Tchibo - Przepis Espresso imbirowe

Espresso imbirowe

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka Tchibo espresso
1 cienki plaster imbiru
cukier
woda

Sposób przygotowania: Na dno filiżanki wkładamy plaster imbiru, wlewamy espresso i pozwalamy, aby przez chwilę naciągnęło. Dodajemy cukier według upodobania....

Tchibo - Przepis Espresso migdałowe

Espresso migdałowe

Składniki na 1 porcję:
2 czubate łyżeczki kawy Tchibo espresso
siekane migdały
krem migdałowy
świeże mleko spożywcze 3,2%
brązowy cukier trzcinowy

Sposób przygotowania: Przygotować kawę espresso tak, jak zwykle, w ekspresie ciśnieniowym lub w ekspresiku mocca. Następnie podgrzać mleko i ubić do uzyskania mlecznej piany. Nałożyć pianę w formie „kopczyka”, resztę płynnego mleka wlać powoli lejąc po ściance filiżanki. ...Dodać jedną łyżeczkę kremu migdałowego, przystroić niewielką ilością siekanych migdałów i cukrem trzcinowym.

Tchibo - Przepis Banana Flip

Banana Flip

Składniki na 1 porcję:
20 ml syropu do kawy o smaku bananowym
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 filiżanka kawy Tchibo z ekspresu przelewowego lub kafetierki
bita śmietana - według uznania
wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania: Zaparzyć filiżankę kawy. Wlać syrop bananowy i wsypać cukier wanilinowy, a następnie zamieszać, aż cukier się ... rozpuści. Można udekorować Banana Flip bitą śmietaną oraz wiórkami czekoladowymi.

Tchibo - Przepis Kawa orzechowa

Kawa orzechowa

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka Tchibo espresso
1 łyżeczka syropu orzechowego
125 ml mleka spożywczego 3,2%

Sposób przygotowania: Ubić pianę z mleka, wymieszać kawę espresso z syropem i wlać do szklanki do latte macchiato. Ostrożnie dodać mleko i posypać odrobiną kakao. Można podawać także w formie kawy na zimno, wówczas należy użyć zimnego ... espresso, a zamiast mleka dodać lodów waniliowych i ewentualnie bitej śmietany. Serwować w szklanych naczyniach.

Tchibo - Przepis Czekoladowo-karmelowa Caffè Crema z masą nugatową

Czekoladowo-karmelowa Caffè Crema
z masą nugatową

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka łagodnej kawy Tchibo Caffè Crema Mild
10 ml syropu karmelowego
10 ml syropu czekoladowego
20 ml śmietanki do kawy
piana z mleka (według uznania)
posypka nugatowa
syrop karmelowy i czekoladowy (do dekoracji)

Sposób przygotowania: Do 1 filiżanki kawy Tchibo Caffè Crema dodać syrop karmelowy i czekoladowy oraz śmietankę do kawy, a następnie wlać do dużej szklanki lub filiżanki... Dodać ciepłej piany z mleka według uznania i udekorować nugatową posypką, syropem czekoladowym i karmelowym. W lecie można podawać na zimno.

Tchibo - Przepis Espresso Chai

Espresso Chai

Składniki na 1 porcję:
art. 1 filiżanka Tchibo espresso
3 ziarna kardamonu
5 ziaren ziela angielskiego
6 kawałków cynamonu
1 mały kawałek cynamonu do dekoracji
cynamon mielony
brązowy cukier trzcinowy
mleko spożywcze 3,2%

Sposób przygotowania: Rozgnieść ziarna kardamonu i ziarna ziela angielskiego, połamać kawałki cynamonu na małe kawałeczki. Ekspresik mocca napełnić wodą i włożyć ... do niego sitko. Do sitka wsypać rozgniecione ziarna kardamonu, ziela angielskiego, a następnie wypełnić mieloną kawą espresso. Nałożyć górną część ekspresiku i nastawić kawę (płytka elektryczna lub palnik gazowy z siatką). Mleko lekko podgrzać i ubić pianę. Wlać przygotowaną kawę do wysokiej szklanki lub szerokiej filiżanki i posłodzić według uznania brązowym cukrem trzcinowym. Na koniec dodać mleczną pianę i ozdobić kawałkiem cynamonu oraz cynamonem mielonym.

Tchibo - Przepis Café latte con cardamom e chilli

Café latte con cardamom e chilli

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka espresso
mleko spożywcze 3,2%
szczypta mielonego kardamonu
szczypta mielonego chilli

Sposób przygotowania: Wymieszać espresso ze szczyptą mielonego kardamonu i wlać do szklanki ostrożnie dodając spienione mleko. Udekorować szczyptą mielonego chilli.>

Tchibo - Przepis Gorąca jesień

Gorąca jesień

Składniki na 1 porcję:
1 łyżeczka kawy Tchibo Caffè Crema
1 łyżka stołowa Nutelli
szczypta chilli

Sposób przygotowania: Zaparzyć filiżankę kawy Tchibo Caffè Crema. Dodać łyżeczkę Nutelli i szczyptę chilli, zamieszać.

Tchibo - Przepis Hot Nougat-Latte

Hot Nougat-Latte

Składniki na 1 porcję:
50 g czekolady nugatowej
100 ml mleka spożywczego 3,2%
1 filiżanka Tchibo espresso
prażone kawałki orzechów laskowych

Sposób przygotowania: Czekoladę nugatową pokroić w niewielkie kostki, następnie podgrzać mleko, ale nie zagotowywać. Kostki czekolady nugatowej wrzucić ... do mleka, zamieszać i pozwolić im się rozpuścić. Następnie za pomocą spieniacza lub miksera spienić mleko. Zaparzyć świeże Tchibo espresso. Dodać pianę z mleka i ozdobić kawałkami orzechów laskowych.

Tchibo - Przepis Latte Macchiato z białą czekoladą

Latte Macchiato z białą czekoladą

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka Tchibo espresso
2 łyżeczki białej czekolady - wiórki
250 ml mleka spożywczego 3,2%
piana z mleka
kakao – do dekoracji

Sposób przygotowania: Podgrzać mleko, wypełnić nim szklankę do latte macchiato, dodać białej czekolady
i zamieszać. Do mleka wlać przez ... łyżkę zaparzone uprzednio espresso. Przygotować pianę, nałożyć od góry i ozdobić kakao.

Tchibo - Przepis Sundowner

Sundowner

Składniki na 1 porcję:
100 ml likeru Baileys
60 ml likieru Irish Cream
ochłodzona 1 filiżanka kawy Tchibo Caffè Crema
1 łyżka lodów kawowych
30 ml mleka spożywczego 0,5% lub 2% lub 3,2%

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmieszać ze sobą i serwować w szklance typu Parfait.

Tchibo - Przepis Caffé loco

Caffé loco

Składniki na 1 porcję:
3 filiżanki kawy Tchibo espresso
3 łyżki stołowe likieru kokosowego np. Malibu
3 łyżki stołowe bitej śmietany
1 kulka lodów waniliowych
1/2 łyżeczki wiórków kokosowych
szczypta kakao

Sposób przygotowania: DLikier kokosowy wlać do dużej, szerokiej szklanki do whisky i delikatnie zalać 3 filiżankami espresso. Krótko ... zamieszać. Dodać kulkę lodów, a na koniec nałożyć bitą śmietanę. Zmieszać wiórki kokosowe z kakao i posypać dla ozdoby.

Tchibo - Przepis Kawa mrożona Coco

Kawa mrożona Coco

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka dobrze schłodzonego Tchibo espresso
1 kulka lodów kokosowych
1 łyżeczka cukru
mleko spożywcze 0,5% lub 2% lub 3,2%
bita śmietana (do dekoracji)

Sposób przygotowania: Zaparzyć espresso i włożyć do lodówki. Do wysokiego naczynia odmierzyć kulkę lodów kokosowych, wlać ... do nich schłodzone espresso i posłodzić łyżeczką cukru. Wlać szklankę mleka i udekorować według uznania bitą śmietaną i słomką.

Tchibo - Przepis Puchar Amaretto ze śmietaną

Puchar Amaretto ze śmietaną

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka łagodnej kawy Tchibo Caffè Crema
5-10 ciasteczek migdałowych
1 duża kulka lodów waniliowych

Sposób przygotowania: Zaparzyć kawę. Do dużej filiżanki do cappuccino odmierzyć kulkę lodów waniliowych. Pokruszyć drobno ciasteczka ... migdałowe (przez torebkę foliową) i dodać je do lodów. Następnie wlać gorącą kawę Tchibo Caffè Crema.

Tchibo - Przepis Banan z charakterem

Banan z charakterem

Składniki na 1 porcję:
11 banan
200 ml zimnego mleka spożywczego 0,5% lub 2% lub 3,2%
1 łyżka stołowa cukru cynamonowego lub zmieszanego z cynamonem
1-2 filiżanki Tchibo espresso
spienione mleko – do dekoracji
odrobina cukru cynamonowego lub zmieszanego z cynamonem

Sposób przygotowania: Banana, mleko i cukier cynamonowy zmiksować (mikser kielichowy lub ręczny) ... Nalać do wysokiej szklanki, dodając powoli kawę Tchibo espresso. Następnie dodać pianę z mleka i ozdobić cukrem cynamonowym

Tchibo - Przepis Cranberry Dream

Cranberry Dream

Składniki na 1 porcję:
1 podwójne Tchibo espresso
100 g kruszonego lodu
50 ml mleka spożywczego 0,5% lub 2% lub 3,2%
10 ml syropu żurawinowego
20 g startej mlecznej czekolady
2 łyżki stołowe miodu
bita śmietana i owoce – do dekoracji

Sposób przygotowania: Zaparzyć espresso i ochłodzić. Następnie zmiksować ochłodzone espresso razem z pokruszonym lodem, mlekiem, miodem, startą czekoladą ... i syropem, do uzyskania jednolitej masy (w mikserze kielichowym lub ręcznym). Wlać do wysokiego naczynia i ozdobić bitą śmietaną oraz owocami.

Tchibo - Przepis Caffè Crema lodowa

Caffè Crema lodowa

Składniki na 1 porcję:
1 kulka lodów waniliowych
1 kulka lodów czekoladowych
150 ml kawy Tchibo Caffè Crema
2 łyżeczki kakao
50 g bitej śmietany
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka startej, ciemnej czekolady

Sposób przygotowania: Zaparzyć kawę Tchibo Caffè Crema, dodać dwie łyżeczki kakao, odstawić do wystygnięcia, i następnie wstawić ... do lodówki. Śmietanę ubić dodając 3 łyżeczki cukru wanilinowego. Do dużej filiżanki odmierzyć lody waniliowe i czekoladowe, zalać schłodzoną kawą Tchibo Caffè Crema. Całość udekorować bitą śmietanę i startą czekoladą.

Tchibo - Przepis Lodowe espresso kakaowe

Lodowe espresso kakaowe

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka schłodzonego Tchibo espresso
2 i 1/4 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 filiżanka zimnego mleka spożywczego 0,5%
2 łyżki stołowe bitej śmietany

Sposób przygotowania: Do espresso dodać 2 łyżeczki kakao oraz ekstrakt waniliowy i zamieszać. Do szklanki do latte wrzucić ... kostki lodu. Dolać najpierw espresso, a następnie mleko. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i posypać ok. 1/4 łyżeczki kakao.

Tchibo - Przepis Café Cherié

Café Cherié

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka Tchibo espresso
1 kulka lodów wiśniowych
1 kulka lodów czekoladowych
szczypta kakao
100 ml śmietanki 30%
1 wiśnia świeża lub z syropu

Sposób przygotowania: Zaparzyć espresso. Lody i kakao dodać delikatnie do gorącej kawy. Wierzch udekorować bitą śmietanę. Następnie posypać szczyptą kakao i udekorować wiśnią.

Tchibo - Przepis Koktajl kawowy z lodami o smaku orzecha włoskiego

Koktajl kawowy z lodami o smaku orzecha włoskiego

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka kawy Tchibo Caffè Crema
1 łyżeczka miodu
20 ml likieru kremowego
2 szczypty imbiru (mielonego)
100 ml mleka spożywczego 0,5%
cynamon (mielony)
1 kulka lodów o smaku orzecha włoskiego

Sposób przygotowania: Zmieszać kawę z miodem, likierem i imbirem, a następnie wlać do szklanki koktajlowej. Wymieszać mleko ze szczyptą imbiru i szczyptą cynamonu, ... podgrzać, ubić pianę i dodać do kawy. Do koktajlu dodać 1 kulkę lodów o smaku orzecha włoskiego i ozdobić mielonym cynamonem.

Tchibo - Przepis Espresso Anako

Espresso Anako

Składniki na 1 porcję:
1 i ½ filiżanki Tchibo espresso
orzech kokosowy (średnica ok. 9-12 cm)
15 ml mleka kokosowego
25 ml soku ananasowego
40 ml mleka spożywczego 3,2%
5 ml soku z cytryny
wiórki kokosowe
kakao

Sposób przygotowania: Zaparzyć filiżankę kawy Tchibo espresso. Następnie odstawić, aby wystygła i wstawić do lodówki. Kokos przekroić na pół, odlać mleko kokosowe do pojemnika. Zanurzyć ... rant szklanki w ciepłej wodzie, wysypać wiórki kokosowe na spodek i postawić na nich szklankę do góry nogami, aby wiórki zostały na rancie szklanki. Schłodzone espresso zmieszać z sokiem ananasowym. Następnie wlać ananasowe espresso do kubka z orzecha kokosowego. Do filiżanki wlać mleko, mleko kokosowe i wcisnąć odrobinę soku z cytryny, lekko podgrzać, a następnie ubić na pianę. Wlać pianę do espresso powoli ruchem okrężnym, od środka na zewnątrz. Na koniec udekorować szczyptą kakao. Podawać ze słomką, parasolką i ewentualnie kwiatem orchidei.

Tchibo - Przepis Caffé Corretto

Caffé Corretto

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka Tchibo espresso
kilka kropli destylatu Grappa, koniaku lub Sambuca
bita śmietana – do dekoracji

Sposób przygotowania: Zaparzyć kawę espresso, dodać cukru i ochłodzić. Dodać kilka kropli Grappa, koniaku lub likieru anyżkowo-owocowo-ziołowego ... Sambuca. Można serwować z odrobiną śmietany

Tchibo - Przepis Caffé Espana

Caffé Espana

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka Tchibo espresso
spienione mleko
40 ml likieru hiszpańskiego „Licor 43
czekolada w proszku

Sposób przygotowania: Zaparzyć espresso. Wlać likier „43“ do mleka i spienić a następnie wlać do espresso. Na koniec ozdobić czekoladą w proszku.

Tchibo - Przepis Wieczorna latte macchiato

Wieczorna latte macchiato

Składniki na 1 porcję:
art. 2 filiżanki Tchibo espresso
100 ml mleka spożywczego 3,2%
4 ml likieru Baileys
odrobina kakao

Sposób przygotowania: Spienić mleko i wlać do wysokiej szklanki, ostrożnie dodać espresso oraz likier Baileys. Udekorować kakao.

Tchibo - Przepis Caffè de Cuba z rumem i limetką/limonką

Caffè de Cuba z rumem i limetką/limonką

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka kawy Tchibo Caffè Crema
30-40 g cukru pudru
2 ml białego rumu
1 łyżeczka soku z limetki/limonki
3 kostki lodu
2 łyżki stołowe śmietanki 30%
1 skórka z cytryny
1/2 łyżeczki kawy mielonej Tchibo Caffè Crema i kilka listków mięty ( do dekoracji)

Sposób przygotowania: Przygotować kawę Tchibo Caffè Crema i wymieszać z cukrem pudrem, wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Rum i sok z limetki/limonki ... dodać do schłodzonej kawy Tchibo Caffè Crema i zamieszać. Rozdrobnić kostki lodu i wrzucić do wysokiej szklanki do kawy mrożonej. Dolać mieszankę kawy z rumem. Ubić śmietanę i ostrożnie nałożyć łyżką na przygotowany napój. Skórkę cytryny „obtoczyć” w kawie mielonej i założyć za rant szklanki. Ozdobić listkami mięty.

Tchibo - Przepis Kawa Bonanza

Kawa Bonanza

Składniki na 1 porcję:
10 filiżanek Tchibo espresso (schłodzone)
100 ml śmietanki 30%
4 ml winiaku
4 ml likieru kawowego np. Kahlua
1 ml likieru wiśniowego np. Maraschino
2 żółtka
1 łyżeczka kawy mielonej Tchibo espresso

Sposób przygotowania: Wymieszać kawę ze śmietanką, winiakiem, likierem Kahlua , likierem Maraschino i żółtkami, a następnie wlać do szklanki. Ozdobić kawą mieloną.

Tchibo - Przepis Barraquito con sin

Barraquito con sin

Składniki na 1 porcję:
mleczko zagęszczone słodzone
ew. łyżeczka hiszpańskiego likieru „Licor 43“
1 filiżanka Tchibo espresso
spienione mleko
odrobina cynamonu
mały kawałek skórki cytryny lub limetki/limonki

Sposób przygotowania: Wlać do wysokiej szklanki około 1 cm mleczka zagęszczonego słodzonego, dodać około 1-2 cm likieru „Licor 43“. Następnie dodać ... ok. 1 cm kawy Tchibo espresso, lejąc po ściance szklanki. Dodać skórkę cytrynowa lub z limetki/limonki, a na sam koniec nałożyć spienione mleko. Całość ozdobić odrobiną cynamonu. W szklance powinno być widać co najmniej 3 warstwy, jedną nad drugą.

Tchibo - Przepis Caffè à l'orange

Caffè à l'orange

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka Tchibo espresso
2 łyżki stołowe soku pomarańczowego
4 ml winiaku lub brandy
1 łyżeczka cukru
piana z mleka
pomarańcza i/lub kakao w proszku

Sposób przygotowania: Do uprzednio podgrzanej szklanki wlać kawę Tchibo espresso, sok pomarańczowy, winiak i cukier. Dobrze wymieszać. Następnie nałożyć ... pianę z mleka i ozdobić kawałkami pomarańczy i/lub kakao w proszku.

Tchibo - Przepis Cafe D'Amour

Cafe D'Amour

Składniki na 1 porcję:
1/2 łyżeczki kakao w proszku
odrobina mielonego cynamonu
2 filiżanki Tchibo espresso
2 ml likieru Cointreau
1-2 łyżeczki cukru
2 kawałki cynamonu

Sposób przygotowania: Do espresso dodać kakao w proszku i mielony cynamon. Napój wlać do filiżanki, dodać likier Cointreau i cukier do smaku. ... Zamieszać przy pomocy kawałków cynamonu i zostawić je w filiżance.

Tchibo - Przepis Kawa z Południowego Tyrolu

Kawa z Południowego Tyrolu

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka kawy Tchibo Caffè Crema
2 ml Nocino ( likieru z orzechów włoskich)
20 g czekolady nugatowej lub orzechowej

Sposób przygotowania: Dodać czekoladę do gorącej kawy. Zamieszać, aż kawałki czekolady się rozpuszczą. Na koniec dodać likier Nocino.

Tchibo - Przepis Kawa szampańska

Kawa szampańska

Składniki na 1 porcję:
2 kostki lodu
1 filiżanka kawy Tchibo
40 ml szampana lub wina musującego
1 łyżeczka syropu cukrowego
33,3 ml toniku
1 skórka z cytryny

Sposób przygotowania: Do szklanki wrzucić kostki lodu i dolać kawę, wypełniając szklankę do połowy. Dodać szampana bądź wina musującego i syropu. ... Całość dopełnić tonikiem. Udekorować napój skórką z cytryny.

Tchibo - Przepis Krem kawowo-czekoladowy

Krem kawowo-czekoladowy

Składniki na 1 porcję:
2 kawałki gorzkiej czekolady
20 ml śmietany 30%
10 g białej czekolady
1 filiżanka Tchibo espresso
50 g serka twarożkowego
odrobina cukru
starta czekolada, maliny lub ziarna kawy (do dekoracji)

Sposób przygotowania: Rozpuścić gorzką czekoladę (w torebce foliowej zanurzonej w ciepłej wodzie), a następnie uciąć róg torebki i udekorować szklankę od środka paseczkami czekolady ... Podgrzać delikatnie 10 ml śmietany. Rozpuścić białą czekoladę w śmietanie, dodać espresso i odstawić do ostygnięcia. Dodać serek twarożkowy i szczyptę cukru. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z kremem. Odstawić na co najmniej 2 godziny do schłodzenia. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.

Tchibo - Przepis Cappu Joghi

Cappu Joghi

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka Tchibo espresso
1 jogurt naturalny
syrop cukrowy lub cukier

Sposób przygotowania: Zaparzyć espresso i odstawić na chwilę do wystygnięcia. Delikatnie wlać jogurt i espresso do małej miseczki. Dodać syropu lub cukru do smaku. ...

Tchibo - Przepis Bomba espresso

Bomba espresso

Składniki na 1 porcję:
25 ml likieru Crème de Fraise
30 g serka twarożkowego
10 g cukru
1/2 łyżki stołowej białego rumu
wanilia z laski waniliowej
½ filiżanki Tchibo espresso
70 g truskawek,
Sok z cytryny

Sposób przygotowania: Zmieszać serek twarożkowy, likier Creme de Fraise,, cukier, rum i wanilię. Dodać 15 ml Tchibo espresso. Rozłożyć krem w płaskim naczyniu ... i zostawić na noc w lodówce. Przygotować truskawki i skropić sokiem z cytryny. Do zimnego kremu dodać pozostałe, schłodzone espresso. Serwować na talerzykach z truskawkami..

Tchibo - Przepis Krem Espresso Marzenie

Krem Espresso Marzenie

Składniki na 1 porcję:
250 g chudego homogenizowanego twarożku
2 łyżki stołowe Tchibo espresso
2 łyżki stołowe cukru
1/2 paczki cukru wanilinowego
10 g startej gorzkiej czekolady
wiśnie (według uznania)

Sposób przygotowania: Delikatnie wymieszać twarożek z espresso i z cukrem, a na koniec wsypać startą czekoladę i wiśnie.

Tchibo - Przepis Espresso z lodami, jogurtem i kawałkami orzechów

Espresso z lodami, jogurtem i kawałkami orzechów

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka Tchibo espresso (ristretto)
100 ml jogurtu naturalnego
15 g brązowego cukru trzcinowego
15 g pokruszonych orzechów laskowych wymieszanych z wiórkami czekoladowymi

Sposób przygotowania: Zaparzyć espresso, rozpuścić w nim cukier i odstawić do wystygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę panującą w lodówce, zmieszać z jogurtem ... i przez 40 minut chłodzić. Po upływie połowy tego czasu, dodać pokruszonych orzechów laskowych wymieszanych ze startą czekoladą – w ten sposób nie stracą kruchości.

Tchibo - Przepis Pszczółka

Pszczółka

Składniki na 1 porcję:
1 podwójne Tchibo espresso
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka niesłodzonej chałwy (kremu sezamowego)
piana z mleka
trochę kruszonych orzechów (bez soli)
1 połówka batonika z orzechami ziemnymi (przekrojonego po przekątnej)

Sposób przygotowania: Do filiżanki wlać miód i chałwę, a całość zalać kawą espresso. Dobrze wymieszać aż miód i chałwa się rozpuszczą. Na górę dodać pianę ... z mleka, posypać orzechami i serwować na talerzyku z połówką batonika z orzechami ziemnymi.

Tchibo - Przepis Sorbet espresso

Sorbet espresso

Składniki na 1 porcję:
1 filiżanka (á 250 ml) cukru
1 filiżanka wody
2 filiżanki Tchibo espresso
50 g ciemnej czekolady
4 ml likieru kawowego np. Kahlua

Sposób przygotowania: Zagotować wodę z cukrem. Po pierwszym zagotowaniu, gotować jeszcze 5 minut. Następnie dodać 2 filiżanki espresso. Całość wlać do płaskiej miseczki ... i odstawić do ostygnięcia. Pokruszyć ciemną czekoladę i wszystko ubić. Na koniec dolać trochę likieru kawowego i serwować bezpośrednio.

Tchibo - Przepis Lodowe espresso

Lodowe espresso

Składniki na 1 porcję:
300 ml śmietanki 30%
50 g cukru
300 ml mleka spożywczego 3,2%
5 filiżanek Tchibo espresso
2 jajka

Sposób przygotowania: W misce zmieszać jaja z cukrem. Dodać mleko (powinno być ciepłe) i całość ubić, zanurzając w kąpieli z gorącą wodą, na krem. ... Przygotować espresso i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać je do mieszanki z mlekiem, a całość dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę. Przygotowane „lodowe espresso” nalać do miseczki i odstawić na godzinę do zamrażarki. Następnie wyjąć, mocno zamieszać i jeszcze raz wstawić na godzinę do zamrażarki. Po raz trzeci wymieszać i pozostawić w zamrażarce, do momentu serwowania (co najmniej na 2 godziny). Udekorowć bitą śmietaną.

Tchibo - Przepis Makaroniki kokosowe z kawą

Makaroniki kokosowe z kawą

Składniki na 1 porcję:
Glazura:
100 g gorzkiej czekolady
75 ml bitej śmietany
1 łyżeczka Tchibo espresso

Makaroniki:
4 białka
160 g Soli
150 g cukru
wiórki kokosowe
2 łyżki stołowe mąki
gwiazdki z cukru do dekoracji

Sposób przygotowania: Aby przygotować glazurę należy pokroić czekoladę w duże kawałki. Podgrzać śmietanę. Dodać do niej kuwerturę i espresso, rozmieszać do uzyskania jednolitej masy ... Odstawić do ostygnięcia. Aby przygotować makaroniki należy ubić na sztywno białko jajka ze szczyptą soli w wysokim naczyniu trzepaczką, jednocześnie dodając powoli cukier. Zmieszać wiórki kokosowe z mąką i włożyć pod pianę z białek. Masę włożyć do worka do wyciskania z tuleją (1 cm Ø). Wycisnąć 60 wąskich pasków po 6 cm długości na 2 blachy, wyłożone papierem do pieczenia. Piec jedną blachę po drugiej w rozgrzanym piekarniku na 2. półce w temperaturze 140 stopni (piekarnik gazowy: stopień 1, gorące powietrze 120 stopni) przez ok. 40 minut. Makaroniki powinny pozostać jasne. Są gotowe, kiedy można z łatwością zdjąć je z papieru do pieczenia. Wyjąć blachę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Wlać glazurę do jednorazowej tubki do nakładania i odciąć róg tubki. Połowę makaroników pokryć glazurą i ozdobić gwiazdkami z cukru. W tubce wyciąć większą dziurkę i pokryć płaską powierzchnię makaroników glazurą. Na ich wierzch nałożyć ozdobione makaroniki i lekko docisnąć. Odstawić na chwilę do ostygnięcia, aby glazura zastygła. Przechowywać w blaszanych pudełkach, przekładając papierem pergaminowym, w chłodnym i suchym miejscu do 4 tygodni.

Tchibo - Przepis Krem prezydencki

Krem prezydencki

Składniki na 1 porcję:
5 jaj
50 g cukru
1 paczka cukru wanilinowego
150 g makaroników
100 g pofałdowanych pałeczek czekolady lub wiórków czekoladowych
10 ml rumu
1 łyżka stołowa kawy Tchibo Caffè Crema
Żelatyna spożywcza

Sposób przygotowania: Ubić na pianę 5 jaj, 50 g cukru i 1 paczkę cukru waniliowego. Rozpuścić 10 g proszku żelatynowego w ok. 4 łyżkach stołowych gorącej wody i dodać pod masę jajeczną. ... Odstawić do ostygnięcia. ½ l ubitej na sztywno śmietany dodać pod masę jajeczną. 100 g małych makaroników odmierzyć do miseczek deserowych i zalać 10 ml rumu. Na makaroniki nałożyć warstwę kremu. Następnie ponownie dodać kilka makaroników oraz 100 g pofałdowanych pałeczek czekolady lub wiórków czekoladowych. Na koniec dodać warstwę kremu. Ozdobić bitą śmietaną i pałeczkami czekoladowymi. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ozdobić paskiem z mielonej kawy Tchibo Caffè Crema (pośrodku bitej śmietany)..