Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności i plików cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu cookie w Twojej przeglądarce. Dowiedz się więcej.
Schließen

Przepisy na pyszne domowe ciasta

Niezapomniany zapach ciasta upieczonego w domu budzi wspomnienia z dzieciństwa. Nie możemy oprzeć się słodkim owocom na kruchym maślanym spodzie ani lekkiej jak chmurka babce piaskowej do kawy. Ale czemu mielibyśmy się opierać? Prezentujemy świetne porady i inspirujące przepisy na Twoje ulubione domowe ciasta!

Czego przy pieczeniu nie może zabraknąć w kuchni?

Waga kuchenna

Aby poszczególne składniki odmierzyć możliwie najdokładniej, niezbędna jest wysokiej jakości waga kuchenna. Dobra waga umożliwia nastawienie różnych jednostek miar z dokładnym odmierzaniem, nawet do 1 g. Bardzo praktyczny jest szybko odczytywalny wyświetlacz cyfrowy.

Mikser ręczny

Do ciasta potrzebna jest stabilna i wystarczająco duża miska do miksownia. Wydajny mikser ręczny optymalnie wymiesza wszystkie składniki. Dobre miksery posiadają wiele stopni prędkości zapewniających płynne przejścia podczas ubijania i ugniatania, a ponadto pokazują czas miksowania na wyświetlaczu.

Forma do pieczenia

W zależności od rodzaju ciasta potrzebna jest odpowiednia forma. Podczas gdy babkę zazwyczaj pieczemy w specjalnej formie do babki, to na przykład do sernika użyjemy okrągłej tortownicy, a do jabłecznika – dużej blachy do pieczenia.

Sztućce do tortu

Dekoracyjne sztućce do tortu i ciasta ułatwią stylowe podanie pysznego deseru własnej roboty. Nożem do tortu ukroisz idealne kawałki, a łopatką przełożysz je na talerzyk. Już nic nie stanie na drodze do słodkiej rozkoszy.

Jaki rodzaj ciasta wybrać?

Istnieją niezliczone przepisy i wariacje na temat przygotowania ciasta. Ważne jest, by wybrać ten właściwy. Klasyczne przepisy dla początkujących zazwyczaj opierają się na cieście z wymieszanych ze sobą składników podstawowych, takich jak: masło, cukier, jaja, mąka, proszek do pieczenia i mleko. Wedle uznania można do nich dodać czekoladę, migdały albo owoce. Inne klasyczne rodzaje ciasta:

Ciasto kruche

Kruchy spód: to klasyczne ciasto powstaje głównie z mąki, cukru i tłuszczu. Przygotowuje się je bez użycia proszku do pieczenia. W odróżnieniu od zwykłego ciasta w tym przypadku składników nie miksuje się, lecz ugniata ręcznie. Z powodu wysokiej zawartości tłuszczu to ciasto wyrasta w niewielkim stopniu, co pozwala na zachowanie typowej kruchej konsystencji.

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe może być bazą do innych rodzajów ciast - jak już sama nazwa wskazuje, jednym z jego składników są drożdże. Wyrobione i ugniecione w kulkę ciasto należy przykryć wilgotną ściereczką i na pół godziny odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże wywołują proces fermentacji wytwarzający pęcherzyki powietrza. Dzięki temu powstaje lekkie ciasto, które można wykorzystać do najróżniejszych wypieków.

Biszkopt

Ciasto biszkoptowe stanowi podstawę do wyrobu pysznych tortów. Spód biszkoptowy przygotowuje się bez dodawania tłuszczu, a jego składniki to w przeważającej mierze jaja ubite na puszysto. Dzięki pęcherzykom powietrza powstającym w trakcie ubijania uzyskujemy typową, lekką konsystencję biszkoptu. W ten sposób biszkoptowy spód stanowi na przykład pierwszorzędną podstawę do idealnych na lato tortów owocowych. Bardziej wprawieni mistrzowie kuchni zmierzą się z przygotowaniem pysznych rolad biszkoptowych.

Ulubione przepisy na ciasta własnej roboty

Świeże składniki i troskliwe przygotowanie w zaciszu domowej kuchni to podstawa każdego pysznego ciasta. Do tego wystarczy dodać dobry przepis – i gotowe. Od klasycznego ciasta marmurkowego po soczyste ciasto cytrynowe: przygotowaliśmy dla Ciebie nasze ulubione przepisy. Co powiesz na ciasto domowej roboty jak u babci?
Sernik z twarogiem
Sernik z twarogiem

Składniki:

Spód:
  • 250 g mąki
  • 120 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1 szczypta soli
Masa serowa:
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 500 g twarogu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 4 białka
1. Natłuść formę.
2. Dodaj masło do miski i ubij na pianę. Dodaj żółtko, cukier, sól i sok cytrynowy - mieszaj, aż powstanie pulchna masa.
3. Przesiej mąkę i wymieszaj z masą. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, całość wymieszaj z uzyskaną masą. Odstaw ciasto na ok. 60 minut do lodówki.
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
5. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, rozprowadź równomiernie. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
6. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika (na środkowym poziomie) i piecz ciasto przez 15 minut.
7. Ubij 4 białka na pianę, z pozostałych składników przygotuj jednolitą masę na nadzienie do ciasta. Pod koniec ostrożnie dodaj pianę z białek do masy, nie miksując.
8. Wyjmij formę z piekarnika, dodaj do środka nadzienie i wstaw z powrotem do piekarnika.
9. Piecz ciasto jeszcze przez ok. 50 minut, następnie pozostaw w formie do wystygnięcia.
Porada: sprawdź ciasto nakłuwając je patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek po wyciągnieciu będzie suchy.
Crumble malinowo-jabłkowe
Crumble malinowo-jabłkowe

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 100 g malin
  • Sok z ½ pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 10 g brązowego cukru
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 szczypta cukru i masło - do foremek
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • Cukier puder do dekoracji
Na 2 formy do tarty o średnicy 12 cm
1. Pokrój jabłko na cienkie plasterki i rozłóż razem z malinami do natłuszczonych foremek.
2. Wymieszaj sok pomarańczowy, miód, imbir i mąkę ziemniaczaną, a następnie wyłóż uzyskaną masę na owoce.
3. Zagnieć cukier, mąkę, migdały, masło i cynamon na kruszonkę i rozsyp na wierzchu. Całość wstaw do piekarnika na najniższy poziom i piecz w temperaturze 190°C przez około 30-35 minut. Podaj posypane cukrem pudrem.
Ciasto marmurkowe
Ciasto marmurkowe

Składniki:

  • 350 g masła
  • 230 g cukru pudru
  • 7 jaj
  • 1 szczypta soli
  • 230 g mąki
  • 2 łyżki rumu (wedle uznania)
  • 1 - 2 łyżeczki utartej skórki z pomarańczy
  • Tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 6 łyżek mleka
  • 120 g mąki ziemniaczanej
1. Natłuść formę i posyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół) lub 180°C (termoobieg).
2. Masło, cukier puder i skórkę pomarańczy wymieszaj na puszystą masę. Oddziel białko od żółtka. Żółtka dodawaj jedno po drugim oraz wedle uznania dodaj rum. Porządnie wymieszaj.
3. Białko z solą ubij na sztywną pianę, ułóż na kremie z żółtek. Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wymieszaj, a następnie przesiej na pianę z białek. Wszystko luźno wymieszaj.
4. Oddziel jedną trzecią ciasta. Zmieszaj kakao z mlekiem, dodaj do oddzielonego ciasta i wymieszaj. Włóż do formy połowę jasnego ciasta, następnie dodaj ciemne ciasto, a potem resztę jasnego. Kolistym, podważającym ruchem przemieszaj wszystkie trzy warstwy tak, by powstał typowy efekt marmuru.
5. Ciasto piecz na środkowym poziomie przez 50-55 minut. Odstaw na 20 minut w formie do przestygnięcia, następnie wyjmij z formy i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto maślane
Ciasto maślane

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 kostka drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka utartej skórki z cytryny
  • 50 g masła
  • 1 szczypta soli
  • trochę masła do natłuszczenia blachy
  • trochę mąki
Lukier:
  • 250 g schłodzonego masła
  • 200 g płatków migdałowych
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
1. Ciasto: wsyp mąkę do miski, na środku zrób wgłębienie. Wsyp pokruszone drożdże, mieszając od brzegu wymieszaj z niewielką ilością mleka, 1 łyżeczką cukru i niewielką ilością mąki. W ten sposób przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Dodaj pozostałe mleko, cukier, masło, skórkę cytryny i sól do wcześniej przygotowanego ciasta. Najpierw za pomocą miksera, następnie ręcznie ugniataj ciasto, aż będzie gładkie. Ugniataj masę, aż pojawią się bąbelki i ciasto oddzieli się od miski. Odstaw na ok. 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto porządnie zagnieć. Natłuść blachę. Stolnicę posyp mąką, rozwałkuj do rozmiarów blachy.
Porada: Przed rozwałkowaniem odstaw ciasto na 5 minut, dzięki czemu po ułożeniu na blasze nie będzie się kurczyło.
4. Utwórz mały brzeg z ciasta. Odstaw na kolejne 10 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół) lub 180°C (termoobieg).
5. Lukier: potnij masło na małe kawałki. Dwoma palcami zrób kilka wgłębień w cieście, do każdego wgłębienia wsadź po jednym kawałku masła. Posyp równomiernie płatkami migdałowymi. Cukier i cynamon wymieszaj, posyp ciasto. Piecz w piekarniku (środkowy poziom) przez 20-25 minut.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Monachium
Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 5 jaj
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka utartej skórki z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Tłuszcz do formy
1. Natłuść formę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół) lub 160°C (termoobieg).
2. Masło z cukrem wymieszaj na gładką masę. Dodawaj po kolei jaja, porządnie wymieszaj i dodaj skórkę cytryny.
3. Zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do przygotowanej wcześniej masy i wymieszaj.
4. Uzyskane w ten sposób ciasto przełóż do formy i wygładź, następnie piecz przez ok. 60 minut na średnim poziomie. Odstaw na chwilę do przestygnięcia.
5. Wyjmij ciasto z formy. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem. Nakłuj ciasto kilkukrotnie patyczkiem, skrop ciasto sokiem cytrynowym z cukrem pudrem.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Monachium

Idealne pomoce przy pieczeniu

Oprócz właściwych składników w przygotowaniu dobrego ciasta pomoże Ci odpowiedni sprzęt kuchenny. Tu znajdziesz podstawowe wyposażenie, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni.
    
Wyprzedany
  • Ceramiczna miska do miksowania
Do przyrządzania ciast, sałatek i wielu innych potraw
79,99
64,99
  • Funkcjonalna łyżka kuchenna
Ze zintegrowanym wycięciem do zawieszenia na brzegu garnka lub miski
34,99
Podgląd
Wyprzedany
  • Zestaw narzędzi do modelowania
Idealny do formowania i dekorowania masy fondant, marcepanu, ciasta herbatnikowego itp.
34,99
27,99
    
Wyprzedany
  • Foremki do wycinania ciasteczek linckich, 3 sztuki
Silikonowa opaska na całym obwodzie umożliwia wygodne wycinanie ciasteczek
29,99
23,99
Wyprzedany
  • Blacha do pieczenia z pokrywką do transportu
Blacha do pieczenia, pojemnik do transportu i przechowywania w jednym
59,99
Wyprzedany
  • Foremki do pieczenia muffinów, 12 sztuk
Z silikonu – giętki materiał ułatwia wyjmowanie gotowych wypieków
29,99
23,99
    
Wyprzedany
  • Zestaw foremek do wycinania ciasta, 5-częściowy
Do ozdabiania tortów, babeczek itp.
29,99
19,99
Wyprzedany
  • Blacha do pieczenia minitorcików
Łatwe przygotowywanie 2-poziomowych torcików, miniciast itp.
35,95
29,99
Wyprzedany
  • Formy do dekoracji z ciasta
Idealne do ozdabiania ciastek, tart i ciast
29,99
Wyprzedany
  • Półkolista forma do pieczenia
Wnętrze z powłoką nieprzywierającą GREBLON® B1 – zmniejsza przywieranie ciasta, forma jest łatwa do czyszczenia
39,99
34,99
    
Wyprzedany
  • Wałek do kratkowania ciasta
Do przygotowania kratki z ciasta
29,99
Wyprzedany
  • Zestaw wałków do ciasta
Do wałkowania lub ozdabiania ciasta, masy fondant, marcepanu itp.
44,99
38,99

W ten sposób pieczenie zawsze się uda

Bez względu na to, na które ciasto się nie zdecydujesz – te porady ułatwią Ci jego przygotowanie. Aby następnym razem na pewno nic nie przywarło, nie przypaliło się i nie rozpadło, przeczytaj kilka podstawowych wskazówek:

1. Porządnie natłuść formę

Prawdziwy koszmar: gdy ciasto jest gotowe i tylko czeka na podanie – ale przywarło do formy i się rozpada. Aby tego uniknąć, natłuść formę lub blachę ze stali nierdzewnej przed każdym użyciem masłem lub margaryną. W przypadku bardzo lepkich ciast warto dodatkowo posypać natłuszczoną formę odrobiną mąki lub bułki tartej. W przypadku ciasta na biszkopt należy ponadto użyć papieru do pieczenia i nie natłuszczać brzegów formy, inaczej ciasto nie urośnie równomiernie.

2. Piecz w rozgrzanym piekarniku

Aby w trakcie pieczenia ciasto nie zapadło się, zawsze rozgrzewaj piekarnik do temperatury podanej w przepisie i wybieraj wskazany sposób ogrzewania. Przez pierwsze dwadzieścia minut drzwiczki piekarnika powinny być zamknięte, żeby w tym czasie nie spadła temperatura. W trakcie przygotowywania ciasta nie należy za bardzo miksować i zbyt szybko wstawiać go do piekarnika.

3. Sprawdź, kiedy ciasto jest gotowe

Wprawieni mistrzowie kuchni potrafią po kolorze rozpoznać, czy ciasto jest gotowe. Początkujący mogą poradzić sobie w inny sposób. Czy ciasto jest gotowe i czy można je wyjąć z piekarnika najłatwiej sprawdzisz używając cienkiego patyczka, który ostrożnie wbijasz w najgrubszym miejscu ciasta. Jeśli po wyciągnięciu patyczek nie będzie suchy, oznacza to, że jeszcze chwilę powinno ono zostać w piekarniku. W przypadku spodu biszkoptowego sprawdzaj palcem - jeśli ciasto po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu, oznacza to, że jest gotowe.

4. Przed wyjęciem z formy odstaw do wystygnięcia

Zanim po upieczeniu wyjmiesz ciasto z formy, zostaw je na co najmniej 10 minut do przestygnięcia. Aby skrócić czas oczekiwania można postawić ja na przykład przy otwartym oknie. Dopiero potem można wyjąć ciasto z formy. Jeśli nadal nie można go wyjąć, należy pozostawić na dłużej, by ostygło jeszcze bardziej. Ponadto można oddzielić ciasto od formy tnąc wzdłuż brzegów nożem, by ułatwić jego wyjęcie.

Nasza porada: piecz bez problemów dzięki silikonowym formom i matom do pieczenia

Alternatywą dla klasycznych form do pieczenia ze stali nierdzewnej są coraz bardziej popularne wytrzymałe i odporne na wysokie temperatury formy i maty silikonowe. Do ich zalet należy to, że ciasto nie przywiera - dzięki temu nie trzeba ich natłuszczać. Kolejną zaletą jest wysokie przewodzenie ciepła. Dzięki temu ciasto szybciej się upiecze, a potem szybciej ostygnie. Poza tym ciasto bardzo łatwo wyjmuje się z formy, jeśli ta przed użyciem została wypłukana zimną wodą.

Dla piekarzy amatorów i łasuchów

Jeszcze więcej inspiracji, wskazówek oraz porad na temat pieczenia i słodkiej kuchni a także fantastyczne przepisy znajdziesz tutaj:

Marmolada i konfitura – przetwory i pasteryzacja

Nie tylko lubisz piec ciasta, ale też przygotowywać domowe przetwory? Odkryj nasze praktyczne porady i przepisy dotyczące przetworów i pasteryzacji.

Wskazówki i porady dotyczące przetworów i pasteryzacji

Dekorowanie tortów fondantem

Znasz już podstawy pieczenia i chcesz się zająć bardziej kreatywnymi ciastami i tortami? Tu odkryjesz pomocne wskazówki i porady dotyczące dekorowania tortów.

Dekorowanie tortów - wskazówki i porady