Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności i plików cookie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu cookie w Twojej przeglądarce. Dowiedz się więcej.
Schließen

Tradycyjne przepisy na ciasta

Porady i przepisy na własnoręcznie upieczone ciasta

Jaki rodzaj ciasta wybrać?

Istnieją niezliczone przepisy i wariacje na temat przygotowania ciasta. Ważne jest, by wybrać ten właściwy. Klasyczne przepisy dla początkujących zazwyczaj opierają się na cieście z wymieszanych ze sobą składników podstawowych, takich jak: masło, cukier, jaja, mąka, proszek do pieczenia i mleko. Wedle uznania można do nich dodać czekoladę, migdały albo owoce. Inne klasyczne rodzaje ciasta:

Ciasto kruche

Kruchy spód: to klasyczne ciasto powstaje głównie z mąki, cukru i tłuszczu. Przygotowuje się je bez użycia proszku do pieczenia. W odróżnieniu od zwykłego ciasta w tym przypadku składników nie miksuje się, lecz ugniata ręcznie. Z powodu wysokiej zawartości tłuszczu to ciasto wyrasta w niewielkim stopniu, co pozwala na zachowanie typowej kruchej konsystencji.

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe może być bazą do innych rodzajów ciast - jak już sama nazwa wskazuje, jednym z jego składników są drożdże. Wyrobione i ugniecione w kulkę ciasto należy przykryć wilgotną ściereczką i na pół godziny odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże wywołują proces fermentacji wytwarzający pęcherzyki powietrza. Dzięki temu powstaje lekkie ciasto, które można wykorzystać do najróżniejszych wypieków.

Biszkopt

Ciasto biszkoptowe stanowi podstawę do wyrobu pysznych tortów. Spód biszkoptowy przygotowuje się bez dodawania tłuszczu, a jego składniki to w przeważającej mierze jaja ubite na puszysto. Dzięki pęcherzykom powietrza powstającym w trakcie ubijania uzyskujemy typową, lekką konsystencję biszkoptu. W ten sposób biszkoptowy spód stanowi na przykład pierwszorzędną podstawę do idealnych na lato tortów owocowych. Bardziej wprawieni mistrzowie kuchni zmierzą się z przygotowaniem pysznych rolad biszkoptowych.

Ulubione przepisy na ciasta własnej roboty

Świeże składniki i troskliwe przygotowanie w zaciszu domowej kuchni to podstawa każdego pysznego ciasta. Do tego wystarczy dodać dobry przepis – i gotowe. Od klasycznego ciasta marmurkowego po soczyste ciasto cytrynowe: przygotowaliśmy dla Ciebie nasze ulubione przepisy. Co powiesz na ciasto domowej roboty jak u babci?

Składniki:

  • 350 g masła
  • 230 g cukru pudru
  • 7 jaj
  • 1 szczypta soli
  • 230 g mąki
  • 2 łyżki rumu (wedle uznania)
  • 1 - 2 łyżeczki utartej skórki z pomarańczy
  • Tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 6 łyżek mleka
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  1. Natłuść formę i posyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół) lub 180°C (termoobieg).
  2. Masło, cukier puder i skórkę pomarańczy wymieszaj na puszystą masę. Oddziel białko od żółtka. Żółtka dodawaj jedno po drugim oraz wedle uznania dodaj rum. Porządnie wymieszaj.
  3. Białko z solą ubij na sztywną pianę, ułóż na kremie z żółtek. Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wymieszaj, a następnie przesiej na pianę z białek. Wszystko luźno wymieszaj.
  4. Oddziel jedną trzecią ciasta. Zmieszaj kakao z mlekiem, dodaj do oddzielonego ciasta i wymieszaj. Włóż do formy połowę jasnego ciasta, następnie dodaj ciemne ciasto, a potem resztę jasnego. Kolistym, podważającym ruchem przemieszaj wszystkie trzy warstwy tak, by powstał typowy efekt marmuru.
  5. Ciasto piecz na środkowym poziomie przez 50-55 minut. Odstaw na 20 minut w formie do przestygnięcia, następnie wyjmij z formy i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 kostka drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka utartej skórki z cytryny
  • 50 g masła
  • 1 szczypta soli
  • trochę masła do natłuszczenia blachy
  • trochę mąki
  • 250 g schłodzonego masła
  • 200 g płatków migdałowych
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  1. Ciasto: wsyp mąkę do miski, na środku zrób wgłębienie. Wsyp pokruszone drożdże, mieszając od brzegu wymieszaj z niewielką ilością mleka, 1 łyżeczką cukru i niewielką ilością mąki. W ten sposób przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Dodaj pozostałe mleko, cukier, masło, skórkę cytryny i sól do wcześniej przygotowanego ciasta. Najpierw za pomocą miksera, następnie ręcznie ugniataj ciasto, aż będzie gładkie. Ugniataj masę, aż pojawią się bąbelki i ciasto oddzieli się od miski. Odstaw na ok. 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto porządnie zagnieć. Natłuść blachę. Stolnicę posyp mąką, rozwałkuj do rozmiarów blachy. Porada: Przed rozwałkowaniem odstaw ciasto na 5 minut, dzięki czemu po ułożeniu na blasze nie będzie się kurczyło.
  4. Utwórz mały brzeg z ciasta. Odstaw na kolejne 10 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół) lub 180°C (termoobieg).
  5. Lukier: potnij masło na małe kawałki. Dwoma palcami zrób kilka wgłębień w cieście, do każdego wgłębienia wsadź po jednym kawałku masła. Posyp równomiernie płatkami migdałowymi. Cukier i cynamon wymieszaj, posyp ciasto. Piecz w piekarniku (środkowy poziom) przez 20-25 minut.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 5 jaj
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka utartej skórki z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Tłuszcz do formy
  1. Natłuść formę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół) lub 160°C (termoobieg).
  2. Masło z cukrem wymieszaj na gładką masę. Dodawaj po kolei jaja, porządnie wymieszaj i dodaj skórkę cytryny.
  3. Zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do przygotowanej wcześniej masy i wymieszaj.
  4. Uzyskane w ten sposób ciasto przełóż do formy i wygładź, następnie piecz przez ok. 60 minut na średnim poziomie. Odstaw na chwilę do przestygnięcia.
  5. Wyjmij ciasto z formy. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem. Nakłuj ciasto kilkukrotnie patyczkiem, skrop ciasto sokiem cytrynowym z cukrem pudrem.

    © 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Munich

W ten sposób pieczenie zawsze się uda

Bez względu na to, na które ciasto się nie zdecydujesz – te porady ułatwią Ci jego przygotowanie. Aby następnym razem na pewno nic nie przywarło, nie przypaliło się i nie rozpadło, przeczytaj kilka podstawowych wskazówek:

1. Porządnie natłuść formę

Prawdziwy koszmar: gdy ciasto jest gotowe i tylko czeka na podanie – ale przywarło do formy i się rozpada. Aby tego uniknąć, natłuść formę lub blachę ze stali nierdzewnej przed każdym użyciem masłem lub margaryną. W przypadku bardzo lepkich ciast warto dodatkowo posypać natłuszczoną formę odrobiną mąki lub bułki tartej. W przypadku ciasta na biszkopt należy ponadto użyć papieru do pieczenia i nie natłuszczać brzegów formy, inaczej ciasto nie urośnie równomiernie.

2. Piecz w rozgrzanym piekarniku

Aby w trakcie pieczenia ciasto nie zapadło się, zawsze rozgrzewaj piekarnik do temperatury podanej w przepisie i wybieraj wskazany sposób ogrzewania. Przez pierwsze dwadzieścia minut drzwiczki piekarnika powinny być zamknięte, żeby w tym czasie nie spadła temperatura. W trakcie przygotowywania ciasta nie należy za bardzo miksować i zbyt szybko wstawiać go do piekarnika.

3. Sprawdź, kiedy ciasto jest gotowe

Wprawieni mistrzowie kuchni potrafią po kolorze rozpoznać, czy ciasto jest gotowe. Początkujący mogą poradzić sobie w inny sposób. Czy ciasto jest gotowe i czy można je wyjąć z piekarnika najłatwiej sprawdzisz używając cienkiego patyczka, który ostrożnie wbijasz w najgrubszym miejscu ciasta. Jeśli po wyciągnięciu patyczek nie będzie suchy, oznacza to, że jeszcze chwilę powinno ono zostać w piekarniku. W przypadku spodu biszkoptowego sprawdzaj palcem - jeśli ciasto po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu, oznacza to, że jest gotowe.

4. Przed wyjęciem z formy odstaw do wystygnięcia

Zanim po upieczeniu wyjmiesz ciasto z formy, zostaw je na co najmniej 10 minut do przestygnięcia. Aby skrócić czas oczekiwania można postawić ja na przykład przy otwartym oknie. Dopiero potem można wyjąć ciasto z formy. Jeśli nadal nie można go wyjąć, należy pozostawić na dłużej, by ostygło jeszcze bardziej. Ponadto można oddzielić ciasto od formy tnąc wzdłuż brzegów nożem, by ułatwić jego wyjęcie.

Akcesoria do kreatywnej kuchni

  • Zestaw foremek do wycinania ciasta, 5-częściowy
Do ozdabiania tortów, babeczek itp.
29,99
19,99
Podgląd
  • Zestaw narzędzi do modelowania
Idealny do formowania i dekorowania masy fondant, marcepanu, ciasta herbatnikowego itp.
34,99
24,99
Podgląd
  • Foremka do wycinania ciasteczek wielkanocnych, z szablonami
Do ozdabiania ciasteczek lukrem, cukrem pudrem lub glazurą
24,99
17,99
Podgląd
ostatnie sztuki
1