Eis und Erfrischungsgetränke

Wskazówki i przepisy na lody własnej roboty

Masz ochotę na lody własnej roboty? Przygotowanie pysznych słodkości ze wszystkimi dodatkami, które lubisz najbardziej, nie jest wcale takie trudne. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek dotyczących przygotowania lodów - przy użyciu maszyny do lodów i bez - oraz przepisy na pyszne lody.

Zalety lodów przygotowanych w domu są oczywiste: oznaczają przyjemność bez konserwantów i sztucznych aromatów. Możesz się nimi śmiało raczy nie martwiąc się o składniki.

Do lodów własnej roboty dodawane są tylko te składniki, które lubisz i tolerujesz. Tym samym są one najlepsze dla alergików oraz w przypadku nietolerancji pokarmowych. Stwórz swoją wymarzoną porcję lodów!

Dzięki nowoczesnym maszynom do lodów ich przygotowanie odbywa się obecnie stosunkowo szybko i prosto. Z odrobiną cierpliwości i wysiłku lody można przygotować także bez użycia maszyny. Niektóre rodzaje lodów nadają się do tego celu lepiej niż inne.

Przygotowanie lodów przy użyciu maszyny, czy bez?

Lody domowej roboty można przygotować przy lub bez użycia maszyny do lodów. Pierwsza metoda jest z pewnością łatwiejsza, ale również bardziej kosztowna, podczas gdy druga cechuje się większym nakładem czasu i wysiłku. Pokrótce przedstawimy zalety i wady obu metod.
Przygotowanie lodów przy użyciu maszyny do lodów.

Przygotowanie lodów przy użyciu maszyny do lodów.

Najprostszym sposobem przygotowania lodów jest z pewnością wykorzystanie maszyny. Przygotowaną masę lodową wkłada się do maszyny i nie trzeba się o nic więcej martwić. Sekretem kremowych lodów jest intensywne mieszanie i stałe wybijanie powietrza, które zapobiega tworzeniu się kryształów lodu. W ten sposób osiągany jest pożądany kremowy efekt. Maszyny do lodów wykonują to całkowicie samodzielnie. Przy zakupie maszyny do lodów należy rozważyć, że są modele, przy których element chłodzący należy przed użyciem schłodzić w zamrażarce do odpowiedniej temperatury, oraz modele, przy których maszyna schładza masę lodową całkowicie automatycznie.
Przygotowanie lodów bez użycia maszyny

Przygotowanie lodów bez użycia maszyny

Przygotowanie lodów jest oczywiście możliwe również bez użycia maszyny, metoda ta jest jednak bardziej czasochłonna i szczególnie energochłonna. Gotowa masa lodowa nie jest umieszczana w maszynie do lodów, lecz w zwykłym pojemniku w zamrażarce, gdzie zamarza. W celu uzyskania kremowych, miękkich lodów bez kryształków lodu należy własnoręcznie wykonać właściwą pracę, to jest powtarzane mieszanie masy lodowej w kilku etapach tak długo, aż lody osiągną pożądaną konsystencję. Jest to istotne zwłaszcza przy lodach kremowych, jak np. lody śmietankowe. Są jednak również takie rodzaje lodów, przy których nie jest to konieczne, jak np. Parfait.

Najbardziej popularne rodzaje lodów

eissorten

  • Lody mleczne i śmietankowe Te dwa rodzaje lodów oparte są, jak sugeruje ich nazwa, głównie na mleku lub śmietanie. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym bardziej stają się kremowe. Lody kremowe to szczególna forma lodów mlecznych, które muszą być wytwarzane całkowicie bez użycia wody i przy zachowaniu dokładnego stosunku mleka do jajka lub żółtka.
  • Lody owocowe Lody owocowe mogą być wytwarzane bez użycia mleka jako wodne lody owocowe, ale również jako kremowa wersja z mlekiem lub śmietaną. W lodach owocowych istotna jest jednak zawartość prawdziwych owoców. Dla owoców cytrusowych jest to co najmniej 10%, a dla wszystkich pozostałych owoców co najmniej 20%.
  • Mrożony jogurt Mrożony jogurt stał się u nas alternatywą dla lodów. Inaczej niż lody, jogurt mrożony wytwarzany jest nie ze śmietany, lecz głównie z jogurtu i częściowo z mleka, dzięki czemu posiada kwaskowaty smak, który wspaniale orzeźwia szczególnie latem. Jest on często sprzedawany w neutralnym smaku i uzupełniany dodatkami takimi jak orzechy lub kruszona czekolada.
  • Parfait Parfait to częściowo zmrożone lody, które w przeciwieństwie do tradycyjnych lodów nie są sporządzane poprzez mieszanie, lecz mrożone w pozycji stojącej. Mogą być zatem przygotowane bez użycia maszyny do lodów. Ze względu na bardzo wysoką zawartość żółtka jajek i tłuszczu stają się stosunkowo kremowe także bez mieszania.
  • Sorbet Sorbet składa się głównie z wody, bez dodatku mleka i śmietany przez co nie zawiera tłuszczu. Sorbet otrzymuje swój smak poprzez dodanie owoców, soków owocowych i cukru, ale również poprzez eksperymentalne dodatki jak np. lemoniada, szampan lub inne napoje alkoholowe.

Czas na lody: pyszne i orzeźwiające przepisy

Aby ułatwić process przygotowywania lodów, zabraliśmy kilka podstawowych wskazówek oraz świetnych przepisów na lody kremowe, sorbet i mrożony jogurt. Miłej zabawy przy kosztowaniu!

Tworzenie niepowtarzalnych smaków

Zimna i gorąca kąpiel wodna

Zimna i gorąca kąpiel wodna

Zimna kąpiel wodna: napełnić dużą miskę wodą i kostkami lodu lub elementami chłodzącymi. Miskę z masą lodową włożyć do lodowatej wody i wymieszać po 6-8 minutach.

Gorąca kąpiel wodna: napełnić garnek wodą mniej więcej do połowy i doprowadź do wrzenia. Przygotować pasującą miskę ze stali nierdzewnej (miskę do ubijania).
Topienie kuwertury

Topienie kuwertury

Przygotować gorącą kąpiel wodną. Grubo posiekać kuwerturę i umieścić w pasującej misce ze stali szlachetnej do gorącej kąpieli wodnej. Powoli roztapiać kuwerturę, od czasu do czasu mieszając.
Przygotowanie syropu cukrowego

Przygotowanie syropu cukrowego

Zagotować 250 ml wody z 250 g cukru (trzcinowego), mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzony syrop może być przechowywany w lodówce przez około tydzień.
Sorbet malinowy
Sorbet malinowy

Składniki:

  • 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 cytryna
  • 100 g cukru
  • 45 g cukru inwertowanego
  • 2 łyżki stołowe brandy z wina malinowego (lub syrop malinowy)
  • Maszyna do lodów
  • Blender
  • Drobne sitko
Dla 6 osób • Czas przygotowania ok. 30 min. • 140 kcal na porcję
1. Przebrać świeże maliny, rozmrozić mrożone owoce. Owoce przełożyć do wysokiego naczynia i zblenderować. Przecisnąć przecier owocowy przez drobne sitko.

2. Wycisnąć cytrynę i dodać sok z cukrem i cukrem inwertowanym do przecieru owocowego. Mieszać trzepaczką do rozpuszczenia się cukru. Dodać brandy z wina malinowego. Wstawić przecier owocowy na około godzinę do lodówki.

3. Napełnić maszynę do lodów masą sorbetową i mrozić przez około 50 minut. Zeskrobać gotowy sorbet za pomocą gumowej skrobaczki. Podawać natychmiast w szklankach lub miseczkach lub zamrozić w pojemniku z pokrywką.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
Lody truskawkowe
Lody truskawkowe

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 1/2 cytryny
  • 80 g drobnego cukru
  • 150 g śmietany
  • 100 ml mleka
  • Maszyna do lodów
  • Blender
Na 10 porcji • Czas przygotowania 15 min. • Mrożenie 35 min. • 95 kcal na porcję
1. Umyć truskawki i dobrze odsączyć, oderwać szypułki i odciąć nieładne miejsca. Owoce grubo pokroić i zblenderować.

2. Wycisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać z cukrem, dodać do truskawek i wszystko wymieszać, aż cukier rozpuści się całkowicie. Następnie dodać śmietanę i mleko i zmiksować masę za pomocą blendera. Zamrozić masę w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją obsługi (ok. 35 minut).

Warto wiedzieć: Sezon owoców bogatych w witaminę C jest krótki, należy go więc wykorzystać! Najbardziej aromatyczne są poziomki leśne, które są jednak trudno dostępne w sprzedaży. Poziomka pospolita o małych owocach może być jednak z powodzeniem uprawiana w doniczce lub własnym ogrodzie.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
Mrożony jogurt
Mrożony jogurt

Składniki:

  • 4 białka (rozmiar M)
  • Sól
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 60 – 70 ml syropu z kwiatu czarnego bzu
  • Maszyna do lodów
Na 6 porcji • Czas przygotowania 10 min. • Mrożenie 50 min.
1. Ubić białka ze szczyptą soli i schłodzić. Wymieszać jogurt z syropem w misce. Umieścić pianę z białek pod mieszaniną jogurtu.

2. Napełnić maszynę do lodów masą jogurtową i mrozić przez około 50 minut. Zeskrobać gotowe lody jogurtowe z maszyny za pomocą gumowej skrobaczki. Podawać natychmiast w miseczkach lub zamrozić w pojemniku z pokrywką.

Warto wiedzieć: Pasuje do tego sos czekoladowy. Posiekać w tym celu 100 g gorzkiej kuwertury i roztopić w garnku z 2 łyżkami stołowymi wody i 50 g śmietany. Polać mrożony jogurt sosem czekoladowym i posypać posiekanymi, karmelizowanymi migdałami, kruszonymi cukierkami karmelowymi lub prażonymi wiórkami kokosowymi.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
Lody Stracciatella
Lody Stracciatella

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 200 ml mleka
  • 300 g śmietany
  • 4 żółtka (rozmiar M)
  • 90 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • Maszyna do lodów
  • 1 pojemnik do mrożenia z pokrywką
  • Rożki waflowe do serwowania (według uznania)
Na 6 porcji • Czas przygotowania 25 min. • Chłodzenie 12 godz. • Mrożenie 55 min. • 365 kcal na porcję
1 Pociąć 1 laskę wanilii wzdłuż za pomocą ostrego noża i wyskrobać miąższ tępą stroną noża. Dodać mleko i śmietanę z miąższem i laską wanilii do garnka. Mieszając zagotować waniliowy krem i gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut. Odstawić.

2. Wymieszać żółtka z cukrem w żaroodpornej misce za pomocą trzepaczki. Wlać gorący krem waniliowy do żółtek, stale mieszając. Ubijać trzepaczką nad gorącą kąpielą wodną przez ok. 10 minut. Przelać masę do zimnej miski. Umieścić w zimnej kąpieli wodnej i mieszać przez ok. 10 minut. Wstawić do lodówki pod przykryciem, najlepiej na noc.

3. Wyjąć mieszankę lodów z lodówki i usunąć laskę wanilii. Napełnić maszynę do lodów masą lodową i mrozić przez około 40 minut.

4. W międzyczasie grubo posiekać czekoladę i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę umieścić w torebce do mrożenia, wyciąć mały otwór. Jedną trzecią lodów waniliowych umieścić w podłużnym pojemniku do mrożenia o pojemności ok. 1 l. Skropić lody jedną trzecią czekolady w formie cienkich pasków. Pokryć lodami waniliowymi i ponownie skropić czekoladą. Powtórzyć ten krok jeszcze raz. Wymieszać lody widelcem, w celu dobrego rozprowadzenia posiekanej czekolady. W celu zagęszczenia wstawić na ok. 15 min. do zamrażalnika. Podawać w miseczkach lub rożkach waflowych.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
Lody waniliowe
Lody waniliowe

Składniki:

  • 1 laska wanilii z Tahiti
  • 200 ml mleka pełnego
  • 300 g śmietany
  • 4 żółtka (rozmiar M)
  • 90 g cukru
  • Maszyna do lodów
  • Rożki waflowe (przygotowane w domu lub zakupione)
Na 6 porcji • Czas przygotowania 25 min. • Chłodzenie 12 godz. • Mrożenie 40 min. • 280 kcal na porcję
1. Pociąć 1 laskę wanilii wzdłuż za pomocą ostrego noża i wyskrobać miąższ tępą stroną noża. Dodać mleko i śmietanę z miąższem i laską wanilii do garnka. Mieszając zagotować waniliowy krem i gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut. Odstawić.

2. Wymieszać żółtka z cukrem w żaroodpornej misce za pomocą trzepaczki. Wlać gorący krem waniliowy do żółtek, stale mieszając. Ubijać trzepaczką nad gorącą kąpielą wodną przez ok. 10 minut. Przelać masę do zimnej miski. Umieścić w zimnej kąpieli wodnej i mieszać przez ok. 10 minut. Wstawić na noc do lodówki pod przykryciem.

3. Wyjąć mieszankę lodów z lodówki i usunąć laskę wanilii. Napełnić maszynę do lodów masą lodową i mrozić przez około 40 minut. Zeskrobać lody waniliowe z maszyny za pomocą gumowej łopatki, podawać natychmiast w miseczkach lub w rożkach waflowych. Lub zamrozić lody w pudełku w pokrywką.

Wskazówka: Świeży laur zapewnia lodom waniliowym niepowtarzalny aromat. Olejki eteryczne lauru subtelnie podkreślają aromat wanilii. W tym celu należy zagotować świeży liść laurowy z kremem waniliowym, gotować na wolnym ogniu przez 5 min., następnie pozostawić do naciągnięcia, wyjąć liść laurowy i postępować jak opisano powyżej.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH
Sorbet cytrynowy
Sorbet cytrynowy

Składniki:

  • 2 cytryny (w tym 1 cytryna ekologiczna)
  • 3 limonki
  • 6 listków melisy cytrynowej
  • 90 g drobnego cukru
  • 200 ml wody mineralnej
  • Maszyna do lodów
  • Blender
Dla 4 osób • Czas przygotowania ok. 10 min. • 110 kcal na porcję
1. Umyć cytrynę ekologiczną gorącą wodą, wytrzeć do sucha i obrać ze skórki. Wycisnąć wszystkie cytryny i limonki. Umyć liście melisy, wytrzeć do sucha i pokroić w paski. Wymieszać sok z cukrem, skórką cytryny i liśćmi melisy i zblenderować.

2. Wymieszać wodę mineralną z mieszanką soków. Wlać mieszankę do metalowej miski, wstawić na ok. 4 godz. do zamrażarki i mieszać co najmniej co około 30 minut, aby nie powstały zbyt duże kryształki lodu. Alternatywnie zamrozić masę w maszynie do lodów.

3. Z gotowego sorbetu usunąć pestki i podawać w czterech szklankach.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH

Wszystko dla idealnie kremowych lodów

Wspaniałe pomoce kuchenne do przygotowywania lodów oraz letniego orzeźwienia teraz na tchibo.pl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Użyteczni pomocnicy do przygotowywania lodów

Poza maszynami do lodów pomocne lub niezbędne są jeszcze inne urządzenia. Jeśli własnoręcznie przygotowujesz lody, zalecamy zakupienie tych pomocy kuchennych.

  • Porcjonery do lodów dostępne w różnych wersjach – okrągłe, kanciaste lub do zeskrobywania, z tworzywa sztucznego lub stali szlachetnej. Mechanizm dźwigniowy wyjmuje uformowaną gałkę z półkuli porcjonera. Podczas nabierania gałek zalecane jest zanurzanie porcjonera do lodów w gorącej wodzie. Dzięki temu nabieranie lodów jest znacznie łatwiejsze.
  • Łopatka gumowa (Gummimambo) Dzięki gładkiej krawędzi gumowej łopatki cała masa w misce jest poruszana bez pozostawiania śladów. Poza tym ze względu na elastyczność gumy można sięgnąć aż do dna miski.
  • Elementy chłodzące lub kostki lodu Elementy chłodzące są mrożone w zamrażarce. Przy produkcji lodów elementy chłodzące lub przygotowane kostki lodu zapewniają najlepsze efekty, bo liczy się szybkie schłodzenie masy.
  • Blender Dzięki temu pożytecznemu urządzeniu sosy i przeciery owocowe uzyskują cudownie kremową konsystencję, ponieważ dzięki miksowaniu, zwiększa się ich objętość.

  • Miska do ubijania Miska do ubijania – najlepiej ze stali szlachetnej – ze względu na swoje zaokrąglone dno może być ustawiona na garnku bez ryzyka ześlizgnięcia. Dlatego nadaje się znakomicie do kąpieli wodnych, tak zimnych, jak i gorących. Profesjonaliści używają również drogich wersji wykonanych z miedzi. Naczynia miedziane szczególnie dobrze przewodzą ciepło i są dostępne w każdej dobrej cukierni.
  • Zestaw rękawów cukierniczych Rękaw cukierniczy z końcówkami z dużym otworem lub otworem w formie gwiazdy jest niezbędny do nakładania na blachę mas z białek na bezy lub ciast parzonych na ptysie. Zestaw przydaje się również do dekoracji lodów świeżo ubitą śmietaną.
  • Automat do wafli do własnoręcznie robionych rożków. Płaskie urządzenie do wypieku rożków waflowych nie powinno być mylone z tradycyjnym urządzeniem do wypieku wafli. Są to specjalne urządzenia, na które wylewane jest ciasto i następnie wypiekane. Przeważnie załączony jest wałek do rożków w celu zawinięcia świeżo upieczonego wafla.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, München

Na tchibo.pl

Przęt kuchenny, akcesoria do gotowania i pieczenia

Jeszcze więcej sprzętu kuchennego, rozmaitych akcesoriów do gotowania i pieczenia oraz meble kuchenne znajdziesz w Tchibo w zakładce „Kuchnia i jadalnia”.

Przejdź do zakładki „Kuchnia i jadalnia”