Tradycyjna kuchnia: własnoręcznie wypiekany chleb, dania z pieca i szparagi
Samodzielnie wypiekany chleb, szparagi czy pyszna zapiekanka – tradycyjne potrawy sprawią, że w każdej kuchni będzie panowała przyjemna i miła atmosfera. Miłe zapachy wywołają radość oczekiwania na pyszne jedzenie. Czy i Ciebie naszła ochota na taką kuchnię? Świetnie! Poniżej znajdziesz przepisy na smakowite potrawy oraz wiele przydatnych porad i informacji.
Porady i wskazówki dotyczące wypiekania chleba
Świeży chleb można kupić w piekarni. Bez dwóch zdań. Ale istnieje szereg powodów, aby samemu wypiekać pieczywo. Najważniejszy z nich: to Ty decydujesz, z czego będzie składał się Twój bochenek chleba. Upiecz swój ulubiony chleb - z ziarnami, orzechami i warzywami albo chleb, który jest bezpieczny dla alergików. Wprowadzisz nie tylko odmianę do swojego jadłospisu, ale staniesz się bardziej świadomym konsumentem.
Podstawowe przepisy na pyszny, własnoręcznie wypieczony chleb
Mając do dyspozycji poniższe przepisy na chleb wiejski i orkiszowy, stworzysz dobrą bazę, którą możesz uzupełnić różnymi dodatkami, np. ziarnami i orzechami.
Wiejski chleb
Składniki:
1/2 kostki drożdży (20 g)
500 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
mąka do podsypywania
Przygotowanie: 75 minut | 280 kcal na porcję | na 1 foremkę silikonową do wypiekania chleba
Rozkrusz drożdże, wsyp do miski i rozpuść w 300 ml letniej wody. Przykryj i odstaw na 10 minut.
Wsyp mąkę do foremki i zrób w środku zagłębienie. Rozczyn z solą wlej do zagłębienia. Składniki wyrabiaj aż do powstania elastycznego ciasta.
Oprósz dłonie mąką i uformuj z ciasta okrągły kształt, ciasto przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 1 godz. i 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temperatury 150oC (z termoobiegiem 1400C). Zamknij foremkę i wstaw do pieca. Piecz (na dolnej półce) przez ok. 45 minut, aż skórka stanie się brązowo-złota. Po upieczeniu wyjmij foremkę i ostrożnie otwórz (uwaga, z wnętrza może unieść się gorąca para!). Chleb wyłóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
Wskazówka: jeśli chcesz, możesz w trakcie zagniatania dodać do ciasta ziarna sezamu, pestki słonecznika albo dyni (około 5 g). Po ponownym zagnieceniu odstaw ciasto do wyrośnięcia. Następnie nanieś pędzelkiem na wierzch ciasta wodę, obsyp skórkę ziarnami lub pestkami według uznania i upiecz chleb w foremce.
© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, München
Szybki chleb orkiszowy
Do pieczenia w piekarniku: tradycyjne i innowacyjne tworzywa
W kuchni liczy się nie tylko jakość użytych składników. Duże znaczenie mają także przybory kuchenne i tworzywo, z którego są wykonane. W naszych kuchniach tradycja idzie w parze z nowoczesnością. Chętnie sięgamy po przybory kuchenne sprawdzające się w praktyce od kilkudziesięciu lat, ale równie często wybieramy nowe, praktyczne rozwiązania. Każde tworzywo ma swoje wady i zalety. Tutaj wyjaśnimy, czym różnią się od siebie poszczególne materiały, w jaki sposób należy je czyścić i do jakich potraw najlepiej się nadają.
Dania z pieca i inne pyszności: przepisy z babcinego zeszytu
Zapiekanka z mięsem mielonym i kalarepką
Ziemniaki pieczone w glinianym naczyniu
Ziemniaki gratin
Potrawka z kurczaka w sosie pomidorowym z oliwkami
Prawidłowe przygotowanie szparagów
Nadeszła pora na szparagi i w każdym sklepie czekają na nas pyszne, zielone i białe łodygi. W jaki sposób prawidłowo przygotowuje się to sezonowe warzywo? Czym, oprócz koloru, różnią się od siebie białe i zielone szparagi? Poniżej znajdziesz przydatne porady i wskazówki dotyczące przygotowywania potraw ze szparagów.