Jak przyrządzić idealną kawę z filtra ręcznego?
Przygotowanie filtra ręcznego
Włóż papierowy filtr do kawy
Nałóż filtr ręczny na pasujący dzbanek do kawy i włóż filtr papierowy do lejka. Aby zlikwidować posmak papieru, wlej trochę ciepłej wody do filtra, aby był równomiernie zwilżony (na zakończenie opróżnij dzbanek).
Czy wiesz, że…?
Jakość wody znacząco wpływa na smak kawy. Im bardziej miękka woda, tym mocniej ujawniają się kwasy kawowe. W przypadku twardej wody, kwasy owocowe są neutralizowane.
Pełny aromat kawy najlepiej rozwija się w czystej wodzie o średnim stopniu twardości.
Czy wiesz, że…?
Jakość wody znacząco wpływa na smak kawy. Im bardziej miękka woda, tym mocniej ujawniają się kwasy kawowe. W przypadku twardej wody, kwasy owocowe są neutralizowane.
Pełny aromat kawy najlepiej rozwija się w czystej wodzie o średnim stopniu twardości.
Filtr ręczny - odpowiedni stopień zmielenia ziaren kawy
Drobna jak piasek
Aromat kawy zamknięty jest w każdym pojedynczym ziarnie i w pełni uwalnia się dopiero w procesie mielenia. Stopień grubości zmielenia ma znaczący wpływ na smak kawy. Kawa o niewłaściwym stopniu zmielenia może być słaba i kwaśna, albo za mocna i gorzka.
Do filtra ręcznego najlepiej używać kawy o średnim stopniu zmielenia, o konsystencji przypominającej piasek.
Do filtra ręcznego najlepiej używać kawy o średnim stopniu zmielenia, o konsystencji przypominającej piasek.
Filtr ręczny - odpowiednia ilość kawy
Ile kawy do filtra?
Im więcej kawy dodasz do filtra, tym będzie ona mocniejsza. Normalna miarka to 7 g zmielonej kawy, która daje 125 ml średnio mocnej kawy. Kto woli mocniejszą kawę lub pije ją z kubka, używa 10 g (1,5 czubatych łyżek) na filiżankę lub kubek.
Czy wiesz, że…?
Jeszcze łatwiej niż w filtrze ręcznym można przygotować kawę bezpośrednio w filiżance. Zalej 2 czubate łyżki mielonej kawy 150 ml gorącej, niewrzącej wody, zamieszaj i odstaw na chwilę. Gotowe!
Czy wiesz, że…?
Jeszcze łatwiej niż w filtrze ręcznym można przygotować kawę bezpośrednio w filiżance. Zalej 2 czubate łyżki mielonej kawy 150 ml gorącej, niewrzącej wody, zamieszaj i odstaw na chwilę. Gotowe!
Filtr ręczny - zaparzanie kawy
Okrężnymi ruchami do pełnego aromatu
Dodaj kawę mieloną do zwilżonego filtra, tak aby powstała możliwie gładka powierzchnia. Dolej trochę wody, aż będzie sięgać ok. 1 cm ponad kawę. Zostaw kawę do nasączenia.
Kiedy cała woda już przeleci, powolnymi okrężnymi ruchami od środka na zewnątrz przelej resztę wody. Na koniec dolej odrobinę wody na sam środek, aby zachować poziom wody w filtrze.
Czy wiesz, że…?
Gładka powierzchnia kawy w filtrze po zalaniu świadczy o tym, że składniki zostały równomiernie wykorzystane – stopień zmielenia był idealny, a drobne kawałki kawy zostały równomiernie nasączone.
Kiedy cała woda już przeleci, powolnymi okrężnymi ruchami od środka na zewnątrz przelej resztę wody. Na koniec dolej odrobinę wody na sam środek, aby zachować poziom wody w filtrze.
Czy wiesz, że…?
Gładka powierzchnia kawy w filtrze po zalaniu świadczy o tym, że składniki zostały równomiernie wykorzystane – stopień zmielenia był idealny, a drobne kawałki kawy zostały równomiernie nasączone.