Deski do krojenia: niezbędni pomocnicy kuchenni do wielu zadań
Przygotowywanie wielu potraw zaczyna się krojeniem składników. Także dania serwowane na zimno wymagają często użycia deski do krojenia. Nieważne, czy chwytasz za warzywa, owoce, mięso, chleb, ser lub wędliny — z pewnością zależy Ci na tym, by pokroić je w równe kawałki nie tępiąc noża. Deski do krojenia dostępne są w wielu różnych rozmiarach i stylach. Dzięki nim jedzenie przygotujesz z zachowaniem standardów higieny i nie pobrudzisz blatu. Po użyciu z łatwością je umyjesz i voila, są znów gotowe do użycia!

Jaki rozmiar i kształt deski do krojenia jest najlepszy?
Duża prostokątna deska do krojenia nada się do przygotowania posiłków w większych rozmiarach lub do jednoczesnego krojenia kilku warzyw lub owoców naraz. Mała drewniana deska do krojenia świetnie sprawdzi się także jako taca do serwowania śniadań, podczas gdy okrągła deska do krojenia to strzał w dziesiątkę do podawania dań o takim samym kształcie, takich jak pizza. Dodatkowo możesz serwować na nich ser i wędliny. By zachować świeżość jedzenia jak najdłużej, przykryj deskę szklanym kloszem. Nasza rada: żadna kuchnia nie powinna się obyć bez zestawu desek do krojenia w różnych rozmiarach.

Drewno, szkło, materiał syntetyczny: wszystko, co powinieneś wiedzieć o surowcach i materiałach
Deska do krojenia z syntetycznego materiału jest korzystna cenowo, wytrzymała i łatwa w pielęgnacji. Zazwyczaj nadaje się ona do mycia w zmywarce. Elastyczne deski do krojenia wykonane z silikonu możesz zginać do woli, dzięki czemu z łatwością przeniesiesz pokrojone składniki do salaterki lub garnka. Mała lub duża drewniana deska do krojenia jest bardzo naturalna, wytrzymała i dzięki unikalnej strukturze ostrzy nóż. Pamiętaj o tym, by drewno myć wyłącznie ręcznie. Mycie w zmywarce może je postrzępić i porysować. Szklana deska do krojenia jest natomiast odporna na zabrudzenia i rysy.

Praktyczne detale, które ułatwią Ci gotowanie
Deska do krojenia z miską ociekową to gwarancja utrzymania czystości podczas krojenia. Deski do krojenia pieczywa wyposażone w kratkę zbierają natomiast okruchy. Aby z łatwością przenieść pokrojone składniki z deski do garnka, patelni lub salaterki postaw na deskę do krojenia z dodatkową szufladą. Obierki i resztki wyrzucisz prosto do kosza. Jeśli zdecydujesz się na deskę do krojenia z kilkoma miskami ociekowymi, możesz posegregować składniki już podczas krojenia. Rowki na soki zbiorą nadmiar wilgoci, tak by nie pobrudziła ona Twojej kuchni.
Oszczędź miejsce z wielofunkcjonalnymi deskami do krojenia
Jeśli Twoja kuchnia jest niewielka i nie masz zbyt wiele przestrzeni na przechowywanie rzeczy, wielofunkcjonalna deska do krojenia to najlepszy wybór dla Ciebie. Sprytnym trikiem jest użycie deski do krojenia z wbudowanymi dziurkami na pieczywo. Kiedy niczego nie kroisz, służy ona za pokrywkę do chlebaka. W ofercie Tchibo czekają na Ciebie ponadto stojaki na noże wyposażone w deskę do krojenia. Deski do krojenia z szufladkami nie tylko pomogą Ci oddzielić jedzenie od resztek, lecz także świetnie nadadzą się do przechowywania małych przedmiotów takich jak klipsy czy gumki do zamykania opakowań. Z garnkami i patelniami świetnie współgrać będą natomiast okrągłe deski do krojenia z drewna lub szkła.
