Formy do pieczenia — upiecz idealny chleb, ciasto i inne słodkości

Babka, wypieki na specjalne okazje oraz chleby są niezwykle pysze i świetnie wyglądają, gdy upieczesz je w domowym zaciszu używając odpowiednich form. Aby nacieszyć nie tylko kubki smakowe, lecz także oczy, istnieją różnorodne formy na każdy rodzaj ciasta. Czworokątną formę użyj na przykład do pieczenia chleba oraz ciasta kręconego. Okrągłe modele z falistymi wypukłościami idealnie sprawdzą się do pieczenia babki, podczas gdy tradycyjnie okrągła forma to świetny wybór dla tortów i serników. Zapomnij o zakalcach —formy do pieczenia są stworzone po to, by pieczenie stało się dla Ciebie przyjemnością.
-43 %
Blacha do pieczenia z pokrywą do transportu, z wkładką na muffiny
79,99
44,99
-25 %
Forma do pieczenia z pokrywką do transportu
59,99
44,99
Prostokątna forma do pieczenia
44,99
Kamień szamotowy do pieczenia chleba
179,99
Forma do wypieku tart
69,99
-25 %
Okrągła forma do pieczenia z pokrywą do transportu, z wymiennymi dnami
59,99
44,99
-14 %
Zestaw 12 silikonowych foremek do babeczek
34,99
29,99
-16 %
Emaliowana forma na tartę
59,99
49,99
-25 %
Profesjonalny zestaw do tortu
119,99
89,99
Emaliowana forma do tart
59,99
-50 %
Trzywarstwowa obręcz do pieczenia biszkoptów
79,99
39,99
ostatnie sztuki
-12 %
Zestaw 2 okrągłych miniforemek do pieczenia, Ø ok. 12 cm
39,99
34,99
ostatnie sztuki

Co mieć na uwadze przy wyborze formy do pieczenia?

Jeśli stoisz przed wyborem formy do pieczenia, kształt gra tu oczywiście najważniejszą rolę. Zgrabna tortownica to gwarancja udanego wypieku. Klamra na obrodzie ułatwia wyjęcie ciasta z formy tak, aby nie straciło ono swojej objętości. Z tortownicy bez problemu wyjmiesz na przykład miękkie, kremowe wypieki. Przy pieczeniu chleba postaw natomiast na prostokątne lub owalne modele. Niewielkie wypieki takie jak muffiny, torciki oraz cupcake’s wymagają za to użycia formy z wklęśnięciami, do których wlejesz ciasto. Chcesz przetransportować swoje dzieło? Postaw na formę z pokrywką.
Z jakich materiałów powstają formy do pieczenia?

Z jakich materiałów powstają formy do pieczenia?

Formy do pieczenia wykonane są zazwyczaj z aluminium lub stali pokrytej powłoką nieprzywierającą. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do formy w czasie pieczenia, a gotowy wypiek wyjmiesz z niej bez problemu nawet bez natłuszczenia. Tortownice dzięki wbudowanej klamrze są nieocenione w kwestii utrzymania kształtu wypieku. Silikonowe formy do pieczenia są bardzo praktyczne przy niewielkich wypiekach, ponieważ można je z łatwością wyjąć z tego elastycznego materiału. Ceramiczne formy do pieczenia są za to bardzo wytrzymałe i świetnie sprawdzą się przy zapiekankach.
Jak duża powinna być forma do pieczenia?

Jak duża powinna być forma do pieczenia?

Wielkość formy do pieczenia powinna zależeć od tego, ile osób siada do stołu. Przy okrągłych modelach o 20 cm średnicy, forma wyczaruje wypiek dla mniej więcej trzech osób, 26 cm średnicy to właściwy wybór dla czterech osób, podczas gdy 28 cm to forma dla co najmniej pięciu osób. Prostokątne modele do 20 cm długości są uważane za małe, podczas gdy w formie o długości 30 cm przygotujesz chleb lub ciasto dla całej rodziny. Formy do muffinów są natomiast dostępne w rozmiarze od 6 do 24 niecek.

Nie masz wystarczająco miejsca w kuchni?

Jeśli nie masz zbyt wiele miejsca w kuchni, postaw na zestaw form do pieczenia. Najróżniejsze modele postawisz jeden na drugim. Zaoszczędzisz w dodatku pieniądze. Jeśli decydujesz się na formę do pieczenia ze szklanym spodem, możesz używać jej także jako talerz do serwowania wypieku. Dodatkową zaletą tego modelu jest to, że w każdej chwili możesz sprawdzić, czy ciasto się już upiekło!
Nie masz wystarczająco miejsca w kuchni?