubereitet
Dla specjałów mlecznych, takich jak cappuccino, espresso macchiato i inne
Czyszczenie arrow_down
Lapressa wird gereinigt
Szybkie i łatwe czyszczenie dzięki dołączonej szczotce do czyszczenia
Odwapnianie arrow_down
Lapressa wird entkalkt
Dla trwałego kawowego doświadczenia i długiej żywotności

Dobra obsługa klienta w każdej sytuacji

W dobrych rękach nawet po zakupie: Skorzystaj z naszych często zadawanych pytań lub umów się na bezpłatną konsultację wideo z jednym z naszych techników serwisu.

Ekspresy kolbowe: espresso jak od baristy

Historia mocnej małej czarnej z ekspresu zaczyna się oczywiście we Włoszech. Już na początku XIX wieku, sprytni miłośnicy kawy opatentowali pierwsze prototypy urządzeń do szybkiego przygotowania espresso. Jednak większość ekspresów do kawy nie wytwarzała niezbędnego ciśnienia około 9 barów, aby przepchnąć wodę przez kawę mieloną. Luigi Bezzera zdołał w końcu opracować spełniające tę funkcję urządzenie, które trafiło do sprzedaży na początku XX wieku.

Od tego czasu podstawowa zasada funkcjonowania tego typu ekspresu nie uległa większej zmianie. Jedynie energochłonne wytwarzanie ciśnienia za pomocą dźwigni ręcznej, zostało zastąpione przez pompy elektryczne, ale ekspresy z dźwignią ręczną istnieją również do dziś. Ogólnie rzecz biorąc, nowoczesne ekspresy do kawy charakteryzuje wysoki komfort obsługi oraz nieszablonowy wygląd. Jeśli wybierzesz najwyższej klasy ekspres kolbowy, otrzymasz cud techniki z młynkiem, dyszami do spieniania mleka, automatycznymi programami czyszczenia i innymi funkcjami.

Odkryj wysokiej jakości ekspres kolbowy Tchibo i ciesz się takim espresso, jakie wyczarowuje barista we włoskiej kawiarni: ze świeżo zmielonych ziaren,
o intensywnym aromacie i z delikatną pianką!

Sztuka przygotowania espresso za pomocą ekspresu kolbowego

Przygotowanie filiżanki espresso lub napoju kawowego, takiego jak latte macchiato, za pomocą ekspresu kolbowego to coś więcej niż tylko "zaparzanie kawy": to ceremonia, która rozpoczyna delektowanie się kawą. Koneserzy zazwyczaj się nie spieszą i lubią jak najwięcej czynności wykonywać ręcznie. Kierując się intuicją oraz doświadczeniem wydobywają optymalny aromat z wysokiej jakości ziaren espresso od Tchibo. Wymaga to odrobiny wiedzy.
Tak przygotujesz kawę za pomocą naszego ekspresu kolbowego:

  1. Rozgrzej urządzenie przez kilka minut, a następnie uruchom pusty bieg, aby wstępnie podgrzać kolbę. Aby zapewnić doskonałe warunki dla rozwoju aromatów kawy, najlepiej jest zawsze używać wody filtrowanej.
  2. Jeśli mielisz ziarna do espresso osobno, ustaw młynek na najdrobniejszy poziom rozdrobnienia. To samo dotyczy innych ekspresów kolbowych
    z młynkiem.
  3. Napełnij do kolby około 8 g zmielonej kawy na jedną filiżankę klasycznego espresso, a dla dwóch filiżanek podwójną ilość. Akcesoria takie jak waga
    do kawy czy miarka do kawy ułatwiają odmierzanie dokładnej ilości.
  4. Rozprowadź równomiernie kawę mieloną w kolbie palcem lub przez stukanie i mocno dociśnij tamperem.
  5. Zaciśnij kolbę w ekspresie i rozpocznij proces parzenia. Jeśli możliwy jest wstępny wybór ciśnienia, idealne będzie od 9 do 11 bar. Jeśli strumień napoju rozjaśni się po około pół minuty, przerwij proces parzenia - espresso ma teraz idealny aromat.
  6. Aby cieszyć się smakiem espresso z mleczną pianką, zanurz lancę parową ekspresu w mleku i spień je. Nasza instrukcja przygotowania idealnej mlecznej pianki poprowadzi Cię krok po kroku.
Eine Frau trinkt Filterkaffee.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie ekspresu kolbowego?

Istnieją różne rodzaje ekspresów kolbowych: głównym wyróżnikiem jest sposób podgrzewania wody. Dostępne są następujące systemy:
  • Ekspres jednoobiegowy: tutaj woda jest podgrzewana w bojlerze i w systemie przewodów. Po użyciu lancy parowej, chcąc zaparzyć kolejne espresso, musisz pozwolić urządzeniu ostygnąć.
  • Ekspres dwuobiegowy: te ekspresy również posiadają bojler, jednak przy tym dwa niezależne obiegi. Dzięki temu możesz zaparzyć espresso i jednocześnie zrobić mleczną piankę.
  • Ekspres z podwójnym bojlerem: dwa oddzielne bojlery jednocześnie podgrzewają wodę do parzenia espresso oraz do wytwarzania pary. Dzięki temu można oddzielnie ustawić temperaturę i cieszyć się wyjątkowymi kawami parzonymi indywidualnie.

Rodzaje kawy do ekspresu kolbowego - na każdy gust

Jeśli chcesz cieszyć się intensywnym aromatem czystego espresso, wypij małą czarną bez cukru i mleka, a czas parzenia ustaw na około 30 sekund. Zapraszamy do eksperymentowania z ilością wody i kawy mielonej, temperaturą i ciśnieniem, aby znaleźć ulubiony smak. Podwójne espresso (espresso doppio), lungo (podwójna ilość wody) i ristretto (połowa ilości wody) należą do najbardziej znanych wariantów. Warto również skosztować wielu napojów kawowych, które można przygotować na bazie espresso. Na przykład:
  • Latte Macchiato: espresso, mleko i wykończenie z mlecznej pianki w proporcjach 1/3
  • Cappuccino: espresso, mleko i mleczna pianka w równych częściach
  • Caffè Latte: espresso doppio zalane gorącym mlekiem
  • Espresso Macchiato: espresso z odrobiną gorącego mleka i małą ilością pianki

Łatwy sposób na czyszczenie ekspresu kolbowego

Jak każdy ekspres do kawy, ekspres kolbowy wymaga odrobiny pielęgnacji. Jednak dzięki kilku narzędziom i poradom, czyszczenie nie zajmie dużo czasu:
  • Fusy z kawy wyrzuć do pojemnika na fusy, a kolbę przepłucz pod bieżącą wodą. Przetrzyj filtr, aby zapobiec osadzaniu się olejków kawowych, które mogą mieć wpływ na smak espresso.
  • Uruchom na krótko ekspres bez kolby przed każdym przygotowaniem espresso. Pozwoli to usunąć z ekspresu pozostałości i podgrzać wodę.
  • Najlepiej codziennie przepłukiwać pojemnik na wodę do zaparzania, aby zapobiec korozji.
  • Ze względów higienicznych, lanca parowa powinna być na krótko uruchomiona i wytarta po każdym użyciu - najlepiej natychmiast, zanim zaschną na niej resztki mleka.
  • Zalecamy czyszczenie modułu zaparzającego raz w tygodniu. W tym celu należy umieścić specjalny środek do usuwania tłuszczu kawowego
    w zaślepionej kolbie portafiltra i rozpocząć cykl parzenia.
  • Ekspres należy odkamieniać w określonych odstępach czasu, w zależności od twardości wody. W tym celu należy wlać do zbiornika odkamieniacz z wodą, w podanych na opakowaniu proporcjach i uruchomić ekspres kolbowy.