Sezon grillowy rozpoczęty! Przyrządzanie wołowiny, wieprzowiny i innych rodzajów mięs

W długi letni weekend unosi się wszędzie w powietrzu niepowtarzalny zapach grillowanego mięsa. Kiełbaski, steki i inne pyszności skwierczące nad rozgrzanym węglem sprawiają, że serce amatorów grillowania bije szybciej. Bo grillowanie to prawdziwa pasja. Aby zawsze było udane, przyda się odpowiedni grill i przybory do grillowania, np. szczypce, łopatka do obracania i szpilki do szaszłyków. Pokażemy Ci, co – oprócz miłego i wesołego towarzystwa – przyda Ci się podczas udanego wieczoru przy grillu.

Jaki grill jest dla mnie najbardziej odpowiedni?

Przy wyborze grilla powinniśmy kierować się wyłącznie naszymi preferencjami. Grill stołowy lub okrągły z pokrywą nadaje się do grillowania na balkonie. W ogrodzie można bez problemu ustawić duży grill gazowy lub grill na węgiel drzewny.

Grille węglowe

Ogrodowy grill węglowy to klasyk i uniwersalne rozwiązanie dla amatorów sztuki grillowania. Niektórzy uważają, że jest on jedynym słusznym wyborem. Jego zwolennicy chwalą dymny aromat, który jest wynikiem palenia węglem drzewnym. W sprzedaży są małe okrągłe i duże wózkowe grille węglowe. Zwykle potrawy grillowane są bezpośrednio na ruszcie znajdującym się nad żarem. Ponieważ na ruszcie panuje bardzo wysoka temperatura, trzeba ich dobrze pilnować, aby nie spaliły się na węgiel. W przypadku tego rodzaju grilla regulacja temperatury wymaga dużego doświadczenia.

Grille gazowe

W Stanach Zjednoczonych grille gazowe są znane i lubiane od dawna, w naszej szerokości geograficznej stanowią ciągle jeszcze techniczną nowinkę. Zalety grilla gazowego: nie dymi i szybko się nagrzewa. Temperaturę można bez problemu regulować. Większość dużych modeli posiada różne dodatkowe funkcje. Praktycznym rozwiązaniem jest kilka płomieni gazowych, które można oddzielnie regulować. Dzięki temu równocześnie można grillować potrawy, które wymagają różnego czasu obróbki termicznej. Wadą grilla gazowego jest to, że im bardziej skomplikowana jest jego technologia, tym trudniejszy jest jego montaż. Z tego względu raczej nie nadaje się na wycieczki na łono natury.

Grille elektryczne

Grill elektryczny to dobre rozwiązanie do grillowania na balkonie. Albo wtedy, gdy zależy Ci na czasie, czystych rękach i łatwym montażu. Aby uruchomić ten rodzaj grilla, nie potrzebujesz ani węgla, ani gazu, jedynie zainstalowane w pobliżu gniazdko elektryczne. W okamgnieniu jest gotowy do użytku, a przyrządzane na nim potrawy zawsze się udają. Bez dymu i skomplikowanej technologii. Szczególnie praktyczna cecha: niektóre części można myć w zmywarce. Grille elektryczne nie nadają się natomiast na duże przyjęcia grillowe oraz dla profesjonalistów.

Jakie akcesoria do grillowania są szczególnie przydatne?

Aby zostać mistrzem grillowania, trzeba mieć odpowiedni sprzęt i akcesoria. Bez odpowiednich przyborów szybko poparzysz sobie palce. Do podstawowych pomocników przy grillowaniu należą:

Szczypce

Nie ma grillowania bez szczypiec. Dzięki nim położysz na ruszcie, obrócisz i zdejmiesz kiełbaski i mięso, a także zachowasz odpowiedni odstęp od żaru i gorącego tłuszczu. Dobrej jakości szczypce powinny mieć ergonomiczny uchwyt gwarantujący pewne i bezpieczne użytkowanie.

Łopatka grillowa

Łopatka grillowa pełni podobną funkcję do szczypców. Używa się jej wówczas, gdy grillowane potrawy są za delikatne lub zbyt nieporęczne,np. mniejsze kawałki mięsa albo mięsne paszteciki, aby można je było odwracać szczypcami. W sprzedaży dostępne są także specjalne łopatki do warzyw i ryb. Wszystkie powinny charakteryzować się długim trzonkiem i szeroką końcówką.

Szpilki do grillowania

Szpilki do grillowania z nadzianymi kawałkami mięsa lub warzywami pięknie wyglądają i cieszą niezliczonymi kulinarnymi możliwościami. Najlepiej sprawdzają się podwójne szpilki, na których potrawy dobrze się trzymają. Za pomocą płytek można bez trudu zsunąć gotowe jedzenie na talerz.

Pędzle

Marynaty nadają grillowanym potrawom szczególny aromat i połysk. Jeśli chcemy samodzielnie marynować mięso, do naniesienia marynaty potrzebny będzie pędzel. Dobrym rozwiązaniem są pędzle z silikonu, ponieważ są odporne na wysokie temperatury. W przypadku rzadkich marynat nie zawierających oleju można używać butelek ze spryskiwaczem.

Bezpieczne grillowanie

Poparzenia szybko popsują nam zabawę przy grillowaniu. Zanim rozpoczniemy wesołą biesiadę, zadbajmy o stabilne, płaskie podłoże, na którym postawimy grill, i przygotujmy środek do gaszenia ognia. W trakcie rozpalania ognia należy zachować szczególną ostrożność i pamiętać o bezpiecznej odległości od grilla. Jeśli używasz grilla węglowego, nie używaj substancji przyspieszającej rozpalanie, np. spirytusu. Takie akcesoria jak rękawice oraz fartuch chronią przed gorącym tłuszczem. Dzieci z zasady nie powinny przebywać blisko grilla.

Pyszne przepisy na dania na grilla

Nieważne, czy lubisz warzywa, ryby czy mięso. Wśród naszych ciekawych i różnorodnych przepisów każdy smakosz grillowanych potraw z pewnością znajdzie coś dla siebie:

Szybkie marynaty do dań z grilla

Grillowane mięso, ryby i warzywa smakują dużo lepiej, jeśli uprzednio zostały zamarynowane w aromatycznych marynatach. Krótki przegląd marynat:

Pyszne sałatki i dipy do grillowanych potraw

Grillowane potrawy nie mogą obejść się bez sałatek ani dipów. Przedstawiamy kilka oryginalnych i pysznych przepisów na dodatki do mięs:

Gorące porady i wskazówki dotyczące grillowania

ROZPALANIE GRILLA: Zaplanuj wystarczająco dużo czasu, aby rozpalić grill. W przypadku węgla drzewnego (najlepszym rozwiązaniem jest węgiel z drewna bukowego) rozpalanie grilla trwa przynajmniej 20 minut, aż będzie można na ruszcie położyć pierwsze potrawy. Rozpalenie brykietu grillowego trwa min. 30 minut, ale za to pali się on dłużej i bardziej równomiernie. Do rozpalania używaj wyłącznie specjalnych rozpałek do grilla, a nie benzyny lub spirytusu! W przypadku tych płynów przy kontakcie z iskrą zapalają się nawet opary. Potrawy można grillować dopiero wtedy, gdy węgiel drzewny się żarzy, a żar pokryty jest równomiernie białym popiołem.

DELIKATNE, WYSOKIE TEMPERATURY: Warzywa, ser, owoce i tofu są bardziej wrażliwe na gorące temperatury niż mięso. Z tego względu wegetariańskie specjały należy umieszczać na krawędzi grilla. Innym rozwiązaniem jest podwyższenie rusztu. Podstawowa zasada: aby grillować potrawy w średnich temperaturach, odstęp pomiędzy rusztem a żarem powinien wynosić od 10 do 12 cm.

CZAS GRILLOWANIA: Czas grillowania może być różny. Im więcej potraw znajduje się na ruszcie, tym dłużej muszą się piec. Każdy rodzaj żaru charakteryzuje się inną temperaturą. Wpływ na czas grillowania ma także pogoda. Potrawy grillowane w upalne dni są szybciej gotowe niż w dni chłodniejsze.

WYCIERANIE DO SUCHA: Warzywa po umyciu należy starannie wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W przeciwnym razie trudniej będzie nasmarować je olejem.

ODPOWIEDNI OLEJ: Do smarowania potraw najlepiej nadaje się olej roślinny, który można rozgrzać do 200oC, np. olej sojowy lub z orzeszków ziemnych. Do wysokich temperatur nadaje się także zwykła oliwa z oliwek, olej słonecznikowy oraz olej z kiełków kukurydzy. Mniej odporne na wysoką temperaturę są oleje o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej jakości oleje tłoczone na zimno.

WIĘCEJ AROMATU: Na chwilę przed położeniem na ruszcie owoców, szaszłyków warzywnych czy sera, do żaru można wrzucić gałązki takich przypraw jak rozmaryn, tymianek, lawendę oraz nasiona kopru włoskiego i namoczone skorupki orzechów.

Informacje przydatne nie tylko do grillowania: nasz leksykon mięsa

Grillowanie i mięso to nierozłączna para. Nieważne, jakie mięso lubisz najbardziej – wieprzowinę, wołowinę czy drób – pokażemy Ci, jakie części do czego się nadają i w jaki sposób najlepiej je przyrządzić.

Prawidłowe grillowanie wołowiny

Grillowaną wołowiną najbardziej zainteresują się amatorzy steków. Piękny, przerośnięty drobnymi nitkami stek jest marzeniem każdego smakosza. Oprócz steków z wołowiny przygotowuje się także paszteciki i wiele innych pysznych potraw.

Odpowiedni czas smażenia

Czas grillowania zależy od grillowanej potrawy i sposobu jej przyrządzenia. Nie ma ogólnie obowiązującej zasady. Aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, wystarczy delikatnie nacisnąć na nie widelcem. Jeśli jest miękkie, w środku będzie surowe. Jeśli lekko się poddaje, jest już medium. Jeśli jest twarde, będzie wysmażone.

Delikatne obracanie

Wołowina to delikatne mięso, dlatego należy obchodzić się z nim ostrożnie. Mięsa nie wolno nakrawać, nie wolno go też obracać widelcem, lepiej użyć do tego szczypców lub łopatki. Po grillowaniu, zanim zaserwujemy wołowinę, mięso powinno odpocząć.

Wysoka temperatura i częste odwracanie

Aby otrzymać piękną skórkę, przed położeniem mięsa na ruszcie należy je wytrzeć do sucha. Ruszt musi być bardzo gorący. Jest to ważne dla procesu brązowienia, nazywanego również reakcją Maillarda. Aby równomiernie rozprowadzić ciepło, mięso należy często odwracać.

Prawidłowe grillowanie wieprzowiny

Wieprzowina to ulubione grillowane mięso Polaków. Jest bardzo aromatyczne, a sposoby jego przygotowania są różnorodne. Z tego względu steki wieprzowe, kotlety i kiełbaski regularnie lądują na naszych talerzach. I to nie tylko podczas spotkań przy grillu.

Powoli, nie za gorąco

W za wysokiej temperaturze wieprzowina się szybko wysusza. Aby była soczysta, należy ją grillować powoli, w niskiej temperaturze. Dokładny czas obróbki zależy od wielkości sztuki mięsa i sposobu przygotowania. Wieprzowina typu pulled pork przygotowywana w grillo-wędzarni potrzebuje nawet 12 godzin.

Krawędzie zostają

Jeśli chcemy odkroić tłuste krawędzie, zróbmy to dopiero po ugrillowaniu, ponieważ chronią mięso przed wysuszeniem. Aby mięso się nie pofałdowało, krawędzie można przed grillowaniem lekko naciąć.

Zbieranie tłuszczu

Jeśli grillujemy tłustą wieprzowinę, powinnyśmy zadbać o to, aby tłuszcz nie spływał do węgla. W ten sposób powstaje dym i niebezpieczne dla zdrowia substancje. Można użyć patelni grillowej albo podłożyć pod ruszt aluminiową tackę.

Prawidłowe grillowanie drobiu

Kurczak, kaczka i indyk to numer dwa wśród ulubionych mięs do grillowania. Drób nie zawiera dużo tłuszczu, dlatego możemy go z czystym sumieniem jeść, także w wersji grillowanej.

Najlepszy smak tkwi w skórze

Drób można grillować ze skórą albo bez niej Jednak jego skóra jest najlepszym nośnikiem smaku. Dobrym rozwiązaniem jest nasmarować mięso pod nią pyszną marynatą, dzięki czemu zyskuje jeszcze lepszy aromat.

Drób musi być wysmażony

Aby zniszczyć drobnoustroje, mięso drobiowe należy wysmażyć. Aby się upewnić, że jest gotowe, należy wyciąć kawałek ze środka. Jeśli jest różowe, nie jest jeszcze usmażone i należy je poddawać dalszej obróbce termicznej.

Aby mięso nie było suche

Mięso należy wyjąć z lodówki 20 minut przed położeniem na ruszcie. Drób na grillu należy często smarować marynatą lub olejem. Aby mięso drobiowe nie było zbyt suche, należy grillować je na średnim ogniu.

Dodatek: Grillowanie warzyw

Nie tylko wegetarianie przepadają za grillowanymi warzywami, które stanowią latem lekki posiłek i są miłym urozmaiceniem zwykłych dodatków i sałatek. Grillowanie nadaje im specjalnego aromatu.

Porady i pomysły dotyczące warzyw

Warzywa można przygotowywać na wiele ciekawych, prostych w przygotowaniu sposobów. Duże plastry warzyw można kłaść np. bezpośrednio na ruszt. Z kawałków warzyw można zrobić także szaszłyki albo danie typu „warzywa na patelnię”. Aby się nie przypaliły, można do nich dodać trochę oleju, masła ziołowego lub marynaty. Warzywami, które szczególnie nadają się na grill, są bakłażany, pieczarki, cukinia i papryka. A do nich pasują grillowane sery i ser feta. Ciekawostka: banany też można grillować!

Dodatek: Grillowanie ryb i owoców morza

Na grillu można przygotować także ryby i owoce morza. Latem są szczególnie ulubioną, lekką alternatywą do innych potraw. Ryby można jeść sauté albo przygotowane w aromatycznych marynatach.

Porady i pomysły dotyczące ryb i innych przysmaków

Zasadniczo można grillować każdy rodzaj ryby. Szczególnie nadają się na grilla te, które po obróbce pozostają nadal bardzo soczyste, czyli pstrągi, dorady, łososie i okonie czerwone. Smak ryb podkreśla np. czosnek, koperek i pieprz, a nadaje im świeżość sok z cytryny. Jeśli chcemy grillować krążki z kalmarów albo małże, najlepiej użyć do tego patelni grillowej nasmarowanej olejem. Szaszłyki z krewetkami można natomiast kłaść bezpośrednio na ruszcie.