Numer zamówienia: 164997
Podążaj za nami po fascynujących szlakach Kenii do hrabstwa Kirinyaga. Nazwa regionu "Kirinyaga" pochodzi z języka rdzennych mieszkańców Kikuyu i oznacza "lśniącą górę". Chodzi o Mount Kenya, drugą co do wysokości górę Afryki, której szczyt obserwowany z okolicznych plantacji kawy wygląda zachwycająco.
W tym pięknym miejscu spotykamy Margret Wambui. Z niezwykłym entuzjazmem opowiada nam o swoim życiu i codziennej rutynie na plantacji kawy: "Dobrobyt kojarzy mi się z kawą. Dzięki mojemu zawodowi mogłam wybudować dom, zapewnić dzieciom edukację i kupić trzy krowy. Chciałabym, aby każdy miłośnik kawy mógł poczuć, jakiego wysiłku i poświęcenia wymagała jej uprawa."
Ziarna kawy są tu ręcznie sortowane według wielkości jeszcze przed eksportem, a AA jest znakiem klasyfikacyjnym dla jednego z największych i najwyższej jakości ziaren z regionu. Ten rozmiar jest niezwykle rzadki, jest używany wyłącznie do produkcji tej kawy czyniąc ją tym samym bardzo wyjątkową.
Po ręcznym zaparzeniu wyczuwalne są nuty owocowe, przywołujące skojarzenia z czarną porzeczką. Dodatkowo wyczuwalna jest nuta rabarbaru i czerwonego jabłka. A jakie aromaty wyczujesz Ty?
Zawartość: 500 g
Intensywność: 5 z 6 ziaren
Kawa palona w ziarnach
Pakowana w atmosferze ochronnej.
Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Überseering 18
D-22297 Hamburg