Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności i plików cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu cookie w Twojej przeglądarce. Dowiedz się więcej.
Schließen
Osterdeko und Ostergeschenke bei Tchibo

Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Wielkanoc już za pasem: sprawdź nasze pomysły na przepyszne wypieki, piękne dekorowanie i delektowanie się domowymi specjałami! 🐇

Znakomite akcesoria kuchenne do pieczenia

Nasz ulubiony przepis na Wielkanoc

Spróbuj sernikowego zająca, który wyjdzie doskonale przy użyciu naszych foremek albo daj się uwieść niezwykle pysznemu ciastu marchewkowemu. Oczywiście nie możesz też przegapić słodkiego wielkanocnego baranka. Warkocz wielkanocny jest wręcz nieodzownym elementem stołu wielkanocnego. Smacznego!
Baranek wielkanocny

Składniki

  • Ciasto
  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny organicznej
  • 2 jaja, wielkości M
  • 100 g mąki
  • 100 g migdałów mielonych
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

1. Delikatnie natłuścić formę w kształcie baranka o pojemności 1 litra i posypać mąką. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C góra/dół.
2. Masło ubić trzepaczką miksera ręcznego na lekką, gładką masę. Stopniowo dodawać przy tym cukier i cukier waniliowy. Wmieszać sól i skórkę cytrynową.
3. Dodawać po kolei jajka i mieszać masę przez około 30 sekund po wbiciu każdego. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia i dodać mieszając na niskich obrotach. Dodać mleko.
4. Wlać ciasto do przygotowanej formy w kształcie baranka i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku przez pełne 45 minut.
5. Wyjąć baranka wielkanocnego z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie ostrożnie wyjąć z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. © Tamara Staab (Maras Wunderland)
Ciasto marchewkowe

Składniki (do formy o wielkości 26-28 cm)

  • Ciasto
  • 225 g mąki
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 350 g marchwi ważonej po obraniu
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 80 ml mleka
  • 3 jaja (wielkość M)
  • 125 g cukru
  • Masa
  • 150 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek mleka
  • 25 g siekanych, prażonych migdałów
  • czekoladowe jajka wielkanocne do dekoracji

Przygotowanie

1. Natłuścić formę o wielkości 26 cm i posypać odrobiną mąki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C góra/dół. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstawić mieszankę na bok. Zetrzeć/rozdrobnić marchew na tarce lub za pomocą blendera. Również odstawić na bok. Zmieszać olej i mleko.
2. Ubijać cukier i jajka do momentu, aż masa znacznie zgęstnieje. W czasie pracy miksera na średnim biegu, powoli, sukcesywnie dodawać olej.
3. Dodać marchew i mieszaninę z mąką i wymieszać zgarniaczem do ciasta aż do momentu, gdy smugi z mąki przestaną być widoczne.
4. Wlać ciasto do przygotowanej formy i wygładzić. Piec w gorącym piekarniku przez 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wyjąć ciasto marchewkowe z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
5. Zmieszać cukier puder z mlekiem do uzyskania ciągnącej się polewy. Posmarować ciasto polewą i posypać prażonymi i posiekanymi migdałami. © Tamara Staab (Maras Wunderland)
Warkocz wielkanocny

Składniki(na jeden warkocz)

  • Ciasto drożdżowe:
  • 175 g rodzynek
  • 6 łyżek rumu
  • 500 g mąki
  • ½ łyżeczki mielonej wanilii
  • skórka starta z 1 organicznej cytryny
  • 30 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 225 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo (wielkość M)
  • 100 g miękkiego masła
  • Posypka na ciasto:
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka mleka
  • płatki migdałowe i cukier gruboziarnisty do smaku
  • Masa malinowo-bananowo-kokosowa:
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 150 g mrożonych malin
  • 2 łyżki kremu kokosowego (z mleka kokosowego)
  • 1,5 łyżeczki gumy guar
  • 4 łyżki stołowe wiórków kokosowych prażonych

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki masy do smarowania z wyjątkiem gumy guar i wiórków kokosowych dobrze zblendować. Dodać gumę guar i ponownie zblendować. Przelać do innego naczynia i dodać wiórki kokosowe. Rozłożyć do słoików, dobrze zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.
2. Namoczyć rodzynki w rumie na co najmniej 6 godzin (najlepiej zostawić je na noc.) Następnie odcedzić.
3. Ciasto drożdżowe: wsypać do miski mąkę z wanilią i skórką z cytryny i utworzyć zagłębienie. Pokruszyć drożdże i posypać 1 łyżką cukru. Podgrzać mleko aż stanie się letnie (maksymalnie 37°C) i zalać drożdże częścią mleka. Ostrożnie wymieszać cienkim patyczkiem, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć zaczyn i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut, aż na cieście pojawią się wyraźnie widoczne pęcherzyki powietrza.
4. Do zaczynu dodajemy pozostały cukier, mleko, sól, jajko i masło. Zagnieść krótko robotem kuchennym lub ręcznie. Następnie dodać rodzynki i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Powinno odrywać się od krawędzi miski i odskakiwać, po dociśnięciu palcem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Do tego czasu ciasto powinno znacznie zyskać na objętości.
5. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić je na trzy równe części. Każdy kawałek rozwałkować w rolkę o długości około 35 cm. Z powstałych w ten sposób trzech pasm zapleść warkocz. Położyć warkocz wielkanocny na blasze do pieczenia.
6. Ubić żółtko z mlekiem i posmarować masą warkocz. Posypać wedle uznania gruboziarnistym cukrem dekoracyjnym i płatkami migdałowymi. Trzymać pod przykryciem przez kolejne 30 minut.
7. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C góra/dół. Warkocz wielkanocny piec w gorącym piekarniku przez 30 – 35 minut aż zyska złocistobrązowy kolor. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać letni lub na zimno z masą malinowo-bananowo-kokosową. © Tamara Staab (Maras Wunderland)

Kolorowy stół wielkanocny

Urocze dekoracje i pomysły na drobne upominki

Kawa na świąteczne dni

    
Wyprzedany
  • NOWOŚĆ: 80 kapsułek kawy Espresso Pistachio
Aromatyczne espresso z nutą orzechów pistacjowych
134,99
Wyprzedany
  • NOWOŚĆ: 80 kapsułek kawy Espresso Apricot
Wyraziste espresso z owocową nutą dojrzewających na słońcu moreli
Intensywność:56
134,99
zł/100g 22,50
  • 80 kapsułek kawy Espresso Cinnamon & Winter Spices
Espresso z delikatną nutą cynamonu i korzennych przypraw
Intensywność:56
134,99
Podgląd
  • 80 kapsułek kawy Espresso Caramel
Espresso z nutą karmelu
Intensywność:56
119,99
zł/100g 18,75
Podgląd

Zobacz inne kolekcje Tchibo