Wskazówki i przepisy na lody własnej roboty
Masz ochotę na lody własnej roboty? Przygotowanie pysznych słodkości ze wszystkimi dodatkami, które lubisz najbardziej, nie jest wcale takie trudne. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek dotyczących przygotowania lodów - przy użyciu maszyny do lodów i bez - oraz przepisy na pyszne lody.
Przygotowanie lodów przy użyciu maszyny, czy bez?
Lody domowej roboty można przygotować przy lub bez użycia maszyny do lodów. Pierwsza metoda jest z pewnością łatwiejsza, ale również bardziej kosztowna, podczas gdy druga cechuje się większym nakładem czasu i wysiłku. Pokrótce przedstawimy zalety i wady obu metod.
Przygotowanie lodów przy użyciu maszyny do lodów.
Najprostszym sposobem przygotowania lodów jest z pewnością wykorzystanie maszyny. Przygotowaną masę lodową wkłada się do maszyny i nie trzeba się o nic więcej martwić. Sekretem kremowych lodów jest intensywne mieszanie i stałe wybijanie powietrza, które zapobiega tworzeniu się kryształów lodu. W ten sposób osiągany jest pożądany kremowy efekt. Maszyny do lodów wykonują to całkowicie samodzielnie. Przy zakupie maszyny do lodów należy rozważyć, że są modele, przy których element chłodzący należy przed użyciem schłodzić w zamrażarce do odpowiedniej temperatury, oraz modele, przy których maszyna schładza masę lodową całkowicie automatycznie.
Przygotowanie lodów bez użycia maszyny
Przygotowanie lodów jest oczywiście możliwe również bez użycia maszyny, metoda ta jest jednak bardziej czasochłonna i szczególnie energochłonna. Gotowa masa lodowa nie jest umieszczana w maszynie do lodów, lecz w zwykłym pojemniku w zamrażarce, gdzie zamarza. W celu uzyskania kremowych, miękkich lodów bez kryształków lodu należy własnoręcznie wykonać właściwą pracę, to jest powtarzane mieszanie masy lodowej w kilku etapach tak długo, aż lody osiągną pożądaną konsystencję. Jest to istotne zwłaszcza przy lodach kremowych, jak np. lody śmietankowe. Są jednak również takie rodzaje lodów, przy których nie jest to konieczne, jak np. Parfait.
Najbardziej popularne rodzaje lodów
Lody mleczne i śmietankowe Te dwa rodzaje lodów oparte są, jak sugeruje ich nazwa, głównie na mleku lub śmietanie. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym bardziej stają się kremowe. Lody kremowe to szczególna forma lodów mlecznych, które muszą być wytwarzane całkowicie bez użycia wody i przy zachowaniu dokładnego stosunku mleka do jajka lub żółtka.
Lody owocowe Lody owocowe mogą być wytwarzane bez użycia mleka jako wodne lody owocowe, ale również jako kremowa wersja z mlekiem lub śmietaną. W lodach owocowych istotna jest jednak zawartość prawdziwych owoców. Dla owoców cytrusowych jest to co najmniej 10%, a dla wszystkich pozostałych owoców co najmniej 20%.
Mrożony jogurt Mrożony jogurt stał się u nas alternatywą dla lodów. Inaczej niż lody, jogurt mrożony wytwarzany jest nie ze śmietany, lecz głównie z jogurtu i częściowo z mleka, dzięki czemu posiada kwaskowaty smak, który wspaniale orzeźwia szczególnie latem. Jest on często sprzedawany w neutralnym smaku i uzupełniany dodatkami takimi jak orzechy lub kruszona czekolada.
Parfait Parfait to częściowo zmrożone lody, które w przeciwieństwie do tradycyjnych lodów nie są sporządzane poprzez mieszanie, lecz mrożone w pozycji stojącej. Mogą być zatem przygotowane bez użycia maszyny do lodów. Ze względu na bardzo wysoką zawartość żółtka jajek i tłuszczu stają się stosunkowo kremowe także bez mieszania.ű
Sorbet Sorbet składa się głównie z wody, bez dodatku mleka i śmietany przez co nie zawiera tłuszczu. Sorbet otrzymuje swój smak poprzez dodanie owoców, soków owocowych i cukru, ale również poprzez eksperymentalne dodatki jak np. lemoniada, szampan lub inne napoje alkoholowe.
Czas na lody: pyszne i orzeźwiające przepisy
Aby ułatwić process przygotowywania lodów, zabraliśmy kilka podstawowych wskazówek oraz świetnych przepisów na lody kremowe, sorbet i mrożony jogurt. Miłej zabawy przy kosztowaniu!
Tworzenie niepowtarzalnych smaków
Sorbet malinowy
Lody truskawkowe
Mrożony jogurt
Lody Stracciatella
Lody waniliowe
Sorbet cytrynowy
Użyteczni pomocnicy do przygotowywania lodów
Poza maszynami do lodów pomocne lub niezbędne są jeszcze inne urządzenia. Jeśli własnoręcznie przygotowujesz lody, zalecamy zakupienie tych pomocy kuchennych.
Porcjonery do lodów dostępne w różnych wersjach – okrągłe, kanciaste lub do zeskrobywania, z tworzywa sztucznego lub stali szlachetnej. Mechanizm dźwigniowy wyjmuje uformowaną gałkę z półkuli porcjonera. Podczas nabierania gałek zalecane jest zanurzanie porcjonera do lodów w gorącej wodzie. Dzięki temu nabieranie lodów jest znacznie łatwiejsze
Łopatka gumowa (Gummimambo) Dzięki gładkiej krawędzi gumowej łopatki cała masa w misce jest poruszana bez pozostawiania śladów. Poza tym ze względu na elastyczność gumy można sięgnąć aż do dna miski.
Elementy chłodzące lub kostki lodu Elementy chłodzące są mrożone w zamrażarce. Przy produkcji lodów elementy chłodzące lub przygotowane kostki lodu zapewniają najlepsze efekty, bo liczy się szybkie schłodzenie masy.
Blender Dzięki temu pożytecznemu urządzeniu sosy i przeciery owocowe uzyskują cudownie kremową konsystencję, ponieważ dzięki miksowaniu, zwiększa się ich objętość.
Miska do ubijania Miska do ubijania – najlepiej ze stali szlachetnej – ze względu na swoje zaokrąglone dno może być ustawiona na garnku bez ryzyka ześlizgnięcia. Dlatego nadaje się znakomicie do kąpieli wodnych, tak zimnych, jak i gorących. Profesjonaliści używają również drogich wersji wykonanych z miedzi. Naczynia miedziane szczególnie dobrze przewodzą ciepło i są dostępne w każdej dobrej cukierni.
Zestaw rękawów cukierniczych Rękaw cukierniczy z końcówkami z dużym otworem lub otworem w formie gwiazdy jest niezbędny do nakładania na blachę mas z białek na bezy lub ciast parzonych na ptysie. Zestaw przydaje się również do dekoracji lodów świeżo ubitą śmietaną.
Automat do wafli do własnoręcznie robionych rożków. Płaskie urządzenie do wypieku rożków waflowych nie powinno być mylone z tradycyjnym urządzeniem do wypieku wafli. Są to specjalne urządzenia, na które wylewane jest ciasto i następnie wypiekane. Przeważnie załączony jest wałek do rożków w celu zawinięcia świeżo upieczonego wafla.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, München
Na tchibo.pl
Przęt kuchenny, akcesoria do gotowania i pieczenia
Jeszcze więcej sprzętu kuchennego, rozmaitych akcesoriów do gotowania i pieczenia oraz meble kuchenne znajdziesz w Tchibo w zakładce „Kuchnia i jadalnia”.